Zníženie výživného - skúsenosti

katulka2992
8. jún 2017

Maminky mam priatela zivnostnika, odpisuje si malu z dani a tento rok mu vracali vyse 250e. Robi na stavbe, takze nema pravidelny prijem, myslim, ze som ratala, a mzda mu vychadza cca 500-60o e mesacne v cistom. Plus platime byt, cize cela moja materska, resp. rodicovsky ide na najom. Problem je v tom, ze pred par rokmi zarabal viac, ako raz tolko a bolo mu prisudene vyzivne na dceru s ex vztahu 100e mesacne. A podla mna je to dost palka pre nas. Ja som mu navrhla ziadost o znizenie, ale boji sa aby mu naklady nezvysili este. Chcela by som sa spytat, ci tu je niekto s podobnym problemom a ako ho riesil. Problem je, ze jeho byvalka sa teraz ide rozvadzat a hladat si svoj byt, tum padom sa jej naklady zvysia.

lesanka845
8. jún 2017

podatmoze, ale neverim, ze znizia, 100 € nieje ziadna palka. Nepises, kolkoma dieta z predchadzajuceho stavu rokov,ale skor cakaj, ze zvysia.

sissy27
8. jún 2017

@katulka2992 spočítaj si náklady na vašu spoločnú dcéru... Tá ho stojí menej ako 100€ mesačne? A staršie dieťa toho potrebuje viac, uvidíš čoskoro sama. Prečo by malo staršie dieťa mať menej? 100€ výživné nie je žiadna horibilná suma, skôr by som povedala, že to je také minimum (aj keď samozrejme oficiálne je minimum nejakých 26€)... Ty si vedela, že ideš do vzťahu s chlapom so záväzkami, on tiež vedel, že má povinnosti aj voči prvému dieťaťu, mali ste sa zariadiť. Ty nemusíš sedieť tri roky doma, tiež môžeš do práce skôr a nebude musieť chlap ťahať všetko sám.

zalka
8. jún 2017

@sissy27 nedopísala si vetu .... @katulka2992 spočítaj si náklady na vašu spoločnú dcéru... "a vydeľ dvoma"

prečo má náklady na výživné na dieťa z prvého vzťahu znášať len otec a nová partnerka otca, ved aj matka má prispievať na výživu svojho dieťaťa,
a mi chceš povedať že dieťa stroví 100e od otca a 100e od matky?

@katulka2992 a výživné zvyčajne súd nezníži, to by muselo prísť k úplnej zmene pomerov, napr. otec by ostal invalidným, chorým, tak tam súd by možno znížil výživné , ale to že má dalšiu vyživovaciu povinnosť pre súd zvyčajne nie je pádny argument na zníženie výživného. Pokúsiť sa samozrejme môže, šanca na úspech je malá, ale čo ak motyka vystrelí.....

sissy27
8. jún 2017

@zalka čo sa ti tam zdá nedopísané? Samozrejme, že mesačné náklady na dieťa sú minimálne 200€... Veď produkuje odpad, spotrebúva vodu, elektrinu, plyn, niečo zje, hygiena, drogéria, lekárska starostlivosť, cestovné, plienky, poplatky v škôlke, škole, učebnice, kultúra, šport, krúžky...
A nie, nie je spravodlivé, aby otecko platil polovicu nákladov - otecko by mal platiť aspoň 2/3 nákladov... Alebo ak polovicu, tak potom nech prevezme aj polovicu starostí matky dieťaťa. Nech zostane doma s chorým dieťaťom a príde o časť platu ako matka, nech varí perie žehlí polovicu detských vecí, nech vyzdvihuje dieťa zo školy, vodí na krúžky, behá s dieťaťom na preventívky či k zubárovi rovnako ako matka.... Poslať peniaze je to úplne najmenej...

bratislavcankanm
9. jún 2017

@katulka2992 podla mna je mala sanca na nizsie vyzivne, zalezi od veku a osobitnych potrieb dietata (ci ma napr. zvysene zdravotne naklady) .
Pozrela som prave rozhodnutia OU Ruzomberok. Nasla som jedno, zo 14.02.2017. Otec platil vyzivne 130 Eur. Matka chcela zvysit na 200, on chcel znizit na 50. On ako dovod uviedol, ze uz teraz su z jeho strany ine podmienky, ma novu rodinu a dieta a navyse je od januara nezamestnany.

Sud rozhodol o zvyseni na 150 Eur. (a to sa este v rozsudku spomina, ze otec ma dalsie dieta, na ktore plati vyzivne... plus dieta s novou manzelkou, teda dokopy 3 deti)

obsadenemeno
9. jún 2017

@katulka2992 no jo, a to prve dieta nech sa ide past, ze..... tak si to skus na jeden mesiac, ci uzivis svoju zo 100eur..... plus to, co TY "zarobis".....

sense
9. jún 2017

Neviem ako stare je to dieta ale 100eur vobec nie je vela , predstav si ze by si mala vyzit s rodicaku plus 100eur vyzivne...zrejme by si si nemyslela ze aku palku dostavas od otca dietata...

black33
9. jún 2017

By som sa hambila napisat, ze chces nejake dieta obrat aj o to malo co ma.

moonlight1210
9. jún 2017

@katulka2992 vyzera to, ze ked si sa s nim davala dokopy, tak bol viac pri peniazoch (cim nechcem povedat, ze si sla po peniazoch). takze 100 eur ti neprislo tak vela.

chapem, ze teraz mate menej, plus vase male dieta. a to rastie, jeho naroky stupaju. tak hladas sposby, ako skrtnut alebo znizit z rozpoctu vydaje.
(a casto prave vyzivne na predchadzajuce dieta novému partnerovi pride ako hadzat peniaze do ciernej diery - zbytocny výdavok, z ktorého nic nema.).

takze, ak naozaj nezijete z ruky do ust a kazdy mesiac vam nerastu dlhy - nerob to.

navyse na sud miniete dalsie peniaze a podla mna neuspejete, lebo aj tak za chvilu vasa dcera ma tri roky, pojde do skolky a ty si mozes hladat pracu, resp. sa vratit do tej, kde si bola.
vase prijmy stupnu (a tym aj zivotna uroven tvojho chlapa) a sud nebude vidiet dovod znizovat vyzivne.

strateny cas, peniaze, nervy a podla mna sa v tom procese este aj vy pohádate medzi sebou. lebo ci chces, ci nie, takto sa stavias negativne medzi neho a starsiu dceru. zasahujes, hoci nie si priama rodina.
a to sa moze obratit proti tebe.

ked si raz zacnes s chlapom so zavazkami, musis pocitat s tym, ze ma zavazaky, ktore si musi plnit.

nabadat ho, aby hladal sposoby, ako ich okresat na ukor tho dietata, je tiez dvojsecna zbran.
kazdy prvy raz je najtazsi. lebo ides na neprebadane uzemie. ale akonahle to uz skusis, mas skusenost a uz nemas tolko zabran to urobit zas.
a tentoraz to urobi kludne on tebe, ak by to ani vam nevydrzalo, a kvôli tretej partnerke jednoducho "osklbe" aj teba.
a vtedy si uvedomis, ze to ty si ho takemu jednaniu s jeho exrodinami nechtiac "naucila".

katulka2992
autor
10. jún 2017

No mate ma teraz za poriadnu mrchi ale jeho mala ma 13 rokov a od dvoch rokov sa s nou nestretava kboli jej matke. Teda myslim, ze bola taka hrozna ze, robila vsetko preto aby mu to znechutila atd. aby to vzdal. Neviem presne, tak dlho spolu nie sme, ale podla rozpravania svokry bola pekna (pekne povedane svina), a napr. nutila ho stretavat sa s malou len za jej pritomnosti u nej doma( teda doma u jej noveho chlapa, s ktorym ho podvadzala, ked mala ih dcera pol roka a bol dovod ich rozchodu a este u rodicov toho chlapa atd. ) Nejde o to ze som isla po peniazoch a podobne hluposti. Nikdy mi nevadila vyska vyzivneho, dokonca som ju zo sojej iniciativy vyhladala na fb a zacala s nou komunikovat ja sama a dohodla im spolocne stretnutie. A

katulka2992
autor
10. jún 2017

No vyzeram ako totalna harpia teraz, priznavam vyzera to tak. Jeho mala ma 13 rokov teraz a od dvoch rokov sa s nou nevidal. Prave kvoli priekom, co mu robila ex. Napr. Dokazala si vynutit stretavanie s dietatom iba v jej pritomnosti, a to v dome jej noveho frajera, s ktorym podvadzala jeho, kym bol on prec, ked mala mala iba pol roka. A to este aj s jeho rodicmi atd. Potom jej sudne dala odobrat jeho priezvisko ( aj ked to chapem, kvoli jej vydaju a novemu dietatu v rodine, aby ju nemohli sikanovat v dedine), no pre mojho chlapa neskutocna rana. Nechapem hi ale radsej to vzdal aby bojoval, osobne myslim, ze v tom bolo nieco viac a mala na neho svoje paky. Mna to hrozne mrzelo a prave ja som si ju vyhladala na fb a napisala jej ze sa jej narodila segra atd. a dohodla im stretko po 10 rokoch. Zatial sme sa bavili v tajnosti pred jej rodicmi, potom na to vyrukovala na mamu a mama ju pustila. A teraz nastava problem zas s jeho ex, vraj on ma s nou sudne prisudene 2 hodiny a viac ju nepusti( pripominam, ze sudne rozhodnutie z pred 11 rokov, kedy to bolo asi adekvatne, kedze dvojrocne dieta potrebuje matku stale) a ak chce viac ma ist na sud zas. A vsetko sa zmenilo po dvoch stretnutiach s nou, kedy jeho "inteligentna ex" ( no a nemozem to nazvat inac, lebo riesit problemy cez dieta je podla mna naozaj psychologicke ublizovanie pre obidve strany) poslala za mnou jeho dceru s tym, ze sa rozvadza, potrebuju viac penazi atd. atd. A zrazu noze s nim stravit tolko casu, kolko chce lebo on je jej otec a ma na to pravo 😂 neodpustim si dat smajla

katulka2992
autor
10. jún 2017

A teraz k financnej situacii, niesom s mojim priatelom kvoli peniazom, vyzivne mal prisudene davno ovela skor, podla platovej situacoe, no ked som ho ja sppznala mal neskutocne dlhy( to je tak, ked zarabal pol roka pekne, a druheho pol roka nic☺) prave mi odovzdal kartu a dostali sme sa z dlhov, len kazdu jar je to opat mi lnimalka -300e debet, byt je cca 250e, plus pozicka 60e, plus odvody 146e socialka, cca 70e zdravotka, 100 vyzivne, 200e ccadochadzka plus desiata do robty, tak mi vychadza cca okolo 120e pri najlepsom mesacne na domacnost, a neusetrila som nic, mam rok a pol stare dieta, cize plienky, pripadne lieky, ovocie zelenina su drahe a vsetci vieme. Pani zaraba cez 700-800e mesacne v cistom( bohvie kolko papierovo, lebo to viem od jej dcery), a kedze sa teraz rozvadza, mala mi povedala aj to, ze jej mama ma dohodu s jej muzom(este stale), ze bude taky charakter 😅, a bude platit na obe deti alimenty (teda aj na dceru mojho priatela), samozrejme same ustne dohody a ziadna vaha na sude. A teraz sa pytam, je toto spravodlive? To doeta k nam nemohlo ist pozriet vlastnu sestru, lebo jej matka sa nemala chut o tom bavit s jej manzelom a zrazu ma jej otec na nu pravo? Ona zaraba viac ako on a ak si vezmeme tu sumu 100e, ja viem, ze to nie je nic moc, ale nam ostava nieco vyse na fomacnost a este som nezaratala pausal a nejake vylety. Auto nemame, ani si nemozne dovolit, a aj hlupich par spekaciek na opekacku stoji dnes 5e. A co sa tyka komentarov, ci nemozem ist ja do prace a dat dieta do jasli, tak urcite nie. Nie preto ze by som bola leniva, svoju dceru milujem nadovsetko a radsej by som jedla suche rozky alebo vrazdila ludi aby mala vsetko, ale sme ti stasni rodicia ze nase dieta patri medzi nadpriemerne inteligentne deti a nedovolim (a ani mi neodporucaju) davat dieta do jasli, ked je vyspela na cca3r, pretoze by stagnovala pri rovesnikoch. Ospravedlnujem sa za tak rozsiahli komentar, no ja som len chcela vediet, ci sa niekto ocitol v podobnej situacii.

katulka2992
autor
10. jún 2017

@black33 neoberam, ako som nápisala nizsie, pani si nechava platit od dvoch chlapov na jedno dieta. To mi pride hanba.

sense
10. jún 2017

Tak ti teraz poviem tolko to, to ze dcera tvojho priatela povedala neznamena nic nakolko to nie je na papieri a prepac ziaden normalny chlap vravim chlap by nedovolil ken kvoli tahanicam ex tak kahko aby dieta nemalo jeho meno ak je jeho,..... dnes je tzv nadpriemerne inteligentne dieta kazde druhe aspon podla mamiciek danych deti...teda ak dvoch rokoch nepise pisanym pismom a nezaobera sa velkou nasobilkou ....okrem toho su aj prace kt sa davaju vykonavat z domu

Moj manzel sa rozvadzal ked mali jeho deti dva a styri roky...odisla od neho zena k drihemu kym on zarabal aby ona nemusela od malych deti do prace (a nemam to od neho ele od sestry jeho ex)...mesiac po rozvode bola 2x vydana (mimochodom teraz uz 3x) napriek tomu nikdy nedovolil aj ked sa ex silou mocou snazila aby mali ine priezvisko, deti vidal sporadicky velmi malo kedze sudy v case komunizmu a potom boli este pomalsie ako dnes a ex mala vzdy milion vyhovoriek preco ich nemize mat)..napriek tomu vzdy platil aj naviac hoci novy manzel nezarabal zle a ona tiez nie.... ak mas pevne dokazy ze to tak je chodte na sud ale k znizeniu nedojde...ale vypoved 11rocnej ze kolko ma mama pensazi neprejde ako ani to ze dcera povedala ze matka dostava vyzivne na jedno dieta od dvoch muzov

sissy27
10. jún 2017

@katulka2992 nech sú okolnosti akékoľvek, tak 100€ výživné na 13ročnú je málo. Sama mám dcéru v tomto veku, viem, čo to obnáša (a to nehovorím o značkových handrách či iPhone, naozaj len o bežných nákladoch). Okrem toho - tvoj priateľ si narobil dlhy a to sa nehnevaj, ale nie je problém nikoho iného, len jeho a deti na to absolútne nemajú čo doplácať. Že zrazu mu klesol príjem nie je ospravedlnenie, mal sa zrazu prispôsobiť a nie vyrábať dlhy. A teda toto mu ani neobstojí ako argument na súde, pretože výživné na deti má prednosť pred všetkými ostatnými výdavkami. Takže buď nech si nájde ďalší zdroj príjmu na splácanie dlhov alebo holt ešte nejaký čas budete žiť skromnejšie a skôr či neskôr do práce nastúpiš aj ty. Nuž a rovno ti poviem, že nadpriemerne inteligentné deti potrebujú aj špeciálne vzdelávanie, ktoré niečo stojí... Ale keďže nemá ešte ani tri roky, tak možno budeš sklamaná a z tej geniality ti rýchlo "vyrastie" 🙄 nie že by som ti nedopriala druhého Einsteina, ja len že v tomto veku je naozaj predčasné hovoriť o nadpriemernej inteligencii, môže byť trošku popredu oproti rovesníkom, ale to ešte nič neznamená.
A že exkin budúci ex je ochotný prispievať aj na "cudzie" (v podstate ju vychoval, tak úplne cudzia mu asi nie je) - nuž všetka česť, tvoj priateľ nech si berie príklad....

moonlight1210
10. jún 2017

@katulka2992 tak potom uz len ak pred sudom dokazete, ze pobera vyzivne na jedno dieta od dvoch muzov (ale neviem, ci to nejak zavazi).

V opacnom pripade si to pani nateraz dobre zariadila a vy mate smolu. Obcas to tak v zivote chodi.
Ale nic nie je navzdy. Kadeco sa u nej moze este zvrtnut, aj u vas.

zooeynka
10. jún 2017

@katulka2992 Kazda ti tu napise ze 100€ ktore tvoj priatel plati exke je zufalo malo, z rozvedenych muzov nepoznam nikoho kto by platil iba tolko! Neryp do toho, tvoj priatel ma zavazky a dakuj nebesiam ze plati len tak malo...

zooeynka
10. jún 2017

@katulka2992 Este otazcka - ak by vam sud nejakym zazrakom to vyzivne znizil, povedzme na 80€, to vam fakt ta "usetrene" 20eurovka nejak vyrazne pomoze vo vasom rozpocte? Alebo ako si si predstavovala to znizenie alimentov, na aku sumu???

katulka2992
autor
10. jún 2017

Tahali sa po sudoch a samozrejme ze on nesuhlasil, ale nakoniec vyhrala
@sense

katulka2992
autor
10. jún 2017

No ak je na 13r dievca 100e malo tak potom 150e necelych co nam ostane na domacnost po odratani vsetkych nakladov musi stacit na moju domacnost pre mna a dieta? To je ten problem ze pani zaraba neskutpcne nadstandardne na nase mesto ale nepredpokladam, ze budeme mat akykolvek dokaz o tom, urcite to nema v zmluve.

natalienka12
10. jún 2017

@katulka2992 Len stručne - 100 eur na 13 ročné dieťa mu žiadny súd neznizi. V žiadnom prípade. Na 99 percent zvýši. Buďte radi že platí tak málo.

erickatt
10. jún 2017

Mne plati 70 eur.

zooeynka
10. jún 2017

@katulka2992 Ale to ze pani zaraba slusne neznamena ze tvoj partner jej moze platit menej, to je jej sikovnost. Aj to ze jej bude na dceru(neoficialne) platit ten s ktorym sa rozvadza+aj tvoj priatel. Je sikovna, vie si to zariadit. Hadam nebude ona brat ohlady na teba, ze tebe malo zostane na domacnost?!?! Neber to ze som na teba zla, ja ta chapem, ale predstav si to z druhej strany - on by ti po rozchode platil iba 100€ na vase dieta, a este by tuto sumu chcel znizovat! Ved by ta drblo z takej situacie-vychovavas mu decko a on si ziada o znizenie uz ajtak smiesnej sumy.

sense
10. jún 2017

@katulka2992 nuz mozes dar priatela na sud a ziadat vyzivne aj pre tvoje dieta a uvidis co ti sudca povie.....ajked zijete spolu...

girlnextdoor
10. jún 2017

A keď bude mať priateľ ďalšie deti, tak zakaždým si dá znížiť výživné a pri prvej dcére to skončí na nule, nie?

nikawero12
10. jún 2017

@katulka2992 nehnevaj sa, ale načo ti je dôkaz o tom, že bývalá tvojho priateľa zarába nadštandardne? Snáď si nemyslíš , že to je dôvod na to, aby tvoj priateľ neplatil alimenty na svoje dieťa, alebo mu znížili už aj tak nízku sumu? A to, že na dieťa bude finančne prispievať aj iný muž, to tiež nie je tvoja vec. ...Odporučila by som ti, aby ste s priateľom nešpekulovali nad vecami do ktorých vás je nič, ale radšej porozmýšľali nad tým, ako zvýšiť príjem svojej domácnosti.

mamutka
10. jún 2017

On musí proste zarábať viac, nie aby matky jeho deti riešili, kde ako ušetriť každý cent. Čo to je za prístup, ze pol roka dobre zarábal a pol roka čo? Oddychoval? To nie je zodpovedný prístup. Aj druhý polrok mal makať, jeho problém, kde. Neries výživné na prvú dcéru, decko za nič nemôže, ale pre teba a tvoje dieťa nech sa priateľ postará o slušný život. Musí hold viac makať. Ja som nebola doma tri roky, potrebovali sme peniaze, ale rada by som bola, takže chápem, ze chceš ostať doma kým sa dá. Tak nech si on uvedomí, ze musí zabrať, asi nerobí dosť.

sissy27
10. jún 2017

@katulka2992 nuž, exka zarába nadštandardne, tak vlastne by mohla platiť ona výživné vám, nie? 😏 to čo je za argument zas? Tak si ber príklad, zarábaj aj ty a hotovo. Kto môže za to, že on si narobil dlhy?? Exka? Ty? Niektoré z detí?
Ty si sa rozhodla byť doma s dieťaťom, tvoj priateľ si narobil dlhy, ale exka je tá špina... Bravooo 👏👏👏
Zbytočne plačeš, že vám ostáva málo, za to nemôže exka ani to dievča...

sense
10. jún 2017

@katulka2992 inak tvoj priatel asi vie preco znizenie nedava na sud , mozno tiez nepriznava vsetko co ma....

eeffka
10. jún 2017

@katulka2992 100e na tak velke dievca je nic. To rastie pred ocami a aby ste neboli prekvapeni ak poziada o zvysenie ona.