Ahojte, prosím hlavne ženy o radu..žijem už 8 rokov s "manipulátorom". Zistila som to asi rok dozadu..dovtedy som bola naozaj naivná a hovorila som si že naozaj všetko čo robím je zle a vlastne môžem byť rada že so mnou chce môj priateľ zostať. Dokonca ma presvedčil, že on je naozaj bezchybný. Najhoršie je, že okrem manipulátora je aj "nervák" a každá hádka ( takmer každý deň ) je naozaj divadlo..krik a nadávky na celú bytovku o tom aká som neschopná a nikto ma nemôže mať rád a mám šťastie že on ma má rád. Povedzme že sa bojím doma niečo spraviť zle, lebo viem, že zasa vyskočí a vytočí sa do nepríčetna. Ďalším problémom je (je mi jasné že som to mala ukončiť už dávno) že som naňho naviazaná veľmi silno a aneviem si predstaviť život bez neho. Nehovorím že nemáme aj pekné chvíľky a práve na tie si vždy spomeniem keď chcem urobiť krok. Poraďťe čo by ste robili vy na mojom mieste. Som už zničená..chystám sa nasadiť antidepresíva lebo aj psychicky aj zdravotne som veľmi klesla. Ďakujem za každú radukaždú radu
@jana9884 ak nemate deti,utekaj.este dnes a co najrýchlejšie. Zabudni na pekne chvilky.... Tipujem ue tych bolo ovela vmenej ako ponizovania kriku.pisem to po zivote s takym otcom. Nakoniec to dopadlo ze mamu zbil a celkom dost.nikdy by som svojim detom taky zivot nepriala a ja mam v hlave taky vykricnik ze s takym muzom by som nikdy byt nechcela..... Ak sa mas rada vzdaj to a odid. Bude to pre TEBA najlepsie co spravis❤️
Sama si si podľa mňa odpovedala tým, že si napísala, že už nevieš ako ďalej. Načo sa ty chceš snažiť, keď on zjavne nie. Nemá zmysel sa takto trápiť, isto si zaslúžiš niečo lepšieho
@jana9884 utekaaaaj...!
ďakujem pekne, asi je naivné myslieť si že sa niekedy zmení..
@jana9884 a co ta pri nom drzi?Maye spokundeti ?Ak nie ved chid orec od neho,ci uz si taka zufalka?
@ktochytavzite spomínam v texte že som sa naviazala na neho príliš..a ešte k tomu všetkému prvá láska..ale ďakujem za pomenovanie
Tiež som si myslela, že sa zmení čím viacej lásky mu dám a ukážem, ze sú aj dobrí ľudia. Ešte viac si dovoľoval. On sa nikdy nezmení. Takí ľudia len stále potrebuju blbečkov, ktorí ich budú stále niekam ďalej posuvat a všetky ich povinnosti robiť za nich. Síce som s ním bola rok, aj to veľmi ľutujem. Do teraz. Bude iba horšie
@jana9884 prečítaj si niečo zo psychológie o závislých vzťahoch a o Tom ako fungujú. Musíš Ty popracovať na sebe aby si pochopila prečo sa to deje, prečo potrebuješ byť v závisloslom vzťahu, a potom budeš vedieť odísť. Skús psychologa
Predpokladam, ze si pracujuci clovek, ktory je schopny zaplatit si psychoterapiu. Ak sa smiem spytat, doktor ti predpisal antidepresíva a vie, co sa v tvojom zivote deje ? Ako doktor by ti mal pomoct z toho von, ale musis to aj sama chciet. A co ta pri nom drzi ? Myslis, ze si to zasluzis ? Vyhraza sa ti ? Su rozne organizacie na pomoc zenam v nudzi, skus ich nakontaktovat. Treba nabrat odvahu a odist. Kedze nespominas deti, o to lepsie. A co tvoja rodina, znami, kamosi vedia o tom, mas daku podporu ? To je dolezite, aby si mala niekoho, kto si ta zastane, je na tvojej strane a vidi, ze v takomto vztahu chatras. Manipulator je psychicky chory clovek, ktory ma nizke sebavedomie, pocit hodnoty nula, krehke ego takze ho vyprovokuje cokolvek. To iste chce docielit aj u Teba, aby si bola nestastna ako oni. Tiez radi vidia druhych trpiet, nemaju empatiu, maju sadisticke sklony, pouzivaju rozne techniky od projekcii (ak spravili nieco zle, zliznes si to za nich), gaslighting (prekrucaju realitu a presviedcaju ta, ze si paranoidna), pasivna agresivitu (odmietaju komunikovat, ak je to potrebne), tzv. "baiting" metoda, kedy provokuju, aby ta chytili na hacik a vyprovokovali k zufalym cinnom (niekedy provokuju denne aj 10x. Idealna rada: nebrat si to osobne co vravia (narocne) a hlavne nereagovat, nezapajat sa do debat. Odpovedat kratko ano, nie, diky.
To co opisujes uz zavana stokholmskym syndromom, kde je obed zavisla od svojho nasilnika. Prip. tzv kodependecia. Nezdrava zavislost jedneho na druhom v dysfunkcnom vztahu resp. nevztahu.
@brita7777 áno som pracujúca ale na PN už od marca práve vtedy sa mi zhoršilo zdravie a nevedeli sme čím to je..prešla som mnohými vyšetreniami a som "zdravá" tak potom jedine psychika..nevyhráža sa mi ale práveže ma presvedčil že si to zaslúžim všetko a som už po 8. rokoch naozaj na pochybách či to všetko naozaj nie je moja chyba a či ma naozaj bude mať ešte niekto rád..kamarátov som stratila počas vzťahu (niektorí argumentovali tým že ma spoznali ako veselú kopu a zmenila som sa tichú myšku) a rodičov nechcem zaťažovať..trápili by sa veľmi
@jana9884 ste manželia? Najlepšie budú tí rodičia, treba im to podať aby sa tak netrápili. Ako rodič by si chcela aby sa Tvoje dieťa radšej trápilo alebo prišlo za Tebou?
@jana9884 zivot je pekny aj s alkoholikom - ked nepije. Pekne chvile su aj s nasilnikom - ked praze nebije manzelku. Len problem je, ze alkoholik je alkoholikom a nasilnik je nasilnikom. A tvoj partner je psychicky agresor a manipulator, a par peknych chvil na tom nic nemeni.
@jana9884 ci ta niekto bude mat este rad? V prvom rade sa musis naucit mat rada samu seba, stat za sebou, za svojimi nazormi. Ty nemusis byt zavisla na niekom, ty nie si nejake blbe zvieratko, ktore treba karhat, trestat, cvicit, ucit. Si svojpravny clovek, ktory ma rozhodovat sam za seba a nebyt babkou v rukach niekoho ineho. Ak niekto nesuhlasi s tvojimi nazormi a nevyhovuje mu tvoja povaha, nech si hlada vhodnu osobu k sebe a nie ze bude niekoho nevyhovujuceho pretvarat podla svojich predstav. Ludia si k tebe dovolia len to, co im dovolis ty. Maj svoju hrdost a svoje hranice, ty nemas byt manipulatorova bábka!
Radu? Jediná rada je zbal sa a odchod, alebo ak je to tvoj byt, vyhodiť a dobre buchnut dverami. To, že si naviazaná a nevieš si predstaviť život bez neho, je len závislosť, nie láska, život s manipulátorom je čisté psycho, nebude to fungovať, aj keby si dušu vyplula na zlatom podnose. Pre jeden pekný deň budeš trpieť 6 hrozných, pre jednu chvíľu s úsmevom budeš celé hodiny plakať. Len sa zničís, zažila som to 4 roky, dodnes ďakujem za deň, keď mi zmizol ten človek zo života
Pane boze takto zahadzovat vlastny zivot.... tu ta zeny mozu akokolvek presviedcat, no ty uz teraz vies ze znovu si sama pred sebou jeho budes len obhajovat a hladat 1000 dovodov preco to nejde, nez jeden, pre ktory by to šlo. Skoda casu. Chod si po antidepresiva a ked z teba uz bude totalna troska, ze sa aj on sam zacne za teba hanbit, ta odkopne.
@jana9884 môj prvý manžel bol takýto hňup..narcisticky hnusný manipulátor prizivnik a mohla by som pokračovať,no šak máš to doma.Moje sebavedomie na bode mrazu.Mal obdobia bez práce,boli nevery,agresivita.A samozrejme kto bol na vine?Super,že si to uvedomujes,len 8r je už dost-vtedy už žena začína byť taká,že veď už to nejak vydržím a ak neodides v dohľadnej dobe tak neskôr by sa muselo stať niečo extra aby si išla.A tiež máš pravdu,že sa nikdy nezmení.Nastastie ho nemám na krku už 12r,ale mám s ním dieta a cez neho robí stále peklo.A stále sa nezmenil.Uz má pred 50tkou.Strieda partnerky,každá je z neho na prášky a každá po vzťahu s nIm vyzera ako troska a bez prostriedkov,taký typ človeka ťa proste vycicia psychicky, fyzicky,financne.
Pozri si tieto dva dokumenty,
malo by ti zalezat na sebe a nie, nie je to tvoja chyba ani tvoj problem ani za to nemozes, je to ich uboha taktika, nicit ludi, to je to jedine, co dokazu. Mas na viac. Existuje milion dalsich muzov, ktori si vedia zenu vazit, tomu ver. Ak nemas ziadnu pomoc, pozri si psychoterapeutov v okoli, najlepsie klinickeho psychologa, stoji to za to.
Tvoj zlý zdravotný stav je psychosomatickeho pôvodu.nič ine ti nepomôže, ani kilo antidepresiv, len sa odtrhnut od manipulatora, tvoja liečba bude úspešná iba bez neho. Začiatok po rozchode bude ťažký, ale s odbornou pomocou a s podporou blízkych to zvladnes. Nedaj sa opantavat ďalej, si dospela samostatná a svojpravna žena, a ze si naviazaná - tak sa odviaz. Po čase uvidíš ze ti je lepšie a lepšie
@kubkovamama to je strasne uz len citat, ano bohuzial ubohy styl cez deti pokracuje a sudy to kolkokrat ani nevidia alebo nechcu vidiet, alebo su malo vzdelani v tejto problematike. Celkovo by sa to malo dostat do povedomia ludi viac, aj ked je vela hlupych nazorov na to, ze poruchy osobnosti ma vela ludi, alebo ze je to daka americka kvalifikacia, nuz kto prezil vie svoje a potom je vidno, kde su rezervy. "Obeti" neveria alebo sa ludia distancuju, ved maju svojich problemov, alebo su len lahostajni, pretoze nemaju rozvinute emocionalne citenie natolko.
To nie je laska.ty nemilujes.ty si len uz s nim tak zmanipulovana, ovplyvnena, ze si to nevies bez neho predstavit. Cisty narcis. Cim dlhsie s nim budes tym horsie odides. Uz teraz je to priliz dlho.
Ukončiť za každú cenu lebo sa psychicky zrutiš. Ak máte deti pozeraj aj na ne. Potrebujú ta. Držím palce