Zrušenie trvalého pobytu neprispôsobivému bratovi

13. dec 2021

Prosím ak mi viete niekto s osobnou skúsenosťou poradiť, poprípade aj odborne. Rodičovský byt je písaný celý na mňa, rodičia mi ho pred rokmi darovali s tým, že tam majú doživotné právo bývania, aj TP. Ja tam už TP nemám ale brat áno. Nakoľko sú s ním obrovské starosti, chodí domov opitý alebo nadrogovaný, neviem, robí bordel, kričí a podobne. Pred príchodom polície vždy ujde, trestné oznámenie na neho rodičia nikdy nepodali. A vždy ho samozrejme pustia znova a znova do bytu, neprispieva, nerobí, dožaduje sa aby mu varili, prali, proste starali sa o neho, má 26 rokov. Rodičia s tym zrejme súhlasiť nebudú ale asi ani nemusia, no chcem ho zbaviť TP aby nemal právo ani vstúpiť do bytu. Viem, že predtým aby tam chodil hučat pred dvere a robiť bordel mi to nepomôže ale volako začať musím. Som už zúfalá, rodičia to je škoda reči, nedokázali si s ním rady keď mali sily a boli mladší, teraz v dôchodkovom veku už sa ho asi aj boja.

stanulienkat
13. dec 2021

Mozes to urobit aj bez brata, ked si majitel.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lulu0123
13. dec 2021

Zrusit mu ho mozes sama ako pisu vyssie,ale vas problem to nevyriesi.Trvaly pobyt mu aj tak nezaklada ziadne pravo,narok na byt. Je to len evidencny udaj.

anna_2
13. dec 2021

trvaly pobyt a pravo vstupu do bytu su 2 rozne zalezitosti, ktore spolu nesuvisia. Po pravnej stranke ma narok vstupit do bytu, ak je majitelom, alebo ma najomnu zmluvu. V opacnom pripade je to len na ochote cloveka za dverami (rodicia). Trvaly pobyt na to nema vplyv. Trvaly pobyt je len administrativna informacia, kde sa moze dotycny zdrziavat (kam mu moze chodit posta, ktorej obci ma platit za smeti, kde ho mozu hladat policajti...). Viem, ze kedysi to bolo inak, ale zakon sa zmenil uz dost davno. Niektori ludia ale stale vidia nieco podstatne v TP vo vztahu k nehnutelnosti. Kazdopadne, mas plne pravo zrusit TP, chod na mestsky/obecny urad, vybavis to tam. Trvaly pobyt bude mat nasledne na adrese uradu. To bolo o zakone, teraz podme na hlavny problem, a to nie je trvaly pobyt. Porzpravaj sa s rodicmi, ci mu takto pomahaju, alebo robia medvediu sluzbu. Tam to hlavne rieste...

anna_2
13. dec 2021

a este som zabudla, mam s tym osobne skusenosti. Nezrusila som trvaly pobyt pribuznemu, ktory v byte uz nemal co robit. Nechcela som z neho robit bezdomovca. Byvanie mal zabezpecene inde, ale ublizovat mu takto nie je riesenie. Predstav si, ze by nastupoval niekde do prace, atd. Pri pohlade na jeho obciansky preukaz by vela zamestnavatelov dalo ruky prec. Ked nepomozes, neublizuj.

katkamatka7
13. dec 2021

Ahoj. Tu by som konzultovala s liečebňou. Zrušenie TP mu narobí problémy a aj vám.

basska_b
13. dec 2021

Jasné, môžeš mu to zrušiť na miestom úrade, evidencia obyvateľstva. Ale tu je problém niekde inde, on tam býva, spava? Chcú ho vysťahovať? Či býva inde a len tam chodí robiť neporiadok?

autor
13. dec 2021

@anna_2 on ubližuje celé rodine roky, dostal šancu 100 krát a 100 krát ju premrhal. V živote nerobil, nedokončil školu, má exekúcie... Niekoľkokrát sme za neho vyplatili dlhy, našli mu prácu kde ani nenastúpil. Príde domov, buchne o zem mame telefón, vykruti jej ruku, vyleje obed ktorý navarila po zemi lebo jemu nechutí, otcovi povie nech skape, poskriabe mu auto. Mne chodí vykrikovať domov pod okná v noci. Akože moja trpezlivost sa skončila, nech sa stará sám o seba, hlavne nech dá už rodičom pokoj. Mama je vážne chorá, potrebuje kľud, dokedy ho máme trpieť. Ver, že mna toto veľmi bolí ale sám si vybral. On mám môže ubližovať donemoty a my musíme všetko strpieť a proti nemu nič nepodniknút lebo mu to môže v budúcnosti uškodiť? Nie, už sa nedám odmakcit. Aj ja som matka ale toto je veľa, ja sa bojím prísť k rodičom aby som ich tam raz nenasla ubitych. Bojím sa im zdvihnut telefón či mi zas nebudú s hrôzou plakať do telefón. Takže ak som správe pochopila musím zrušiť právo vstúpiť mu do bytu a to je asi súdnou cestou.

autor
13. dec 2021

@katkamatka7 s liečebnou musí súhlasiť, s ním nie je reč...

kacena4
13. dec 2021

kludne zrus ale problem nevyriesit ak ho rodicia pustia dnu aj tak. on si obciansky sa menit nebude az ked mu skonci platnost mu napisu adresu mestsky urad. skor si to vyjasni s rodicmi

autor
13. dec 2021

@basska_b on tam býva aj nebýva, robí bordel, naši ho vyhodia ale na druhý deň príde zase domov a všetko sa opakuje. rodičia aj keď ho chcú vyhodiť, to sa nedá proste, jedine za asistencie polície ale keď policajti zájdu za roh on sa vráti a kope do dverí, robí bordel kým je opitý alebo nafetovany. Keď je triezvy tak tiež robí bordel ale vtedy aspoň normálne odíde bez polície...

basska_b
13. dec 2021

Uff, to znie hrozne... ja si myslím, že on v tom bude pokračovať, či už tam bude mať pobyt alebo nie. Žiaľ alebo chvalabohu, nemám osobnú skúsenosť, čiže neviem poradiť. Neviem, či sa dá dostať ho na liečenie... 😐 jedna kolegyňa odviezla syna do kláštora do Talianska a dali ho tam dokopy

anjelicek26
13. dec 2021

Tak mozno staci na zaciatok vymenit zamky na byte.

heleninamama
13. dec 2021

@anna_2 Takýto človek pôjde určite do práce 😂😂😂A zrovna trvalý pobyt je to, čo bude trápiť potenciálneho zamestnávateľa, keď tam príde opité, sfetované agresívne indivíduum.
@autorka Zrušiť TP, zavolať políciu vždy, keď bude robiť bordel a dobýjať sa dnu a zabudnúť, že to je Tvoj brat.

mila23
13. dec 2021

@anjelicek26 len sa obavam,ze rodicia ho radsej pustia do bytu aby nerobil bordel na chodbe / pred bytom....☹

anna_2
13. dec 2021

V prvom rade mi je velmi luto, co musis prezivat. K tomu TP si odpoved dostala. A ano, zmenu v obcianskom bude mat az ked mu vyprsi platnost. Riesenie problemoveho fetujuceho brata ti neviem poradit, nezazila som, nepoznam to. Ale robila by som asi to, co tvoja rodina doteraz. Snazit sa pomoct. Ale aj ja mam len jednu trpezlivost a nervy. Takze by som ho vyhnala a nikdy nepustila. Kazde dobijanie do bytu riesila cez policiu, kazde vyplakavanie ignorovala, cez sud ziadala zakaz kontaktu (popr. zakaz priblizenia). A nepolavit ani o milimeter. Casom by ho to prestalo bavit.

ladyblcha
13. dec 2021

Predat byt, kupit iny a tam prestahovat rodicov a samozrejme nepovedat kam.

maribell
13. dec 2021

@anna_2 neprispôsobivý človek, ktorý pije a berie drogy si určite nepôjde hneď po odhlásení z trvalého pobytu meniť občiansky 🤷... čiže za predpokladu, že mu v najbližšej dobe nekončí platnosť občianskeho sa môže veselo zamestnať 👍

qetka
13. dec 2021

my sme tak zrusili trvaly pobyt mojmu bratovi, ma ho na mestskom urade. Zial, nedalo sa s nim. Ale ten moj je pako a kazdu chvilu stratil OP, žcize nebol problem s tym, ze by mal stale nasu adresu v OP. Bral si kadejake pozicky, stale nam chodil niekto vyzvanat, co komu dlzal. Bez TP my uz nic nedali. Nakoniec som byt aj tak predala, lebo tam stale chodil, ze daco potrebuje. Jest, peniaze, jeho kumpani mi zvonili, ze im nieco dlzi, jezibaba z Providentu, policajti a tak dalej. Mal tisic krat poslednu sancu. Liecit sa ist nechcel, Prestahovali sme sa a bol pokoj.
Znami spravili podobnu vec synovi, akurat oni mu nikdy nepovedalj ani kde byvaju. Odisli na dochodok do ineho mesta a prerusili kontakt.

ckatka
13. dec 2021

Trvalý pobyt ako ti už písali - môžeš ako majiteľ zrušiť kedykoľvek komukoľvek kto ho ma nahlásený v TVOJEJ nehnuteľnosti. Trvalý pobyt nedáva žiadne majetkové právo k nehnuteľnosti.
A hneď druhu vec - vymeniť Zámky a dôrazne rodičom povedať že ho tam nemajú púšťať. Ak bude buchat, volať políciu.

autor
13. dec 2021

@ladyblcha presťahovať sa asi nie je riešenie na dlho, ľahko si odsleduje otca keď skončí v práci kam chodí domov a popravde prežívať toto odznova, tu hanbu pred ľuďmi v baraku. Tu nás už všetci poznajú.

ladyblcha
13. dec 2021

Tak nevidim riesenie, sama pises, ze vasi ho nakoniec vzdy dnu pustia ..Prestahovat sa nemozu, lebo si ich odsleduje, zrusis trvaly pobyt mozes - ok, ale nadalej tam bude chodit robit bordel, ako sama vies - takze sa nic nevyriesi.
Tak len nechat rodicov dalej nech si to vyzeru, ked nevedia povedat nie a otvoria mu.

katkamatka7
13. dec 2021

Skús konzultovať so psychiatrom, ako príbuzná. Ak ohrozuje niekoho život, môže dostať nariadenie súdom na hospitalizáciu a odtiaľ pôjde na odporučenie do liečebne.

evica17
13. dec 2021

A neda sa ze by otec chodil z prace autom sam alrbo s nejakym.kolegom ? Predpoklad ze bratma aute nechodi a takto ny otca neodsledoval kde by byval keby predas byt a kupis novyniekde...lebo ako vidim rodicia ho.furt pustia a takto to bude donekonecna...a om potrebuje padnut na.dno aby chcel daco zacat so sebou robit, ale ked mu otvoria, daju jest a tak , tak to stale berie v pohode este.

autor
13. dec 2021

@ladyblcha áno, aj som to párkrát spravila, že sa nebudem starať lebo nedokážu ho odstrihnúť a stále mu podajú pomocnú ruku ktorú si ale on vôbec nevazi a už ani nezaslúži. Ale ako oni nedokážu odstrihnúť syna, ja sa na to nedokážem len pozerať. No začarovaný kruh. Ale už to začína byť neúnosné.

cacianka
14. dec 2021

Rodičia smer psychológ a psychiater,
TP odhlásiť
Na súd podať návrh na zákaz priblíženia z dôvodu týrania blízkej a zverenej osoby, nahrať dôkazy, svedectvo susedov a rodiny,
Pár dní striehnuť kedy sa blíži a volať policajtov, nech sú svedkami vystarajania, zoberú do Cpz, podáte trestné ozn.za napadnutie, prip.ublizenie na tele
2 hrubokrki mu ručné vysvetlia kde je sever
Ale to vo vymletej hlave nemá účinok.
Takže list vlastníctva v ruke a zrušiť TP aj volať policajtov.

ppucherko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bimbambim
14. máj 2023

Vymeniť zámok na dverách rodičom zakázať ho pustiť dnu a zrušiť mu trvalý pobyt ak nie je majiteľom.Ked nevie čo so sebou jeho problém .A za to že ubližuje rodičom by som ešte aj ho udala nemá čo on ubližovať