Ahojte. Mám problém s tým ze som sa zmenila pociťujem to sama. Z extroverta som introvert. Radosť mi nerobí byť s ludmi. V spoločnosti som ticho. Obávam sa či sa mám zapojiť do konverzácie občas niečo poviem a potom pol dňa zase nič. Ludia sa ozyvaju kumne odpovedam jednoducho a dalej sa nebavim. Nechapem ako mna vsetko zaujímalo Lebo robilo mi radost kecat s ludmi aj cely den, nezavreli sa mi usta a teraz proste nic.Neni to jeden den ale aj mesiace.Nie som hadava. Už skôr ustrachana medzi ľuďmi.
@barbi1000 ja ťa len poopravím. z extroverta sa introvert nestane. ani naopak. jednoducho si introvertom bola, len si bola možno mladšia, bláznivejšia a teraz máš pocit, že si bola extrovert 🙂 jednoducho si prišla k rozumu, to je všetko 🙂
@panelacikova práveže introvert som nebola..okolie stále mi hovorilo aká som extrovertna
@barbi1000 čo s tým má okolie? Extrovert je človek, ktorý si oddýchne medzi ľuďmi, introverta to naopak vyčerpáva a potrebuje relaxovať osamote. To je celý rozdiel. Ja som introvert, komunikovať s ľuďmi nemám žiaden problém, ani s asertivitou, ale na dovolenku by som najradšej išla na opustený ostrov 😀.
@barbi1000 aj introvert moze vykazovat spravanie extroverta, ked je v dobrej spolocnosti, s niekym, s kym sa citi uvolnene alebo v urcitych situaciach. a nikto nie je ani na 100% extrovert alebo introvert. pocas teen age nemas take zabrany nadvazovat rozhovory, bola som rovnaka, nerobilo mi problem vyjst ani na podium na festaku pred 1000 ludi a teraz sa velkym davom vyhybam. vela tomu prispel aj covid, ze bol clovek dlhodobejsie izolovany, tak sa tvoja introvertna stranka viac prehlbila.
Ja som introvert odjakziva, staci mi jedna kamoska a aj to ju nepotrebujem vidiet casto, mam problem telefonovat, radsej komunikujem pisomne atd. Ale vzdy som mala rada, velke rodinne oslavy, sviatky, v puberte a rannej dospelosti som sa rada bavila, na strednej som bola sucastou partie a bola som stastna a spokojna... myslim, ze prechadzas zmenou kedy sa stavas zrelsou, zacinas sa pytat kto si, preco tu si a co od zivota chces,, zacnes brat mnohe veci inak..a odzneli uz aj pubertalne hormony...totiz dievcata/zeny dospievaju okolo 25roku zivota...puberta sa nekonci 20tkou, lebo uz nrmas nast(teen) a niesi na strednej.. a priprav sa, ze je dost mozne, ze sa zacnu ozyvat biologicke hodiny,ak este nemas deti.
Nevidim zmysel presviedcat ta ci si introvert bola vzdy ci si bola extrovert. To je uplne jedno. Ak citis tuto zmenu ako problem.. tak to problem je. Moze to byt aj psychicky problem. Ak si ustrachana a bez zaujmu mas pocit uzkosti.. moze to byt zacinajuca depresia. Kludne vyhladaj pomoc odbornika.
@barbi1000 vela introvertov ma prejavy, ktore posobia extrovertne. okolie to nemusi zachytit, pretoze sa mozes spravat veselo, priatelsky, dokonca v niektorych situaciach aj vystredne. introvert a extrovert nestoja na opacnych koncoch pomyselnej ciary, malokto (mozno nikto) je uplny introvert alebo uplny extrovert.
ja som mala ako mlada tiez rada spolocnost (aj ked nie ako extrovert a uvedomovala som si,ze som introvert), jasne, ze niektore situacie predstavovali pre mna tlak, ale este na VS a potom v prvych rokoch prace som bola ovela spolocenskejsia, stale som kecala, skypovala hodiny so spoluziackami a kolegynami, vypisovala siahodlhe emaily. ale vnutorne som veci prezivala hlboko a preto mam z tychto cias aj najviac zraneni.
ale casom sa stal zivot zlozitejsim, prisli ine povinnosti a uz nebol cas.a casom vyprchala aj chut a stala sa z kontaktu so znamymi povinnost.
teraz som konecne sama sebou, mam uzky okruh ludi, nikomu nie som dlzna svoju spolocnost. predtym som musela zavolat, musela odpisat, musela ist von,bo kamoska mala nejaky problem, stale som nieco musela. a to ma vycerpavalo.
..možno si len v zlej spoločnosti.. skús vyhľadávať takých ľudí, s ktorými sa cítiš dobre, tak ako predtým...
Pozri , ja som v tvojom veku ( a nižšom ) behala po baroch , tancovala na stoloch a teraz mám 35+ , rodinu , deti a som rada , ak mi dáju ostatní ľudia pokoj , nemusím chodit na návštevy , ale mozem doma cucat s knihou pod dekou a teplým čajom .
Ľudia sa menia to je fakt, ale v tvojom veku, by si si mala život užívať. Nájdi si niečo čo ťa bude baviť, koníček šport, proste niečo čo ťa bude robiť šťastnou a na čo sa budeš proste tešiť
Podľa mňa ľudia často sami sebe škodia tým, že veci tak analyzujú. Prečo, načo, začo... Zbytočne sa sama zneisťuješ. V skutočnosti je to úplne jednoduché. Máš chuť sa s niekým stretnúť, porozprávať? Tak sa niekomu ozvi. Máš chuť niečo zažiť, ale nemáš náladu na kecy okolo, tak niekam vybehni sama, aj do kina, divadla, kaviarne, na výlet môžeš ísť sama. A keď máš chuť byť sama v kľude doma, zostaň doma. Je úplne jedno, či si pred 5 rokmi mala častejšie chuť na spoločnosť a teraz si radšej sama alebo naopak. Rob to, čo ťa v tejto chvíli najviac láka a nesnaž sa nasilu do niečoho formovať, lebo veď kedysi. Mne sa to tiež strieda, niekedy by som aj mesiac bola najradšej len sama (alebo teda s mužom a deťmi, lebo tým sa nevyhnem😛) a potom príde obdobie, že si na každý deň plánujem návštevy a užívam si spoločnosť ľudí. A potom mám toho dosť a zase som radšej sama v kľude doma.
Svet za posledne 2-3 roky prešiel obrovskou zmenou, ludia su na seba akosi horší, panuje všeobecne ina nalada, ako predvlani, resp roky predtym. Ja to pripisujem covid a médiám, ktore tu permanentne tri roky nonstop siria strach a paniku. Neverim, ze tu ludi neovplyvnuje. Pochody, agresia na uliciach, bezmoc policie, politicke kauzy atd to všetko nas teraz obklopuje a je nemozne sa tomu vyhnut. Takmer vsetci moji kamaráti a znami sa zmenili. Uz sa tolko nesmejeme, nestretavame, vsetko je akoby tazsie, a aj oni sami povedali, ze maju z toho co sa okolo nas deje, depky... Ties nosia vnútri akysi strach a taku celkovú nechut ci ako to nazvať....Len tym chcem povedať ze tvoje pocity su namieste a je to prirodzeny pocit starnutia resp dozrievania ale stále si mlady clovek a myslim ze aj si citlivejšia a vnimavejsia osoba, tak to len viac riesis a trapi ta to... ono musi to prejst, venuj sa tomu co ta bavi, sportuj, snaz sa pozitivne myslieť, je vela.videi ako sa nakopnut atd.. viac ti poradit neviem, len si myslim ze nieje chyba len vvtebe a ze to.co prezivas ty, preziva strasne veľa ľudí..
A preco s tym mas problem?