Zmena v živote

svesty
12. máj 2016

Ahojte. Chcem vediet vas nazor. Muz kupil dom v Nemecku (s uverom na 15 rokov). Zatial by sme ho chceli prenajimat a mozno neskor (5 - 6) rokov uvidime podla situacie tam chce ist pracovat. Ja som momentalne na vaskach ako sa potom zariadit. Najprv som bola taka nadsena, ze zvladneme ale tera mam pochybnosti ci to bol spravny krok. Pretoze, jednak si neviem predstavit, niekde zacinat a po druhe mame 4 deti (17, 13, 11, 4). Jasne, ze najstarsi nepojde a dalsi dvaja budu mat tiez uz dost rokov na to asi. Viem, ze zvladnut sa da vsetko, ale su veelke pochybnosti. V tesnom susedstve byvaju nasi znami, ktori tam odisli pred rokom a momentalne sa maju veelmi dobre a dari sa im. Poprosim hlavne Slovakov, kt. odisli mimo SR ci nelutujete Vase rozhodnutie. (Viem, ze dom sa da stale predat)

janinah
12. máj 2016

Prečo o 5rokov? na vašom mieste idem hneď,tu kde sa pozrieš tam bordel... a perspektíva? politikmi a mafiou vykradnutý štát a obyčajní zamestnanci robia na dúchodcov /to radi/ a na cigánov / to neradi/,aby sa nakoniec ne/dožili dôchodkového veku,kedy už dôchodky od štátu nebudú a budú žiť z úspor /ale akých,keď kopa ľudí žije od výplaty k výplate?/.Mať o 20 rokov menej,tak neváham ani minútu.Choďte,kým ste akotak mladí.

stepanka274
12. máj 2016

Ak mate takyto moznost tak pre vase deti urcite lepsia buducnost

tova
13. máj 2016

tie starsie by som uz nechala dostudovat strednu na sk ak neviedia plynule nemecky. Ked je dieta mladsie rok, dva ked sa uci jazyk nevadi, ale studovat odbor v jazyku ktoremu nerozumie je tazke. Potom mozte skusit v Nemecku a uvidiete ako dlho vam to vydrzi lebo su ludia co sa do roka vratia, a ini odidu na cely zivot.

emilia25
13. máj 2016

Veru tu na sk nic dobre není a ani už nebude.aj mi ked uz budeme mať dochodcovsky vek tak uz tersz nás sem tam upozorňujú ze mi ho nedostaneme.takže naozaj není co ľutovať.a tam tie platy su naozaj neporovnateľne.

jahodka11
13. máj 2016

My sme odisli pred 5timi rokmi a neľutujeme.....medzitým sme sa presťahovali az 2x, cize sme vlastne vzdy začali od nuly,ale nevadi....deti su uz aklimatizovane, starsi vie super po nemecky, mladší zacina skolku v auguste....konecne som ja zacala chodit do skoly...a snad tu uz zostaneme na par rokov.....este mate svoj dom, neriešila by som a isla....to vam v dobrom zavidim....vlastne byvanie v zahraničí!!!! Len si to uzite, zmena je zivot a pozri, vzdy sa mozete vrátiť....! 🙂

alaguema
13. máj 2016

@svesty My sme sa zo zahraničia vrátili domov z časti aj kvôli meniacej sa situácii v západnej Európe. Do Nemecka by som nešla bývať určite. Mám tam kamarátov a známych, ktorí práve uvažujú o návrate domov. Ono finančne je to (zatiaľ) lepšie ako na SK, ale situácia s migrantami je horšia, než uvádzajú médiá. Peniaze nie sú všetko. Bezpečnosť a kľud sú podstatne dôležitejšie. Obávam sa, že o pár rokov budeme radi, že môžme bývať na Slovensku. Navyše, neviem ako dlho nemecká ekonomika vydrží živiť toľko nepracujúcich sociálnych prípadov, je možné, že o pár rokov, to tam nebude extra zaujímavé ani finančne.

klarisa6
13. máj 2016

@svesty poznam tiez jednu rodinku ktora sa prestahovala do nemecka za lepsim zivotom. Ked sa tam stahovali mali 3 deti a teraz sa im narodil dalsi syncek. Ziju si tam spokojny zivot, a kvoli detom by som sa vobec netrapila lebo oni si velmi rychlo zvyknu. Rychlejsie ako vy dospeli

mysga
13. máj 2016

Ja by som počkala, teraz nechcem byť nejaká panická, ale chvílku treba čakať, ako sa situácia vyvinie, podľa mňa je predvojnový stav v Európe. 🙂

svesty
autor
13. máj 2016

Dakujem za vase nazory. Ja kazdopadne chcem aby deti dostudovali. Rozmyslane,ze dom dame do prenajmu a aspon ciastocne nam bude splacat uver. Ak by ste o niekom vedeli co hlada,dajte vediet. Je to nedaleko Uelzenu,Hamburg okolie Wrested.

jujala
13. máj 2016

mam tri rodiny v nemecku. Dve velmi rozmyslaju a uz realizuju odchod nakolko coraz viac sa boja o svoju existenciu kvoli imigrantom. Vsade sa prepravuju autom, vecer nevychadzaju. A ta tretia rodina, hovoria, ze stale sa to da....ale do kedy?

sibalka21
13. máj 2016

Ako sa hovori zmena je zivot 🙂 Ja som bola 5 rokov v Anglicku a urcite to nelutujem... Spoznala som velmi vela dobrych ludi, naucila sa jazyk a zilo sa mi ovela lepsie... No ale zas je pravda ze teraz ti imigranti a vsetko s tym spojene... Je to na vas 🙂

zlatarybka29
13. máj 2016

Uz taham 5 rok v anglicku 🙂 neviem to porvnat so zivotom na sr lebo osm odisla hned po strednej...ale ked idem domov na par dni vidim ze uroven zivota je v zahranici lepsia...ma to vela plus aj minusov...neni lahke zit v inej krajine a iny jazyk...domov chyba a vzdy aj bude 🙂 ale viem ze co sa tyka prace taku by som doma nenasla, mam tu vela priatelov a babo na ceste 🙂 chlapa z jamajky takze s malym bubu na sr urcite byvat nepridem aby mi niekto ukazoval na dieta prstom a vravel ze je opice nie dakujem 🙂
Doma je krasne ake v zahranici mozes mat zivot na inej urovni 🙂

mimcurik
13. máj 2016

osobnu skusenost nemam , ale moja najlepsia kamoska s tam prestahovala s 2 detmi cca pred 6rokmi ... v case stahovania dcera akurat bola v maturitnom rocniku na 8rocnom gymnaziu a syn bol stvrtak na zakladnej skole ... dcera zamturovala na Sk(individualny studijny plan) a syn dali opakovat rocnik v nemecku ,aby si zvykol na jazyk.... dcera teraz sa uz osamostanila s priatelom ,byvaju v nemecku nedaleko rodicov a syn pokracuje v studiu .... kamoska vravela že uz by sa nevratila tu na slovensko ,i napriek situacii s migrantmi ... absolutne nelutuje že sa takto rozhodli cela rodina ;)