Boli sme na Vianoce u svokry (byvame daleko a sme doma cca 4x za rok) a u manzelovej babky. Kedze mame v rodine 2 male deticky, jeden je moj 20 mesacny a jedna je manzelovej sesternici 18 mesacna. A ked tam prideme, na okraji sa opytaju ako sa mame, a nic ine nepocujem iba: Lenka (to dievcatko) je tak sikovne, ona uz vie chytit pero a kresli, ona sa pekne zahraje s babikou, ona tak rychlo ide na odrazadle, ona dostala bycikel na Vianoce, ona uz papa sama, ona uz pije z poharika sama, ona uz vsetko vie sama, ona sa uuurcite nestrati v zivote. A moj... Sa teraz prvykrat od nich bal. Nesiel ani k svokre, ani k babke, a hned na mna... On je stale taky? Co mu je? Atd. 😏 A potom zas, ale alenka nie je taka, ona je ziva, smela. 😊 Syncek dostal od svokry drevenu hojdacku - konika na ktorom sa sedi, ale syna to nebavi, proste, je opatrny este aj s odrazadlami aj s takymito hojdackami. Pohladkal ho, dal mu pusu, nakrmil ho a dovi. 😅 Na dalsi den tam bola sesternica s malou a svokra mi posiela video, ako sa hojda a aka je sikulka.
Nezavidim vobec, ved aj moj je uplne zlaty a mily chlapcek, kazdym dnom sa zlepsuje v rozpravani. Len mi to tak zle padne... 😏 V obrane som zacala hovorit, co vsetko vie moj. Pride mi to dost trapne. 🤦🏻♀️ Nabuduce uz to robit nebudem.
chapem ta a tiez to nemam rada, kazde dieta je ine predsa a taketo porovnavacky a predbiehacky absolutne k nicomu dobre nie su, musis sa snazit si to tak nepripustat, lebo u nich to nijako nezmenis 🤷
@zmrzlinka2021 ved prave to. Ze naco je dobre to porovnavanie. Ja ich neporovnavam. Ale rodina nas nevidi mesiace, a nic ine nepocujeme, iba Lenka je aka sikovna, a moj preco sa boji, co mu je... 😏
Hej hej, zle mi to padlo no.
Neocakavaj, a nebudes sklamana. Uz sa budem riadit tymto heslom.
@veronika_sk000 asi tak. 😏
@elizabet173 presne tak to urobim. 🙂
Vôbec si to neber. Jedným uchom dnu, druhým von. Tendencia porovnávať 2 približne rovnako staré deti tam asi vždy bude. Podstatné je, že ty vieš, že každé dieťatko je individuálne, v niečom pomalšie, v niečom rýchlejšie a nič z toho neznací, že bude raz šťastný ci menej šťastný človek z neho. Ze to nevedia oni, ich problém 😊
Zažívam nieco velmi podobne, trvalo mi dva roky dokym som sa dokázala nad to povzniesť…inak to nikdy nebude, v to ani nedufaj,…dietatko im pochvál a zahod to za hlavu
S tou malou sa stretávajú často? Potom je logické, že o nej stále dobre hovoria, vidia tie pokroky. Tvoj príde raz za pár mesiacov a kým sa stihne oťukať už idete preč.
Vykasli sa na to. Ber to ako hlúposť tvojej svokry a s tým ty neurobíš nič. Ja si tiež pamätám keď sa moja 1,5 ročná niečo naučila ani už neviem presne o čo išlo a svokra zahlásila že v jej veku by už mala recitovať básnicky 😂🤦♀️ Ostala som s otvorenými ustami a od vtedy jej nič ohľadne deti ani nehovorím. Že čo vedia, čo sa naučili. Prosto kašlem na ňu.
@szdan presne tak, porovnávať môžu začať o 20 rokov s tým, kto z nich žije naplnený a šťastný život, na čom budú mať výrazný podiel rodičia a och vzorce správania, absolútne nie to, kto kedy čo chytil, nechytil, urobil a pod..Ja som toto pochopila až s príchodom druhého syna, nakoľko pri prvom som mala pocit, že niečo robim zle, nonstop porovnávanie, pritom mám len o niekoľko levelov náročnejšie dieťa ako je väčšina detí, tým pádom všetko je náročnejšie, všetko je oveľa väčšia výzva a všetko je oveľa náročnejšie..A iné- pre mňa ako matku, a to tiež pochopí len rodič, ktoré má také dieťa, so švagrinou sa o tom ani baviť nemôžem, lebo to v živote nepochopí..má jedno kľudné dieťa, kroré je také od narodenia, kam ju dajú, tam je, pôvodne som sa obviňovala, že to je výchovou a oni si to myslia do dnešného dňa..A porovnávanie kedy kto začal chodiť na wc, nemal plienku a neviem čo všetko..Teraz má starší syn skoro 5, samozrejme dávno plienku nemá, šikovný nadmieru, absolútne nezáležalo na tom, kedy odhodil plienku, tieto míľniky nielen že nič nehovoria o tom, či bude dieťa raz šťastné a aký život ho čaká, ale ani nič o ďalšej šikovnosti dieťaťa v živote..Ale toto naozaj pochopí väčšinou len rodič viacerých detí, povedzme takých, kde nič nejde podľa tabuliek, lebo každý je jedinečná osobnosť. A áno, najlepšie sa vychovávajú deti nenáročné, kľudné, poslušné. Tam by bol majster výchovy azda každý..Pre autorku: nič si z toho nerob, časom budeš odolnejšia voči tomu, raz úplne!
@lucinka1988 ja vždy zo srandy poviem mužovi, keď počujem také reči od niekoho "už sa ta dakedy pýtali na pracovnom pohovore, kedy si začal chodiť, do koľkých si mal plienky, v koľkých si ešte ťahal cumel... ?" taaak veľmi podstatné sú to veci, ktoré ti určite ovplyvnia celý život 😂
@szdan presne vcera som toto hovorila kamoske, lebo sa ma pytala, ci nas maly uz je sam, lebo ze bola u svokry a riesili, ze vnuca A (nie ich) uz v roku pekne jedlo samo a vnuca B (kamoskine) to nevie a kde je chyba a pod. a som jej povedala, ze nie moj maly je starsi a teda neje casto sam, lebo sa mi nechce cistit pol kuchyne, to co je vhodne, je sam, s ostatnym mu este pomahame a teda nevsimla som si, ze by niektory dospely chlap alebo zena cakali na mamu, nech ich pride nakrmit, evidentne sa to teda asi vsetky deti naucili a ani v plienkach nechodia asi aj na to wc sa naucili 😅 na co je toto porovnavanie dobre
Vieš, ako reagujem ja? Takto nejak: Wau, tá je ale šikovná.
Nedaj sa vyprovokovať.
chlapci su vacsinou pozadu co sa vyvoja tyka (udajne), ale keby si teraz porovnala schopnosti 20 deti vo veku 18-20mesiacov) ani jedno by nebolo rovnake, skus tie reci ignorovvat, jednym uchom dnu a druhym von, ono to, ze Lenka dnes papa samostatne absolutne nic neznamena, v horizonte dalsich 10 rokov dojde medzi oboma detmi k takym vyraznym zmenam co sa vyvoja, samostatnosti a schopnosti tyka, ze sucasne rozdiely su skutocne nepodstatne, predovsetkym starsie zeny si castokrat nedavaju pozor na reci, co na srdci to na jazyku, mozno to ani nemyslia tak zle ako to vyznie, treba sa odosobnit a zmenit temu rozhovorov…
@szdan ano presne toto, preesne😂😂😂🤭☺️
@petamich a s tým jedením, poznam to, starší syn za svet nechcel jesť sám, kŕmila som ho do 3 rokov, obrovská výhoda- nemusela som upratovať po ňom..tiež stále reči, dokedy ho budem kŕmiť, prečo neje sám keď ten a tá už dávno..Teraz má skoro 5 a naje sa krajšie a lepšie ako dospelý..Mladší pomaly 2 ročný- od 1 roka ani za svet ho kŕmiť, žiadny podbradnik, radšej bol hladný ako by som mu mala len lyžicu podržať a pomôcť mu, normálne sa hodil na zem a radšej nejedol..Tak som ho nechala samého..Takže áno, krásne papá sám..ja akurát upratujem vždy hodinu kuchyňu..Pritom obidve deti, rovnaká výchova, rovnaký prístup, rovnakí rodičia..naozaj som veľa pochopila až s príchodom druhého.a nad rečami okolia sa vždy viem už iba s veľkým nadhľadom zasmiať
nerob to, jednoducho jednym uchom dnu a druhym von, kazde dieta je ine, chlapci su ini ako dievcata, keby si mala dvojvajecne dvojicky, kazde z nich by bolo ine a inak reagovalo.
Je veľmi nevhodné komentovať deti a vytvárať tlak najskôr na rodičov a neskôr na ne,čo vsetko vedia iné deti...potom je podvedome reflex rodiča a neskôr dieťaťa dokazovať,že je dost dobre a sikovne. Čo je samozrejme nezmysel. Spýtala by som sa,prečo to robí,aký to má priniesť úžitok a ci sa zamyslela,ako to vyznieva matke a neskôr dieťatu. Lebo verím,že má rada oboje.
povedz babke, ze geniovia na seba nechavaju cakat 😅 nezabudni odfotit jej vyraz tvare a postnut nam to tu, ked pochopi, co si jej povedala. Aspon sa vsetky dobre zasmejeme 😅
A mozes dodat - na blbu otazku, blba odpoved 🙂
Jejda, necakala som tolko odpovedi. 😅 Kazdopadne ste super! Dakujem vam velmi. Pomohli ste mojej psychike. 😅🙏🏼❤️
Mne tiež takéto porovnávačky vždy liezli na nervy, takže ťa chápem. Skús to ignorovať. Alebo ak ti to veľmi vadí, na rovinu to povedať a spýtať sa na čo je to dobré.
Neries, dievcata su vacsinou sikovnejsie ako chlapci. Porovnavat ich mozu o 30 rokov 🙂
tiež nemám tieto porovnávačky rada. Prečo nie je ako Lenka? Lebo on proste nie je Lenka! A to že je iný ako ona neznamená, že je horší. Napr inteligentnejšie deti sa často boja hrať s hračkami, pri ktorých môžu spadnúť, udrieť sa, pretože si to vedia uvedomiť, kdežto iné dieťa sa môže javiť ako "šikovnejšie", lebo si to riziko neuvedomí a proste skúša. Každé dieťa je jedinečné a úžasné presne také, aké je.
Toto nikdy nepochopim. Tak skus niekedy ty- a moja mama toto, moja mama tamto......🤣🤣.
Autorke: Viete , čo je na tom najsmutnejšie, že babka nemá RADAR, a porovnáva detičky , nie aby sa tešila , že Vás vidi. Nereagujte a máte pokoj.🍀✊som tiež babka , tak nechápem
@matabb73
@ropucha6
@kandelabra
@zuzinka888
@macikovaiveta dakujem vam krasne. Dobre mi to padlo citat. ❤️
@zuzinka888 to by jej odpalilo uplne dekel 🤣🤣🤣
A čo je na tom, ze to dievčatko je v neiktorych veciach iné, mozno aj sikovnejsie?
Prečo toto súťaženie?
Proste Lenka je iná a je to super, moj synček je takýto a je pre nás super.
Podla mna to velmi citlivo beries.