Ahojte, veľa čitam,že ľudia majú veľký zhon na Vianoce.Ja som to tak nikdy nemala.Darceky kupujem postupne,dospelym deťom a vnúčatám už mám nakúpené.Dcera 13 ročná chce čitačku knih a gélové nechty( keďže si ich ohryza,chce vyskúšať či sa takto oduči).Par drobností ešte prikupim.Nakupy a pečenie tiež potroche, vždy začnem po robote.Tak neviem či som divná ,ale fakt zhon nemám.Je nás tu viac?
Podotknem,že mam dve roboty.
Určite je nás tu viac.
Darčeky objednávam,deti dostanú po jednom každý.Dospeli si darčeky nedávame.
Nepeciem,neupratujem,nevyzdobujem.
nemám zhon, darčekov mám iba zopár , piecť nepečiem , na to mám babinu a keby som nemala , tých pár koláčov kúpim , upratané mám celý rok, žiadne umývanie okine v - 5 stupňoch praktizovať nemienim, stromček kúpim raz dva a vajcový likér mi tiež urobí mamina ...vlastne som na Vianoce pripravená 🙂
Tiez nemam ziadny zhon
Ale zas ja nepeciem 5 a viac druhov suchych kolacov lebo to nik neje, spravim jeden kremovy AK VOBEC tesne pred Vianocami, vyzdobu aj stromcek komplet na Mikulasa a darceky kupujem od cca konca Novembra postupne. Nechapem za cim by som sa mala hnat.
Kvasime v posteli pred velkou telkou a pozerame Vianocne filmy a rozpravky.
A este ideme kazdy rok tesne pred Vianocami s muzom na 2 noci na wellnes a aj Vianocne trhy vo väcsich mestach pochodime. Ziadne zhony nebudu😃
Ja darčeky nakúpené ešte nemám, mám už dospelé deti tam je to fakt drobnosť. A tiež nemám žiadny zhon ani mať nebudem.
Myslím že zhon mali generácie pred nami teraz človek je mu jedno či má okná umyté hlavne že sme zdraví, máme sa radi a sme spolu..pečiem tiež minimálne. Veď to je samý tuk . Aspoň nic nevyhadzujeme . U mňa pohoda. Nič viac ma nepoteší ako to, že sme spolu . A to sa dá aj bez darčekov a prepchateho stola ...stačí pozrieť koľko ton odpadu jedla je hneď po vianociach.
@mnamko je to vždy o prioritách človeka a o tom, či vôbec chápe podstatu týchto sviatkov.
Žiaľ mnohí si tým zhonom kompenzujú svoju vnútornú prázdnotu.
Žiadny zhon nemám, koláče kúpim, upratujem podľa potreby nie sviatkov, darčeky objednám a len preberiem, návštevy nemáme 😁čo ešte treba?
Je nás viac 😉. Zákusky objednávam, prípadne niečo bzl upeciem pre rodinu, ktorá príde. Okná si umývam, kedy sa mi chce a kedy nám náladu (možno aj dnes😂). Upratujem ako vždy. Navariť je treba ako vždy, akurát na Vianoce mám rada tradičné jedlá. Darčeky kupujem priebežne, neznášam otazky typu- máš už napecene, upratané???🙈
Ani ja nemám zhon a to ani nenakupujem postupne. Spravím si zoznam čo chcem a buď objednám alebo to cez jeden deň vybavim
@mnamko ja takisto, darčeky mam už kúpené, ešte čakám na posledných kuriérov 🙈 teraz si postupne kupujem suroviny na vianočné pečenie, keďže ja pečiem veeeela, aj pre príbuzných
Upratujem prvý decembrový týždeň a potom už len udržujeme ako tak poriadok 😅 žiadne naháňačky, nemám to rada, žiaden stres 👍
To zalezi od vela faktorov a ty beries LEN cast.
Ja napriklad mam pracu, kde su obdobia spicky a ine kludnejsie a pred Vianocami su dost fofry, aby sa veci dokoncili, co nepomaha. Mam 2 male deti, cize casu trosku menej, navyse oni maju aktivity atd. A to ani nevypekam, neuhanam, nakupujem priebezne a pod. Ono zalezi, ci sa tradicne pecie 13 druhov kolacov, ci sa robi Vianocna vyzdoba a ci mas 2 izbovy byt alebo 200m² chalupu 🙂
Nemám zhon.
Koláče mám objednané ako každý rok, upratujem priebežne, okná umývam koncom novembra- nie preto lebo idú Vianoce ale preto, že ich umývam pravidelne.
Darčeky -niečo už mám, niečo ešte popozerám na nete/objednám. Nakúpim si na varenie, ozdobím stromček a tým je to pre mňa vybavené. Teším sa na vianočné trhy, na víkend v Tatrách 😀
@h2 no ale ja som zhon ikdy nemala,a to som prve dve deti vychovavala sama 10 rokov , keďže som ovdovela ako 24 ročná.Nejak som to všetko v klude zvladala,preto ma prekvapuje ,že mi kamošky( su mladsie odomna ,kedze som kocikovala naposledy ako 41 ročna a oni o 10 menej)hovoria ako nestíhajú a aj citam vo forach otom
@mnamko Ja budem mať zhon, nezapadám do miestneho konského davu. Ale u mňa nič výnimočné - zhon mám celý rok. Množstvo povinností - pracovných, rodinných, časté cestovanie.
Nemám zhon (mám dve maličké deti- 2-ročnú a 11-mesačnú). Teším sa na sviatky ako každý rok. Darčeky mám kúpené, s deťmi chodím zbierať šišky, aby sme mohli spraviť veniec na dvere a adventný veniec, postupne si kupujem suroviny na pečenie, bordel doma neriešim, na to som rezignovala. 😀 A to nás čaká ešte malá narodeninová oslava pred Vianocami - dcéra bude mať 1 rok (budem piecť tortu, z toho mám tiež radosť). Púšťam si sem-tam vianočné pesničky, keď sme vonku a je tma, pozerám ozdobené vianočné balkóny (niektorí už svietia). Neviem, ja mám celkom pohodu na to, že mám doma dve také mini deti. Ja Vianoce ale milujem, hlavne ten pokoj, vôňu, atmosféru, rodina pokope, pečenie koláčov. 🙂 Možno keď začnem chodiť do roboty, zmením názor a budem v zhone aj ja.
@mnamko Ja som kedysi mala zhon, lebo som bola tak vychovaná, že toto treba, tamto treba, 15 druhov koláčov, okná vyleštené, atď. No časom som si začala robiť pokojné Vianoce, proste koláče objednám, okná neriešim v mrazoch umývať, do jari počkajú, darčeky objednám cez net, trochu výzdoby urobíme v kľude s deťmi a vybavené. Jaký si to udelas, takovy to máš. Hlavne klid a nohy v teple! 😁
U mnohých ľuďoch ten zhon prestane obvyklé pri ťažkej chorobe, rodinnej tragédii... Začnú si uvedomovať že je to hlavne zhon za ničím. Opäť kompenzácia vnútornej prázdnoty a vzorce z detstva, že máš hodnotu len vtedy keď makas, nahá asi sa, a hlavne odpojis sa od seba.
Nemavam zhon na Vianoce. Aj varim komplet menu, aj napecene mam, pomoc nemame ziadnu. O poriadku by sa dalo polemizovat, ale kedze mam male deti, ani sa nesnazim nejak gruntovat, lebo do 10 minut je zase doma spust. Darceky kupujem len detom, muz dostane ako kazdy rok pyzamo alebo trencle a ponozky, ja tak isto. Nejak sa nejdem zblaznit z Vianoc, nechcem mat vsetko super uzasne lebo to tak ma byt. Chcem hlavne, aby si deti Vianoce uzili, lebo ich miluju (vsetko, atmosferu, aj tradicie, aj Jeziska) a ci budem mat okna umyte a koberce povysavane, je detom uplne fuk.
Ja som sa nikdy nestresovala kvôli Vianociam;) a ani kvôli svadbe, pôrodu atď...
Clovek nevie kde mu hlava stoji celi rok, takze na Vianoce treba klidek
Zhon nemám,ani mať nebudem...a nestarám sa, či zhon niekto mať bude... každý je naučený a zvyknutý ináč... mňa zas irituju tieto predvianočné statusy začínajúce "som jediná..som vadná.."blabla ..😂🤣
@zmrzlinka2021 urcite mas pravdu a pre jednu cast populacie to plati. Bohuzial poznam u nasich, kde mama proste "MUSI" aj umyvat pohare vo vitrinke, hoci ich umyvala pred mesiacom po malovani a nikto z nich nepije.... :(
na druhej strane, u nas su fofry vo firme a su vzdy pred dovolenkami ci volnom, decka maju posedenia, vecierky, besiedky atd... ja tvrdim, ze najpohodovejsie Vianoce som zazila pocas Lockdownu.
Akurát som pozrela,že tie zasraté okná ešte stále prepúšťajú dosť svetla 🤣 takže taký zhon vo všetkom
@miskakyska ale... ludia sa potrebuju pochvalit, pohladkat si ego a kedze samochvala smrdi, "som jedina vadna... " je jedna z moznosti 🙂
Ja som prvé darčeky kúpila už v septembri. V decembri dokúpim drobnosti a drogériu pre dospelákov a mám fraj. Stromček robíme 21, keď je už muž doma z roboty a potom už ozaj žiadny zhon nemáme. Posledný väčší nákup zvyknem objednať z Tesca 22. Inak napríklad Hellmansky na šalát už mám doma v chladničke, lebo boli akurát v akcii 😅 takže aj takéto trvanlivé veci riešim popredu 😇
@cookie29 presne tak! Tie najkrajšie vianočné spomienky máme na Vianoce počas lockdownu. Nik.sme sa nenahlili, nikto nemohol prísť ,cele dni v pyžame s rozprávkami, maximálne na telefóne. Všetci sme boli našťastie zdraví,tak sme boli aj psychicky v pohode,celá rodina. Až tak v pohode,že sami podarilo po 5tich rokoch neúspechov otehotnieť 😃
@mnamko ja mám tiež darčeky už nakúpené pre všetkých 😄 keď mi niečo padne do oka tak ešte dokúpim. Zhon nemám vôbec.