Žijem v toxickom vzťahu?

10. máj 2023

Ahojte,

potrebujem to zo seba dostať.

S manželom sme už dlho spolu, ide o to , že v poslednej dobe sa cítim pri ňom veľmi psychicky vyčerpaná, jeho správanie ma doslova vycuciava.

Sme spolu len cez víkendy, pretože pracuje na turnusy a keď príde doslova ma ponižuje, to je neurobené, vidí každú chybičku , pritom celé práce okolo domu , domácnosti a detí sú na mne.Uvediem aj niektoré príklady, napr. v sobotu keď je doma robíme spoločne nejaké väčšie práce okolo domu, človek je poriadne unavený, uvaríme si kávu a začne rýpať, no ale si dnes napiekla, čo je toto tu za špinka ..... začína ma to vytáčať ale poriadne. Druhá vec je , potrebujem prebrať s ním niečo ohľadne spoločných vecí , buď domácnosti alebo detí, po telefóne sa veľmi nedá, lebo pri miernom nesúhlase s ním zloží, keď sa snažím komunikovať doma, zapne mobil alebo jednoducho odíde.
Často sa chodí radiť s rodičmi a súrodencami, tí ale nemajú rodiny, tak nevedia ako to všetko funguje. Potom som zase ja tá zlá, čo nič nerobí, pritom sa snažím na maximum.

Nie každý víkend je takýto, ale keď sa takto správa som úplne psychicky vycucaná.
Čo robiť? Chce to len trpezlivosť alebo mu nastaviť zrkadlo?

noha_bolava
10. máj 2023

Treba mu určiť hranice. Ak tak nespravíš, bude si myslieť, že to je normálne a začne si viac dovolovať. Neváži si čo preňho robíš? Nech sa páči, môže to spraviť sám. Robí to dlho? Má na to dôvod, alebo je len so sebou nespokojný tak si to vybíja na tebe?

h2
10. máj 2023

Prečo ho neodpálkuješ rovnakým štýlom?! "A ty si prečo nenapiekol? Ja sladké nepýtam, ak ty áno, nech sa páči, môžeš sa realizovať." "Aká špinka? Kde? Ty vidíš špinku a nezdvihneš ju? No ja ju určite dvíhať nebudem." Robíš chybu aj v tom, že robíte väčšie práce spolu. On je po nich unavený, odpočíva, ale ty máš mať medzitým, ako robíš s ním, aj navarené, napečené a upratané. Keď chce rozdeľovať práce na ženské a mužské, nech robí ťažkú prácu okolo domu sám, ty zatiaľ napečieš a upraceš. A keď to budeš mať hotové, môžeš vyjsť von za ním a skritizovať, ako zle to urobil. 😉

kluska
10. máj 2023

@h2 skor ho odpalkuje tym, ze malo zaraba, ze nevie uzivit rodinu a podobne :D

h2
10. máj 2023

@kluska Ak je autorka na materskej, alebo zarába veľmi málo, tak touto cestou by som radšej nešla.

lilianka28
10. máj 2023

Žiaľ, myslím že sa nezmení. Ak aj áno, tak len na chvíľu a zase to bude o tom istom. A časom asi len horšie.
Takže áno, ak to chceš znášať, obrň sa veľkou trpezlivosťou a štýlom jedným uchom dnu a druhým von.

kluska
10. máj 2023

autorka a v nedelu co robite? idete spolu niekde na vylet? travite spolu cas ako rodina? ake velke deti mate? mate cas aj na rande? pozri, on pracuje mimo, nadrie sa, ale po praci ma volno, ty to volno nemas, v sobotu si rozdelte pracu tak aby to bolo spravodlive a v nedelu odpocivat spolu

kluska
10. máj 2023

@h2 a preco nie? ved ona sa stara o deti a o domacnost, je ako samostatna jednotka cez tyzden, to je tiez robota. Ked napr nema ziadnu pomoc zo strany rodiny, tak urcite nevala sunky. Zalezi aj ako to maju v rodine, mozno jemu zalezi an tom aby bola doma a udrziavala doma vychovavala deti. Pozatym kazdy normalny chlap sa zle citi ked nevie uzivit rodinu.

luccija
10. máj 2023

Koľko ste spolu?niekedy sú takéto rypkania výsledkom aj ponorky.Ta ignorácia, že keď chces nieco riesit odíde či zlozi je otrasná.Asi si zvyknutá sa o veľa veci starať sama tým, že je preč, ale aký požičaj taký vráť.Treba to otočiť naňho čo on nestihol, nespravil, mohol...co sa mu určite nebude páčiť a začne boj kto z koho Neviem poradiť, ale treba to odpinkavat a nie sa napr ospravedlňovať no ten koláč som mohla spraviť lepšie chápeš ako to myslím.vzdy je niečo čo sa mohlo spraviť lepšie🙂

luccija
10. máj 2023

A možno je unavený z celého týždňa v sobotu práca na dome...ale aj ty máš toho vela cez týždeň a musíš sa postarať sama o seba a deti.A potom prídu výčitky kto čo robí a nerobí...no je to ťažké tieto vzťahy🙂)iná žena by sa v sobotu zobrala a išla preč s deťmi ako počúvať hundrosa

reanda
10. máj 2023

a ty si spokojna s tym, ze pracuje na turnusy, doma je len cez vikend a si v podstate skoro stale na vsetko sama? ty chodis do prace? ako to beries ty? ze ked pracuje, tak predsa nemoze byt cinny aj doma a mozes byt rada, ze vobec ma pracu a zarobi? ze ked by mal inu, tak tolko nezarobi? alebo ako to mas? lebo to, ze sa ta jeho kriticke reci dotknu a citis sa ponizena, je preto, ze ich do istej miery povazujes sa opravnene a aj ked ti vadi, ze to tak berie a bola by si rada, keby to bral inac, tak vlastne uznavas, ze moze mat takyto nazor.. inak by si na take reci zareagovala asi tak, ze pozries, ci si z teba robi srandu, alebo mu sibe a ani by ta nehlo nad tym vobec uvazovat ako nad niecim, cim sa budes zaoberat a nebodaj to riesit..
ked ti v partnerstve nieco nevyhovuje, treba do vyniest na svetlo a zmenit.. ked to zmenit nejde, alebo nie je ochota, tak jedine riesenie je skoncit partnerstvo.. ak sa budes zmierovat s niecim, co ti nevyhovuje, lebo uveris, ze inak to nejde a 'radsej takto, ako este horsie', tak budes nespokojna a nespokojnost je velmi velmi toxicka.. casom ta rozozerie zvnutra

majlo1234
10. máj 2023

Jasne komunikovat o svojich pocitoch: “ked mi vravis to a to, citim sa tak a tak. Ked mi zlozis telefon, citim sa tak a tak. Zaroven sa zastat sama seba v tych situaciach, ako to bolo povedane. Zaroven uznat aj sebe aj jwmu, ze mate toho nalozenw vela a zvldate to. A zaroven sa teosku povenovat svojmu vztahu. To su take zakladne rady, ak to ma fungovat dalej

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nickpick
10. máj 2023

skus nastavit zrkadlo, ked povie v telefone nieco nepekne zloz mu, ked je cez vikend doma a zacne rypat, odid z miestnosti, ked budete v kuchyni cez vikend kavickovat tak zacni vyryvat v style, to nemas vlastny nazor ked sa potrebujes radit s rodicmi? Toto treba urobit poriadnejsie, aha toto si nevybavil/neurobil/zabudol/pokazil atd…..