Zomrel nám psík. Musím mať jeho urničku stále na očiach

16. nov 2022

Zomrel nám psík. Je to pre mňa nesmierne náročné, bol s nami 15 rokov. Nezvládla som ist ani len na obrad, skrátka vyrovnavam sa s tým radšej sama. No cítim sa ako necitlivá, lebo brat chce mať urničku v našom byte, ešte bývame s rodičmi, aby bol stále na očiach. Veľmi ťažko sa mi to znáša, že mi to tá urnička bude každý deň pripomínať. No jeho sa nedá presvedčiť, aby sme ho dali radšej k babke na záhradu. Ja viem, že to znie necitlivo, že sa ho chcem "zbaviť", ale pre mňa je to tak ťažké, že radšej by som to nevidela...

nnnuuunnn
16. nov 2022

Nech si ho dá brať do svojej izby. Určite nie si necitlivá, nie je normálne 100x za deň si pohľadom pripomínať, že zomrel psík, ktorý žil zrejme maximum svojho života, ktorého sa psíky dožívajú... Jeho smrť je tiež normálna. Normálne nie je za ním smútiť viac ako je potrebné.

bagre
16. nov 2022

každý smúti po svojom - to je ok, ale ak to tebe nerobí dobre, tak nech sa brat prispôsobí - keby sa presunula urna na miesto kde ju vidí len on?

lenkakamen
16. nov 2022

Ja som si tento prispevok musela precitat 3 krat a neverim vlastnym ociam...mam rada zvierata ale urobit psovi obrad? Urnu? Kam tento svet speje...chora doba

ika02
16. nov 2022

@lenkakamen ja som tiez dala psika spopolnit. Prepac, ale to som ho mala nechat spalit v kafilerii? Uvedom si, ze pre niektorych je to clen rodiny, nie len nieco, co brese niekde vzadu na dvore na retazi (tym nemyslim teba).

hyta
16. nov 2022

Autorka, prešli sme si tým čo ty, naša fenka mala tiež 15 rokov. Dali sme ju spopolniť a urničku máme zatiaľ doma, nie na očiach. Nie si necitlivá, ak brat chce, nech si dá urnu tam, kde ju ty nebudeš vidieť. Všetko chce čas a najlepším liekom je ďalší psík.

janulik2008
16. nov 2022

My sme museli dať uspať macku. Pochovali sme ju na záhrade a zasadili tam tuším marhuľu. Bude to znieť čudne ale rozlúčili sme sa s ňou keď sme ju pochovali. Ono to bude lepšie chce to len čas

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
16. nov 2022

Obrad? 😳 Aký obrad, prosím?

maca1984
16. nov 2022

My máme tiež psíka spopolneného v urne.
A neplánujem tú urnu niekam zakopať, či prach vysypať.
Ale tak je to každého vec, každý to vníma- cíti inak.
My máme urničku na poličke, kto nevie že to je urna, ani si to nevšimne.
Keď urnu vidieť nechceš, pov.bratovi nech si ju teda vezme k sebe.

lenkakravcova
16. nov 2022

@h2 taky aký robia určite každej kravke ktorú zjedia. Alebo každému prasiatku, ktoré prešlo ich chladničkou. 😀

elementissa
16. nov 2022

Dávajú sa robiť aj obrady pre zvieratká? To je krásne podľa mňa. Veď sú súčasťou našich životov, sú naši spoločníci, súčasti našich rodín. Ak ti je ale nepríjemné mať urnicku stále na očiach, popros brata, aby ju presunul niekam, kde nebude na očiam všetkým. Alebo choďte spolu a rozsypte popol niekde, kde to váš psík mal rád, kde bol šťastný. Ak žijete v jednej domácnosti, musíte sa dohodnúť. Keďže žijes s bratom, predpokladám, že je to rodičovská domácnosť, však? Čo na to oni? Nemôžeš poprosiť ich, aby bratovi dohovorili?

maca1984
16. nov 2022

@h2 normálny obrad sa dá urobiť, ako pri mrtvom človeku.
Zvieratko vystavia, zapália sviečky, pustia hudbu atď.

nikky6
16. nov 2022

tak podla mna nie je ani dobre mat nieco take neustale na ociach. naco? len ta to bude robit smutnou a budes si pripominat.

bimbambom
16. nov 2022

@lenkakamen no ak dáš zvieratko spopolniť , pred kremáciou máš ešte možnosť ísť sa s ním rozlúčiť . Normálna vec . Aspoň u nás to tak bolo.

kukulienka999
16. nov 2022

@lenkakamen majú aj normálny obrad, za nasho vlčiaka to vyslo cez 700€ 😏 tiež mám rada zvieratká, a ja by som si na tom nepotrpela, ale rodina áno, tak mal normálne dôstojný obrad. Človek sa učí cely zivot, dovtedy som o takom niečom anilen netušila

amiaja
16. nov 2022

Omg to vazne obrad? Vystavit mrtve zvieratko? Ako ja mam rada zvierata, mam 2 macky ale toto pocujem prvykrat.. ani ma nikdy nenapadlo ze nieco take sa robi.. na mna trocha moc

maca1984
16. nov 2022

Dievčatá, nikto vám nič nenúti...
Každý sa rozhodne ako uzná za vhodné.
Jeden dá zviera do kafilérky, druhý si ho zakope v záhrade, tretí dá spopolniť bez obradu, štvrtý aj s obradom..

estrella5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mondolina
16. nov 2022

@lenkakravcova
porovnávaš hospodárske zviera so spoločenským?
no nič, inú mienku som o tebe mala.

saxana000
16. nov 2022

@lenkakamen ano normalne je z tojo pekny biznis..zvieracie cintoriny taka urna hentaka urna labky gravirovane mozete pribalot kosticku a z popola privesky a take palky az sa mi hlava tocila..
My sme nasu tiez lubili ale na balkon si ju nedam ususit ked zahradu nemam.20eur veterinarovi za kafilerku a bolo rozlucene.

maca1984
16. nov 2022

@mondolina nechcela som do toho ja rýpať, tak ďakujem že si za mňa 😁

lenkakravcova
16. nov 2022

@mondolina Aký je rozdiel medzi hospodárskym a spoločenským zvieraťom? Len ten, že ho človek chová dlhšie lebo ho má viac rád.. Intelektuálne má však napríklad to prasa navrch pred psom.
V Číne sa v minulosti jedli viac psy ako prasatá.

Ja mám rada zvieratá a o to viac mi záleží na tých, ktoré majú určitý stupeň intelektu. I preto nekonzumujem bravčové a hovädzie tak max dva krát do roka.
Ale ak to robí niekto denne a pri tom robí ceremónie okolo psa, ktorý je na tom intelektuálne horšie než to prasiatko, iba mal šťastie ze sa narodil ako pes a nie v chlieviku, tak mi to príde zvláštne prinajmenšom. Dúfam teda, že ľudia, ktorí robia obrady psom prejavujú minimálne rovnakú empatiu aj k iným zvieratám, ktoré sú na tom asi aj podstatne horšie (sú inteligentnejšie a bez možnosti výberu žijú v klietkach, chované len pre mäso).
Ak nie, tak je to len o tom človeku, že si na toho psa zvykol, preto okolo robí take divadlo (ved uváž je normálne robiť psovi obrad? To čo tam bola prednáša ná nejaká skutočná reč, za tým šli fotky psa a potom kar a plač celej rodiny, či ako si to predstavovať?) - ako keby to bol tvor rovný človeku, ale pri inom zvierati by nemykol brvou.

Ja osobne by som psíka proste len pochovala niekde na záhrade. Robiť z toho drámu si nemyslím, že je úplne vhodné. Zbytočne sa sami navzájom tým stresujete. Bol to domáce zviera, hobby zviera, miláčik, ale vždy proste zveira. Príde ďalšie. Netreba sa na zvieratá tak viazať. Nie je to dobré pre psychiku.

mondolina
16. nov 2022

@lenkakravcova
presne, človek si zvykol na spoločníka...a má ho rád.
ostatné je nepodstatná omáčka.

lenkakravcova
16. nov 2022

@mondolina V tom prípade ale nie je z tvojho pohľadu rozdiel medzi sliepkou a psíkom. Ba dokonca medzi susedom a bezdomovcom. Ak by to, ako mame pochovavat, smútiť alebo sa správať k bytostiam záležalo len na tom, že si na nich zvykneme - tak by sme mohli robiť obrady aj obľúbeným sliepkam, alebo hodiť do kafilerky bezdomovca. Našťastie to, ku komu mame alebo nemáme vzťah nie je tým, čo rozhoduje o spravodlivom správaní sa k danej bytosti.

fineta
16. nov 2022

Nečítam komentáre, ale nepovysujme život zvieratka nad život človeka, prosim Vas. 🙏🙏🙏

mondolina
16. nov 2022

@lenkakravcova
presne, našťastie nemusíš a ani nie si kompetentná rozhodovať o tom kto bude a hlavne ako za niekým smútiť.

lenkakravcova
16. nov 2022

@mondolina pre mňa za mňa nech aj susedov pozvú keď chcú na pohreb psa..
Ale evidentne to ani autorke dobre neurobilo, že ho nepochovali ako zviera ale majú ho v urne a správajú sa k nemu ako k človeku.

ukulela
16. nov 2022

@lenkakravcova aky alibizmus, ze kravky nejem, max. 2x do roka..... my sme s detmi pochovali skrecka. Bol im prvym domacim zvietatkom, o ktore sa starali. Aspon pochopili smrt a rozlucenie navzdy. Ku tej rozlucke, tiez je to na mna moc, no urcite to nebude pohreb s kvetmi a smutocnou recou tety zo zpozu. Zrejme pohladkanie pred spopolnenim. A uz len k tvojmu prirovnaniu s bezdomovcami s kafileriou.... pokial obec nezaplati truhlu a veci okolo, spalia ho obycajne bez obradu, pre niekoho az nedostojne....

lenkakravcova
16. nov 2022

@ukulela Ja som nepísala nič o tom, že je zle pochovať zviera.. Písala som o tom, že škrečkov ste asj nezaplatili pohreby obrad a kremáciu a nemáte ho v obývačke. Len toto mi príde prehnané. Zbytočne to tomu dievčaťu/žene robí traumu, ubližuje, lebo sa s ním nevie/nemôže rozlúčiť, keď ho takto jej rodina chce mať doma. Samozrejme s tebou súhlasím, že ku každému sa treba správať s úctou, len trochu inak k zvieratám a trochu inak k ľuďom. Ale to je len môj názor v diskusii. Ak niekto nesúhlasí, aj tak si urobí po svojom.

mondolina
16. nov 2022

@lenkakravcova
tvoj prvý príspevok svedčí o niečom inom, taký divný sarkazmus.