Život v meste verzus život na dedine

6. jún 2024

Dobry den.
Prosim poradte, zaujimali by ma nazory inych, mozno aj taki, ktori mate osobnu skusenost. Neviem sa totiz rozhodnut co robit.
Byvame v meste na sídlisku, mame este pomerne male deti, ale laka ma to do domu. V nasom meste ale moznosti, kde stavat dom, nie su. Jedine ak kupit stary dom a prerábať ho, čomu velmi naklonena nie som, nehovoriac o tom, ze by si to vyzadovalo asi raz tolko penazi, ako kebyze postavime novostavbu a aj tak by to asi nebolo nikdy úplne podla nasich predstav.
Pozemok na dedine totiz mame, je velmi pekny, na rovine, v okoli su mlade rodiny. Je to cca 10 km do jedneho mesta, 15 do druheho. Manzel ale touto myslienkou nie je moc nadseny, kedze od malicka je zvyknuty na mesto a vidi viac vyhod v tom, ze by sme nemuseli vozit deti do skoly/skolky, ze mame vsetko blizko. Ja som este na materskej, kde budem potom robit, zatial neviem a on robi v meste ale ma moznost aj homeofficu. Je ochotny byvat na dedinu a stavat teda dom, ak by som chcela, len ja zas nechcem ist tvrdo za svojím, ked viem ze on z toho nie je velmi stastny. I ked podla mna, casom by si zvykol a bol by tam rad. Predsa, je to podla mna do mesta pomerne blizko a autom jazdime obaja. Predsa ale, je to zivotna zmena, preto vaham a neviem sa rozhodnut, co spravit. Je tu niekto taky, co sa odstahoval s detmi na dedinu a je spokojny? Dakujek za kazdy nazor.

ninusa221
6. jún 2024

Myslím si že to si musíte rozhodnúť vy dvaja. Ja by som nešla na dedinu ani keby tam mám bazén villu. Proste nie. Ale tiež toto budeme riešiť keďže my to máme naopak. Priateľ hrozne túži mať dom, vlastnú garáž. Ja vôbec niesom dedinský typ. Mám všetko rads blizko. V byte nemám ani jeden kvet no čo ti poviem 😂.

katkaseiner
6. jún 2024

Ja som z dediny, cely zivot som v nej prezila a citila som to negativum ze za všetko trebalo do mesta...a moji rodicia ma neboli ochotny vozit, autobusov a vlakov limitovane. Tak som bola rozhodnuta zit v meste, aj som zila cca 7-8 rokov. Ked sme ale zvazovali nehnutelnost, rozhodli sme sa pre stavbu v dedine...teraz taxikarcime deti hore dole na kruzky, konkretne 2x do tyzdna do mesta...v dedine si uz všetko sami vybavia.
Ak by som sa zas mohla rozhodnut tak by som postavila v meste. Dedina je sice fajn, ale...

zooeynka
6. jún 2024

Nechod do domu pokial manzel nie je manualne zrucny a kym on sam nechce. Najhorsie je byt v dome s muzom, ktory je nemehlo, prip.netusi co je kosacka, pila atd....

pralinka25
6. jún 2024

No ja ked si spomeniem na vsetky spoluziacky co takto dochadzali z dedin tak tiez neboli ako mlade baby nadsene. Stale riesit autobus.
Musite o tom spolu hovorit. Mna by nepresvedcilo nic a bola by som nestastna z toho. Ale kazdy je iny a kazdy tuzi po inom. Musite si to vy vydebatovat.

basulaak
6. jún 2024

Okolo domu treba robit. Kosit, a rozne ine spinave roboty. Aby sa nestalo, ze tvoj manzel bude casom hundrat a bude to vyvolavat vo vasom vztahu napatie a hadky. To iste so zavazanim deti, nakupy a pod. Ja osobne som sidliskove petrzalkove dieta ktore snivalo o zivote v dome. Muz je tiez zo sidliska a tiez chcel dom. Tak sme si sen splnili a byvame pri Ba. Sme tu stastni. Mame zahradu, virivku, psa, grilujeme no proste labuzo. Ale chceli sme to obaja. To bolo zasadne.

h2
6. jún 2024

Odsťahovala som sa z Bratislavy do neďalekej dediny a nič lepšie som urobiť nemohla.

bublinka1426
6. jún 2024

@h2 necudujem sa.

autor
6. jún 2024

@zooeynka manžel je praveze sikovny, akoze nehovorim, ze by isiel ten dom postavit sam, stavala by ho firma, ale okolo vie urobit hocico, roboty sa neboji. A navyse mam v tej dedine aj rodicov, o 2 ulice dalej, takze by nam napr aj s detmi kedykolvek pomohli. Jemu ide cisto o to, ze mame vsetko poruke. Ja som ale názoru, ze v dnesnej dobe, kedy je uz bezne ze v rodine su aj dve auta, nie je taky problem, dochádzať tych 8 kilometrov. A chodí pravdaze do mesta aj bus, ked uz budu deti vacsie.

janickacrazy
6. jún 2024

Na vašom mieste by som ostala v meste. Ja som sa nechala presvedčiť manželom, ktorý veľmi chcel ísť na dedinu, stavať dom bol jeho sen. No ja som si tu veľmi dlho nevedela zvyknúť. Bola som dlhé roky panelákové dieťa, všetko blízko, mne to vyhovovalo. Hneď by som sa presťahovala naspäť do mesta, len muža by asi porazilo a aj deti sú už tu naučené, majú kamarátov, atd. Ako bývať na dedine má aj svoje výhody, nepočuješ všetko od susedov ako v paneláku, si blízko prírody, atd. Ale je to aj dosť nevýhod a ozaj pokiaľ tvoj muž nie je aspon trochu manuálne zručný, tak to bude trápenie. Moj si vie všetko porobiť sám, inak by som dom nešla stavať.

didamt
6. jún 2024

ja som žila 40 rokov na sídliskách po meste, manžel to isté. Pred 4 rokmi sme postavili dom 3 km od mesta. Nič lepšie sme nemohli urobiť ! Ja to tu milujem, každý deň si to hovorím aké to bolo rozhodnutie, životné ! Sme už ľudia po 40tke, dcéra má 10 rokov, je tu veľmi šťastná, na sídlisko by sa vrátiť ani ona nechcela. Chodí do dedinskej školy, hoci od septembra nás čaká prestup do školy do mesta. Nikto sme netušili čo je to práca kolo domu. Nakoniec sme si všetko spravili sami, záhradu, okolie domu, pestujeme si niečo, našli sme sa tu. Sme ale ľudia čo uprednostňujú kľud, nechýba nám dádky večerný život, divadlá, kiná, ruch mesta...všetko čo potrebujeme máme na dosah a za 3 minúty som autom v meste ked potrebujem. Ja pracujem časť týždna aj na home office, nie je nič lepšie ako pracovať a dívať sa do vlastnej záhrady. Nikdy by som sa už do mesta nechcela vrátiť. Jediná chyba je to, že sme to mali urobiť už dávno. Rozhodol muž, ja som veľmi nechcela z nášho pekného bytu v kľudnej časti sídliska ísť. Dnes som mu nesmierne vďačná že ma k tomu dokopal.

cookie29
6. jún 2024

Zila som v oboch pripadoch, vsetko ma svoje +/-. Akurat treba pocitat s tym, ze okolo domu je robota, na co mozno manzel zvyknuty nie je. treba kosit, orezavat, odhrnat sneh, zamestat listie... atd.

A nie je dedina ako dedina ani mesto ako mesto. Detom to zvycajne zacne vadit, az ked su vacsie, samostatnejsie. Pretoze pokial nie su spoje, aby sli s kamoskami do kina a pod je to tazsie. A mama taxik tiez vecne nefunguje, najma nie okolo 13-14 rokov a viac.

belllinka
6. jún 2024

A ako často chodí ten bus do mesta a z mesta? Neskôr kvôli škole, krúžkom...

btus
6. jún 2024

bývala som v dome od malička ( nie síce na dedine, ale v malom meste. Manžel bol panelákové dieťa. Spolu sme kúpili byt, žili sme v ňom 10 rokov. Rozhodli sme sa pre stavbu domu na lazoch. Ja som bola v byte nešťastná. Susedovcovi katastrofa - dôchodcovia, vkuse riešili blbosti. Teraz už 5 rokov bývame v dome, paráda - kľud, pokoj. Dcéra vravela, že by na sídlisko už ísť nechcela. Máme síce dve autá, ale nevadí. Dcéra chodí sama autobusom do školy, Kino a divadlo je aj tak lepšie v krajskom meste a máme ho len 35 min autom. Obchody cca5 min autom, alebo 10 min na bicykli. Už by sme do paneláku nešli. A cez koronu sme ani nevedeli, že nejaká je. Stále sme boli vonku. Jediné, čo je na figu, je veľa kosenia. Záhradku mám len takú malú. Do práce chodím na bicykli, manžel autom. V zime peši cez horu (ale len z práce, ráno sa bojím). My sme na lazoch spokojní.

autor
6. jún 2024

@belllinka zhruba každú polhodinu az hodinu, ale na kruzky by chodili rovno po skole, najstarsi je uz skolak. Takze z druziny na kruzok a potom domov, bral by ho manžel cestou z roboty, neskor ak najdem ja robotu v meste, tak by sme bud chodili spolu vsetci alebo ak by sme mali dve auta, nejak by sme to zladili casovo.

oskvarka
6. jún 2024

Pises ze muz je z mesta a ty ?.. Zavisi ale aj tak od povahy ja som vyrastla v meste manzel tiez ale napokon zdedil dom po otcovi (zil s mamou v meste kedze boli rozvedeny tam chodieval len na prazdniny) tak sme sa stali "dedincanmi" teda byvame 6 km do mesta kde obaja pracujeme dedina hned prva vedla mesta pekna ticha lokalita dom starsi ale prerobeny ale tieto stare typi no .. 3 pivnice a tak.. velky pozemok... sama za seba ak mozem povedat ako to ja vidim manzel je introvertnejsi ja skorej extrovert su tu mlade rodiny ale skorej potomkovia ludi co tu byvali takze vseci sa poznaju moc sme nezapadli mame "mestsky zivotny styl" ale v phode prevravime spolu nie ze by sme sa nepoznali.. a aj som sa tu s malimi detmi citila celkom dobre .. tiez soferujem aj manzel aj ked nie moc rada (ani manzel ale tak ked treba jazdime) ale nakolko je tu mala vzdialenost zajdem si aj spojom ... zo zahrady sme si spravili sad.. nakolko nemame vztah k pestovaniu mrkvy a ineho :D.. takze max. pokosit a drevo nasekat na zimu. .. nieje to nejake narocne ale mna tieto domove prace nenadchynaju .. dakedy sme mali aj zvieratka ale to skorej z nadsenia a ze vyskusame nejaky extra vztah ani k tomu nemame.. velka vyhoda je ked su deti fakt male ze sa na zahrade vyhraju same pri garazi na prijazdovke kde chodia auta max. do susedneho domu je tu bezpecne maju dom na strome, ale ako deti podrastli nad 8-10 rokov uz citim ze uz nas to obmedzuje starsi je sice samostatny a zajde si aj sam na spoj pripadne na bycikli, druhy v podradi je trochu popletko a ostatny su este mali.. takze pomali planujeme sa stahovat do mesta lebo kamarati co byvaju na sidlisku maju vsetky kruzky akcie a kina po ruke a ked chcu do prirody nie je aj tak ziadny problem.. ale ak si clovek co si rad na svojom pokosi posadi a poprpka sa v hline a celkovo ma rad domace prace lebo z domom je dost roboty takej nenapadnej ale stale je , ktora nieje vyslovene zla moze ta naplnat a na byte sa mozes nudit tak je to urcite pre vas dobra cesta ..a aj velky priestor sa lahko zaprace somarinami co ja vnimam ako dost velky problem nakolko som asi zvyknuta na tie mensie priestori a menej veci okolo seba... najlepsie vyskusat a teda tiez je dolezita ta doprava aj verejna aj dojazd a bezpecnost na biczkli pre mna a dostupnost sluzieb.. v nasej dedine je aj velky supermarket... a previdelnost spojov.... ci nie si v nejakej ladovej doline odrezanej od sveta kde je sice krasne ale 5 km mas na najblizsiu zastavku ...

autor
6. jún 2024

@btus kosit ano, uznavam ze by bolo treba ale zas ten pozemok nie je neviem aky obrovsky, to by sa dalo zvladnut myslim si, takisto synovia ked uz budu vacsi, tak by pomahali, ich to bavi aj teraz u starkych. A laka ma na tom prave ten vybeh ktory by deti mali na dvore, takisto aj ulica pred domom je taka bočná, cize tam nechodí vela aut, nebala by som sa ich ani pustit na bicykel pred dom, pricom v bytovke ked sme, tak musime s nimi stale len my chodiť von, pretoze tu ich samych nepustim este asi dost dlho

autor
6. jún 2024

@oskvarka ja som takisto z mesta ale pocas vysky som byvala isty cas s rodičmi na dedine ked som bola doma. Mna hlavne laka ten klud, to ze by sme mali proste svoje a nemuseli by som vecne okrikovat dedi nech nedupocu a potom pocuvat stazovanie susedy..
My nie sme tiez take typy ze pestovat, sadiť, sliepky chovať :D mozno nieco male by sme si zasadili, aby sme mali svoje domace, ale to fakt len tak pre radosť skor.. Nemienim byt otrokom toho domu ak ho raz budeme mat :D skor by som bola rada keby sme mali kde s mužom posediet, na terase, dat si kavu, ked aj budeme starsi uz..

oskvarka
6. jún 2024

to yvate na nejako dost nemoznom mieste v bytovke ja co mam skusenost s viacerimi bytmi tak nebol problem deti pustit von ale teda jasen sidlisko tak to nie ze 5 rocneho pustis sameho je jasne ze to nieje ako pustit dieta na dvor pri dome...

oskvarka
6. jún 2024

naopak vela domov ak maju dobru polohu maju hlavnu cestu a naopak.. mi mame viac menej stastie tiez sme relativne dostupny ale ulica je bocna..

lienka.7
6. jún 2024

S malými deťmi nikdy. Budeš im stále robiť šoféra.
A ked uz tak, rozhodne by som nič "roky" neprerabala. Bud na to mam a kúpim hotový dom, alebo nič. Nie nadarmo sa hovorí ze prerábať je horšie ako stavať.

autor
6. jún 2024

@lienka.7 praveze na dedine mame pozemok, cize tam by sme stavali novy dom

oskvarka
6. jún 2024

no ale o terasu travnik a stromi sa tiez treba starat ako nieje to vela prace a mozno ta to aj bude bavit ale treba.. natierat starat sa o strechu kurenie skratka vsetko je to tvoje a ziadny domovnik zrazu nepride a nepovie ti co a ako.. :D.. a ako pride ta solopovinnost ze chodis hore dolu... my sme vela chodili aj ked decka boli este male ale tak dva tri krat do tyzdna max.. ze do mesta do kniznice na program klub kruzok vylet .. ale teraz ako maju 4 deti kazdy kruzky nastastie vela maju aj spolocnych tak je to fakt narocna organizacia.. a to este mi si to zjednoduchsujeme ... a deti chces dat do skoli tiez v meste tam kde chodis do prace ak ano tak ja s mojou povahov by sa mi do takehoto pendlovania nechcelo..

tttbb
6. jún 2024

10km nie je az tak vela, ved to je asi tak 7minut jazdy autom a ak tam este aj chodi vlak tak naozaj nie je co riesit a neostal by som v byte. Ine je ist 20+km od mesta to je uz dost od ruky a neprakticke. Zivot v presvetlenom modernom dome je o niecom uplne inom, konieckoncov mas mensie mesacne naklady ako v byte a kultura byvania o x levelov vyssie. Dnes mas take technologie kurenia, ze vykuris dom tepelnym cerpadlom za 40 euro mesacne. Vonku ked nie ste moc na zahradu zasadis travu a vybavene. A ked mate pozemok , urcite by som stavbu domu riesil v takomto pripade. Ja som prisiel vo svojom v zivote cca v 30tke k nazoru, ze byt uz nikdy v zivote a nevratim sa tam nikdy. Nechal som byt najomnikom a mne je dobre v dome. ;)

vilma7
6. jún 2024

Je tu ohľadom toho veľa tém, skus si vyhľadať.

lily246
6. jún 2024

Vyrástla som na dedine, pre mňa to bolo trápenie, doslova som to tam nenávidela. To dochádzanie, na prd ZŠ a učitelia, minimálne možnosti socializácie a aktivít, dedinská mentalita, hluk od rána (psy, kosačky, píly)...môj život sa otočil o 180° k lepšiemu odchodom do mesta.
Vy musíte poznať samých seba a triezvo zvážiť do čoho by ste šli a ako chcete žiť.

maxalla
6. jún 2024

za mna je ideal byt v meste a vikendovy / letny domcek ( alebo len chata) niekde na dedine, alebo kludne aj na samote, obklopena prirodou.

oskvarka
6. jún 2024

@tttbb asi tazko das 10 km za 8 minut na dedine.. smerom do mesta rano pojdu vseci u nas nasich 7 km cca mas niekedy aj na pol hodinu :D.. preto chodim vlakom.. to dam tiez za pol hodinu ale mam to aj z prechadzkov :D.. kdeze na vlak to mam 1,5 km :D...
ale zaroven uznavam ze nieje byt ako byt a niektorim susedom sa treba aj dost prisposobovat a niektory su vyslovene supernarocny takze to je fakt risk... kamaratka sa teraz nastahovala do bytovky kde byvaju same deti tam to huci vsade ale nikto sa nestazuje na nikoho .. fakt oslobodzujuce.. necitit sa ako skodna ak moje dieta trochu poskoci od radosti alebo co :D

pralinka25
6. jún 2024

@tttbb no setko je o nadstaveni. My mame moderny novy dom sami sme si ho navrhli s pomerne velkou zahradou 10 minut pesi od namestia v krajskom meste. Nikdy som po dome netuzila a za 8 rokov som tomu ani neprepadla. V pohode by som sla do bytu.

oskvarka
6. jún 2024

@pralinka25 no ale tak to sa neda porovnat ked mas 10 minut pesi do centra a ked mas 10 km autom do mesta... to uz je iny level ale zase tam nieje take 100 percentne sukromie ako na tej dedine.. ale to by som asi brala ked uz tak skorej... len to je urcite financne narocnejsia zaleszitost aj ked nove domi nie su take velke a maju napr tie tepelne cerpadla na kurenie co je super

h2
6. jún 2024

@pralinka25 Tebe sa to hovorí, keď máš dom takmer v centre mesta. To by sme brali asi všetky. Ale, bohužiaľ, autorka má len dve možnosti: byt v meste vs. dom na dedine.