Zvládate zle samotu?

lara212
12. feb 2021

Je tu niekto kto strašne zle zvláda samotu rovnako ako ja? Akosi už neviem kam sa obrátiť a ani neviem, či má vôbec význam písať to sem.. :(

Som introvert, ktorý má rád čas sám pre seba, ale akonáhle to trvá dlhšie a dobrovoľná samota sa pretaví do osamelosti, je to na nevydržanie.. Dlhodobo mám zdravotné problémy- tetánia, úzkosť, sociálna fóbia.. Pandémia to ešte zhoršila a napriek tomu, že mám veľa záujmov, akosi sa v nich strácam a mám pocit, akoby reálny svet už ani neexistoval.. Sledujem napr.seriál a bežné interakcie s ľuďmi, ktoré sa tam odohrávajú mi už pripadajú ako science fiction.. A to ma trápi.. :(

Nie je to tak, že by som nikoho nemala, ale všetky kamarátstva sú v podstate digitálne a v aktuálnej situácii je v podstate nemožné, aby to bolo inak.. Nehľadám ani radu ako zabiť čas, na to mám viac spôsobov, skôr ma trápi, že stale ten čas musím len zabíjať, príde mi to ako plytvanie životom.. A teda nehovorím len o pandémii, u mňa to tak bolo už dlhšie.. :(

Má niekto radu ako sa s tou samotou vyrovnať a nestratiť takto celý zmysel života? Prípadne čokoľvek, v podstate sem píšem len preto, lebo som sa potrebovala niekde vypísať.. :-/
A cudzí ľudia niekedy poradia lepšie ako tí blízki.. :(
Ďakujem..

miadi
12. feb 2021

Preco zabijas cas? Mozes ho travit uzitocne a nebude to plytvanie životom, Ty asi nemas deti muza kopec veci na praci.Znies ako teenager co mà online skolu a uz sa doma nudi. Tato doba je tazka pre vsetkych. Nechcela by som mat teraz 16-27r v tejto dobe.. v tom veku som bola skoro kazdy den niekde vonku s niekym s kamoskami potom neskor frajeri ..kina restiky night club nic z toho mi nechyba ..( iba cestovanie) ale Keby som v tom veku musela sediet doma 😕Ja mam male deti a stale sa o ne staram vymyslam pre nich zabavu..babatko kazdy den nieco nove urobi.. tym ze som nemohla nikam ist na dovce tsk som minula $ na obnovenie satnika aj ked pre seba radsej skusam veci tak sa mi podarilo celkom dobre kusky online nakupit ( deti maju zasobu veci na rok dva dopredu 😆).. ludia mi moc nechybaju tych najdolezitejsich okrem mami mam pri sebe... a “samotu” si vychutnavam ked zaspia, No co ti ostava? Nejake online dating ., zachvilku pride jar mozes dat rande v prirode a casom aj vsetko zas otvoria. Zatial sa venuj sebe. Uc sa nejaky jazyk citaj knihy tvor nieco.. skusaj nove recepty .. snivaj o tom co od zivota chces rob si plany a postupne vsetko bude mat co si želas. Hlavne len nevegetuj pri tv . Rob nieco konicek co Ta bavi .. cvic .. nemusis cas zabijat mozes ho investovat do seba. Do svojho rastu. Sebarealizacie. A pestuj vztahy aj ked len online. Mozno by sa ti zislo zvieratko z utulku macka psik ak rodicia dovolia. Pre radost aj starost.

andreatytler
12. feb 2021

@lara212 Akurat tu bol pred par dnami podobny prispevok od muza... skus ho kontaktovat... mozno vam padne dobre si porozpravat o spolocnom probleme - samote.
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/strach-ze-ostanem-navzdy-sam/#post-83510734
Vacsina zien co su tu, su mamicky a tie si samotu dolsova vychutnava, lebo maju nonstop na sebe nalepene deti a su do nich take zamilovane, ze je to vsetko co k stastiu potrebuju.

miadi
12. feb 2021

Inak samota by pre introverta nemala byt problem. Ja som taky introvert/extrovert ryby znamenie. Mne bolo vzdy dobre aj samej. Vztahy som zacala riesit az po 24ke., Mne sa nikto nejak extra nepozdaval ..potom som experimentovala a par krat sa zalubila. Ale samej my vzdy bolo dobre. Mas svoj klud nikto Ta nesudi ( ak sa mas rada) si totalne free. Rada som cestovala sama. Nemusis sa nikomu prisposobovat robis vsetko ako ty chces. Kedy chces kolko chces. A ked si sama niekde nikdy nie si sama. Ludia sa skor prihovoria ked si len ty ako ked si par alebo s kamoskou. Nie si busy stou druhou osobou .. si menej intimidating., aj viac open ., Raz som tak v Mexiku stretla jednu hippie indianku ktora ma zavolala na vylet k malej pyramide na vrchole hory. Este neboli phone s netom 😁Takze som ani netušila moc kde co ..a jej anglictina bola horsia ako Moja spanielcina. Takze ten detajl ze je to v horach mi unikol. Isla som v šlapkach. Autobusom z Mexico City. Sa mi smiala ze som mala mat tenisky. Sli sme do kopca cez les bolo tam dost vela ludi na moj vkus ..cim vyzsie tym bola cesticka plna skal a vytrcajucich korenov stromov, vystup trval asi hodinu.( tam som zas stretla hippie krasona z juznej afriky co ma chcel ukecat na život v dzungli a prechod do usa cez pušt) na vrchole skaly bola mala pyramids Vizualne nic extra oproti tym velkym ., ale nieco na tom mieste bolo. Indianka neklamala bola tam uzasna energia. Pozerala som dole na kopce podomnou na vrcholi stromou a citila sa tam uplne ako .. na Slovensku. V strede mexika uplne ako doma. Nato prišiel mrak a spustila sa letna prietrz mracien. Indianke som povedala ze sa stretneme niekde dole v mestecku . Vyzula som šlapky a utekala dole ( Neviem preco mala som taky zvyk z Tatier prašit dole kopcom) po mokrych kamenoch premočena do nitky skakajuca ako gazela ci elf v lese nechala ostatnych turistou za sebou. Zazrak ze som nepadla. No citila som sa uzasne hoci hromy blesky padali bola som stastna ze žijem hoci Neviem kam idem hoci moj zivot smeroval cikcakom Boh vie kam ale hlavne ze smeroval. Vsetka neistota pochybnosti zo mna na tu chvilu opadli a verila som ze kazdy moj rychly skok bude uspesny,. Prve dva mesiace ked som odisla z domu do cudziny boli najtazsie -byt sama. K tomu existencny boj. Ale život je jedno krasne dobrodružstvo a je len na tebe ako ho peežiješ. Vzdy je lepsie byt sama ako v zlej spolocnosti. Najvacsie dobrodruzstvo je poznat samu seba vediet co chces a ist si za tym. Na svete su biliony ludi ked chces lasku staci hladat. Mozno cestou pobozkas par žiab kym najdes “princa.” Ale to patri k tomu. Aby si sa naucila ze zabiak nie je ono a vratila ho do rybnika. Laska kvitne v kazdom veku. Ale v prvom rade musis vediet milovat samu seba. A nebat sa samoty. ( Lebo vdaka tomu strachu sa vela ludi trapi v zlych nefunkcnych vztahoch) vsetko je o tvojom uhle pohladu a ako sa nastavis.

darkswan
12. feb 2021

@miadi krasny prispevok❤

teleskop
12. feb 2021

@lara212 so vsetkymi kamaratkami sa stretam vonku na ulici, ktore nechcu tak whatsup, ktore ani to nechcu, uz nie sme kamaratky...

lucina321
23. feb 2021

Ta doba teraz je fakt tazka. Ja som introvert a tiez to pre mna nieje lahke. Aj introvert potrebuje spolonost aj ked menej a ten lockdown mi uz ide na mozog. ako uprimne mam pocit ze posledne dni to uz fakt nedavam lahko. Ked chces kludne sa mi ozvi 🙂

88lienka
24. feb 2021

A to som si myslela ze osamelosť a intro zúfalé stavy mam len ja 😊 ja to mam podobne... Rodinu v meste kde žijem nemám priateľov tiež veľmi nie... Kazdy den len umelo vyhľadáva aktivity aby som vyplnila deň... Je to niekedy ozaj psycho...

nicole3333
11. okt 2021
raztovsetkozmizne
24. sep 2024

Ahoj Lara, ako si na tom dnes? Už lepšie?