Žena v domácnosti - pocit menejcennosti a závislosť na mužovi

maj98
17. júl 2020

Ahojte, rada by som vedela názory žien ktoré sa rozhodli nevrátiť sa do práce po RD ale zostať doma a starať sa o rodinu a domácnosť ale aj tých žien, ktoré doma zostať nechceli a zvolili si radšej prácu. Môj muž zarobí dosť a nechce aby som sa šla pracovať. Povedal mi že by chcel aby som zostala doma preto, aby mali deti matku vždy keď ju potrebujú, aby mal on vždy navarené atď. a že pri práci to nebudem stíhať. Nezakazuje mi ísť do práce ale povedal že by bol radšej keby som ten čas venovala radšej deťom, sebe, jemu, že nech si nájdem nejakú záľubu a pod. Ja mám problém ale s tým, že som zvyknutá pracovať, mať vlastné peniaze a nepýtať si ich , tešila som sa keď sa vrátim naspäť do pracovného života a do civilizácie, ale bojím sa, že tým pádom nebudem mať deti a domácnosť pod kontrolou ako keď som doma. No na druhej strane mám pocit, že ked budem ženou v domácnosti tak budem finančne úplne závislá na mužovi a budem mať pocit menejcennosti. Ako to zvládate tie čo ste doma? Prípadne si nejako občas privyrábate? Ďakujem za názory..

pribinak
17. júl 2020

Však si nájdi aspoň nejaký part time. Máš ešte maličké deti, za rok-dva môžeš ísť na plny úväzok.

0silvia0
17. júl 2020

@maj98 moja sestra takto funguje uz 18 rokov. Musi to vyhovovat aj tebe, popripade zostan rok dva doma a potom uvidis, ci ti to bude vyhovovat

jaskolka
17. júl 2020

A čo práca z domu? Preklady, prepisovanie prác, účtovníctvo? Hand made niečo napríklad?Zadelis si čas, ako to budeš potrebovať a chcieť. Tak budeš pracovať a zároveň budeš v domácnosti...podľa fotky si deti ešte maličké, uvidís, možno o pár rokov sa situácia zmení a muž bude rad, ze aj budeš pracovať...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mondolina
17. júl 2020

@maj98
Urob ako cítiš, že bude pre teba lepšie.
Keď si sa tešila do práce tak choď pracovať.

acrobaleno
17. júl 2020

Pre niekoho sen, pre iného nočná mora. Mne osobne by sa to asi nepáčilo a nepristúpila by som na to.

daisylucky
17. júl 2020

@miriam11 úplne súhlasím. Okrem toho to chlap môže ľahko zneužiť, keď sa bude cítiť,, na koni,, že si na ňom finančné závislá a ozaj ta postupne môže začať považovať za menejcennú, teda nemusí to tak byt, ale časom môže. Takže keď tak nie si vyslovene nastavená, že chceš byť ženou v domácnosti, asi by som šla do roboty, pripadne si vyskúšaj pár rokov doma, kým sú deti malé, že im budeš oporou.

ajka0207
17. júl 2020

@maj98 na to aby si ostala dlhodobo doma musíš byť povaha. Ja by som to nezvládla, mám ambície aj pracovné a domácnosť mi lezie krkom už teraz a to som doma len rok.

silviazlat
17. júl 2020

@maj98 Ja by som to nedokázala. S manželom vedieme Autoservis. Teraz idem na materskú a po dvoch rokoch sa plánujem vrátiť. Potrebujem niečo robiť a byť medzi ľuďmi. Prečítaj si tu iné príspevky na túto tému. Ženy si pripadajú v domácnosti menej cenné, pre chlapa je vždy samozrejmosť mať navarené, vyžehlené a upratané. Nemá potom žiadne povinnosti doma. Bála by som sa, že ma začne vidieť ako slúžku - upratovačku a nie ako manželku. Za mňa určite nie!!!

sunny8
17. júl 2020

Nájdi si prácu z domu. Nebudeš mať pocit že si len žienka domáca a zároveň sa budeš sama cítiť dôležitá aj v inej oblasti ako domácnosť. ;)

sunny8
17. júl 2020

Ja osobne by som to doma nedala aj po RD.

acrobaleno
17. júl 2020

Nechcem nikoho uraziť, ale byť dlhodobo v domácnosti je otupujúce. A nehovorím o koníčkoch alebo kamarátkach. Mne by to nestačilo. Mala som zdravotné problémy dlhodobejšieho charakteru a bola som na PN a musím povedať, že to bolo peklo. Áno, prvé dva mesiace pohodička, ale potom som už nevedela ani koľkáteho je.

sense
17. júl 2020

Musis to chciet hlavne ty lwno raz to mozes olutovat (obetovala si aa detom,muzovi domacnosti), a on zneuzit (vydelivanie penaxi,nezabezpeka do buducnosti.)... a tiez mat plan B co ak.... co ak mu prepne a vztah sa rozpadne? Co ak sa mu nieco stane? Ako ostanes zabezpecena ty?

Pre mna by to urcite nebolo...skrayeny uvaxok o.k ale zienka domaca to nie...

mondolina
17. júl 2020

@sunny8
Ona potrebuje byť medzi ľuďmi.

syslik81
17. júl 2020

deti vyrastu , muz si najde mladsiu a ty ostanes sama a bez skusenosti.. ak chce mat navarene a upratane nech si najme sluzku/upratovacku ... ty si jeho zena a mas aj svoj vlastny zivot a tym nieje len rodina.. byt v praci znamnea vzdelavat samu seba , posuvat sa v zivote dalej a naplnat ho .. nehovoriac o kontakte aj s inymi ludmi ako tymi v rodine ... ano su take,co im to vyhovuje ale co maju zo zivota? ak nie uplne aspon partime job ..

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tilko
17. júl 2020

@syslik81 tiež s tebou súhlasím...máme takú obetavú mamičku v rodine...no keď deti vyleteli z hniezda a nové si postavili mimo sr, zistila, že nemá ani deti, ani muža (lebo stále pracuje krížom krážom svetom) a ani vnúčat si neužije, pretože sa vidia 1x či 2x za rok...
do práce sa vrátiť? kde? kam?...to, že má odrobené niečo veľmi veľmi dávno a potom si v životopise môže písať mamka doma...to veľmi nepomôže...
a čo odvody? kde a koľko zaplatiť? ...treba myslieť, že raz bude človek potrebovať dôchodok...nečakala by som, že mi opateru deti na starobu 100% vrátia...budú mať vlastné životy...
Ja by som sa práce určite nevzdala....možno niečo na doma, na pol úväzku alebo niečo flexibilné...obávala by som sa, že stratím taký ten reálny pohľad na život a okolitý svet.

hederamonstera
17. júl 2020

No ja si viem predstavit, ze by som nemusela chodit do prace :D nechapem tomu “kariernemu” zivotu....mozno sa len nebojim priznat, ze ma praca naozaj nebavi a nepripada mi zmysluplna - tj, minam svoj zivotny cas pre niekoho ineho.
Viem si to predstavit, lebo by som mala cas na svoje konicky....aby mi to doma neliezlo na nervy (co si neviem predstavit, je to moj domov), tak by som sa venovala vsetkym svojim konickom, na ktore kvoli praci nemam cas....krasny to zivot. Myslim, ze sa da aj inak realizovat a byt spokojna so zivotom ako len chodit do prace ;)
Ale to uz musis ty vediet, aka povaha si.

belllinka
17. júl 2020

Urcite do toho nechod! Deti rychlo vyrastu, uz ta tak nebudu potrebovat, pridu zo skoly a radsej pojdu von s kamaratmi, ako s tebou. A teba tiez nebude bavit do konca zivota iba robit sluzku a donekonecna oprasovat domacnost. S muzom sa rozidete a potom co? Nikto ta nezamestna po tolkych rokoch doma. A ked mas vyssie ambicie, ako iba sediet doma, tak si ich nenechaj udupat!!!

majkeel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sunny8
17. júl 2020

@mondolina nikde nepíše že jej chýbajú ľudia okolo nej. Len že si praje vrátiť sa do civilizácie čo nemusí nutne znamenať veľa ľudí okolo nej. S kamoškami môže byť aj tak. Sú ľudia čo nemusia byť v centre diania 🙂 a vôbec im to nechýba. Stačí im kontakt v obchode alebo niekde vonku ale nemusia s ostatnými tráviť viac càsu ako je potreba

ajka0207
17. júl 2020

@hederamonstera aj si si to niekedy skúsila byť rok, dva bez zárobkovej činnosti? Zas nie každý si musí pod prácou predstaviť osem hodín pri páse, veľa ľudí ich práca napĺňa a je im koníčkom zaroven.

larisalarisa
17. júl 2020

No, nezakazuje , ale pocit viny už vyvolal. Deti sú v škôlke a v škole až do tretej , pol štvrtej. Môžete i pracovať, i sa venovať rodine. Niečo vám zrejme vraví vrátiť sa do práce. Verte inštinktu

amanta5
17. júl 2020

Urob tak, ako to cítiš ty, nie ako by bol rád manžel. Vypočula si si jeho názor, preber si všetky za a proti a rozhodnutie zostane na tebe.
Môj názor na tú to tému, je rozhodne nie....teda v mojom prípade určite nie. Tiež mám manžela, ktorý sa dokáže o nás postarať, mám doma dve deti (jedno s vysokofunkčnym autizmom), ...ale byť ženou v domácnosti by som nedala. A to z viacerých dôvodov. Napr.
- ak sa v budúcnosti náhodou niečo manželovi stane (nikdy nevieš)....kto ma po tých rokoch nepracovania zamestná?
- moje deti sa musia pomalým tempom učiť existovať aj bezo mňa. Obe. Postupne odlučovanie od matky/rodičov je pre správny vývoj nevyhnutné.
- obávam sa, že časom to začína liezť pekne na nervy. Človek sa snaží aby všetko fungovalo a bolo tip/tip, ale obávam sa, že ho zato nikto dostatočne neocení. Časom sa to začne brať ako úplna samozrejmosť. Aby to neskončilo nakoniec denne fľašou vína.
- všetky moje kamošky pracujú.....o čom by som sa s nimi asi tak o 5 rokov rozprávala? O dobrej knihe na varenie alebo dobrých čistiacich prostriedkoch?
- mám rada pocit, keď mi na účet cinkne vlastná výplata 😉

Zvolila som part-time. Ja môžem pracovať aj z domu, a pracovnú dobu mám úplne flexibilnú. Práca ma veľmi baví. Takto sa stíham venovať dostatočne aj deťom 🙂

Veľa záleží od tvojej predstavy o ďalšom živote a tvojich preferenciách 🙂

janinah
17. júl 2020

@hederamonstera toy som chcela vidieť toho manžela,ktorý okrem živenia manželky a financovania domácnosti ti bude platiť ešte aj všetky tvoje koníčky..ty si len mala smolu,že robíš prácu,ktorú nemáš rada,ale toto sa dá zmeniť....
na autorkinom mieste do práce idem,a určite nie prácu z domu,to by som sa uhnala,chvílu robiť pri pc a potom práčku naplniť,dačo uvariť popri tom...nie,potrebujem ráno normálne vstať,vychystať sa,urobiť sa "za krásnu", prísť do práce,pokecať s kolegami,v prestávke si dať kávu,odborne rásť....toto by mne chýbalo....nehovoriac o tom,že sa chcem dožiť dôchodku a nechcem,aby bol minimálny

mondolina
17. júl 2020

@sunny8
Kde píšem, že veľa ľudí okolo nej?
Kamošky, ktoré budú chodiť do práce budú mať kopec času sa stretávať...to určite.

pseudomonas87
17. júl 2020

@maj98 ja by som nezniesla by finančne tak dlho závislá na mužovi. Stat sa môže hocičo, aj z idylickej rodinnej situácie môže byť o pár rokov kríza, a potom co. Keď tak zvoľ čiastočný úväzok....

hederamonstera
17. júl 2020

@janinah tak ja si dochodok riesim aj pomimo ;) vidis, teba to bavi, mna nie. Je to pre mna zbytocne zabity cas minuty na “skraslenie sa” a debaty s kolegovcami 🙂 ale ja som introvert a ludia ma skor unavuju. Kazdy sme iny;)
Ak by muz chcel, aby som bola doma, tak nech mi vsetko zabezpeci tak ako, ked chodim do prace ;)
viem si predstavit vyuzit tuto moznost na dovzdelanie sa toho, co ma bavi, aby som v tom mohla robit, ked ma omrzi byt len doma ....je to super prilezitost.
Nikde autorka nevravi, ze bude do smrti doma

eliska13
17. júl 2020

@acrobaleno ty tuším nemáš deti ako to vieš porovnať?mať deti a byť doma je celkom niečo iné
@maj98 ja som bola doma roky, ale mala som aj svoj príjem.Nebudem písať aké to má popri deťoch výhody doobeda si navaris poobede maš čas na aktivity, krúžky, ucenie, keď budú väčšie...na to by si prišla sama.
Každý je iný pre jednu je to vazenie a ponizujuce druhá sa v tom nájde
Iba musíš vyskúšať😊nastup do práce a uvidíš....ak to nebude dobre vieš, že môžeš zostať doma.
Je x možností ako ten čas využiť veď nebudeš sedieť v teplákoch celé doobedie pri telenovele.Kamaratka si spravila kurz predcvicovatelky a má príjem aj je doma večer vybehne odcvicit.Ak Ti chyba práca, kolektív nebude to pre teba to prave

janinah
17. júl 2020

@hederamonstera príliš velká závislosť na mužovi,ale ok,tvoja vec....zamestnávateľ ťa isto uprednostní,ak po rokoch doma sa budeš chcieť zamestnať,lebo však ty si sa doma dovzdelávala....odpozorované z okolia- kto už raz ostane byť žienkou domácou,tak veeeľmi ťažko zas dvihne zadok a ide robiť a dosť ťažko je dohoniť rozbehnutý vlak /kolegovia rovesníci,ale s praxou sú už trochu inde/..nehovorím,že je zločin ostať doma,ale nevidím žiadne výhody pre ženu ako osobnosť