Zlé vzťahy s rodičmi. Ako ďalej?

19. aug 2023

Pohadala som sa s rodicmi. Nase vztahy su na bode mrazu, udrzovane iba kvoli mojej dcere, ich vnucke. A vcera ma mimoriadne vytocilo, ze vedia, ze mala ma urcite problemy s travenim a napriek tomu toto bolo jej menu. O 12tej, gyros s hranolkami, o 3tej pizza a medzitym dva cokoladove nanuky, chipsy a lentilky a na veceru vyprazane file. Mala ma tri roky. Mne bolo az do placu, ked som to pocula, a nie nevidi babku raz za mesiac, ale kazdy druhy den. Babka ma tom nic zle nevidi a je na smrt urazena, lebo som na nu uz fakt vybuchla. Oni si vnucku pytaju, chcu s nou travit cas, ale toto stravovanie ma dostava do vyvrtky. A robia to naschval, vraj nebude jest moju bio-matka stravu. Pritom ja jej iba nedavam sladkosti a vyprazane viackrat ako raz za dva tyzdne a to je akoze ta bio strava. A ked jej moje jedlo zabalim k nim, tak ho daju malej s tym, ze tu mas ten humus od tvojej mamy a podobne. Plus moji rodicia nonstop len kydaju na kazdeho, hlavne na mojich svokrovcov a mojho muza. Moja mama mi niekolkokrat vulgarne vynadala pred dcerou a nonstop ma ponizuje. Vzdy sa od nich vydrzim odputat na max dva tyzdne a po dvoch tyzdnoch sa zlomim a malu k nim pustim. Co mam robit? Oni ma nebudu nikdy respektovat. Ja vazne uvazujem, ze sa odstahujeme, prave kvoli nim.

deti95060810
19. aug 2023

3 ročné dieťa je u tvojich rodičov samé? prečo si tam nie aj ty - najmä kvôli tomu stravovaniu...

nini1978
19. aug 2023

@deti95060810 je úplne normálne,že 3rocne dieťa môže byť u starkých bez rodičov.
Problém je v tom,ako sa správajú k autorke vlastní rodičia,žiadny rešpekt,len ponižovanie a doslovne naschvál tlačiť do dietata junk food

autor
19. aug 2023

@deti95060810 nie vzdy je u nich sama. Teraz bola mozno 3-4krat, tak, ze sama. Ja som musela ist rano k zubarovi a oni ju zobrali sa niekam kupat. Ked som bola pre nu okolo 2, tak nechcela ist domov, tak som ju nechala do 5. Ale aj ked som u nich, tak nemaju problem jej potajomky lentilky do ust strkat a zabavat sa na tom, ze mi robia prieky. Ale nikdy to nebol taky extrem, ako vcera. A Kedze od septembra ide do skolky, tak si musi zvykat aj na to, ze je bezomna.

nini1978
19. aug 2023

Autorke - sadnúť s rodičmi a prebrať ich správanie.

cimage
19. aug 2023

Bud budu respektovat tvoje pravidla, alebo dovi dopo. Moje deti maju tiez specificku stravu a nasi by im nedali co je nevhodne. Samozrejme nie je to 100% a dostanu aj sladkosti, ale s mierou.

deti95060810
19. aug 2023

autorka, tak potom ich nedávať rodičom... ale brať 3r. dieťa k zubárovi tiež nie je terno...😉
takže si musíš vybrať - či znesieš správanie rodičov, alebo sa budeš trápiť sama ...

melanta
19. aug 2023

Toľko nezdravého jedla by som vnúčaťu nedala v jeden deň aj bez toho, aby mi to dcéra hovorila. Ale ty svojich rodičov poznáš. Ak neakceptujú tvoje rozhodnutia ako matky, riešenie je absolútne jednoduché. Nedávaj tam dieťa. Mnohí sme zvládli život s deťmi aj bez toho, žeby nám starí rodičia strážili deti.

kristinka92
19. aug 2023

Tak z takeho jedálnička v lete by bolo zle aj dospelému človeku, nie to dieťaťu. Oni tie veci jedia tiež? Nepoviem raz za nejaky čas to dieťaťu neublíži, ale aby takto jedlo malé dieta každý druhý deň je choré. Kde je ovocie, zelenina? Pritom v dnešnej dobe sa vsade hovorí o zdravom stravovaní, obezite a očividne je to stále malo. To že na tvoje jedlo povedia “humus od mamy” fuuuha no mám dost. Potom jasne že to dieta jesť nebude a znevazuju teba pred dcérou. Bohužiaľ, ak ta nemienia rešpektovať jedine východisko je dcéru im nedávať, ale tam chodiť s ňou. Ale to asi vieš. Neviem či dcéru k ním musíš davat lebo chodis do prace alebo čo, ale ak si to nezelas tak jedine takto.

oli18
19. aug 2023

@deti95060810 aj niekolko mesacne dieta moze ostat so starymi rodicmi, ak su normalni. Ak nie su, tak ani teenager.

kristinka92
19. aug 2023

@oli18 trefné 👏🏼

annm81
19. aug 2023

Tvoji rodičia sa správajú ako malé deti. Takže metóda, ktorú na nich treba použiť je rovnaká ako pri malých deťoch - nastaviť hranice a nepoľaviť. Ale keď po dvoch týždňoch poľavíš, vedia že si k tebe môžu dovoľovať. Vykaslala by som sa na nich s tým, že až pochopia ako sa majú správať, majú sa ti ozvať so žiadosťou o rozhovor o tom, aké pravidlá budú dodržiavať vo vzťahu k vnúčaťu.

jamimo
19. aug 2023

tak túto skladbu jedálnička by som nezvládla ani ja, a to mám po 40. Rodičia absolútne nerešpektujú fakt, že si matka, kalkulujú s tým, my máme teraz vnúča, je u nás, my vieme čo je dobré.... Ty drž ústa a krok 🤷‍♀️ Otrasný prístup, ale dosť častý v rodinách. V tomto scénari by som konala veľmi asertívne a ak by to nefungovalo... bye bye. Nechodíme tam, ani dcéra sama...

patus_2
19. aug 2023

Ak pôjde dieťa k babke nabudúce, tak zabaľ dozičky. Dozicka na obed, olovrant a ďalšia na večeru. Jasné, že jej dajú aj niečo pomedzi, ale ak hlavne chody bude jesť od teba, tak to až taký veľký problém nebude.

januska12323
19. aug 2023

Keď sa ti nepáči tak ju tam na celý deň nedávaj. Maximálne na nutný čas a inak budeš prítomná aj ty alebo majú smolu.

lalala94
19. aug 2023

@oli18 tiež som sa začudovala nad tým komentárom, ja tiež občas nechám dcéru svokre aj na pol dňa(tá moja je ale normálna) a to má malá rok. 1x mi ju strážila, keď mala asi 5-6 týždňov na 2 hodiny. Neviem, čo je na tom divné. Veď dieťa nemusí byť nalepené na matke do školského veku.

kandelabra
19. aug 2023

Nic, normalne rodicom povedz, ze toto ich spravanie tolerovat nebudes a dokedy ta nezacnu respektovat, tak malu neuvidia. A nenechat sa zlomit. Ved to nie je normalne, aby na teba pred dietatom padali vulgarizmy, vyjadrovali sa o tebe a tvojej vychove takymto stylom a NASCHVAL pchali do dietata mnozstva nezdravej stravy. Idu si stale svoje, pretoze ty to za 2 tyzdne prekusnes a dovolis im v tom pokracovat. Tak preco by nieco menili? Povies im nieco, tak to tak bude, a ak nie dovidenia. Urazia sa? Ich problem, ak chcu vidiet malu, budu sa musiet odrazit a inak spravat.

canany
19. aug 2023

U mna je taketo spravanie nieco, cez co vlak nejede. Nevedia akceptovat moje poziadavky, dieta neuvidia. Nadavat mi pred dietatom? To by bolo poslednykrat, co sa vidime. Ja som najskor myslela z prvych dvoch viet, ze si maloleta dcera. Ale si dospela a ty zodpovedas za zdravy vyvoj dietata a nie len fyzicky ale aj psychicky. Moji rodicia to vedeli davno, nerespektovanie mojich poziadaviek znamena, ze dieta bez mojej pritomnosti nebudu mat. A ja tam aj tak nerada chodim, cize by to znamenalo, ze ich uvidia parkrat do roka.

kristinka92
19. aug 2023

@patus_2 to už robila viď “A ked jej moje jedlo zabalim k nim, tak ho daju malej s tym, ze tu mas ten humus od tvojej mamy a podobne.” jasne že s takýmto komentárom keď jej dajú to jedlo, ho jesť nebude

evkano1402
19. aug 2023

Co mas robit?
No nic ine sa robit neda, len im ju nedavat samu.
Nepomozes si, musis si zariadit nevyhnutne situacie ako zubar a pod. s manzelom, opatrovatelkou, kamaratkou, alebo proste naplanovat, ak to ide naplanovat, cez Pcko, OCr, dovolenku a pod. ked bude mala v skolke. Inac to nepojde. Nauc sa byt 100% nezavisla na nich, ani si nevies predstavit, ako ti to velmi pomoze.
A nie, dieta si nemusi "zvykat" na skolku tym, ze bude u niekoho ineho.
Kopec deti ide od rodicov priamo do skolky a cast z nich place a cast nie rovnako ako u deti, ktore si na skolku zvykali pobytom u niekoho ineho.
V prvom rade sa nauc fungovat bez nich, ci zubar, ci choroba, ci cokolvek. Potom uz budes vediet co dalej, ci sa mas stahovat od nich prec, alebo nie.

karolinakr
19. aug 2023

Z hentoho by aj mne bolo zle, maximalne gyros by som zjedla. toto teda riadne prehnali

ahhola
19. aug 2023

Odsťahovať sa je výborný nápad. Napr. vziať byt do nájmu a prezentovať to ako potrebu kľudu pri muzovom projekte v práci. Za ten čas ísť zo vzťahmi na nulu, možno sa uvedomia ale skôr budú ako besni prepatravat okolie, aby vypátrali vnučku a mohli ju spast ako odstavca. Sry za výraz, ale ich cieľom je asi pubertiacka u Molnara. 🤕
Strašne toto zmýšľanie, niekde začuli biomatky a už majú náplň života.
No nezávidím ti. 💔...cukrovka im nič nehovorí?

janickacrazy
19. aug 2023

Nemusíš sa sťahovať, veď spolu nebyvate. Proste im ju nedávaj a obmedz aj návštevy u nich. Mne také malé deti nikto strážiť nechcel, takže aspoň takéto problémy som nemusela riešiť. Moja mama zase núti môjho najmladšieho syna, že musí všetko zjesť, on samozrejme nechce, je málo, takže ani k babke preto chodiť nechce a to už má 7 rokov. Je to smutné, ale už to neriešim, nemá to zmysel.

autor
19. aug 2023

@deti95060810 tak moja dcera je naozaj ziva, neviem si ju predstavit kludne cakat v ordinacii u zubara. A sestricka zubarovi naozaj nonstop asistuje, cize by tam fakt nikto na nu ani nekukol, takze ak by nerozobrala tu ordinaciu, tak by to bol fakt zazrak.

autor
19. aug 2023

@nini1978 nepomaha, vraj ich sopliacka (akoze ja) nebude poucovat. Mam 30 rokov :D

autor
19. aug 2023

@melanta kiezby mala aj moja mama tolko rozumu. Ona si vobec neuvedomuje, ze tym malej vyslovene skodi. Zacne mi vraviet, ze aj my sme mali sladkosti, co je pravda, ale obidvaja s bratom sme boli obezni :D dokym sme sa od nich neodstahovali.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marianini17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona92101
19. aug 2023

@marianini17 moja dcera ma 4 roky a lentilky ani kinderka nejedava,kedze ma ABKM a aj alergiu na kakao.sama vie,ze bude mat bolesti a svrbive vyrazky,a tiez ze to skodi zubkom.sladke dostava,ale nie taketo.a ked aj lentilky dostane,tak ich vrati zo slovami,ze take nemoze.
Cize nie je to o tom,ze deti su tucne lebo maju zakazane jest sladkosti🤦‍♀️ a pri takomto dennom naklade kalorii a vylozene junkfood jej zarabaju na riadne problemy

sidicek
19. aug 2023

Jedna vec je strava a druha ich správanie, ani jedno nie je pre dieťa prínosom, tak načo tam dcéru dávaš každý druhý deň?raz za mesiac s tebou a basta ,ja by som teda nechcela aby moje dieťa počúvalo nadávky a ohovaracky, to je pre jeho dušu rovnako toxické, ako ta spomínaná strava pre telo.

tykat
19. aug 2023

Na moje deti by to skusili len raz, tie by sa dogrcali uz po nanuku. Neviem co poradit ale vytocilo by ma to.
A to fakt toto vsetko zjedlo 3r dieta? A je v pohode? Tak to asi nema problem s travenim.