Chcem sa opýtať, či je tu niekto kto dlhodobo žil v zahraničí. Keď už sme mali deti, bolo to veľmi náročné, tak sme sa vrátili na Slovensko, že deti budú viac s rodinou, nebudeme takí osamelí, my sme sa tam úplne neadaptovali, skôr sme sa kamarátali s ďalšími cudzincami. Ale muž tam aj tak ostal pracovať, tu nebude mať takú dobrú prácu a príjem, no on je vždy srdcom tu, on sa tam nevie úplne prispôsobiť a zmieriť sa so životom tam. Ja som zase úplný opak, v živote by som sa tu nevrátila, keby on taký nebol, a v dobrej nádeji, že to bude to najlepšie pre deti. Realita je taká, že muž mi strašne chýba, cítim sa tu sama, zase ma tu rodina až tak nepodporuje, každý má svoje, chápem. No najväčsou oporou mi je i tak manžel, hoci bol v týždni doma iba pár dní, furt lepšie ako celá rodina tu. Už som tu pol roka a neviem si zvyknúť. Stále som všade nešťastná, ale tu som sa už úplne spustila, totálna depka. Muž vraví, že by to bolo veľmi ťažké zase sa tam vrátiť, on by bol určite nešťastný, ale ja som tu.... neviem, čo robiť. Možno ešte rok-dva tam porobí, a ja tu dovtedy ošedivejem sama z deťmi.... necítim sa tu doma, nevidím tu perspektívu do budúcnosti, ale chcem, aby manžel bol šťastný. Všetko robím v dobrom duchu pre rodinu, ale ide to na úkor môjho fyzického a psychického zdravia. Je to obrovské životné rozhodnutie, veľká dilema, ale aj dva protichodné pohľady a vnímanie situácie.... Čo myslíte?
Teraz nechapem, kde to nemas rada? Na Slovensku alebo v zahranici? Mne trvalo dost dlho, kym som si navykla a po 15 rokoch som svoj proces integracie ukoncila konzumaciou Mettwurst...moj syn povedal, ze tym som sa ale uplne asimilovala 😂 😂😂
@muchacici Chapem Ta. Clovek sa vracia s ruzovymi okuliarmi, veri, ze rodina, ktora bola daleko, bude teraz blizko.
Ak mas manzela Slovaka, nie rodeneho obyvatela danej krajiny, stale si cudzinka pre domacich. Pre vsetkych a citis to.
Vies, clovek si zvykne aj na sibenicu. Vydrzte rok a ak sa to nezlepsi, vratte sa.
@muchacici cize ty s detmi ste na SVK a muz robi v UK ?
preco si sa vracala ? aspon kvoli detom si tam mala ostat
@mamina7070 Ja som sa práveže kvôli deťom vracala 🤦♀️ že tu budú viac s rodinou a nie "druhotriedni" občania v cudzinr, vedeli tak nad nami ohŕňať nosom... Áno, ja som na Sk s deťmi a muž chodí tam do Anglicka
@muchacici tak to bola naivita vratte sa tam a budujte si tam okruh komubitu deti tomu zvyknu pomoct
@muchacici v Británii je mrte Slovákov a Čechov, letecky necelé 3 hodiny, európska kultúra
Asi to chce len trochu snahy z tvojej strany ….nepoviem keby to bolo nejaká ázijská krajiny či niekde 2. koniec sveta
Fakt sa trosku snažiť a to Ti píšem ako človek, ktorý roky žil v zahraniči
@muchacici teraz neviem, či som to správne pochopila.
Muž tlačil na to, aby ste sa vrátili na Slovensko, lebo sa v Angliicku citil ako cudzinec, ty si bola opak, napísala si, že nebyť manžela tak sa už v živote na Slovensko nevrátiš. Manžel ťa prehovoril, vrátila si sa s deťmi, ale on tam aj tak ostal, vy žijete na Slovensku, on v Anglicku a on ťa tam s detmi nazad nechce, lebo sťahovanie je komplikované.
Tu chyba akákoľvek logika, človek, čo žije v Anglicku tam nechce byť ale je tam a pracuje a človek, čo chce byť v Anglicku je na Slovensku, lebo si to želal ten, čo ostal žiť v Anglicku. Takže výsledok je, že všetci sú nespokojní a v depkach akurát muž je spokojný, že ženu odsťahoval na Slovensko … 🤔
Mne troška príde zvláštne, že ste sa vrátili, aj napriek tomu, že ste vedeli, že manzel tam ostane pracovať. Byt tebou, vrátim sa nazad do UK a keď tak, vráťte sa o 2 roky už spolu nastálo. Pretože kde je záruka , že manzel tam bude len dva roky? Chýbate si, nemali ste sa rozdeľovať. Môj názor
@sisaka @7miriam77 Presne, presne tak... On sa tu vždy chcel vrátiť, ja nie, ale sme sa tak dohodli, že malý nastúpi do škôlky už tu, tam nechodil, a že muž iba na čas ostane tam... ale neviem sa s tým zmieriť, že si žijem v kľude, práveže naopak, totálne som tu nešťastná a vôbec sa tu necítim doma... muž zase naopak, on bol tam nešťastný, a ani ho to tam nebaví, je to tak akože dočasne kvôli prachom
A nikdy v živote som sa tak nespustila, jak krepľa totálna teraz som, taký úpadok ako ešte nikdy, totálne preťaženie a ešte ani nemám tu z čoho "načerpať" silu a pozitívnu energiu. Všetko mi je tu také ťažké a cudzie
@muchacici myslela si asi fucking foreigners?
Status máš taký, aký si vybuduješ. Prečo sa zhadzuješ? žijem 20 rokov v zahraničí, nikto ma nepovažuje za fucking foreigner, jedno dieťa mi tu vyrástlo, druhé sa tu už narodilo, nikto sa nikdy na ne nedival cez prsty, ale obidve deti majú bezchybnú angličtinu bez prízvuku, nikto ani len netuší, že rodičov nemaju rodených Kanaďanov, s manželom obidvaja pracujeme, mame slušnú angličtinu, nežijeme z dávok a ani sa nevyčlenujeme zo spoločnosti.
Mám kamarátky žijúce v Anglicku, aj sesternicu a bratranca, nikto sa nestavia do pozicie chudáka, normálne fungujú.
@sisaka faking bolo iba zo srandy napísané 😉 noo, nám sa to zase stávalo bežne, hlavne mužovi, mne menej, ale keď sa mi cez prsty dívali na deti, tak vlastne vtedy som začala nad tým inak uvažovať 🙄 nie že sme chudáci, nepovažujem nás za chudákov, dá sa takto žiť, len asi som si myslela, že predsa na Slovensku, sme Slováci, že to bude asi lepšie.. ja už ani neviem, čo som si myslela 🤦♀️ tak sme sa rozhodli a mňa ide z toho šľak trafiť, už ani neviem, čo by bolo správne....
@kornelies ako som písala, mám kamarátky aj rodinu v UK, nesťažujú si.
Ak sa ale niekto ani za 10 rokov nenaučí poriadne po anglicky, robí niekde vo výrobnej hale s Poliakmi, kamarátov ma len Poliakov a Slovákov a deti majú angličtinu s prízvukom, lebo žijú v sociálnej izolácii, tak jasné, že ostanú navždy cudzincami.
Inak ja Anglicko milujem, kedysi som tam robila au-pair a rada sa tam vraciam, ja už mám ale v angličtine kanadsky prízvuk, takže ešte som tam nejakú nevraživosť nezažila, práve naopak, dokonca som si našla “kamoša” v pube, že hej, ja som sused z USA, čo ty tu v Anglicku 😂
@muchacici kedysi sme žili s mužom v anglicku a mali sme s domácimi pekne vzťahy. Ja som považovala za chybu žiť na kope so slovakmi, poliakmi a pod, keď idem žiť von, tak sa začleniť hned proste. Možno aj preto sa tak pozerajú na ľudí. A je pravda, že to bolo dávno, už je tam priveľa prisťahovalcov a napr moja švagriná je tam ukážkový poberateľ dávok. Deti, žiaden muž, žiadne bývanie, len nejaká mikro práca, aby jej nesiahli na dávky a toto je celý jej život. Koľko tam takýchto žien može byt? A potom že na slovakov pozerajú krivo 🙁 nevieš si tu nájsť zaujímavú prácu, čo by ta bavila? Kde si pracovala v UK? Možno niečo podobne… muž ak chce byt na Slovensku, mal prísť s vami hned, aku vodu chce namútiť za dva roky tam? Tu si mal nájsť prácu kde sa uchytí a po dvoch rokoch už mohol mať aj lepší plat. Sú aj tu kvalitne firmy a zháňajú ľudí
Mali ste sa vratit vsetci spolu. Tvoj manzel tam tiez musi platit ubytovanie, auto, benzin, stravu atd. a teba to iste stoji zivot tu, cize naozaj sa vam to az tak oplati?
@muchacici Nerozumiem jednej veci. Prečo ženy čo sa vrátia na Slovensko čakajú že budú bližšie k rodine rovná sa rodina im bude automaticky z vlastnej iniciatívy pomáhať? Nie sú počas pobytu v zahraničí s rodinou v kontakte, nevedia ako to tu chodí že ľudia sú v práci vyťažení až preťaženi a unavení? Nikoho nezaujíma že vekom klesá výkonnosť, očakáva sa výkon 30tnika. Už to nie je ako za komunistov ci pred 20 rokmi keď bola relatívna prezamestnanost. Efektivita práce stále rastie rozumej to čo pred 5 rokmi robili 3 robí dnes jeden. Rodina sa na teba nevykaslala, jednoducho im na sociálny kontakt a pomoc neostáva energia. Ak si čakala pomoc od rodičov mala si dopredu odkomunikovat svoje predstavy a overiť že je to aj ich predstava.
Keď máš malé deti je to ťažké nech si kdekoľvek. Keď si na ne sama je to ešte horšie. Nedá sa ti vrátiť do UK za manželom nech ste spolu ako rodina? Nemôže sa muž vrátiť na Slovensko a nadalej pracovať pre UK zamestnávateľa? Alebo si nájsť prácu v AT a chodiť na týždeňovky nech je aspoň víkendy doma?
Zila som 2r v London uk a uz som 12r ci kolko Kanadan a teda je to dost ina mentalita. Briti vedia byt narodniari a pre nich je kazdy iny narod “ menej.” Nejake post colonialne nastavenie. Ale mala som aj dost pozitivnych kamaratstiev. Za mna su kanadania a mexicania najpriatelskejsi narod k imigrantom .. ( Aj ked mexicania maju svoje predsudky voci Argentincanom ze si o sebe myslia moc 😄) lenze x tvojho prispevku ty si nestastna vsade. Odporucala by som vam vybavit si viza do usa /Canada a skusit nieco lepsie . Alebo jednoducho nech muz ide zit na Svk stebou . Zas za 2r z neho nebude milonar ale z teba bude uz uplna psychicka troska. Rodina mà byt spolu nech ste kdekolvek. Zit .Este tak ist na dovcu bez muza Lebo nema volno je super vec ale nie na dlhodobo. Ak muz nechce aby ste tam sli tak nech ide on za vami. Zila si tam 12r tak Jasne ze za pol rok si nezvyknes hnet niekde inde. Ved dieta moze ist do skolky tam a ty do prace . Neviem je mi to cudne mam z toho pocit Akoby sa vam rozpadla rodina . Nechapem tomu. Nema to logiku cele.
@sisaka toto si tiež myslím. Ja keď som sa kedysi vrátila z UK, mala som prácu okamžite, vedela som plynule anglicky a prácu som si mohla vyberať. Pár rokov na to keď sme zháňali ľudí, mali v životopise UK ale s ich smiešnou angličtinou som ich mohla len otočiť vo dverách. Hlavne že poľsky sa naučili…. Nepochopili že tam idú aj pre niečo iné, nie len pár výplat
@muchacici o akú krajinu sa jedna? Nie je tam žiadna komunita Slovákov?