Ahojte, chcela by som od vás jednu radu, bavila som sa o tom už aj s mamou doma, však myslím si, že čím viac názorov, tým lepšie...
Situácia je taká, ja som dospelá, avšak študujem, študujem v cudzom meste a keďže sme s mamou samé a štúdium je náročné stíham pri ňom brigádu len sem tam, preto som požiadala o zvyšenie výživného (doteraz som mala 50eur), rozsudok padol, peniaze mi boli pridelené... s otcom tým pádom ale vzťah hasol. Teda my sme neboli v kontakte moc ani predtým (v mojom detstve bral drogy, potom sa dlho liečil), na moment sme mali dobrý vzťah, ale s príchodom jeho novej ženy sa to zmenilo (tvrdí o mne, že otca zneužívam a som nevďačná mrcha). Nechcem aby si myslel, že som nevďačná, ale celý život sa o mňa nestaral, poriadne neplatil ani výživné (až na posledný polrok), mama to tiež nemá ľahké... a tak sa chcem poradiť či si myslíte, že by som sa s ním mala nejako skontaktovať a vysvetliť mu to. Otcom mi už nikdy nebude, no nemusí byť ani nepriateľom...
@dolores123 pozri, kontaktovať ho môžeš, za to nič nedáš. Napíš mu správu alebo list, kde mu vysvetlis, že máš záujem aj o iný kontakt ako len výživné. Nezastavam si chlapov, ktorí sa o svoje deti nestarajú, ale pokiaľ ťa nikdy nevychovaval, ani žiadne iné dieťa, tak väčšinou taký netušia, čo to obnasa a aké je to finančne náročné. Preto ťa v podstate považuje len za "výdavok" navyše. Ak máš naozaj záujem, občas mu iba tak napíš, že ako sa má, alebo o sebe, čo máš nového a ako ti ide štúdium. Nič tým nepokazis.
No... Tak si mrcha ktora ma narok na výživné ...ak si to o tebe mysli, tak nech. Nie si povinná mu vysvetľovať preco to tak je. Ale ak s ním chces udržiavať kontakt a byt zadobre. Tak nikto ti nemoze zakázať sa s nim skontaktovať.
@dolores123 mne to pripadá, že ešte ty máš výčitky svedomia, že si si dovolila požiadať o zvýšenie výživného... Ale nie ty máš vysvetľovať a ospravedlňovať sa, to on. Peniaze sú to najmenej, čo ti on mohol dať. 50€ nie je ani výživné, to je výsmech. Koľko len tvoju maminu stojí bývanie a strava...
Chápem, že máš záujem o nejaký kontakt, ale nerobila by som to spôsobom, že budeš vysvetľovať, prečo žiadaš vyššie výživné. To si koniec koncov vysvetlila na súde a on bol predpokladám prítomný alebo teda určite mal možnosť byť s týmito informáciami oboznámený.
A načo, podľa mňa je to zbytočné, nech sa on hanbí za to aký je otec, a 50€ je totálne smiešne suma. A jeho novej žene sa môže stať to isté, potom sa ako bude tváriť? Och netráp sa a študuj, však snáď to tvojmu otcovi raz dôjde do hlavy o čo prišiel, nikdy nie je neskoro vzťah dať znovu doporiadku.
@dolores123 50 Eur? To si robis srandu? Ja dostavam na malu viac ako tisicku mesacne a este jej tatik aj nakupuje veci, plati kruzky a berie ju na vylety a pod.. prepac Ale ked sa tvoj otec urazil pre par eur, takeho otca je lepsie nemat.
@kattrin5 by si sa cudovala,ake smiesne vyzivne /ani sa to tak nazvat neda/ tu na svk sud odklepne...moze byt stastna,ze vobec jej vyzivne zvysili,aj ked tipujem ze to bude tak 100-150 e...ja som to tiez zazila a dotycny sa cudoval na co je studentovi vs take "vysoke" vyzivne...vsak naco studovat,nech sa ide makat /tym padom uz pada aj akakolvek povinnost voci dietatu/...
@dolores123 rodic jednoducho citi...kto neciti je len darca biologickeho materialu...viem,ze pocit,ktory zazivas kvoli nemu sa nevytrati a moze ta skriet,ale venuj radsej cas tym,ktori su s tebou,pomahaju ti,pocuvaju ta a nie si im lahostajna...
@kattrin5 na sk malo ľudí vôbec 1000€ zarobí 😆🤔 v mojom okoli platia výživné 120-250€
Áno, zvýšenie nebolo nijako astronomické, ide len o 150eur... aj to sa dosť vykrúcal, lebo vraj nevie nájsť prácu... pretože bol v minulosti trestaný. Takže súd sa ťahal a ťahal. Tak či tak vám všetkým veľmi pekne ďakujem, trochu ste mi vytriezveli pohľad, už sa necítim tak previnilo :D
@dolores123 netrap sa aj ked lahko sa mi to hovori ale ten chlap za to nestoji.nezasluzi si tvoje trapenie lebo si sikovna vzdelavas sa a planujes si lepsiu buducnost ako dal a mohol dat on.geroj duty a ta jeho skoda slov.to ona je mrcha
@janinah ..len na okraj. Aj keby chcela, nemôže vymáhať výživné za celú dobu, odkedy na rodinu "tata" kašle. Vymáhať sa dajú iba jednotlivé mesačné dávky výživného za posledné tri roky. Tie staršie sú vždy už premlčané. Výživné ako také sa premlčať nedá, ak bolo priznané, ale mesačne vyplácané sumy áno :( Takže ho môže žalovať / exekvovať max 3x600e pri 50e výživnom.
@lenuska1lele
@yasmeena Ja Som rada ze v USA je toto velmi prisne, tuna ide vyzivne z prijmu a je to niekde medzi 30-50% prijmu otca. Take sumy ze 50 Eur vsak to je strasne😱
@dolores123 väčšinou problém nie je ani tak samotná žiadosť o zvýšenie výživného ale samotný súd keď sa vyťahuje rôzna "špina". Netvrdím že to tak bolo aj vo vašom prípade, len sa skús zamyslieť či si niečo takého nevytiahla.....Inak ak chlap nemá prácu a má platiť 150 eur - nič moc....Z jeho pohladu si plnoletá a študovať sa dá aj dialkovo.....
Bohužiaľ medicína externe ani diaľkovo študovať nejde a aj keby šla neviem prečo by som ju tak študovať mala... otec prácu navyše má, ale načierno, sudkyňa si ho preverila a nakoniec sa priznal. Áno, vytiahla som špinu, povedala som pravdu, nežije si zle, ročne chodí aj na dve či tri dovolenky...
@dolores123 neviem potom čomu sa čuduješ....podľa mňa je logické že keď niekto nechce platiť 150,-eur mesačne a dostane to stanovené súdom - tak sa hnevá....pre neho si plnoletá tak sa jednoducho "nasral" že ti má platiť ešte viac lebo stále študuješ....
@dolores123 Urobila si dobre. Jeho už nerieš. Taký "otec" sa môže hanbiť.
Tak čakala som... ja neviem, možno, že sa po tých všetkých rokoch zachová ako otec. Čo bolo asi naivné, chcela som len aby sa sem tam ozval, aby sme ten vzťah vedeli nejako napraviť, aby som vedela, že som mu dôležitejžia než tých 150 s prepáčením posraných eur :D
@dolores123 vzťah sa nedá merať peniazmi....buď ho máte dobrý alebo nie.....a sama si písala že otcom ti už nikdy nebude, takže ten vzťah medzi vami nebol ok ani predtým....tým že si od neho chcela vyššie výživné ktoré ti zjavne nechcel dávať sa vzťah ešte viac pokazil....ale s tým si teda mohla rátať...čo ma zaráža že keď si to chceš vysvetliť - teda že pre teba nebola iná možnosť , tak stále čakáš kým sa ozve on....Teraz ma tu zrejme viaceré ukameňujú, ale podľa mňa keď si ty teraz tie vzťahy ešte zhoršila, tak by si ty mala urobiť aj ten prvý krok že mu aspom zavoláš alebo sa s ním stretneš a vysvetlíš mu, že pre teba iná možnosť nebola...teda ak chceš vzťahy urovnať....
Práve preto som sa pýtala na názor viacerých, ja som rada za každý názor. Tie peniaze som potrebovala, mama to už sama utiahnuť nevedela a s mojimi brigádami to bolo tiež dlho také všelijaké. Čakala som do poslednej chvíľe a áno, náš vzťah nebol ideálny ani predtým. Len som chcela počuť či si vôbec niekto myslí, že je to dobrý nápad. Ja som otcovi teda posielala smsky aj na Vianoce a Nový rok, dovolať sa mu neviem. Čiže by to bola komunikácia jedine na list, ale predtým som chcela viacero názorov no.
ked to v sebe cítiš, ked máš také pnutie , napíš mu list. ved ho môžeš mať otvorený aj jeden deň aj mesiac, aby si správne zvolila slová a myšlienky. a takisto je len na tebe či mu ho potom aj pošleš.
ale spravila si dobre že si si požiadala o to na čo máš právo. ty sama si sa na tento svet nepýtala a nevnucovala, aj on je sploditeľ a je jeho povinnosťou sa postarať o svoje dieťa. celá ťarcha nemôže byť iba na tvojej mame, ved ona toho s tebou ťahala o tisíc percent viac ako on.
tak ako on má "právo " ísť na dovolenky a žiť si svoj život na úrovni, ty máš právo aspoň na základné podmienky. ked sme pri tom aj tebe by mal zaplatiť 1/3 dovolenky, ale vieme že tebe o toto nejde.... tak nech je rád že nemá náklady ešte vyššie a čuší. šúcha nohami a hanbí sa.
a tá jeho ženská nech teba ale vôbec netrápi, je ti nič a tupá hlava nie je tvoja úroveň. im sa to raz vráti, ale ty budeš mať svoje vzdelanie aj profesiu a takýchto tupcov - nech ti žily netrhajú.
ak mu napísať chceš, napíš, ale radšej sa priprav že odozvu nedostaneš, lebo si ranila jeho ego a chlapi sú v tomto ako debili. tebe sa uľaví že si sa snažila a mala si záujem. bude ti lepšie na duši.
želám veľa študijných úspechov
Len ty pekne študuj a nemaj žiadne výčitky. To on by sa mal hambiť, že mu treba súdom určiť vyššie výživné.
Len aby si raz ked bude stary a bez penazi, nespomenul ze "ma dceru". :( Ale ja by som mu teda po tom vsetkom nedala nic.
Nie..čo presne chceš vysvetľovať? ak má len trochu sedliackeho rozumu,tak mu musí byť jasné,že študujúce dievča musí z nejakých peňazí žiť,študovať nebudeš večne,platiť nebud evečne..A zrejme je max. ovplyvnený jeho terajšou ženou,tam nepochodíš,kašli na to "vysvetľovanie".Nech je rád,ž enepýtaš to,čo ti na výživnom dlží odkedy vás opustil.