Zlý vplyv na chovanie detičiek

andrejka2424
20. feb 2023

Zaujímalo by ma ako by ste vnímali vy jednu vec.Nejde o mňa,ale o kamarátku.Asi jej to nie som schopná do očí povedať,viem že ma do toho nič a nechcem aby môj názor pokazil vzťah medzi nami. Boli sme na jednej niekoĺkodňovej akcii.Kamoška s mužom a deťmi 7 a 9 r a jej kamoška s mužom a deťmi 7 a 14.Nestretávame sa často,sme z iného mesta.Oni bývajú blízko seba a sú v kontakte denne. Už viac krát som si všimla na návšteve,že kamoškine deti reagujú na seba agresívne,zlomyseĺne,majú,teda hlavne mladšie dievča tak 2x za hodinu záchvat plaču a urážania sa,je to dosť afektované a vždy ma udivuje,ze to tak trpezlivo znášajú.So synom som nikdy nič podobné nezažila.No a na tej akcii som si všimla že správanie detí tej jej známej
bolo také že stále výbuchy hnevu,nevraživosť medzi súrodencami,kopanie do vecí a pod.S mužom sme sa tak bavili,že asi sme snáď moc nároční,ale neviem si predstaviť ,aby sa môj syn dennodenne stýkal s niekým,kto ho naučí podobným kúskom.Myslíte že chovanie kamarátov detí môže mať vplyv na ich vlastné chovanie?

janne318
20. feb 2023

Správanie okolia (vrátane kamarátov) deti formuje. Samozrejme. Avšak nie sú to tvoje deti, tak to nerieš.

aristka
20. feb 2023

@janne318 nie ,niekedy je medzi surodencami nazvyme to nevrazivost ,ale je to medzi nimi ,to neznemana ,ze ti ma vplyv na ich kamosov ,kedze je velky predpoklad ,ze nechodia von a nebudu s jednou partiou .

andrejka2424
autor
20. feb 2023

@janne318 je mi to blízka,dá sa povedať najlepšia priateĺka z detstva a viem,že sa trápia ako sa k sebe ich deti chovajú.Keď je denne 7 ročná zavesená na 14 ročnej drzani ofučanej,tak sa mi to nejak spojilo...ale áno,nejdem hasiť čo ma nepáli.

janne318
20. feb 2023

@aristka ak som správne pochopila, tieto deti sú v jednej partii. Nevraživosť súrodencov je vecou výchovy a prístupu rodičov. Mám dvoch súrodencov, ale takto sme sa k sebe veru nikdy nesprávali. Asi som "stará škola". 🤷‍♀️

andrejka2424
autor
20. feb 2023

@aristka všetci štyria sú spolu veĺmi často. Nepoznala som tých dvoch do tej niekoĺkodňovej akcie a aj môj syn 12 r. mi hovoril,že je divný,zlostný atď.Tá malá zase kopíruje tú pubertiačku.Tak som sa iba zamyslela,lebo mne by to jedno nebolo,že s takýmto psycho sa môj syn denne hrá a preberá jeho maniére,ale neviem či ako matka by som niečo také chcela počuť,takže pokiaĺ sa ma na názor kamarátka priamo nespýta,tak sa do toho starať nejdem.Ani som to nijak nekomentovala priamo na mieste.

simca06022011
20. feb 2023

@andrejka2424 samozrejme, ale tazko rozsudis kto ma co a od koho. Moze byt ze tie deti sa vobec nemaju radi a stretavaju as len kvoli matkam a je takato nervozita medzi nimi. Moja boal tiez v takejto partii, kdd boli dievcata taketo hasterive a potom urevane, vymyslali si ako im kto co srpavil, mala z toho stres. A bola nervozna a nie prijemna. Prestali sme sa stykat. Len to je o rodicoch. A medzi surodencami.. tazko povedat ako to maju doma. Niekto je doma ok a vonku su ako psy na seba, a naopak.
HLAVNE ked riesis tie 14r+7r - vsetky pubertacky byvaju ofucane a ked ich o 7r mladsia sestra otravuje... nemas co hasit. Je to na rodicoch, moja ma 12r a sem tam je taka prijemna a zazeracna.. ale ona zazera uz proste od prirody a od rana, ani sa jej nic nestane :D uz si z toho srandu robim, takze mozu byt zvyknuty na to rodica.. a nie ze to trpezlivo znasaju. Nie je to novinka. je to velky rozdiel, 14r ma ine zaujmy ako riesit 7r a 9r deti. A mladsie deti byvaju urevane a afektovane ked si ich starsi surodenec nevsima. Nemyslim, ze kopiruje odutost pubertacky, skor sa opakuju jedna po druhej.

anjelicek26
20. feb 2023

Tak 14 a 7 rokov je skutocne velky rozdiel, dievca je v puberte, u dievcat je to fest tazke obdobie psychicky a aj fyzicky a posledne, co potrebuju je drzy uvrieskany stale zduty surodenec, ktory sa domaha pozornosti... v tom veku chce mat ta starsia uz svaty pokoj od vsetkych a vsetkeho... nevychovavaj deti, ktore nie su tvoje... mame prvu pubertu zo styroch za sebou, dcera je pohodacka, aj tak by niektore dni clovek fakt siel rad predychat pred dvere, lebo hlasky, komentare, zduvanie, potom zas plac tam mas dokola, proste hormony su hormony... teraz bude mat 17 a vztahy sa podstatne polepsili, prejasnili, dozrela...

kristinapetronela
20. feb 2023

Tie deti sa budú myslieť prispôsobiť tvojim inak by som sa s takými nebavila .neznášam takto otrasné vychované deti

simca06022011
20. feb 2023

@anjelicek26 presne, ja mam iba 12r, teraz to zacalo prednedavnom, najradsej by nas vymkla z izby/domu a co ja viem coho a nie to trpiet male deti :D aj pes, ktoreho inak zboznuje ju sem tam tak vytoci, ze musim zakrocit. A jej rodicia mozno doma tiez zakrocia, len je jedna vec zhucat deti doma a ina niekde vonku medzi ludmi, cize chapem aj preco nezakrocili pri kazdom vystupe :D

andrejka2424
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
irusa
20. feb 2023

Zaujímavý postreh, zvlášť ak tvoj syn je jedináčik... No aspoň s mužom mate o kom rozprávať

andrejka2424
autor
20. feb 2023

@irusa aj keď je jedináčik,tak si všímam s kým sa stretáva.Dokonca napriek tomu že je jedináčik,tak mi po hlave neskáče...aj také sa deje vo svete...S manželom sa môžeme snáď porozprávať o čom uznáme za vhodné.Áno aj toto bolo dnešnou témou po tom teátre 2 dňovom.Zanechalo to na nás dojem.😉

zorkahorka
20. feb 2023

Vies, to je tazko súdiť. Ty mas 7rocneho chlapca, ktory moze mat uplne inu povahu ako deti tvojej kamosky. K tomu je jedináčik. Mam dve deti a kazde je ine. Jedno je pokojne a poslusne, druhe vzdorovite a tvrdohlave...
Ak ste dobre kamosky,mozes jej, ked sa budete bavit o detoch a stazovat sa na ne, spomenut svoj postreh.

irusa
20. feb 2023

@andrejka2424 píšeš o konfliktoch medzi deťmi, nie, že im po hlave skáču... Máš ty súrodencov??? Asi veľmi úprimná osoba nebudeš, ak nemáš problém písať o kamarátke na MK, no do očí jej to nepovieš. Snáď si to prečíta, lebo svet je fakt malý...

andrejka2424
autor
20. feb 2023

@zorkahorka môj má 12.Tým že sa často posťažovali a ja som predsalen do toho až tak nevidela,tak som to nekomentovala.Až potom čo som mala možnosť vidieť tie 2 deti s ktorými sú denne v styku,tak sa mi to tak spojilo,že možno aj tam je problém.Ak by sa ma priamo opýtali,t
tak by som možno kamoške povedala ako to vidím zo svojho uhla pohĺadu,inak radšej nie.

pragmaticka
20. feb 2023

Jaj moja keby si ty vedela, ako sme sa my bili a nenávideli celé detstvo. Sme tri sestry. A teraz? Voláme si niekedy dokonca viackrát denne,najlepsie kamošky. Ato už máme všetky svoje rodiny, po 40tke a bývame každá v inom štáte. Sebavedome, ambiciózne, priebojne ženy s nás vyrástli. Radšej by som si robila starosť o tvojho syna jedináčik, keď tu raz zostane sám. Jasne ze je poslušný, dobrúčky. Aj moja taka bola kým bola sama a nemala súrodenca 😂😂 ale plieskajte sa delej po pleci akú máte super výchovu a úžasného synacika!!

ckocka
20. feb 2023

A prečo by nemohli tie dobré deti naopak pozitívne vplývať na správanie detí kamarátky?

irusa
20. feb 2023

@pragmaticka 👍... Presne my piati.... To bol boj a super detstvo. A veru, ak by rodičia riešili každú kravinu, tak ešte teraz sú na psychiatrii. Ale tak jedináčika treba tuľkat a očka zakrývať medzi surodeneckou rivalitou...

andrejka2424
autor
20. feb 2023

@irusa mám sestru aj brata.Boli sme si blízke.Ale keď sa teraz vidíme 5,6x do roka tak sa jej fakt do výchovy miešať nejdem.Posťažuje sa,vypočujem a žijeme si každá svojim životom v inom meste.Nevadí mi že si to prečíta.MK ju nenadchol,ale nehovorím meno ani adresu.Je to anonymné a písať môžem o kom chcem.Teba tiež poznám z diskusii.Si veĺmi útočná a hádavá.Každý sme najakí a tiež ti nikto nezakáže,aby si sa vyjadrovala pod každý druhý príspevok.

irusa
20. feb 2023

@pragmaticka a možno jej kamoška si myslí o tom jej synovi, že je ako,, zimný gris,, a veru taký to majú v živote ťažké

andrejka2424
autor
20. feb 2023

@pragmaticka som z troch detí a mrzí ma,že sme neboli nikdy rivali...tak neviem asi posúdiť.Neviem ako vy,ja nemám dokonalé dieťa,ale som rada,že keď mu poviem nie,tak nejde rozkopať dvere. Nekričí po mne.To že mám jedináčika nie je zámer....ani cesta ktorú som si vybrala.Ale ďakujem aj za váš pohĺad na vec.

irusa
20. feb 2023

@andrejka2424 😁 áno útočná a hadava , nakoľko nezdielam tvoj názor

kp7333
20. feb 2023

@andrejka2424 mam dve deti a kazda je uplne inej povahy. napriek tomu, ze sa velmi lubia a vedia sa spolu krasne zahrat, maju aj slabsie chvile, ked si skocia do vlasov. je to normalna zdrava surodenecka rivalita, kazdodenny boj o pozornost, ktory tvoj syn ako jedinacik nemusi zvadzat. A co sa tyka vzdoru a spravania, tam velku rolu zohrava povaha, tvrdohlavost a temperament. A tie nevieme ovplyvnit vychovou, mozeme len mierne korigovat spravanie.

andrejka2424
autor
20. feb 2023

@irusa Skôr počúvam,že je to velký zabávač.Cez prázdniny chodí do táborov,rád.Je priateĺský ,nekonfliktný a riadne ukecaný. Alebo nech je ten gris.Aby ti lepšie na duši bolo .

irusa
20. feb 2023

@andrejka2424 ja som nenapísala, že je.. Vieš iné správanie je medzi deťmi v tabore a iné medzi súrodencami.. Ale tak to ty žiaľ nevieš porovnať

andrejka2424
autor
20. feb 2023

@irusa to veru neviem..

ckocka
20. feb 2023

Je normálne že vidíme seba, svoje deti, svoje "záujmové" osoby v tom najlepšom svetle. A chyby hlavne u cudzích. Len je potrebné si to skreslenie uvedomovať a navonok sa vyjadrovať cenzurovane, inak posobíme ako hlupáci.

yanni
20. feb 2023

@andrejka2424 rivalita medzi surodencami bola, je a aj vzdy bude. Ty mas len jedno dieta, nema s kym "superit", sutazit, sa presadit atd. Ma vsetko a vsetkych len pre seba. Nemusi ziarlit, nemusi sa delit, nemusi a nikdy nemusel cakat so svojimi "starostami" lebo mama prave vytiera zadok surodencovi atd. Neporovnavaj, nesud, staraj sa o seba, o svoje dieta. Ked budes mat viac deti, ktore budu uplne inej povahy, tak potom mozes "porovnavat". My mame 5 deti. Posledne dve, dievcata su ako Tom & Jerry. Lubia sa nejonecne, ale viedia sa aj par krat za den pohadat. A nie len pohadat. Starsia je Matka Tereza, mladsia maly certik. A ze si skocia do usmevu to garantujem, ze nie je nedostatocnou vychovou. Strasich mame 3 chlapcov. A mozem tio povedat, ze baby a chalani to je ako iny svet.

andrejka2424
autor
20. feb 2023

@ckocka kriticky viem pozerať aj na syna,aj na seba.Nie som samoĺúba a ani nemám žiadnu istotu,že moja výchova bude mať nejaký vplyv na to,aký bude zo syna človek.Tiež sa kamoške viem posťažovať.Aj ona sa posťažuje,iba som doteraz nikdy nevedela ako na to reagovať.Ja mám jedno dieťa,čo je predsa vždy rozdiel ako mať dve.

vilma7
20. feb 2023

@andrejka2424 ja si myslím, že tvoja kamarátka najlepšie pozná svoje deti. Myslíš že je taká "blbá", že by si nevšimla, že jej deti kopírujú (nevhodné) správanie iných detí?
Možno sú jej deti tiež takej povahy, takže to vôbec kopírovanie nemusí byť....alebo možno oni sú práve tie, ktoré sa.nevhodne správajú a jej ďalšej kamarátky deti kopírujú jej deti...
Každopádne.by som sa nestarala, ale opýtať sa jej určite môžeš, čo si ona o Tom myslí. Ale takéto správanie musí mať podľa mňa dieťa aj v povahe....moje zatiaľ nikdy nekopírovali deti, ktoré vrieskali , skôr sa na ne zhrozene pozerali 🤣🤣🤣