Zrada, ktorú neviem odpustiť

14. feb 2024

Ahojte. Neviem odpustit jednu vec jednej osobe. aj vy mate nieco take? Poradite mi mozno iny pohlad?
Moji rodicia boli spolu 30rokov. 4deti. Prekonali spolu vela veci. Napr otcov alkoholizmus. Otec mal krizu stredneho veku zomrela mu milovana mama frustrovali ho nejake veci doma napr neporiadok a ze mame ostalo par kil. A mali sme viacero rodin kamaratov s detmi a jednej z tej rodin zomrel otec tragicky tak sme im vela pomahali aj financne s logistikou aj na dovolenky sme chodili nuz a moj otec si zacal s tou vdovou a nakoniec sa odstahoval. s mamou sa hnusne dlho rozvadzali a tahali po sudoch. Ta zena je od neho o 15rokov mladsia. Su spolu odvtedy uz to bude 15rokov. A ja ju neviem akceptovat ze si zacala s mojim otcom... Nestretavam sa s nou. Mam na nu tazke srdce neviem jej odpustit... Otec je zamozny chodia nonstop na dovolenky kupil jej auto byt chalupu. Akoze neprekvapuje ma ze si ho drzi. Stale uvazujem ze keby to s nim zle skoncilo postara sa onho? Bude ho prebalovat ak bude treba? Vtedy si viem predstavit ze by som jej odpustila... Ale takto ked este on ju rozvaza po lekaroch doopatroval jej rodicov... Moralne mam s nou problem.... Ale tazi ma to cele ze jej neviem odpustit. No neviem. Nejake rady?

martinkatinka
14. feb 2024

A otcovi si odpustila, ze od vas odisiel?

janush
14. feb 2024

nuz... taky je zivot, kazdy ma nejake trapenie s ktorym zije. Mozno ho/ju karma dozenie a uvedomi si, co mal/stratil... vas ako deti, ked sa mu otocite chrbtom na stare kolena. Nepozname detaily vztahu tvojho otca s mamou... Su to veci, ktore nas tazia cely zivot, tazko sa s tym vysporiadava, ale treba sa s tym naucit zit, je to jeho rozhodnutie ...

mk1111111111
14. feb 2024

Tak Ti poviem, take veci sa stavaju, zial nasiel inde, to, co uz nenachadzal u Tvojej mamy. Viem, ze sa to zle cita ale, ked s nou je uz 15 rokov, tak to nebol len osial.

mk1111111111
14. feb 2024

@janush nepise, ze deti opustil. Dnes je bezne, ze sa manzelia rozchadzaju, nema zmysel zit spolu, ak im to uz nevyhovuje

hugger
14. feb 2024

Rozhodla si sa že potrebuješ v sebe živiť nenávisť za rozpad manželstva tvojich rodičov. A našla si si vinníka. Správneho?

Za rozpad vzťahu sú predovšetkým zodpovední tí dvaja ľudia ktorí v tom vzťahu sú.

Ak ty v neskorej dospelosti, keď si to po toľkých rokoch už mala mať dávno spracované hľadáš vinníka niekde inde, zároveň tým popieraš svoju zodpovednosť za fungovanie svojich vlastných vzťahov.

januska12323
14. feb 2024

Prečo obviňuješ tú ženu? Ona partnera nemala. Tvoj otec opustil rodinu keď už hľadáš na koho sa chceš hnevať mal by to byť skôr on. Ak sú spolu 15 rokov mala by si sa s tým konečne zmieriť. Zbytočne sa trápiš.

lucimichi
14. feb 2024

Otec je neviniatko, že? To ona ho zviedla, že? Dievča otvor oči! Kebyže tvoju mamu miluje, nikdy by ju nepodviedol!

mk1111111111
14. feb 2024

@lucimichi ved piseme, ze ju uz asi nemiloval. To sa stava, neklam sama seba zasa Ty

milanemila
14. feb 2024

Ja by som mala moralne problem tak akurat s otcom, ani ona sa sice nezachovala pekne, ale tvoj otec bol ten, kt mal zenu a rodinu 🤷🏼‍♀️

lucimichi
14. feb 2024

@mk1111111111 môžeš mi vysvetliť že prečo má potom problém len s jeho frajerkou?

ddenisa123
14. feb 2024

Skôr sa zamyslieť ako by dopadol vzťah tvojej matky a otca, keby ostanú spolu, ani jeden by nebol šťastný, podľa toho čo popisuješ. Možno by si jej mohla dat šancu a hlavne neživ to v sebe, je to už veľa rokov čo su spolu.

h2
14. feb 2024

Ona bola vdova, čiže "slobodná". To tvoj otec bol ten, ktorý podviedol. Jemu si odpustila?
Druhá vec je, prečo si myslíš, že je s ním len pre peniaze a nepostarala by sa oňho na starobu. Ak je s ním 15 rokov, určite ho miluje.

stanulienkat
14. feb 2024

Zradil vas predovsetkym otec. Vy ste pri nom stali pri vsetkych jeho eskapadach. Mas problem, kto sa o neho postara? Ja by som si na tvojom mueste hlavu nelamala. Nech sa postara nova oani, ktoru vlaci po dovolenkach.

mk1111111111
14. feb 2024

@lucimichi prosim Ta, ako moze dieta riesit, co sa stalo medzi rodicmi, ci boli obaja stastni, ved to vedia len ucastnici vztahu, kazdy to prikrasli zo svojej strany, ak o tom hovori inemu. Zila potom s matkou, tak pocuvala, co matka hovorila, ci jej povedala pravdu, alebo priklraslenubpravdu, to mi nevieme. Tak nemozeme ani nikoho sudit.

mk1111111111
14. feb 2024

@stanulienkat a ako vies, ze sa nepostara? Lebo Ty si myslis?
Ved sama autorka pise, ze je na otcovu priatelku vysadena

autor
14. feb 2024

no ja si naozaj neviem predstavit byt single a zacat si so zenatym chlapom.... ked poznam tu manzelku aj deti a pomahaju mi. otec tvrdil ze bol v manzelstve nestastny... ale naozaj neviem ci by z neho odisiel ak by nemal kam. ci by nemal viac motivacie na tom manzelstve pracovat. podla mna nasiel unik tak siel.... akoze ja keby si zacnem so zenatym kde nase deti sa kamaratia a ja sa kamaratim s manzelkou tak si naozaj neviem predstavit ist do takeho vztahu. ja to sudim podla seba.... so zadanymi sa proste nezacina

h2
14. feb 2024

Autorka, máš pravdu, že nie je správne začať si, ako slobodná so ženatým. Ale nie je náhodou horšie, začať si, ako ženatý s inou ženou? To tvoj otec zradil tvoju mamu, nie tá vdova.

alickapusinka
14. feb 2024

Tvoj otec je svätý na vzťah treba dvoch. Ako píšeš mama pribrala a mala neporiadok. Tak otcovi sa naskytla príležitosť odišiel. To sa stáva. Prečo obviňuješ tuto ženu a zbytočne v sebe živíš nenávisť. Za rozpad vzťahu môžu dvaja to znamená aj tvoja mama. Prečo sa rozviedli predsa vieš. Chcel byť s inou ženou. Ak by to bol flirt žiadna láska spolu by 15 rokov neboli. Nevrav že by si si nikdy nezačal zo ženatým nikdy nevieš čo TI život prinesie. Veľa tu takých bolo. Jasné nie nie je to správne ale to je z morálneho hľadiska sme rovnaké ani ja by som to nedokázala ale nikdy nehovor nikdy. Tvoj otec zradil mamu presne nie ta žena ta sa chytila šance. Prečo sa pýtaš kto sa o neho postará na starobu chorobu možno ani to nebude potrebovať. Sú ľudia ktorý sú sebestačný aj vo vysokom veku .Skôr či ťa nehnevá fakt že píšeš že otec je zámožný chodia na dovolenky každý rok, majú peniaze kúpil jej byt auto skôr ťa hnevá toto ako fakt že odišiel. TY hľadaj chybu v otcovi že to dokázal urobiť nie v tej žene. Ak by bolo tak že je vydatá a chodí za tvojím otcom vtedy by to pripadalo v úvahu pokiaľ je tak že ONA je vdova a tvoj otec odišiel za ňou sám po svojich je svojprávny že jej dobrovoľne dá majetok no nič s tým nespravíš.

joannita
14. feb 2024

Autorka, ano jasne, z jej strany to bola tiez podpasovka. Ze si zacala s manzelom jej kamaratky (tvojej mamy) a este ked jej pomahala.
ALE najvinnejsi zo vsetkych je tvoj otec. Mas na to proste nie celkom spravny pohlad.
S otcom vychadzas ako? Na neho sa nehnevas?
Lebo on odisiel od vasej rodiny kvoli inej.

betulinka1
14. feb 2024

Mas dve moznosti. Bud odpustíš alebo nie. Sama si pisala, ze otec bol nešťastný to hovoril, tak by to bola casom ina a odisiel by za inou. Je teraz stastny? Vies ty ako dieta si ten vztah rodicov nemusela vnímať objektivne, nevnímala si problemy, ktore tam boli medzi tvojimi rodicmi. Skus to zobrat ako to je a nepreberaj sklamanie matky na seba. To bol ich vztach. Ty mas s otcom svoj vztah a na tom zalezi. Nemusis byt jej najlepsia priateľka ale Skus ju akceptovat ako zenu, ktora zije 15 rokov s tvojim otcom.

avonladyba
14. feb 2024

Ja napríklad neznášam alkoholikov a neviem im to odpustiť, že alkoholikmi boli, aj keď už nie sú. Vyrastala som s alkoholikom a viem čo je to byť stále v napätí aký dôjde domov a čo za bordel a treskoty bude doma robiť. A nevidím nič zle na tom si začať so "zadaným" chlapom, keď bol dlhodobo nešťastný, tak bol len akože ofiko zadaný. Dávno vzťah nemali určite žiadny, len Tvoj otecko bol pre mňa z kategórie zbabalec - nepustim sa sukne, kým nemám vo výhľade ďalšiu. Takže asi takto by som to zhrnula. A ty sa hneváš na osobu, ktorú mozno ani nepoznáš a za nič nemôže. Tvoja mama si mohla nájsť tiež niekoho ďalšieho, keď je taká úžasná, a možno aj schudnúť pritom tých pár kíl. Nerieš čo nie je Tvoja starosť, uvidíš ešte aký bude Tvoj život, zo skúseností, každý človek robí chyby, a žiadny nie je dokonalý, určite aj ty robíš a ešte aj urobíš veci, ktoré budú druhým na Tebe vadiť "lebo oni by také v živote neurobili" a asi aj sama si budeš niečo z toho, čo ešte vykonáš, vyčítať. Ale tak na druhého a cudzieho sa ľahko ukáže prstom. Vidíš tu sa ukazuje Tvoja nezrelosť a nedokonalosť. Vieš len dokonale vyčítať druhým čo by mali a nemali, lebo "ty by si také nie".

avonladyba
14. feb 2024

A či sa oňho postará? No možno, že aj nie. Mám také v rodine, kde ujo sa staral vdove o 6 deciek, kym chodil na kamióne a živil ich, bol dobrý aj 15 rokov, keď ochorel, starali sa o neho tak mesiac, lebo mali vidinu, že sa čoskoro vráti do práce, keďže to bolo na dlhšie liečenie, momentálne je už doma 8 mesiacov, dávno sa na neho vys.ali... takže aj také sa stáva, že len kvôli peniazom si žena drží chlapa, hlavne keď je väčšinu mesiaca na kamióne preč.

avonladyba
14. feb 2024

A ako vieš, že Tvoj otec nebol alkoholik prave preto že sa snažil žiť s Tvojou mamou?
Len sebecky vidíš seba, ale do vztahu ďalších ľudí asi sotva môžeš vidieť. Či bola si pri tom keď mali sex napríklad? Keď to už takto sprosto napíšem? Možno im to nefungovalo tam 🤣

0kristina0
14. feb 2024

Mna zaraza ze odpustit nevies iba jej? A co tatko? Na toho by som sa hnevala ovela ovela viac.

mk1111111111
14. feb 2024

@0kristina0 ale, ten ma peniaze

jakubrianka
14. feb 2024

Tomuto sa presne povie- za dobrotu na žobrotu. A ešte sa povie- príležitosť robí zlodeja. A nie nepostará sa :D. Takéto vychcané ženy ako ona, si len vyzobkajú hrozienka z koláča. Keď dokázala zobrať iným deťom otca a žiť na úkor nešťastia vás všetkých, nečakaj od nej nikdy nič dobré. Ale k tvojmu otcovi- rieš jedine jeho a jeho necharakterné zachovanie sa k vám a k svojej žene.

h2
14. feb 2024

@jakubrianka Ale si ju rýchlo odhadla! Ty ju poznáš? Odkiaľ vieš, že je vychcaná a že sa nepostará?

jakubrianka
14. feb 2024

@h2 máme skúsenosť v rodine. Tiež činy hovoría viac ako slová ;).

rorino
14. feb 2024

Ubližujes tým len sebe

h2
14. feb 2024

@jakubrianka Ale len preto, že vy máte nejakú skúsenosť, to tak nemusí byť aj v tomto prípade.