Zmení sa všetko?

26. jan 2024

Nechcem nikoho uraziť a nemyslím to vôbec zle, len som sa tu zamyslela nad jedným príspevkom. Riešila sa práca na smeny a ako som čítala, všimla som si, že hlavné je aby bol niekto s dieťaťom. Ja nemám deti a neviem si predstaviť aké to je, no určite to musí byť prekrásne a zároveň veľmi náročné, byť rodičom.
Len ma prekvapuje, ako sa nikde nespomína manžel, raz je žena s deťmi manžel v práci keď on príde manželka odíde. To už nie ste s manželom spolu, spoločný čas? Nechýba vám? Nepokazil sa vzťah?
Chápem, že sa priority zmenia keď sa narodí dieťa ale takto pre mladú bez detí je to ako povedať, troška strašidelné?

egonsk
26. jan 2024

vztahy, kde sa muz a zena casovo rozchadzaju koli praci, vacsinou smeruje do zahuby. Preto je tolko slobodnych mamiciek, lebo castokrat miesto riesenia problemov sa voli cesta odchodu a hladaniu si dalsieho partnera.

medda_beda
26. jan 2024

Väčšinou tí ľudia majú aj spoločné voľno.
My sme bezdetní a tak isto sme niekedy od seba a niekedy spolu.

zuzinka888
26. jan 2024

Tak vypadne jeden prijem, a starastlivost o dieta je narocna aj ked mas " dobre babo". Ale urcite to nie je pravidlo a je vela parov ktore maju jasne priority. Dietatko si naplanuju a vedia,ze drahe auto( ci ine statky) pocka kym bude opat plny prijem. A ocko nemusi byt 20hodin v praci aby potom zatiahol vsetky ucty.

medda_beda
26. jan 2024

@zuzinka888 Ale veď len zaplatenie účtov je pomaly celý príjem aj bez nového auta.
Jediné žeby mal človek našetrené na cca 6 rokov kým bude s dieťaťom doma, respektíve kým bude v škôlke alebo mal muž dostatočný plat.Ale ani takému pečené holuby nespadnú len tak za pár hodín práce.

Ak som to teda správne pochopila, že by matka nepracovala po celý ten čas.

luciaaaaa
26. jan 2024

@medda_beda zaplatenie uctov je cely prijem? To su ake ucty a aky prijem? Mam rodicak ten vyssi a pokryje nase mesacne povinne platby.

luciaaaaa
26. jan 2024

Neviem, aka to bola diskusia, ale nie vsetci pracuju na zmenovych pracovnych poziciach. Bezne pracujuci ludia, kt.pracuju 8.5 hodin su spolu kazdy den ak nie rano, tak podvecer po praci. Urcite nie je samozrejmostou, ze sa chlap a zena doma na dennej baze minaju. Samostatna kapitola su muzi, kt.pracuju v zahranici na turnusoch.
A strasidelne na tom nic nie je, ale je nepopieratelny fakt, ze prichodom dietata do rodiny sa chod domacnosti a spolocne straveny cas otoci o 180 stupnov.

vilma7
27. jan 2024

Ahoj. Aj my takto fungujeme s manželom už roky, v podstate od 6.mesiaca dieťaťa.
A predstav si, ešte stále máme na seba kopec času, ešte stále sme veľa spolu, keďže obidvaja pracujeme na smeny. Podľa mňa sme spolu oveľa viac, ako keby bol každý z nás v praci od 8.00--17.00.
Ja pracujem na nižší pracovný úväzok, manžel na plný. On na tri a ja na dve smeny. A tým pádom, že aktívne trávi čas s deťmi, tak majú s nim úžasný vzťah.

adeladulova
27. jan 2024

Aj my tak pracujeme. Ja krátky dlhý týždeň od rána do večera a on po-pia 7-15,30. Všetko funguje a mame aj voľno spolu. On je vášnivý športovec, horolezec a ma naozaj veľa dní- len pre seba, ale ja sa nepotrebujem dívať na chlapa keď varím, ved nech ide v tom čase na túru a podobne. Sama oddychujem keď mám voľno, a muž v práci a syn je v škôlke. Kto si nevykonal, nevie aké to je super.
Sestra so svojím mužom robia obaja 7-16 a poviem ti ze nič nestíhajú. Ani spolu, ani sami. A keď majú deti choré, tak síce majú možnosť homeoffice( ja ani môj muž nie) a i tak to nefunguje.

medda_beda
27. jan 2024

@luciaaaaa Skoro celý príjem, jasné ak niekto zarába 2000€ tak je to iné ako keď zarobíš okolo 1000€ v lepšom prípade nad.Hypotéka, nájom, internet, cestovné do práce, jedlo, hygiena, telefón...
Ani vyšší rodičák by mi toto všetko nepokryl takže potrebujeme manželov príjem.
Z rodičáku by som ani hypotéku nezaplatila.

luciaaaaa
27. jan 2024

@medda_beda ty si pisala v prvom prispevku - citujem - zaplatenie uctov. A jedlo, hygiena a cesta do prace nie je platenie uctov. Z rodicaku by si nezaplatila hypo? To mate aku hypo, vsak byvate v byte na vychodnom slovensku, nie v trojpodlaznej vile pod slavinom.

petamich
27. jan 2024

samozrejme, ze sme spolu - minimalne cez vikend, dovolenky, vylety....ano cez tyzden skor az vecer, lebo po praci je jeden s dietatom a druhy ide do fitka/behat...a ano prvy rok po narodeni dietata bol narocny ale teraz uz viac menej v pohode, kazdopadne ano vztah to isto ovplyvni a su aj velmi narocne obdobia aspon u nas

ale teda my pracujeme standardne 8(9)-16(17), s obcasnymi nadcasmi

medda_beda
27. jan 2024

@luciaaaaa A byty na východe rozdávajú zadarmo?
Za bývanie celkovo platím okolo 500€.
A to som skromná, nemáme 3izbák.
Takže určite by som nezaplatila účty z rodičáku keď ešte pribudnú dane, poistky.

medda_beda
27. jan 2024

@luciaaaaa Kebyže kúpim 3 izbák tak by to bolo oveľa viac.

A dnes aj náš byt má väčšiu hodnotu ako pár rokov dozadu.Takže človek čo dnes kúpi takýto byt má aj väčšiu hypo.

rorino
27. jan 2024

Netreba sa zľaknúť.Sem hlavne píšu ženy s problémami,takze to neplatí na všetky.Musis rátať s tým,že ten čas nebudeš mať ,hlavne kým je dieťatko malinké,ale prežili to naši rodičia,starí aj prastarí rodičia,a ver že to mali oveľa ťažšie😉.Určite je to v každej domácnosti inak,ale hlavné je,keď to obaja viete a ste si navzájom oporou Takže určite sa nedaj vystrašiť 😉