Ženatý muž otcom dieťaťa

13. sep 2024

Dobrý deň. Nenašla som žiadnu platnú legislatívu. Možno mi budete vedieť poradiť. Ja nebudem rozpisovať detaily prosím nesúďte, nenadávajte. Chcem sa iba opýtať.
Predsa logicky nemôže byt ženatý muž zapísaný v rodnom liste ako otec dieťaťa, ktoré nesplodil so svojou manželkou ale milenkou, nie? Prosím nesúďte. Moja veľmi blízka rodina sa dostala do tejto nezávideniahodnej situácie. Ďakujem za všetky rady.

enmery
13. sep 2024

A čo s tým má jeho stav?Keď je raz otec dieťaťa a matka ho dá zapísať, nikto nerieši, či je ženatý, v konkubináte či vdovec.

januska12323
13. sep 2024

Čo by nemohol, stačí keď podpíše otcovstvo. Logicky, nie? Ak nepodpíše môže to milenka riešiť súdne ak chce.

wintery
13. sep 2024

Samozrejme, že môže

autor
13. sep 2024

@enmery ďakujem, presne toto sme nevedeli, že či je jeho manželský stav prekážkou.

wintery
13. sep 2024

Na toto netreba hľadať platnu legislativu (aj ked staci pozrieť zakon o rodine), ale ak ma niekto selsky rozum tak mu je odpoved jasná 😂

enmery
13. sep 2024

Nie je, ak bude tvrdiť, že otcom nie je, súd vie nariadiť testy otcovstva a môže sa chlapec postaviť aj na mihalnice.

katarinaba
13. sep 2024

Do rodneho listu zapisu automaticky manzela. Ak nie je manzel, musi na matrike podpisat tlacivo, kde prizna otcovstvo a na zaklade tohto ho do RL napisu. Ak by nesuhlasil, matka moze podat na sud o urcenie otcovsta. Ak sa preukaze, ze je otec dietata, tak ho tam tiez napisu. Nikto neriesi jeho stav alebo ci mu to rozbije manzelstvo.

sevrin
13. sep 2024

Poznám osobne prípad, žena podviedla, narodilo sa dieťa, to automaticky dostalo priezvisko manžela, potom behali po súdoch aby sa zmenilo na priezvisko toho druhého. Tuším ak sa dieťa narodí do 3 mesiacoch od rozvodu, tak stále dostáva priezvisko bývalého manžela.

autor
13. sep 2024

@wintery jasne, len keď si dennodenné vystavená vyhrážaniu ako ona, tak moc nerozmýšľas. Ďakujem vám všetkým

dominikamacakova
13. sep 2024

No duch svätý otec byť nemôže...

enmery
13. sep 2024

@sevrin 300 dní od rozvodu. A nie priezvisko, ale je automaticky braný ako otec dieťaťa, aj keď ním nie je. Veselý to zákon.

tanyan
13. sep 2024

https://ficek.sk/ako-zapisat-otca-do-rodneho-li...
... podľa § 90 a 91 zákona o rodine, ak nie je otcovstvo určené podľa domnienky otcovstva manžela matky, možno ho určiť súhlasným vyhlásením oboch rodičov...
Ak je však matka "vystavená vyhrážaniu" zo strany biologického otca tak je na zváženie, či naozaj chce, aby bol tento muž zapísaný v rodnom liste a mal teda okrem povinností aj súvisiace rodičovské práva. V niektorých prípadoch je lepšie mať v kolónke otec napísané "neznámy."

jaskolka
13. sep 2024

Ona(ta osoba z rodiny) je tá milenka, on ten ženatý podvodník a ona ho chce dať do RL? Čiže on sa jej vyhráža a nechce to podpísať, ci ako? Lebo ona ho môže uviesť ako otca, on to však nepodpíše, a potom sa jedine obrátiť na súd? Chce ho mat aj tak v rodnom liste za takých podmienok? Lebo potom nejde len o výživné, ale aj o to, že bude mať práva otca ku dieťaťu.

tiezjedna
13. sep 2024

samozrejme, že môže, ale musí s tým súhlasiť, ak nepodpíše súhlasné prehlásenie o otcovstve, tak jedine súdne. Ale ja by som tvojej veľmi blízkej rodine poradila, aby si dobre rozmyslela, či takýto póvl chce do RL zapísať. Pretože alimenty nie sú všetko...

hugger
13. sep 2024

Podľa práva sa muž môže stať otcom jedným z troch spôsobov:

1. Tým že je manželom tehotnej manželky
2. prehlásením na matrike
3. rozhodnutím súdu

Ospravedlňujem sa všetkým ktorí si mysleli že to ako sa muž stane otcom je oveľa väčšia zábava. 😂

januska12323
13. sep 2024

No tak v tomto prípade by som si veľmi rozmyslela či chcem toho človeka v živote dieťaťa alebo to dáme bez neho. Pretože uvedením otcovstva to nekončí len začína, on by bol zrejme schopný každý súd riešiť len aby jej čo najviac uškodil bez ohľadu na dieťa.

glade22
13. sep 2024

Ja by som len podotkla, že s otcovstvom nesúvisia len povinnosti, ale aj práva.... A aby jej raz nerobil peklo zo života, keď zrazu si bude na dieťa nárokovať, prípadne bude chcieť kecat do nejakých dôležitých veci, len aby jej urobil napriek.

kavasmliekom
13. sep 2024

Horšie to ma tehotná manželka, ktira čaká dieťa s milencom 😄 alebo ešte lepšie, keď manžel je otcom proti svojej vôli 🤣 podľa zákona

bluka2
13. sep 2024

@kavasmliekom to sa stalo kamaratovi, že bol otcom dietata na papieri, aj keď jeho manželka otehotnela so svojim šéfom. A do pôrodu ich ani nechceli rozviesť. Snáď to už dali do poriadku.
V prípade autorky no problém.

stanulienkat
13. sep 2024

@januska12323 tak pani matka je zrejme etalon moralky...😁
Jeho riesit uz vobec nebudem.

h2
13. sep 2024

Prečo by logicky nemohol? Ak je biologickým otcom, jasné, že môže byť zapísaný v rodnom liste. Nebude prvý, ani posledný.

h2
13. sep 2024

@sevrin Tu ale ide o úplne iný prípad, predpokladám, že tá žena, ktorá čaká dieťa, nie je vydatá.

januska12323
13. sep 2024

@stanulienkat ju súdiť nebudem nie je to podstatné, teraz ide o dieťa

stanulienkat
13. sep 2024

@januska12323  ja som to pisala na margo tvojho vyroku-
: on by bol zrejme schopný každý súd riešiť len aby jej čo najviac uškodil bez ohľadu na dieťa.

Ty ho poznas?

viestta
13. sep 2024

Este panu zenacovi odkaz, ze bude platit aj vyzivne. To, ze je zenaty na to nema vplyv, vyzivne mu vyrataju tak ci tak.

viestta
13. sep 2024

A este pridam, ze jeho lavobocok raz bude pravoplatnym dedicom. Rovnakym ako jeho deti z manzelstva

zanka777
13. sep 2024

Tiež nerozumiem.... Čo to že má na papieri že je ženatý zabraňuje tomu aby mohol splodiť (a tým pádom byť právoplatným otcom) dieťa??? Veď to nemá logiku.