Život po 30tke

28. sep 2022

Ahojte
Nejdem riešiť nikoho život alebo nič podobné, len ma to zaujíma, keďže mňa to len čaká.
V poslednej dobe čo sledujem okolo seba,.. Čím som staršia tým viac sa pohybujem v okruhu 30+ kamarátov a ako vidím, že koľko žien a mužov sa ako 30-40 roční sťahujú späť k rodičom, v horšom prípade už aj s dieťaťom a začínajú žiť opäť život ako za mlada, nechápem čo sa to deje. Pýtam sa, keďže som o niečo mladšia a tak ma zaujíma kde nastala chyba? Načo si dávať pozor?

edien
28. sep 2022

myslim,že to je séria zlých rozhodnutí. Zlý výber partnera, pôžičky z nebankovky, veľa vecí na splátky atd. To som vypozorovala aspoň z môjho okolia. Jasné, nie všetko sa dá predvídať no treba si rozmyslieť s kým začneš žiť, založíš rodinu, či nehnutedľnosť ktorú kupuješ budeš zvládať splácať aj v prípade materskej, alebo straty zamestnania atd atd

kvetinka75
28. sep 2022

ja v mojom okolí nemám takých. Skôr takých ktorí si v tomto veku berú pôžičky a snažia sa osamostatniť sa

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2022

Ja vo svojom okoli nikoho takeho nepoznam. Takze asi mas smolu zrovna na ludi, ktorym nevyslo manzelstvo a zaroven sa mozno spoliehali na partnera (po financnej stranke), tak teraz nemaju nic a musia to takto riesit. Netreba sa bezhlavo hnat do manzelstva a hlavne, treba mysliet na zadne kolieska. Zena by sa tiez mala ja v praci realizovat, inak moze casom zle dopadnut. Takze pracuj na sebe, to jedine Ti mozeme doporucit.

zooeynka
28. sep 2022

To tak byva ked 20 rocni zakladaju rodiny....v 30+ sa chytaju za hlavu koho si to vybrali ako zivotneho partnera....to tak byva v 20tke ma clovek iny vkus ako ked ma dajme tomu 35.

bronik89
28. sep 2022

obcas sa jednoducho stane, ze clovek spravi zle rozhodnutie, urobia chybu a podobne. v lepsom pripade sa este maju kam vratit, aj ked to moze posobit pre niekoho ako krok spat.

hederamonstera
28. sep 2022

Tiez nikoho takeho nepoznam. Skor je trend, ze ani 40tnici sa nevedia osamostatnit

opuska
28. sep 2022

tak asi mas cudny okruh priatelov, neviem, ja takych v okoli nemam. ako nepoviem, zivot vie priniest rozne situacie, ale je len na tebe ako sa s nimi dokazes vysporiadat

liljana
28. sep 2022

To je generacia, ktora dospela 20 rokov v roku 2010. Nepamata si horsiu ekonomicku situaciu u nas do 2010 (revolucia, privatizacia, 25% nezamestnanost, ponovembrova inflacia...). Prisla konjunktura, vstup do eu, vsetci si uzivali, cestovali, pripadne sedeli doma bez prace, ci nabrali hypo, pozicky. Teraz prichadza po 14 rokoch hosp.rastu recesia a bez uspor, bez byvania sup k rodicom domov.

majo_majo
28. sep 2022

Je toho dosť. Často prestane jedného ten druhý priťahovať, nevenujú pozornosť a nenapĺňajú potreby, či už emocionálne , alebo fyzické. Rozdielne libido býva tiež dosť problém časom... Napríklad aj keď jeden z partnerov príde z práce (väčšinou muži,ale býva to aj u žien) a hlavne čo musí do večera poriešiť je online hra na mobile tak to časom tiež nemusí dopadnúť dobre. Môžeš si dávať pozor koľko chceš, keď tvoj princ z mladosti na teba náhodou bude úplne kašľať v 35ke, nebudeš ho priťahovať alebo nebudete stále pracovať na svojom vzťahu (ano aj po toľkých rokoch) tak keď ťa začne napríklad v práci obletovať nadržaný tridsiatnik a lichotiť a pôjde z neho to čo ti už pri princovi z "mládí" chýba tak sa môže stať všeličo. Môže to byť aj naopak. Stačí čítať každodenné problémy ľudí tu na koníku a máš dosť príkladov.

beata_k
28. sep 2022

Zly vyber partnera + male deti.

7lenka11
28. sep 2022

podľa mňa to tak nie je.. ja mám 32, všetci rovesníci, spolužiaci, kamoši, bratranci/sesternice majú okolo 30tky... nikto sa nevracia domov, ani sa nesnaží žiť druhú pubertu... mám okolo seba dve skupiny ľudí - tí, ktorí žijú usporiadaným rodinným životom s deťmi a druhá skupina - tí, ktorí sa vôbec nechcú viazať, ani nemajú v pláne založiť si rodinu.. ale tam sú rôzne dôvody...

autor
28. sep 2022

@7lenka11 Ja som myslela skôr tých, ktorý si toto už "odžili", mali 10 rokov manželstvo, spoločné bývanie, dieťa a teraz zase sú u rodičov stým, že žijú už podobným spôsobom ako za mlada. Párty, ženy, atď. pritom takýto neboli

ndrag
28. sep 2022

Ani neviem ci niekoho takeho poznam, asi nie. Mozno maju pocit, ze skorym manzelstvom a detmi nieco v zivote zmeskali, co aj zrejme je pravda v ich pripade ked teraz "dohanaju". A na co si davat pozor? Nebud najivna, zakryvaj sa iba takou perinou na aku mas a nehrn sa do zakladania rodiny ak to ty naozaj nechces. 30tka su za mna najlepsie roky zivota.

nwnw
28. sep 2022

A to je zle byvat s rodicmi? Ked budes mat deti so soplikom kazdy druhy tyzden doma zo.skolky, tak ocenis aj byvanie s rodicmi. Zas na druhej strane nie so vsetkymi sa da byvat.

nurielka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
enziii78
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivangeline
28. sep 2022

Ani ja to nepoznam. Skor odchadzaju a osamostatnuju sa alebo este sa k tomu nedopracovali. xD

maranta_leuconeura
28. sep 2022

Ja a moje okolie v 30ke sa zaciname osamostatnovat a zakladat rodiny, doteraz smestudovali, chvilu pracovali a setrili na byvanie 😉 Tu malokto prisiel a byvaniu k detom v 20ke 🤷

sense
28. sep 2022

Nepoznám nikoho ja som sa síce v tom vekovo rozhrani rozviedla ale teda naspäť k mame som sa nevrátila.... Ale pravda je ze si užívam viac život ako v manželstve... Ale užívať život neznamená len chodiť po baroch a diskotékach

kamatopo
30. sep 2022

Niečo podobné som zažila na vlastnej koži😂. Ako píšu maminy hore zlý výber partnera a v 30 som zistila že je to na hov... ale že ,,totálne,,Áno vrátila som sa domov no my máme veľký dvojgeneračný tak som to nebrala tak že sa vraciam k rodičom,ale do bytovej jednotky. Začala som žiť vzhľadom na to že som skrz ex nemohla ani na kávu s kamarátkou. Vôbec som sa nebrala ako ten ,,horšie prípad,,len preto že som mala dieťa. Skôr horší prípad beriem teraz z mojho pohľadu 40 čo tomu síce dali šancu keď mali 30 no teraz im krachujú manželstva a ostávajú sami. Tých mám ja v okolí veľa,spolužiakov čo skrz deti tútlali problémy a nepozreli sa realite do očí prv a teraz keď deti odchádzajú vlastnou cestou oni ostávajú sami.

viki_lv
30. sep 2022

No, aj moja sesternica takto bola, ale osamostatnila sa potom, začala podnikať, išla do mestského bytu bývať a napokon sa opäť vrátila k otcovi dieťaťa a odsťahovala sa k nemu naspäť. Celé to trvalo pár rokov a teraz to vyzerá, že sú ok - ale on chodí robiť do zahraničia, veľa spolu nie sú.
Moja sestra sa tiež rozviedla, ale mali 2 nehnuteľnosti, takze nikam nešla a mali syna v striedavke, až kým si v 14tich nepovedal, že on chce žiť u otca (ten ho nevedie k uceniu a povinnostiam) a už kráča po zlých chodnickoch (marihuana) a sestra nezmôže nič... Ľutujem ju.
Moje kamošky/spolužiačky z VŠ zvyčajne len teraz okolo 30tky majú svadbu/sú tehotné. Ja som sa vydala a mala prvé dieťa hneď po VŠ v 24, v 27 druhé a až v 30tke som začala prvýkrát normálne pracovať, čo ony už zopár rokov odpracovali. Muž ani raz nemal s tým problém, doprial mi hoci som do manželstva neprispievala okrem rodičaku 6 rokov ničím. Treba mať šťastie na partnera