Ahojte, viem, že je tu niekoľko tém so susedskými spormi, ale máme trošku špecifickejší problém, takže si dovolím začať novú tému. A možno sa potrebujem len vypísať a s niekým len zdieľať problém. Asi pred štyrmi rokmi sme sa presťahovali do dvojdomu, pričom tá druhá polovica domu patrí starej panej a prenajíma ju. My, našu polovicu vlastníme.
Problém sa začal asi mesiac po tom, ako sme sa presťahovali, pretože majiteľka domu si tam nasťahovala mladých študákov, ktorí veľmi radi fajčili a pili. Navyše celé noci nespávali a keď sa opili, tak my sme nespávali s nimi, pretože boli takí hluční. Našťastie sa asi po roku odsťahovali, takže sme mali chvíľu pokoj. Nasťahovala sa tam mladá rodina, s ktorými nebol vôbec žiadny problém, lenže sa dostali do finančných ťažkostí a nevládali platiť nájom, takže ich majiteľka domu vyhodila.
Ale náš problém sa špecificky začal až našimi tretími susedmi. Bývajú tu už dva roky a sú to presne tie typy, ako boli tí študenti. Ibaže títo majú tri malé deti. Prvý rok bolo ticho a boli celkom normálni, až na to, že boli arogantní a drzí, ale to nám nevadilo, pretože my sme sa s nimi aj tak nerozprávali a v podstate sme ich ignorovali. Cez deň boli hluční, ale bol deň, takže nám to nevadilo. A my sme cez deň aj tak väčšinou neboli doma.
Problémy nastali asi po roku spolunažívania s nimi, keď urobili svoju prvú „párty“. Pozvali si priateľov a rodinu a zas pili a fajčili. Bolo akurát leto, takže sme mali otvorené všetky okná dokorán a nemohli sme spať. Mysleli sme si, že to vyrieši, ak okná zavrieme a ráno ich poprosíme, aby boli trochu ohľaduplnejší. Ach, ako veľmi sme sa mýlili. Keď sme sa im boli sťažovať a požiadať ich, nech sú trochu tichšie, že majú susedov a tí susedia sa potrebujú vyspať do práce a do školy, tak nám na drzáka povedali, že ten hluk cez tú stenu nemôžeme počuť, pretože oni nepočujú nás. Lenže my, než sme si kúpili tento dom, sme bývali v paneláku a mali sme susedov, takže sme boli zvyknutí byť potichu. Ale každopádne. Takéto incidenty sa ale stupňovali a nakoniec sme sa s nimi povadili, takže boli zavolať majiteľku, ktorá nám oznámila, tiež dosť arogantne, že majú právo fajčiť aj byť hluční, pretože je to ich časť domu a nie naša. Odvtedy nás s pani majiteľkou pravidelne ohovárali a dosť hlučne, takže sme to všetko počuli, ja s mojou mamou sme boli čatované nadávkami ako ty pi*a a kur*a a keď sme sa hádali, tak nám drzo tykali.
Vyostrilo sa to pred pár mesiacmi, kedy nám boli, v dosť podnapitom stave, asi o jedenástej večer zvoniť. Bola nedeľa večer, takže my sme sa už chystali spať. Namiesto spánku sme museli riešiť ožratých susedov... Keď som im bola otvoriť, hneď zfleku na mňa začali vrešťať, že či je môj brat ko**t a že či nevie šoférovať, pretože im nabúral auto a chceli odo mňa peniaze. Ja som im povedala, že neviem o čom hovoria, ale že sa pôjdem opýtať brata, či im náhodou to auto neoškrel. Lenže oni vrešťať neprestávali, na čo vyšli von aj rodičia. Pretože oni majú vraj oškreté auto striebornou farbou a že im musíme zaplatiť škodu. Otec im na to povedal, že naše auto je šedé so zlatou metalízou a nie strieborné, čo ich ešte viac rozzúrilo a začali nadávať mne a mojej mame. Načo ja som im odpovedala, že moja mama svojim deťom aspoň nenadáva a že možno by na nich bolo potrebné zavolať sociálku. Čo ale neuveriteľne nahnevalo jej manžela a vzal náš kvetináč zo zábradlia a šmaril ho do nás s mamou. Vtedy sa nahneval už aj otec a volal políciu. Mestskú. Samozrejme, že polícia došla a suseda už sama niekomu volala. Telefón potom podala policajtovi a ten skonštatoval, že to bola nehoda a že sused do toho kvetináča len nechtiac drgol, takže im dali eurovú pokutu za ničenie majetku. Keď policajti odišli, sused tú pokutu zahodil do koša, vraj oni majú známych a nič platiť nemusia. A keď vchádzal do domu, oznámil nám, že sme práve začali vojnu.
A vojna začala asi mesiac po tomto incidente, keď k nám prišiel policajt, údajne v civile, ale bol na policajnom aute a v uniforme, že vraj on je známy jej otca a že nás prišiel požiadať, aby sme im dali pokoj a prestali im robiť zle. Každopádne mu otec povedal, že to skôr oni robia zle nám a keď policajt odišiel, otec šiel pre mamu autom na vlakovú stanicu a ja som vyšla do záhrady zavolať psa. A keď som sa vracala, už na mňa vrešťala, že som jej nadávala do p*č. Takže potom zavolala nejakému kamarátov, pretože a Slovensku sa očividne nevolajú oficiálne policajti, ale známi a za pol hodinu sme mali u nás policajtov. Pričom tí policajti od nás chceli 30 eur ako pokutu, lebo som jej nadávala. No, takže policajti boli očividne kamaráti, ale hlavne, neboli nestranní. Ja som zaplatiť omietla, pretože som nič nepovedala, takže ma vzali na stanicu, kde som dala výpoveď. Najvtipnejšie na tom je, že deň po tom, k nám prišla majiteľka tej ich polovice, že vraj chce našu polovicu domu kúpiť.
Každopádne sme jej povedali, že si to ešte rozmyslíme. Odvtedy sa nič nedialo, len boli ešte viac hlučnejší a viac nám nadávali. Ale asi pred dvoma dňami nám prišlo oznámenie z polície, že na nás podala trestné oznámenie za to, že ja s mamou sme ju ohovárali.
Takže mi povedzte, stalo sa vám už niečo takéto a ak áno, ta sme to aj nejak riešili? Pretože my si nevieme dať rady. Vopred ďakujem za odpoveď.
@ivica96 si kameruj nadavky aj ten nocny hluk aby si mala nejaky dokaz. A podavajte aj vy trestne oznamenia.lebo aby ste z toho nevysli nazmar a nepredali tem dom za facku kedze nikto normalny by tam byvat nesiel....toto je extrem som este nezazila a jej to o to stazene .ze maju na strane skorumpovanych susedov
..urcite zapnut kameru a natacat.nocne pitky a potajme ich nadavky.tak aby si to oni nevsimli..a s tym ist na poljcajnu stanicu...
@ivica96
pokial maju susedia znamych na policii, zbytocne budu oni podavat trestne oznamenia. radim odist, s idiotmi nema zmysel bojovat, iba to cloveka psychicky a financne vycerpa.
@judita009 hej.ale aby takto nelredali tu polovicu domu za facku.kedze k takym susedom byvat nik nepojde a zasa ti zli susedia budu chciet handrkovat s cenou domu.
Najprv som si myslela, že je to z nejakého filmu ....áno, áno dať všade kameru, chodiť na políciu sa sťažovať za každým a stále ... možno sa tam nájde aj normálny policajt..... a bude to riešiť ako sa má
no, ked nabuduce pride policajt v civile, vypytaj si jeho cislo a meno a ak odmietne ti ho dat a ukazat, normalne volaj 158
ak ti ho ukaze, tak si znovu volaj 158 a opytaj sa co tu ten pan v civile robi, oni si nemozu vziat auto a len tak niekde ist a cosi riesit
ak je moznost, tak predat dom....cim skor....
@lucinka511, ved mozu najprv skusit predat dom cez inzerat niekomu inemu, ak som dobre pochopila, ide o dva domy spojene stenou, teda susedia nemaju predkupne pravo. ale je pravda, co napisala alaguema, ze tieto domy sa dost tazko predavaju, a to aj vtedy, ak by mali hoc aj bezproblemovych susedov. uz rozhodnutie kupit si takyto dom bolo velmi zle rozhodnutie.
inak ja by som zainteresovala do celeho problemu starostu obce, ak su obaja rodicia tych deti viditelne pod vplyvom alkoholu, volala by som socialku a policiu
policajti maju svoj nadriadeny organ, cize by som sa pisomne stazovala na policajtov, ktori vam chceli len tak dat pokutu. oni nemozu len tak dat na zaklade nejakej vypovede nejakej osoby pokutu.
ked chcu mat vojnu budu ju mat.
@judita009 ano len otazne je kolko by sli pod cenu.ja by som veru mic prerobit kvoli debilom nechcela...skor ist na nich takto a potom sa uvidi...ved ak je to podnajom mozno sa odsrahuje.lred dvere at kamerivy system aby som videla kto ide klopat na dvere a pod.
@pribinak, ano, mas pravdu. nie je to len tak. to si vsak musi zvazit autorka prispevku sama. a este samozrejme vziat do uvahy to, ci si to mozu financne dovolit.
ja osobne by som sla prec. ved byvanie si mozu najst o kusok dalej, aby to nemalo vplyv na deti a zamestnanie rodicov. vzdy sa to da riesit, aspon ja by som sa pokusila. 😉
@lucinka @pribinak
mam skusenosti, ze ti, co najviac robia problemy a mali by drzat hubu, tak ti prvi utekaju za starostom a/alebo podavaju trestne oznamenia, klamu, zavadzaju, volaju policajtov, korumpuju a ohanaju sa znamostami. prave preto radim najat si advokata. kvoli obrane.
ako tu uz vsak niekto vyssie napisal, nie je v sulade so zakonom, ze dojde policajt v civile a vyhraza sa. vsetky priestupky (ci uz podane na obecny urad alebo policiu), sa musia preskumat v sulade so zakonom a musi byt dodrzany uradny postup. toto je len kamaratska vypomoc zmameho policajta a vyhrazanie sa (ci zneuzitie pravomoci).
tak si zvazte, ci by vam to za to stalo, platit si pravnika na podavanie trestnych oznameni a platit za montaz kameroveho systemu (ten by bol aj tak nanic, nahravat zvuk nemozes a susedov monitorovat tiez nie, iba svoj pozemok a dom). aky to ma potom zmysel? len sa dalej financne vystavit? stoji to za to? ak by si aj vyhrala tento boj, myslis, ze sused sa ti pride ospravedlnit a budete si sobotami opekat? neverim, mozno bude chvilu pokoj, ale potom ti bude robit dalej zle, iba viac sofistikovanejsie.
@judita009 no mas pravdu.len pre mna bybsa to odvijalo na sume za kt chvu dom odkupit.uz ked je takato spekulacia.fak by som sa obaval.ze bab to bude chciet kupit lacno.
@lucinka511, ved prave ☹
@ivica96 to trestne oznamenie je podane priamo na vas menovite alebo na neznameho pachatela? Pretoze ak je podane na vas a vy ste sa nicoho nedopustili, vy ju mozte zalovat za krive obvinenie a sprostana sa nedoplati. Dufam teda, ze ta krava sa dopustila v navale bujarosti zo svojich policajnych znamych tejto zasadnej chyby, cim by nahrala rovno vam do branky! To je jedna vec. Dalsia vec su ti ich znami policajti - rovno by som sa obratila na Min. vnutra, momentalne dalsi pruser tohto typu nepotrebuje Kalinakov rezort, podajte staznost na zneuzivanie pravomoci verejneho cinitela s dovetkom, ze pripad budete medializovat. No a dalsia vec je ci chcete zit v takomto dusne vedla hoviad, s prepacenim, ktore sa nevedia vpratat do koze. Zivot a zdravie mate len jedno. Ziaden dom za to nestoji a poucenie z krizoveho vyvoja - nikdy viac dvojdom. Predsa len, tych par metrov medzi murmi spravi svoje, aj ked susedske spory byvaju aj v tychto podmienkach, no je rozdiel mat niekoho rovno nacapeneho na sebe a rozdiel mat ho aspon tie obligatne 4 metre.
Apropo ten policajny "zasah" u vas, kedy Ta predviedli na policiu lebo si udajne nadavala susede do ppp..ci...to bolo jasne zneuzitie pravomoci verejneho cinitela, pretoze takto sa to nerobi, ze volam policiu lebo iks ypsilon mi nadava. Chceli vas jednoducho zastrasit, toto tiez napadnite. To kde by sme dosli keby kazdeho co na niekoho nadava oplzlo brali na policajnu stanicu? Drzim palce.
@0silvia0 tiez si myslim, ze je to taktika na vystvanie zakladatelky z domu. Ta rafika od vedla evidentne mieni kupit barak vyhodne. Rata spina jedna vypocitava s tym, ze tamtamy funguju a nikto si nekupi cast dvojdomu s hajzlami v susedstve. Cisty kalkul - akoze este budete radi ak od vas ja laskavo dom odkupim....celkom priehladna taktika. 😝
Byvame v presne takom istom dome, ako ty, ale v UK, kde su taketo domy beznou sucastou.
Takze:
Chybu ste urobili hned na zaciatku, mali ste sa stazovat na nich vy, aby oni boli v pozicii tych, co sa budu musiet ist klanat na miestny urad, kde sa to riesi.
Ked robili tu party v noci, tak ste mali na nich zavolat policajtov, a keby sa vas policajti pytali, tak im povedat, ze sa nemozete ku nim dobuchat.
Dalej by som podala ziadost na policie o presetrenie zasahu policie, kde od teba vymahali pokutu 30 euro. Aj ti policajti budu mat niekoho nad sebou.
Celkovo by som sa stazovala na sikanovanie a ohrozovanie svojich prav, na toto si ale musis najst pravnika.
Je mi jasne, ze ti vasi susedia maju znamych policajtov, ale ver mi, nikto si nebude chciet s nimi spinit ruky.
Neviem, ci by som dom predala, tu ide o vase mentalne zdravie, ako sa v dome citite, ci ste ho prerobili, alebo kolko energie a lasky ste tam vlozili.
Kolegina mala rovnaky problem s rumunmi, co sa vedla nej pristahovali, ani do zahrady nemohla ist. Jedneho dna sa na tu istu ulicu pristahovali dalsi rumuni, ktori to tym prvym vysvetlili. Odvtedy mala pokoj.
ak by ponuka za predaj domu od susedov bola nizka a nemala by som ziadnu inu lepsiu ponuku cez inzerat, tak by som ten dom jednoducho prenajala (ak by som si mohla dovolit dom prenajat a odstahovat sa inde) a este vacsim exotom, ako su terajsi susedia. 😉 nech si to uziju aj oni.
@ivica96 chcú vás zastrašiť, vyštvať a kúpiť vašu čiastku za babku. Asi by som sa na vašom mieste naštvala a skúsila dom prenajať ja obzvlášť veľkej skupine čo najhlučnejších študentov, možno by to chcelo prenajať dom napríklad rómskej menšine, ale neviem či by som na to mala odvahu, tých by sa po splnení účelu ťažšie zbavovalo.
V prvom rade by som určite podala sťažnosť rovno na ministerstve na spomínaných policajtov a žiadala by som prešetriť ich postup pri vašom zastrašovaní.
kameru spredu aj zozadu domu a co najviac svedkov ... spojit sa s pravnikoma podat na nich zalobu ... od kazdeho policajta pytat cislo sluzobne s menom ... a hlavne davat si pozor ..psychopati su najhorsi ...
Jasne, dat si inzerat s nejakou vyhodnou cenou na prenajom a zariadit sa podla toho, kto sa ozve. Mozno ludia so zvlastnymi zalubami, alebo nejakymi exotickymi domacimi milacikmi. Zaroven inzerat na predaj, ale nie im
@lucinka511 nemozes nahravat niekoho len tak bez jeho suhlasu. Ako dokaz nepouzitelne.
najmite si advokata. a radim dom predat, spor sa bude iba stupnovat. cim skor dom predate a odidete, tym lepsie.