Žienky,chcem sa opýtať,tie ktoré žijete v zahraničí,aké vidíte plusy a mínusy v daných krajinách a vrátili by ste sa späť na Slovensko ? Ktorú krajinu odporúčate pre ako taký dôstojný život ? Pretože na Slovensku je to len o prežívaní z mesiaca na mesiac.Ďakujem za každú správu 🙂
Absolutne suhasim s recnikom nadomnou.
Moznost pracovat v zahranici ti otvara ovela viac moznosti predavat svoju pracu ale ak mas produkt ktory chces predat co nieje nicim vynimocny tak s vacsim trhom budes akurat bojovat s vacsou konkurenciou.
Co vies robit co nedokaze len tak hocikto?
Podla toho zistis ci sa ti vobec oplati ist s tym na vacsi trh
Zijem v zahranici. Nie je to tu uplne ružové, ale na Slovensko by som sa nevrátila
kazda krajina ma pre a proti .. a zalezi co ponuknes ty .. ci ovladas jazyk,neaku profesiu ci si len priemerny clovek co sa dohovori s rukami nohami ,,, ja mam nieco malo nad minimalku a po zaplateny uctov a vydavkou za malu sa mam financne mozno tak ak nie horsie akoludia na sk -ale ja som slobodna matka a mesacne si odkladam aj na dovolenku na sk kedze treba ukazat aj vnucku -takze vydavky navyse.. ale zivot je tu jednoduhsi -az na absenciu rodiny a ze som na vsetko sama a nemam sa na koho spolahnut
@andrea7774 ak prežívaš z mesiaca na mesiac tak to budeš mať tak podobne v hocijakej inej krajine.
@stannkal presne doslova som sla napisat to iste.
@andrea7774 To zavisi od toho, co si alebo ste s manzelom/partnerom vystudovali/v com ste vyuceni. Kolko mate deti, ake su stare a ake jazyky ovladate.
@andrea7774 Keď nemáš deti, tak choď!
Každá krajina má svoje plusy a mínusy.... Ale jedno majú spoločné, nikde nedostaneš nič zadarmo...
P. S žijem cez 20r v zahraničí. Na svk by som sa nevratila, nie preto ze je tu všetko dokonale ,.... Ale preto ze sa mi nechce začínať úplne odznova
V každej krajine môžeš mať dôstojný život. Neexistuje univerzálna odpoveď. Dôstojný život budeš mať všade tam, kde vieš zarobiť toľko, aby si sa mala bezstarostne na pomery danej krajiny. Ak žiješ z mesiaca na mesiac na Slovensku, zrejme robíš prácu, ktorá nie je výrazne dobre ohodnotená. Pozície, ktoré zarobia málo na Slovensku, zarobia málo aj v cudzine. Áno, niekedy to vyzerá, že ten plat je skvelý ak ho človek porovná s nákladmi na život v SR. Ale je potrebné vždy zohľadňovať príjem versus náklady v krajine, v ktorej budeš žiť. Ktorú krajinu odporúčam? Švédsko, Dánsko, Luxembursko, Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko, Emiráty, Bahrajn. Záleží od jazykových znalosti, vzdelania a praxe. My sme momentálne v Stockholme, muž sem dostal ponuku. Ja robím z domu prevažne a môžem to robiť kdekoľvek a ak sa stretávať s klientmi, tak aj zo Slovenska by som za nimi musela letieť. A muž je spokojný, ale ako som napísala, oni oslovili jeho. Plánujeme tu byť 2 roky a potom sa chceme vrátiť domov do Bratislavy. Žila som pár krát mimo, vrátane NY v USA, som rada doma v Bratislave. V každom prípade, krajinu si vyberaj podľa toho, aký jazyk ovládaš a kde sa vieš dobre zamestnať v tom, v čom máš dobrú kvalifikáciu.
Podla toho o co ti ide. Aku pracu hladas?
Aké máš vzdelanie? Alebo čo by si chcela.v zahraničí robiť, tvoje ambície?
Každá krajina vyhovuje inému človeku.
Ja som bola v UK ale vydržala len 6 mesiacov, niekto tam žije a je spokojný dlhodobo.
Ak by si mala ísť do zahraničia umývať riad, tiež by si asi žila z výplaty k výplate.
Aktuálne som 16 rokov vo Švajčiarsku, kde som spokojná, mam dobre pracovné podmienky, rodinu vidím keď idem na Slovensko.
Plusy sú určite to, že krajina funguje na lepšej úrovni ako Slovensko, som v 1 práci už 16 rokov a stále spokojná, plat sa ročne zvyšuje, je aj možnosť pracovného vzrastu keď má človek záujem, z výplaty užívam celú rodinu atď. (Pracujem ako zdravotná sestra).
Nevýhoda je, že nemáme na vlastnú nehnuteľnosť, ale ja napríklad nepovažujem za životu nevyhnutné za každú cenu niečo vlastniť. Iné nevýhody nevidím, na Slovensko chodíme 2x ročne (mam príbuzných žijúcich v BA. Co svojich rodičov nejdu pozrieť ani raz do roka. Takže to je všetko veľmi individuálne.
Ja nevidím žiadne mínusy života v zahraničí
@bluka2 napríklad to, že nevidíš často rodičov, súrodencov, za mňa dosť nevýhoda, najmä keď rodičia starnú a potrebujú už pomoc
@janickacrazy a koľko rodín je rozhadanych a nevidí sa.roky a bývajú pomaly v jednej dedine. Toto všetko sú veľmi individuálne veci. My chodíme na Slovensko 2x ročne, sesternicin syn z BA ani raz do roka a má o 1000 km bližšie ako my.
@vilma7 Áno, sú aj také rodiny, ale u nás to bol jeden z dôvodov, prečo sme sa zo zahraničia vrátili. My sa vídame často a rodina nám chýbala.
@janickacrazy no hej, moji sú ešte fit a nočným vlakom večer vo Viedni nasadnes, pospis a ráno si na druhom konci Nemecka… nič komplikovane, v podstate to robíme niekedy aj na víkend. Také dobre spojenie niekedy ani v rámci Slovenska nie je
@bluka2 No áno, z Nemecka sa to dá, my sme boli v Írsku, tak tam je to trochu komplikovanejšie.
@janickacrazy preco komplikovanejsie? Nasadnej do lietadla a ani si nohy neprelozis a uz so vo Viedni.
@janickacrazy ako komplikovanejšie? My sme v Stockholme momentálne a minimálne 1x mesačne letím domov, navštívim dcéru, rodičov, svokrovcov, mužovho syna. V rámci Európy si myslím že je cestovanie úplne easy. Samozrejme, ak človek nemá prácu, kde mu príjem nedovolí každý mesiac letieť za rodinou na víkend.
@yanni nam cesta trvala 12 hodín, lebo sme bývali ďaleko od letiska, okrem toho manželovi sa nedalo len tak hocikedy ísť na dovolenku kvôli práci
@janickacrazy vsetko sa da, ked sa chce. Mojho muza vyslala firma do Saudskej Arabii. Ked som otehotnela bola som cele tehu plus pokym sme vybavili viza dcere viza, co bolo dokopy ca. 1 rok, a on lietal domov raz za mesiac. potom som aj ja lietala casto sama s detmi. Od dveri k dveram nam to trvalo üopdstatne viac ako 12 hodin a dalo sa. V dnesnej dobe nie je nic komplikovane. Komplikacie si robia ludia sami.
@yanni Samozrejme, že sa dá, ja som tiež tak chodila hore-dole aj s deťmi. U nás bol hlavný problém manžel, ten sa chcel už vrátiť na Slovensko. Mne to bolo viac-menej jedno.
Záleží čo očakávaš. Aj v zahraničí sú ľudia ktorý žijú od výplaty do výplaty a nie je ich veľa.
Veľa krát v zahraničí nie je platená rodičovská dovolenka 3 roky, niekde platíš u lekára, musíš mať pripoistenie ktoré si platíš alebo tvoj zamestnávateľ a iné.
Nájomné a réžie na bývanie vysoké.
Ono ten plat v zahraničí je možno vyšší ale aj náklady na život sú vyššie.
My sme zvolili zahraničie koli deťom....aby sa naučili jazyky, je tu menšia šikana na školách, lepšia klima. Ako prvý bod bola práca a bývanie. Som spokojná. Rodina nám nechýba, pretože celá rodina je rozcestovana po svete, rodičia chodia za nami veľmi často. A prababky chodíme 2-3 v roku pozrieť my. + telefonujeme každý mesiac. Nie som hejterka na Slovensko. Len sme sa zamilovali do inej krajiny, žijeme tu radi. Neporovnavam. Vsade je to ťažké.
Prezivat z mesiaca na mesiac mozes aj v zahranici.
V Svajciarsku bolo v roku 2020 cca 720k ludi postihnutych chudobou, dalsich 1,3 miliona hrozilo riziko sklznutia na uroven chudoby a to sa bavime o jednej z najvyspelejsich a najbohatsich krajin v ramci Europy.
Tvrdenie "pojdem do zahranicia, budem sa mat dobre" je rozpravka na dobru noc ktoru si Slovaci s radostou citaju na dobru noc.
Ja zahranicie odporucam kazdemu pretoze je to dobra skusenost, ale ja osobne som sa rozhodol vratit domov kvoli rodine. Vsade chybaju ludia teraz a tu sa zhavia auslanderi vo velkom. Mnohi po covide odisli domov a uz sa nevratili.
Ja si zvysujem kvalifikaciu aby som nemusel doma muklovat za minimalku.
Liek aby sa mal clovek dobre nie je vzdy nevyhnutne odchod ale studium. S minimalkou dieru do sveta neurobis ani v zahranici.
Kazda minca ma dve strany. Odchodom cosi ziskas, ale aj stratis. Poznam ludi ktori odisli a zostali, ini sa vratili kvoli zazemiu a rodine.
Uz to nie je co to bolo 10-20 rokov dozadu. Ak ta nic nedrzi, urcite chod....je to dobra skusenost. Bud vsak pripravena, ze budes musiet vela prekusnut pretoze najst firmu s dobrymi pracovnymi podmienkami je ako hladat ihlu v kope sena.