Žijú vo Švédsku a chce ujsťod partnera s 2 ročným dieťaťom do zahraničia. Aké majú možnosti?

somavi
13. júl 2019

Ahojte, nejde o mna, ale o kamosku. Zije vo Svedsku a s partnerom Svedom ma dieta - dvojrocne.
Ziju spolu v jednej domacnosti, ale je to katastrofa. Stale hadky, sceny, jeho odchody na par dni, ked mu ona povie, ze uz s nim nechce zit, tak sa vyhraza, ze jej zoberie dieta, ze spacha samovrazdu a pod. Na SK jej nechce dovolit ist s dietatom.
Ake ma moznosti? Boji sa sudu, ze dieta zveria jemu, lebo ona je cudzinka a pod.. dakujem, ak by niekto vedel poradit.

galioska
13. júl 2019

@somavi no možnosti sú také ,že je tam muž cudzinec a žijú v cudzine, kde sa to musí riesit ako prvé, inak bude mať zle ona...

lavender273
13. júl 2019

@somavi

Nech dokumentuje vsetko co jej partner robi hovori.
Mala by sa obratit na pravne poradenske sluzby (urcite su aj ktore su poskytovane zadarmo) cez ktore by to mala riesit. Dieta otcovi nedaju do starostlivosti len preto ze kamoska je cudzinka.
Dieta ak je narodene vo Svedsku tak ho nemoze vziat na Slovensko bez suhlasu otca.
Riesilo by sa asi sudnou cestou, a ak by dokazala ze na Sk ma lepsie podmienky na vychovu dietata a podporu zo strany rodiny, tak by mala sancu uspiet a mohla ist naspat na Sk.

bluka2
13. júl 2019

Pokiaľ viem, v škandinávii je úplne bežný modus po rozchode striedava starostlivosť, aj u malých detí. Jasné, nech sa poradí s právnikom o konkrétnych veciach, ale z takých všeobecnych poznatkov usudzujem, že zo Svédska s dieťaťom na Slovensko bez jeho súhlasu neodíde. Na tieto 2 veci by som sa pripravila, nejaké scény tam moc nehrajú rolu...

bluka2
13. júl 2019

Teda v švédsku asi naozaj najviac z celej Európy práva otcov = práva matiek

somavi
autor
13. júl 2019

@bluka2 dakujem. No ona sa boji okrem iného aj toho, ze on sa o nu nepostara, ked bude striedava starostlivost. ked je doma, len lezi na gauci a spi. Vadi mu, ked v noci place, dokonca parkrat v noci odisiel z domu, ze on to nemoze pocuvat. Ma problem postrazit ju aj 5 minut. Ked bola chora a potrebovala lieky z lekarne, odisiel, ze ich donesie-prisiel az na dalsi den bez liekov. Naposledy ked boli na sk, mal opletacky s policiou kvôli drogam. Je to neskutocny klamar, vkuse klame a vymysla si totalne hovadiny. Ale to by bolo na roman.

adell77
14. júl 2019

A na slovenskej ambasáde jej nevedia poradiť?

juliet86
14. júl 2019

nech kontaktuje nataliu blahovu plus ombudsmanku slovensku

fkata
14. júl 2019

Ahoj, záleží od mnohých iných faktorov. Píšeš o partnerovi ... Je to manžel, či iba priateľ nezapísaný v RL dieťaťa? Aké veľké je dieťa a odkedy žije vo Švédsku?
Pokiaľ má dieťa obvyklý pobyt vo Švédsku, dopustila by sa tzv. rodičovského únosu, keby odišla od otca bez jeho súhlasu. Tým pádom by mohol otec žiadať návrat dieťaťa do krajiny obvyklého pobytu. Tu záleží od toho, či by otec žiadal súdom návrat, kedy a ako by ona žila v SR. O návrate by rozhodoval OS 1 v Bratislave.

lindusss2016
14. júl 2019

@somavi no tak potom snad nebude problem dokazat, ze ma problemy s drogami a v tom pripade neverim, ze by sud natiadil striedavku. Samozrejme za predpokladu, ze ona je vzorna matka

cacianka
14. júl 2019

Miesto obvykleho pobytu je svedsko tak ona nemôže odísť len tak na sk.unos...
Mala by si zistit ako funguje socialka v okoli kde zije ake ma možnosti.aj sa obratit na sk na medzinárodnú pravnu ochranu deti CIPC