Zvedavá mama

15. okt 2021

Prosím povedzte mi že ja mám pravdu a že mi nesie. Mám po 30tke a celý život sa snažím vysvetliť máme nech rešpektuje moje súkromie. Mieša sa úplne do všetkého,keď jej niečo nechcem povedať vyzveda to napr. od brata,poprípade od rodinnej známej. Známa bohužiaľ je mojou kolegyňou a keď som u dr či na pnke vždy nejak padne ,,náhodou,,reč na to že som nebola v robote a potom vyzveda...zas🙀Som z toho unavená,preto som aj z domu krátko pred 19r. vypadla
lebo som chcela žiť voľné s pocitom slobodyslobodysúkromia no jej to stále nedoslo.vvškole

autor
15. okt 2021

Už aj chudák telefón začal sekať na konci textu,pardon.

pribinak
15. okt 2021

No máš pravdu, je to otrasne, ale obavam sa, že mamu neprerobíš
Ešte môžeš vplývať na ľudí okolo seba, aby sa každý staral o seba, ale asi si veľa nepomozes

Ja má kolegyňu, ktorú mama takto dusi, kolegyňa má pravidlo, že jej dvihne telefón 1x za týždeň na 10 min. Viac nie, pre vlastne dobro a ochranu zdravia, mentálneho

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2021

To, ze Ti napiseme, ze mas pravdu, to Ti az tak nepomoze-si dospela, naozaj mama nemusi vediet o kazdom Tvojom prde. Je ale hlavne na Tebe, ako sa k tomu postavis. Podla vsetkeho spolu nebyvate, takze ak zacne do telefonu vyzvedat, tak jej kludne povedz, ze mas narok na svoje sukromie, ak nebude chapat, hovor sa da skoncit. A na navsteve to iste, nepochopi, odides prec. A casom si snad zvykne, ze ma dospelu dceru a ak nie, tak jej smola. Nauc sa byt asertivna. Ja mam podobnu mamu, o 20 rokov viac ako Ty, mam svoje skusenosti.

zdena1990
15. okt 2021

Je to mama keby sa nezaujímala o nič páčilo by sa ti to? Moja má už skoro 80 a som rada že sa stále zaujíma proste boji sa o deti aj keď mi to tiež niekedy ide na nervy

autor
15. okt 2021

@pribinak to mi došlo,včera mi zdvihla tlak no dnes detto 😏 Ale naj je že zas začala reakciou že sa mi ospravedlňuje a niečo v tom zmysle,že ona už ani nezavolá či sa neopýtal...ja fakt neviem som mala tlak 200na300. Minule som jej zas v dobrom niečo poradila,čo svagrova nechce aby malej dávala jesť a samozrejme potom čo to akože nemala povedať,jej to povedala😂Resp.spytala sa jej,čo jej na Tom vadí.By som sa v riti videla,za hanba.A keď som jej povedala,že to nemyslíš vážne a že jej už nič nepoviem skončilo to hladkou,,Áno ja som zla mama,,..alebo hrozna proste niečo v tom zmysle..som k.o.Mam toho plné zuby

pribinak
15. okt 2021

Proste obmedz telefonát a veľmi selektuj témy

autor
15. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl nie vyše 13 rokov nežijem u našich. Asertivitu ovládam,ja som typ človeka čo vie krásne ,,schladiť,,ale čo sa týka mamy,tam je každá snaha márna. Neraz som aj zdvihla hlas,aj hodila niečo o zem(podotýkam keď som ešte žila s nimi,alebo tesne po odsťahovani keď tam bol dozvuky puberty) ale teraz fakt ako nemienim hádzať scény,milé slovo nepomáha,ani výčitka...ani rafinované odpovede s dávkou irónie😰Čakala som skôr nejaký tip podľa vlastnej skusenosti

lucka_ke
15. okt 2021

nehovor ani bratovi, ani kolegyni kde si bola a prečo

autor
15. okt 2021

@zdena1990 je rozdiel keď sa zaujíma a keď ti na návšteve hodnotí poriadok,keď si dovolí otvoriť tvoju poštu,konštatovať že s ex partnerom by si sa mala dobre,a zisťovať môj zdravotný stav cez xy ľudí?Je fajn zaujímať sa,ale toto už je cez.zi a nechaj zit

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2021

neviem, ci si pochopila moj prispevok, lebo podla reakcie asi nie-zacne sa vypytovat na nieco, co Ti je neprijemne, slusne povies, ze nemusi vsetko vediet. Ak nepochopi, vypni mobil, alebo odid a toto vsetko dosledne opakuj. je mozne, ze nepochopi nikdy, ale je mozne, ze jej par takychto prikladov postaci a dostane sa do normalu.

autor
15. okt 2021

@lucka_ke S tou známou sa nebavím absolútne o súkromí,pracujeme na inom oddelení.Len spolu volajú každých x dní a moja mama sa automaticky pýta či chodím do roboty.Ona jej napr povie,že som PN a je to.Brat je v pohode nehovoríme si každý detail,ale on je taký že sa nestará a je diskretny

lucka_ke
15. okt 2021

tak požiadaj kolegyňu, aby o tebe nepodávala žiadne info, že si to neželáš, rovnako povedz bratovi

autor
15. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl Pochopila som to ja mám toto vyskúšané,pravidelne aj dnes som jej hovorila asi tri až štyrikrát že rešpektuj moje súkromie a pýtala som sa jej načo vyzveda.Neraz som jej zložila mobil,alebo doslova drbla dverami a odišla či z jej kancelárie alebo z bytu...a nič.Dnes mi ešte potom čo som poprosila o štipku súkromia dostala heft že jej je ľúto,že jej natoľko nedôveruje,že jej nechcem povedať u akého dr som dnes bola atď 👿 To je bez šance,idem po covid pandémii späť do Švajčiarska a bude klud

autor
15. okt 2021

@pribinak už viacej to nejde

autor
15. okt 2021

@lucka_ke bratovi to hovoriť nemusím on jej nehovorí takmer nič,je rovnaká povaha ako ja.Znamej som už x krát hovorila a jej reakcia bola že aj tak to zistí 😂Proste ako z osobitnej

lenja123
15. okt 2021

Nemáme náhodou spoločnú.mamu? 😁 Ja som však možno 2x staršia ako ty a postupne som sa naučila neriešiť. Išlo to ťažko, ale nič iné nepomáhalo. Uvedomila som si, že nemá takmer žiadne záľuby, aktivity a celý jej svet sme my so sestrou.
Prečo to tebe tak veľmi vadí? Veď je to TVOJA MAMA. Je normálne že sa zaujíma, má o teba strach, aj keby si mala 50 rokov a si už dávno mimo domu. Pravdepodobne si sa ešte celkom psychicky neosamostatnila, aj keď si už dávno z domu preč. Inak by si to tak neprežívala. Podvedome potrebuješ jej súhlas a odobrenie s tým čo robíš. Skús žiť svoj život naozaj samostatne a nezávisle a nebude ťa trápiť, aj keby vedela o každom tvojom kroku.

autor
15. okt 2021

@lenja123 Nemá žiadne hobby.Ja nepotrebujem jej zvolenie naozaj na nič. Ja práveže som úplný opak jej samotnej,žijem tak,že ona to nejak nechápe atď atď.Zaujimavy názor,ale toto so mnou nemá nič.Ja som rada keď mám pokoj na názore iných ohľadom môjho života mi nezáleží preto ja si domov nepozyvam návštevy,neoslavujem atď.Proste len nech nám kľud🤦Neviem ako to myslíte žiť nezávislé a samostatne keď máme s mm svoj dom už päť rokov,aj auto aj peniaze. Dá sa žiť ešte nezavislejsie?

zdena1990
15. okt 2021

Tak to nie treba sa s ňou Jemne porozprávať

autor
15. okt 2021

@lenja123 Ale zas neodstrkujem ju,aby to tak nevyznelo a práve preto,že je to mama ju nechcem ,,vyhodiť,, zo svojho života.No odtiaľ potiaľ

autor
15. okt 2021

@zdena1990 tých debat bolo stoviek. Už ako dieťa/dospievajúci som ju prosila. A nič.

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2021

No, ale naco jej hovoris 3 a az 4-krat, ze ma respektovat sukromie. Staci povedat raz a odist, alebo zlozit telefon. Lenze treba byt dosledna a mam dojem, ze nie si. A teda, neviem, ale pripada mi, ze je to cele uplne zbytocne, lebo naco za nou chodis do kancelarie, naco k nim casto chodis, ked s nimi nebyvas? Proste normalne sa odstrihni a chod tam max. raz za tyzden, lepsie este menej.

lenja123
15. okt 2021

Áno. Veď presne o tom píšem. Keby si bola od mami nezávislá - nemyslím finančne atď, tak ti jej zvedavosť nevadí. Ale záleží ti na nej a na jej názore, aj keď si to možno nechceš priznať. Uvediem príklad: vadí ti, že zisťuje, ak si u lekára. Ale v čakárni si isto stretla kopec ľudí, ktorí ťa tam tiež vidia a je im jasné, čo tam robíš. A vadí ti to? Určite nie, lebo sú to cudzí ľudia, na názore ktorých ti absolútne nezáleží.

lenja123
15. okt 2021

A mne teda pomohla ešte jedna vec. S pribúdajúcim vekom mojej mami som si uvedomila aká som vďačná, že tu je, že sa stará a vyzvedá 😎. Aj teraz keď k nej zájdem (bývam dosť ďaleko), tak jej zväčša poviem všetko čo sa pýta aj keď viem, že to roznesie po celej rodine. Nerobí to zo zlým úmyslom, potrebuje sa proste s klebetami podeliť. Nehovorím jej len naozaj málo vecí - napr. PINko ku karte, alebo že som niekoho zavraždila 😎 by som jej neprezradila, lebo iste by mi s tým najlepším úmyslom zháňala právnika (alebo lopatu 😁). Viem totiž, že ak tu raz nebude, bude mi veľmi chýbať, jej denné vyvolávanie, večné otázky, už len ten pocit, že niekde je.

autor
15. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl Stretávame sa raz za týždeň,raz za dva týždne. Nikde nepíšem že som stále s nimi.Do jej kancla idem,lebo mám ma kancel o dve budovy ďalej.Nie vždy idem aj za ňou,iba keď som tzv.dobre naladená a keď ma obdobie kedy sa moc nestará...keď to tak optimisticky zhrniem.

autor
15. okt 2021

@lenja123 Jasne,že mám rodičov rada na Tom nič nieje. Ale naozaj mi na jej názore nezáleží mám na to priam alergiu. Neznášam nevyžiadanej rady a áno,vadí mi to keď niekto rozmedzie ,,klebety,,. Ja tu nehovorím o zabudnutým pin ale napr o lekárskom tajomstve o staranie sa do partnerského vzťahu atď atď. Vidím,že to ste nepochopili.Ja som rada že sú naši živí,zdraví ale toto je o niečom inom.Kludne sa s vašimi príbuznými bavte aj o sexuálnom živote,ale inými vecami v rámci súkromia😂🤦

autor
15. okt 2021

@lenja123 neviem či by Vám bolo také smiešne keby sa črtala úplne vo všetkom.Vtipne situácie a vyzvedanie to je rozdiel.

autor
15. okt 2021

Bože vrtala nie crtala

nominativ
15. okt 2021

Ja som z Marsu, že mne jedinej tieto témy neprídu ako nejaké tabu? Neviem, o čom sa mám s mamou rozprávať ak nie o súkromí? O výsledkoch výskumu štatistického úradu SR? Samozrejme, to som ja. 🙂

Ja by som sa na to pozerala inak, neskusaj zmeniť mamu, keďže to roky rokúce nejde a ani sa to nikdy nestane, ale seba. To je tvoj problém, že ťa tak vytáča, že "vyzveda". Náročnejšie je nastaviť sa tak, že ťa to nerozculuje... Ale určite je tam pravdepodobnejši úspech.

marianna_peskova
15. okt 2021

Zdá sa mi, že s mamou asi nemáš dobrý vzťah.
Lebo ja a moja mama si hovoríme 95 percent vecí, voláme si trikrát do týždňa, raz do týždňa som na celý deň u nej aj so synom. Keby som nebývala tak ďaleko, som u nej častejšie.
Tiež sa niekedy stará do toho, do čoho jej nič, ale ja sa aspoň ozvem, keď mi to vadí.
Keby bolo moje dieťa choré a nešlo by do práce, tiež by ma zaujímalo, prečo, či to nie je vážne, či mu môžem nejak pomôcť, aspoň navariť slepačieho vývaru.

gleep1
15. okt 2021

Chápem ta, ja si tiež veľmi strážim svoje súkromie a moji rodicia sú veľké huby ako jeden tak druhí a nehovorím im z môjho súkromného života naozaj nič, posledná bodka bola keď som môjho otca počula telefonovať ako hovoril o mne ako to mám s mužom a dieťaťom a tak a spýtala som sa že kto volal a on že jedna taká klebetna zákaznícka. To bol pre mna koniec, vtedy som si povedala že in nebudem hovoriť nič. A o čom sa bavíme? O politike, o kurzoch na burze, o hospodárstve,… keby moja mama vyzvedala u kamosiek naozaj by ma to nahnevalo. Sú proste ľudia ktorým slovo súkromie nič nehovorí a keď nie sú schopní ho respektivat tak jednoducho musia byt z toho súkromia sami vyškrtnutí. A nie je to o zlom vzťahu s rodicmi, je to o ich klebetnosti, kto nemáte takých rodičov tak radšej nesúďte.
Nemám ti čo poradiť, len ti povedať že ta chápem a dúfam že to nejako vyriešiš