Ahojte, mám 23 a už nejaký čas prežívam strašne ťažké obdobie. Som asi viac stratená ako som bola v puberte. Vyštudovala som jednu vš, druhú študujem (úplne iný odbor), ale zisťujem, že nechcem asi robiť to čo študujem. Zároveň ale cítim tlaky z okolia (rovesníci, rodina..). Prvý odbor čo som študovala ma napĺňa omnoho viac ako tento aktuálny, lenže v tomto mám zaručený zárobok, zatiaľ co v tom prvom je ťažšie uplatnenie a je to beh na dlhú trať. Neviem čo chcem v živote robiť, neviem či chcem pokračovať v mojom 5 ročnom vzťahu, žiť tam kde žijem. Stratila som sa, je to ako druhá puberta a mám pochybnosti o všetkom čo robím.. Som z toho každý deň smutná, lebo mám pocit, že nežijem tak ako by som mala. Nič ma nenapĺňa. Na druhej strane vidím spolužiačky, ktoré majú deti, vydávajú sa, zakladajú si rodiny a mne je smutno z toho, že to nemám v hlave takto usporiadané. Je to v mojom veku normálne? Takýto chaos? ako sa mám nájsť?😭
Ty vies co chces. Chces sa venovat tomu, co si uz vystudovala a naplna ta to. Iba sa nechavas rozptylovat nazormi druhych. Takze kasli na studium toho, co ta nebavi, a vrhni sa na to, co ta bavi.
ja si trochu zafilozofujem: aj ja som bola v puberte a fakt neviem, co vsetci s tou pubertou maju...pre mna je puberta a celkovo mladost o energii, rozvoji, smerovani, ceste vpred...nemyslim si, ze bezcielnost, nerozhodnot, vahanie, atd, je vecou puberty...nemala som to tak ani v 15, ani v 20, ani v 30...je normalne samozrejme, ked je tazsie obdobie, zvazovat svoje moznosti, sily, atd, ale treba si uvedomit, ze bez ohladu na vek, robime rozhodnutia, z ktorych neskor tazime, lebo cosi si v zivote zakladame...a este jedna vec: a to bez ohladu na vek - vzdy, ale vzdy sa mi oplatilo v zivote snazit sa, na niecom makat, casom sa vysledky ukazali, a s rovesnikmi som sa prestala porovnavat uz asi na ZS
Aký odber si vyštudovala ako prvý?
Staci ist za tym,co chces a neriesit vsetko dookola. ;D Ked ozno aj jedna a aj druha vs ti budu nakoniec na prd. ;) Pootm je tu prechodemy vztah,kt bud treba posunut/obnovit alebo skoncit. A vobec celkovo zivot. Akoze,pekne po poriadku... ries jedno po druhom.. Si dospela a nik tieto rozhosnutia nema robit za teba. Nevyznas sa? My ta nepozname,ako sa mame vyznat? Dobre kamosky? Rodicia? Psycholog?
Upokoj sa, je to bežná "kríza 25ročných", ktorou si prejde takmer každý, v tom veku hlavne absolventi VŠ. Kľudne si o nej poštuduj na nete, napr:
https://fici.sme.sk/c/20512675/mas-okolo-25-rok...
Neboj, chaos zmizne a všetko sa ti utrasie.
Deje sa ti to preto, ze nieco nie je v tvojom zivote tak ako potrebujes, nie kvoli veku aky mas. Najlepsou odpovedou na vsetko je tvoje vnutro, tak ako citis, tak urob.
Popri skole si mozes hladat pracu v prvom odbore, ktory si vystudovala a trebars studovat dalej externe, vsak uz si do toho vlozila dost casu, ale aj nemusis, mozno chces nieco ine...ja som ti poradila z mojho uhla, ale radit tu asi ani netreba...vztah takisto, podla toho ako to citis vo svojom vnutri...
V dnešnej dobe idú na VŠ 19-20 roční. Ako to, že už máš jednu vyštudovanú? Bakalára? A z vlastnej skúsenosti radím neabsolvovať VŠ len kvôli "istému uplatneniu/zárobku. Treba študovať a pracovať v odbore, ktorý Ťa zaujíma, baví a máš naň predpoklady či nadanie. Sama mám strednú aj VŠ ekonomickú, ale práca s číslami ma nebaví a oveľa šikovnejšia som v úplne iných sférach, takže koniec koncov som na nevhodnej VŠ zbytočne zabíjala čas...
Ahoj, nečitala som si celul diskusiu len tvoju otázku. Mala som to s tou školou podobne. Mám 24 a vyštudovaneho bakalara skoro v lete končím 🙂 ale tento posledný tretí rok som úplne upadla do stratenia, že čo chcem robiť. Osobne odporúčam skoro všetky školy v Česku napr Bnro MUNI okrem práva, mediciny, farmacie môžeš študovať mgr odbor akýkoľvek ak spraviš prijimačky ak chceš ekonomiku, IT, marketing atd môžeš ist priamo na mgr len musiš spraviť prijimačky. Ja som tiež úplne nevyriešila kde chcem pokračovať mgr stupeň avšak jedno viem - na silu študovať niečo len kvôli vyške vyplaty nie je idealne. Jasne peniaze sa vždy hodia ale keď si vezmeš, že škola ťa nebavi a najdeš si rovnaku prácu do 30 si vyhoretá (nemusi to byt vsak pravidlom).
Nie si proste spokojna a stastna (dospelost 😶) hlavne konaj, akekolvek riesenia su lepsie ako necinnost v tejto situacii.
Ak nie si vo vztahu spokojna, tak ho treba ukoncit, lebo mozno prave ten vztah ti berie energiu, ak studujes denne a niesi rozhodnuta, ja by som ti odporucila vyskusat pracu, lebo v realite najviac zistis co by si chcela robit a co tej danej praci chyba, ak si este nikdy ani nebrigadovala je to o to horsie.