Ahojte. Rada by som sa opýtala, pokiaľ budem pracovať v ČR a aj naďalej žiť v SR (bývame blízko českých hraníc), prosím, na aký bankový účet je lepšie si nechať vyplácať mzdu? Na účet v SR, alebo si mám vytvoriť nový – v ČR? V podstate, v ČR budem iba pracovať (a čiatočne aj z domu), no fungovať už budem riadne v SR, čiže nakupovať tu, uhrádzať účty (hypotéka) a pod. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpovede.
Ďakujem veľmi pekne za radu. 🙂
Fio
Fio banka umoznuje mat otvrenych viac uctov roznych menach. Tak si mozes presuvat volne peniaze z uctu na ucet v roznych menach a ramci banky behom par sekund. Niesom si ista, ci o mezinarodne ucty netreba ziadat alebo su defautne nastavene.
Aha, tak o tomto som vôbec netušila a to som prelustrovala už niekoľko webov. Ďakujem vám obom veľmi pekne za radu. Idem to hneď aj pozrieť. 🙂
@sisisisi777 vo FIO si otvor účet v CZK mene tam si daj posielať výplatu, a druhý účet v € mene, CZK si meň na € cez Wise.com, tam dostaneš dobrý kurz, prípadne si ich prepošli na Revolut a odtiaľ na € účet.
Výdavky v Česku plať z CZK účtu.
Zamestnávateľovi oznámiš český tvar účtu ktorý založíš v slovenskej FIO.
Ak máš účet
SK18 8330 0000 0000 2222 1111
tak český tvar účtu je posledných 10 číslic a / 2010
00 2222 1111/2010
@maranco to je pravda, ale na rovolute si treba davat pozor aby neprekrocila urcitu hranicu - napriklad ze si necha peniaze na CR ucte napr. z dovodu setrenia a potom ich hromadne posle na SR, pretoze je tam podozrenie z prania spinavych penazi a mozu jej peniaze nejaky cas zadrzovat alebo musi dokladat ich povod. Neviem ci tam nie je hranica okolo 200-250 tis. ceskych korun.
@maranco Ďakujem veľmi pekne za ďalšie veľmi dôležité informácie. 🙂
@kittykat22 pre väčšie sumy radšej použiť Wise
@sisisisi777 vo FIO máš výhodu v tom že máš okamžité platby jednak do Česka v mene CZK aj do EÚ v mene €
Česká a slovenská FIO sú navzájom prepojené, takže využívaš výhody a funkcie oboch bánk a oboch trhov CZK aj €.
A este si pozri, ci nahodou niesi podavat danove priznanie na SR ked tam mas trvaly pobyt. Viem, ze takto kamaratka pracovala v ANglicku a nepodavala danove na Slovaci a nejako nahodne ju vybrali na kontrolu a platila xy tisic eur pokutu. Neviem ale ci to bolo na vyrovnanie dani alebo preto, ze to nepodavala. Skontroluj si, ci tam nie je ta potreba podavat danove aj doma.
@sisisisi777 keby náhodou po tebe chcel niekto český IBAN, tak tieto čísla sú jeden a ten istý účet
CZ07 2010 0000 0000 2222 1111
SK18 8330 0000 0000 2222 1111
00 2222 1111/2010 (použiteľné len v Česku)
rozdiel je len cez ktorú banku prídu peniaze, či cez českú alebo slovenskú
https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/iban/kalkul...
@kittykat22 Ďakujeeem. 🙂
@maranco Ďakujem krásne. 🙂
Ahojte. Ešte ma napadlo zosumarizovať niekoľko informácií, ktoré niekomu, kto rieši podobnú situáciu, môžu pomôcť. 😊
Účet v českej banke som si vybavila prostred. telefonického rozhovoru (s tým, že dokumentáciu je potrebné prísť podpísať fyzicky na pobočku banky v ČR). Potrebovala som k tomu iba OP, čiže žiadne české tel. číslo, či českú korešpondenčnú adresu. Pokiaľ by som vedela uviesť aj českú korešpondenčnú adresu, v takom prípade by mi bola vystavená aj riadna platobná karta, no vzhľadom k tomu, že som nevedela uviesť žiadnu takú adresu (a adresu zamestnávateľa pre doručenie platobnej karty som uvádzať nechcela), bude mi vystavená iba virtuálna platobná karta.
Ďalej, čo sa týka vstupnej preventívnej prehliadky u českého obvodného lekára (ktorú je pred uzatvorením pracovnej zmluvy potrebnú absolvovať), tak vzhľadom k tomu, že zmluvu s českým zamestnávateľom v súčasnosti nemám (čiže v ČR nie som zatiaľ ani poistená), obvolala som niekoľkých lekárov (nachádzajúcich sa v pohraničnej oblasti, resp. v blízkosti môjho bydliska) a preventívnu prehliadku si uhradím ako samoplatca (približne v sume 20,00 €), no následne mi zamestnávateľom bude preplatená.
Po doložení českého čísla účtu a potvrdenia od českého lekára o absolvovaní vstupnej prehliadky (a ďalších potrebných náležitostí, ktoré zamestnávateľ požaduje) mi bude vyhotovená pracovná zmluva, ktorú je potrebné odniesť na UPSVaR (na SK) a zároveň je potrebné sa odhlásiť zo zdravotnej poisťovne (keďže od DD.MM.YYYY už budem mať pracovnú zmluvu v ČR a zamestnávateľ má automaticky od tohto dňa prihlási na českú zdravotnú poisťovňu, čo znamená, že od tohto dňa už budem poistená iba na území ČR). Avšak, aby som mohla využívať zdravotnú starostlivosť aj na území SR (a taktiež aj v ČR), je potrebné požiadať o vystavenie formulára S1. Ďalšie informácie o priebehu riešenia tohto formulára doplním, až o tom budem mať aktuálne vedomosti (keďže k tomu potrebujem mať podpísanú pracovnú zmluvu a to mám naplánované uskutočniť v priebehu niekoľkých najbližších dní). 😊
@sisisisi777 super len pokračuj, velmi ma to zaujima, možno viaceri budu riešiť to iste v buducnosti.
Skus si najprv zistit u zamestnavatela, ci by ti bol vobec ochotny posielat mzdu na eurovy ucet v sr, napr formou sepa platby. Ak nie, vytvor si v cr novy ucet, mnoho bank ponuka ucty zadarmo s uzitocnymi vyhodami pre tvoju situaciu (vedenie uctu zdarma, vybery doma aj v zahranici bez poplatku, sepa platby bez poplatku, eurovy poducet atd)