Ahojte, pred rokom som prišla o jedného z rodičov…teraz sa mi narodilo dieťa…pre mňa to je krásny čistý človiečik, nespájam si to nijako s mŕtvym rodičom, ale z každej strany počúvam, že to sa ti vrátil rodič naspäť, duša sa prevtelila a rôzne dristy 🙄 Už mi tieto blbé reči lezú na nervy, povedala som partnerovi, že keď ešte raz mi niekto niečo také povie, tak budem veľmi nepríjemná. Prosím komentujte tí, čo ste niečo také zažili, počúvali ste tiež takéto reči? Je to maximálne otravné a podľa mňa aj sprosté zo strany okolia. Vďaka.
Mala som podobnu situaciu, cakala som starsieho zomrel mi otec. Tiez ma to sralo tieto reci. Casom to prestalo
však to sa tak aj hovorí. Aj mne zomrela toho roku vo februári svokra a v júni sa jej narodila pravnučka ani s a jej nedožila.
Ja Ta chapem, tiez by mi to prekazalo. Nezazila som to ale ja by som takych ludi slusne zrusila, neverim na ziadne prevtelenia (podla mna tiez somariny) takze by som jasne povedala ze nikto sa nevratil, rodic je na onom svete a proste babatka sa rodia, zivot ide dalej a vobec by som na tu temu nedebatovala ani sa netvarila ze je to mile... Proste neries 🙂
@egonsk
@alickapusinka
Ja viem, že sa to tak hovorí, viem, že to myslia len v dobrom, ale skôr mám pocit, že to hovoria všetci tí, ktorí sa so smrťou nevyrovnali a chcú len sami seba presvedčiť, že tu ten blízky je zas s nimi….Pre mňa to neni príjemné, že moje dieťa idú zamieňať s niekym iným…neviem ako inak to mám vysveltiť….
@egonsk ja na tom nič dobré nevidím. Vadilo by mi to. Povedala by som ľuďom, že si neprajem, aby mi to vraveli. Absolútne tomu nerozumiem, prečo to ľudia vôbec hovoria. Je to absolútna hlúposť, žiadny rodič ani nikto iný sa v podobe dieťaťa "nevrátil". Rodič bol rodič, dieťa je dieťa. Nečudujem sa, že jej to vadí. Ľudia vymýšľajú a robia kadejaké veci, s ktorými tiež nesúhlasím, ako aj poplutie pre šťastie a iné pre mňa nepochopiteľné blbosti...
No ja som to zažila, v jednom roku svagor 46 ,prababka 89 a môj priateľ 47 ..hneď vo februári tohto roku sa mi narodil syn ..
A ja si rada myslím, že po tom všetkom, musela prísť čistá duša, ktorá má v sebe svojho ocina ..
Nikto to síce nehovorí nahlas ,ale je normálne si to myslieť a určite to nie je v zlom ..takže ukludni si hormóny a skus sa tešiť z dieťatka
@bejbypd Čakala som presne kedy príde sprava, že to súvisi s hormónmi….ja sa z neho tešim, ale túto moju radosť mi kazia všetci ostatní tými hlúpymi rečami 🙄 hormóny mám v pohode, nič ma nerozhodí len tak, ale toto je fakt pre mňa horšie…Ja som skôr taký racionálny typ človeka, ktorý sa vyrovná so všetkým, vyrovnaná som aj so smrťou, preto pre mňa tieto reči nie sú “povzdbudivé”, skôr otravné…
Mimochodom, je mi veľmi ľúto tvojich strát😔
Tiez sme to v rodine hovorili, ked sa sesternici narodila mala. A neviem, ci jej to vadilo ak Ano, tak nam to nepovedala. Uz to nikdy nebudem hovorit, ked vidim, ze sa to moze tych mamičiek dotknut. Ale ine som chcela. Jej mala ma teraz 3 roky a sama sesternica hovori, ze jej mala je cela mama, lebo ona s muzom kludna a jej mala vsetkych trenuje. Jej mama bola taka energická zena a vsetci sme boli v pozore podla nej, ci deti alebo dospeli. Takze teraz skor ta sesternica hovori o tom, ze jej mala je ako jej mama. 😉😉😉
nijako to sa nedá vysvetliť
Šak im povedz sama čo si myslíš.
U nás v rodine to je normálne pravidlo, vždy keď sa niekto narodí, aj niekto zomrie
Ked kamoske umrela mama,o rok sa jej narodila babo.
Ale my sme nemysleli ,ze sa prevtelila maminka.
My sme jej hovorili praveze,ze maminka jej ho poslala.
A aj kamoska si to tak hovorila,ze jej ho poslala pre radost.
Inak to dieta sa na tu mamu neskutocne podoba ..
A prečo to tým osobám nepovieš? Ze ty to tak. Vôbec necítiš a takéto blbé poznámky ti len znechucuju materstvo?
Véd na to nič predsa nie je. Dá sa to povedať pekne a slušne.
@vilma7 raz som sa už ozvala na rodinnej oslave (bola som ešte tehu), že ja to tak vobec necítim, že mi to neni príjemné…po narodení to je ešte horšie…určite najbližšie sa ozvem zas, ale pekne slušne to už asi nebude🙄
Ja som sa tak narodila presne rok po babkinej smrti, ale neviem, či niečo našim hovorili 🙂 moja mladšia dcéra sa tiež narodila krátko po smrti môjho otca, ale nikto nič nehovoril. Chápem, že ťa to štve, mne by to liezlo tiež na nervy. Povedala by som, že na to neverím.
Ja zas neznášam,keď povedia na dieťa -anjelik môj,aký si krásny,to hneď,že či to dieťa je mŕtve....A veľa,veľa žien na MK používa na označenie svojho dieťaťa práve slovo ANJELIK.
Haloooo,to sa používa len na zosnulé deti...
Mne vsetxi hovorili ze jeden musel odist, aby uvolnil druhemu miesto v rodine..
Moja dcera sa narodila rok pred smrtou mojej mamy. Neuveritelne sa na nu podoba, vyzorom aj sposobmi aj takymi neuveritelnymi drobnostami (napr. v panelaku, kde byvali moji rodicia, boli 3 vytahy a moja mama odmietala jednym z nich chodit, lebo sa v nom raz zasekla. Moja dcera donho v zivote nevkrocila, protestovala od malinkeho malinka a trva to doteraz).... vsetci si tu podobnost vsimali. Kebyze mama nezomrie pred jej narodenim, asi by sme si vsetci mysleli, ze sa k nam vratila.... ja som tu podobu vnimala ako utechu. A myslim, ze tak nejako to myslia aj ti, co ti to hovoria.
každá duša prichádza na svet čistá...a nie, nie je to rovnaký človek, len určitá duša ktorá sa tu má niečo naučiť....
Obcas take, ze mame nahradu, ale to v zmysle, ze po velkom ziali prisla velka radost. Okrem toho len ze sa na neho podoba, ale taketo, ze vratil sa a nvm co vobec nie a nepride mi to vhodne ani mile ani normalne…
Ja osobne nevidim ani tu podobu, hoci taka poznamka ma skor potesi… 🙂
A k osloveniu anjelik, nevadi mi ked tak ludia oslovuju svoje deti ani to neberiem tak ze anjelik = mrtvy alebo co, ani ju tak neoslovujem ani nepisem, ale niekedy ked spi tak sa na nu pozriem a poviem si ze anjelik moj a vtedy sa tiez zarazim ze hmm, to sa asi nehodi… zvlastne ze ked nespi a poviem jej ty maly certik tak z toho blby pocit nemam 🙊😃
U nás v rodine aj v širšpm okolí je to normálne, že jeden odchádza, druhý prichádza. Vraví sa že starý odchádza, nový prichádza. Človek A nie že je to on ten mŕtvy, teraz to dieťa!
My sme boli 3 sestrenice tehotne, TP viac-menej rovnaký a zomrela nám babka zhruba v polovici tehotenstva. A keďže sme boli až 3, tak sa ľudia nevedeli rozhodnúť, že ktoré bábätko prišlo za banku, tak sme mali pokoj.
Moj otec zomrel ked mal maly 2 roky … aj ked spolu nestravili vela casu tak asi genetika nepusti, maly ma take tahy a take zaujmy ako moj otec. Naposledy doniesol od babky fotku otcovych rodicov a zavesil ju. Z nejakeho dovodu sa upriamil na svojho pradedka, kt zomrel ked bol moj otec este maly ,,, mozno je to utecha pre mna … ale ked mi zacal na dvere vyklopkavat signalom ako jeho dedo tak som skoro infarkt chytila. Okrem toho sa na neho podoba aj fyzicky 🙈 ale to uz od narodenia hovorili vsetci. Iba povedz slusne, ze si To neprajes … ale nic s tym nespravis
Tak ja som nikdy v zivote nepocula nieco taketo to su dobre dmentne reci
Toto je somarina ako v koši voda. No áno, stane sa, že niekto zomrie napríklad ako 75 ročný a jeho vnučka 25 ročná je akurát tehotná, ale je to náhoda. Mne dávno zomrel starký, jeho deti už mali väčšie deti a dalšie nechceli, vnúčatá sme boli ešte neplnoleté, nik za neho neprišiel. Rovnako ked zomrela starká tak nik sa nenarodil v rodine najbližších 15 rokov. Druhá starká zomrela 3 roky dozadu a za tie 3 roky sa nik nenarodil, pravnúčatá sa jej narodili pár rokov predtým. Proste sú to len také výmysly ľudí. A ja si myslím, že ťa zraňuje hlavne to, že strata rodiča bola bolestivá, rok si odsmútila. A teraz nastala nová etapa, snažíš sa toto brať ako minulosť a tešiť z dieťatka a stále ti nejaký dobrák pripomína smrť rodiča takými rečami a kazí radosť z dieťatka...
Mala som obdobnú situáciu ale zas u nás nikto toto nehovoril 🙂 skôr ja som spomenula,že nám ocko poslal anjelika zhora ale nikto takto ako u teba nič nekomentoval 🙂
Keď som bola tehotná,zomrel ujo a sesternica mi povedala:neboj sa ,všetko bude v poriadku,ide na výmenu,".Aj jej to tak povedali,keď bola tehotná.Ked sa odobrali môj ocino,a pár mesiacov na to sme sa dozvedeli,že bratancova manželka je v tom,povedala som jej to isté,že všetko bude ok,ide na výmenu .Nejde o preverenie,skôr je to taká zákonitosť prírody a rovnováha.Tak si s tých reči nič nerob a tes sa z bábätká.
Súhlasím s tebou, je to otravné a nerozumné. Treba také reči zastaviť. Nie, že ešte niekto bude tvojmu dieťaťu nahovárať, že ono je tvoj otec alebo podobne. Neviem, či si veriaca, ale ak už niekto verí v existenciu ľudskej duše, tak jej povedz, že pevne veríš, že duša rodiča je už v nebi a má sa lepšie ako tu na zemi byť zase s týmito otravnými ľuďmi. 🙂
ludia to myslia v dobrom, nehnevaj sa na nich.