Zdrobneninky a hatlaniny, ktoré používa babka

31. máj 2022

Ženy som iba ja divná a prehnane citlivá,alebo aj vám lezú tieto veci na nervy. Akože návšteva rodičia dôjdu k nám a mame niečo napr hovorím a ona do toho začne na malú povedz babka..a to je schopná povedať aj 10x behom polhodiny. Na horúcu šálku s kávou to je šsss 😂A kadejaké výrazy,hatlaniny, nenechá ju ani sami najesť diva sa na ňu cely čas keď je a pritom nepotrebuje pomoc. A keď je s nami ,s ňou niekoľko hodín tak celú tú dobu hovorí suslavi. Mňa ide d.bnut z toho. Už som párkrát povedala že toto sa nedá počúvať no žiadny efekt. Odpoveď bola-ale veď to je dieťatko😂😂

judit47
31. máj 2022

Pockaj ked raz budes babka😃

danieli
31. máj 2022

Este nie som babka, ale budem veru asi podobna😂vnucata su uz len cista radost

lejusinka
31. máj 2022

Ja sa tak od pozitivneho testu rozpravam s dcerou 😂😂😂

0silvia0
31. máj 2022

Ja som antizdrobneninovy clovek, mne vadi aj pomenovanie "peniazky". Nikdy som na svoje deti nesuslala a nezdrobneninovala, dufam, ze mi raz neprepne ani ako babke.

sigma510
31. máj 2022

V prvom rade deti nemám. Ale na deti kamarátok alebo deti v rodine rozprávam ako človek, bez šišlania, žižlania a podobných vecí. To dieťa je človek a baviť sa s ním takýmto spôsobom mi príde zvláštne, takže síce mením tón hlasu na jemnejší, ale žiadne maznavé bavenie sa. Deti vstrebávajú veľmi rýchlo, sú to malé špongie. A ideálne keď to co im rozprávame počujú tak, ako sa to vyslovovať má. Deti mám rada, to ze sa s nimi nebavím maznavym tónom nesvedčí o opaku.

andreafa
31. máj 2022

Neznasam zdrobneliny. Ale minule som sa pristihla, ze sa s mojim utulkacom rozpravam, ako s retardom 😂 kakušenkala si, papenkala si 😂😂🤦‍♀️🤮🐕

petamich
31. máj 2022

mne je to asi jedno 🤷‍♀️ ked to niekomu robi radost, tiez sa pristihnem, ze na 10-mesacneho syna obcas pouzivam, kiez by len toto boli problemy dnesnej doby

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
euka210
31. máj 2022

Zdrobneniny ano, suslanie a skomoleniny to vadi aj mne, ale u nas to nikto nastastie nerobil.
Ale take ako Ši, Ba...pomenovat jednoducho horuce, spinave...to ano, dieta sa rychlejsie nauci a zafixuje a potom staci 1 slovo a vie o co ide.

kandelabra
31. máj 2022

zdrobneniny používam aj ja v istej miere, také tie normálne (ideme spinkať, papať), ale na šušlanie, "zdrobnenililinkovanie" a rozprávanie sa s dieťaťom ako s idiotom som vyslovene alergická. Viete prečo? Lebo moja mama sa v tom vyžívala a keďže som bola najmladšia a po mne žiadne dieťa v rodine tak nie a nie prestať. Vďaka tomu som rozprávala asi do 12-tich ako úplný blbec, kým mi samej nedošlo ako hlúpo to znie. No ďakujem pekne, ale hlavne že to niekomu robí radosť...

svetlonos
31. máj 2022

Ahoj uz tu taka tema bola, ale banka takto zacala suslatba extremne zdrobnovat na 3-6 rocne deti 😁 Zacali tak teda ti rodicia deti hovorit na tu babku. Skus napr. Pozor na kavinku, šssss a ked ju vypijenkas zpapinkas si kolašicek a napijenkas dzusinku. Ta babka to pochopila a s tymi blbonami prestala. Mne ked mama povie na moje brucho ze brusko uz vtedy idem dovvyvrtky. S detmi treba normalne hovorit, ked obcas nejaka zdrobneluna ok. Ale ked mama vie, ze tobneznasas, ma to respektovat.

autor
1. jún 2022

@judit47 myslíš,že keď to nikdy nerobím svojmu dieťaťu ani iným deťom tak mi vekom ,,prepne,,?nuž to hádam nie😅

autor
1. jún 2022

@lejusinka preboha áno to aj mne mama začala keď som jej povedala o tehu😂 že máš v sebe malého človiečika atď..a takým pistavym hláskom. Áno rozumiem je to radosť noooo aj tak😅

autor
1. jún 2022

@0silvia0 áno aj mne..aj počas tehotenstva bruško,tehulka,budeš mať miminko/bábätko atd. Ja stále dieťa,decko,malý. Aj objednala som posteľ s matracou. Tak nechápali no však postieľka je posteľ 🙈

autor
1. jún 2022

@sigma510 presne tak. Ja vždy poviem,že to je síce ,,len,,dieťa ako zvyknú hovoriť postarsi, no je to človek. Aj keď malý,ale presne tým že sa učí a všetko načítava mi to príde až absurdné takto sa s nimi baviť.

autor
1. jún 2022

@andreafa áno toto poznám, s mačkami sa bavím normálne ale máme malého psíka a pri ňom síce nesuslem ale teraz má zranenú labu tak tiež som na neho ukáž mi tu labenku😂

autor
1. jún 2022

@petamich súhlasím že bodaj by sme mali len tieto problémy,ale stretávame sa často a ja len sedím a počúvam. Dlho..a je to na nervy,ver mi či nie😉

autor
1. jún 2022

@elizabet173 ja som sa jej opýtala,že či si vie predstaviť že by niekto takto na ňu hovoril. .Že jej by to nevadilo😂

autor
1. jún 2022

@euka210 veď presne. Aj povedať nechytajto to, nedvihaj to atď a nie že púšti to lebo je to ee alebo kakane.

autor
1. jún 2022

@kandelabra no tak to chápem lebo so mnou sa tak mama baví dodnes aj keď som po 30tke. Už na mňa nesuslem,ale zdrobneninky a hlášky že to pochopíš až keď..to používa stále. Ale už tam nemá čo doplniť😂

autor
1. jún 2022

@kandelabra a inak presne sestra mi hovorí,že však ju nechaj ona sa len teší.ano dobre,že má radosť.

autor
1. jún 2022

@svetlonos skúsim to asi,ale neviem či mi to vôbec vinde z úst🤢Mňa sa stále oco pýtal..rozumej každých x dní keď som bola tehotná či bruško rastie. A že si mám dať pozor lebo bude miminko. No to som ozaj netušila😂 ale vysvetľovala som to už,že mi to trhá uši a že sa to nedá počúvať no smola. Ale tak oni sú obaja takí že mňa nikdy nerešpektovali čo sa týka mojich názorov,nech bola debata o čomkoľvek.

maciatkolulu
1. jún 2022

@andreafa presne to som išla napísať, s mojim 10 ročným najvernejší chlpatý priateľom sa bavím podobným štýlom a najhoršie je, že som sama seba pristihla, že sa s ním týmto štýlom bavím počas prechádzky vonku🤣🤣🤣🤣. Mal opwrovame nohy, predsa má vek a napr.včera večer, sadol si počas prechádzky a ja, že unavený si, ideme hajahaja a predtým papenkat, neboj, mama ta vezme hopa🤣. A s deťmi som mala a ešte mam s najmenším svoj jazyk, slová, ktoré sú zaužívané v celej rodine, iba mi vieme co znamenajú, ale za mňa, babka si môže posuslat po dieťati aj mama, ale tak zdravo, nech dieťa nesusle tiez😉

zuzulka558
1. jún 2022

Naša ma 1,5 roka a keď niekto na ňu šušlal na drzaka som povedala nech prestane 👍. Moju drzosť nemá nik rad takže to funguje, mala krásne rozpráva všetko jej rozumieť keď hovorí slová a vyrecna teda je až az

fajnova
1. jún 2022

No to keby si počula mňa ako sa bavím s mačkami a psom, tak si myslíš, že som čistý dement 😁 vtedy nahodím špeciálnu reč, dovolím si povedať, že nový jazyk. A áno, využívam ho aj pri synovi. Má 19. Rokov. 🤪

sense
1. jún 2022

U nas chvalabohu nesuslal na dceru nikto našťastie, dokonca jej ani meno nezhovadil nejakou zdrobneninou. A slovo bábätko a postieľka nepovažujem za extrém sú to normálne slová....
Jediný zlozvyk co mam sú "korunky", používaný len n komunikácii s dcérou...

barbora0308
1. jún 2022

Akurat vcera som sa o tomto bavila s mojim manzelom. Priam neznasam, ked niekto rozprava na male deti s prepacenim "ako na retardov". Neustale zdrobneniny a suslanie ... No proste taky ten otravny baby talk 😳. Vzdy mi to prislo cudne, ved na to dieta sa da aj normalne hovorit 🤷. Aktualne cakame nase prve babatko, bude to prve vnuca z oboch stran, tak mam pocit, ze tym babkam uz teraz z toho prepina 😁. Napr. moja mama ked mi vola tak hned zacne: Ahooj zlaticka moje ako sa maju moje srdiecka zlatunke? 😳 Podotknem, nikdy sa somnou takto nerozpravala, fakt sa citim totalne divne ked na mna takto hovori, uz som jej to samozrejme hovorila, tak ale ona ze sa uz velmi tesi na vnuca a ze uvidim aj ja budem takto na to dieta hovorit ked sa narodi. Ja jej to neberiem, ale fakt sa bojim, co to bude ked sa babatko aj realne narodi 😱. Ja si nevien predstavit, ze raz budem takto hovorit na svoje dieta a mozno si krivdim a po porode mi prepne uplne 😁 ... ale pevne verim, ze to nebudem robit, kedze mi to aktualne naozaj velmi vadi.

vilma7
1. jún 2022

Ja som zas neznášala, ak napríklad špinavé označuje niekto, že to je kakané. Tak som zvykla upozorniť. Koľko má malá?

basska_b
1. jún 2022

Ze vraj ludia, najma muzi, pri komunikacii s babatkom podvedome zvysia hlas, lebo babatka maju rady vyssie polohy hlasu. My sme mali vo vchode zenu, co porodila dvojicky, muz bol pracovne vytazeny, neskor ju opustil a vela jej chodila pomahat mama. To bola hroza, jak maznavo sa s tymi detmi rozpravala 😁 vtedy som sa zapovedala, ze ja to robit nebudem. Do roka je ti asi jedno, ale deti sa potom naucia zle rozpravat. Inak ked svokra hypnotizovala moje deti pri krmeni, tak zacali vrestat a nechceli jest. Svokra sa priznala, ze to v nej prebudza spomuenky na to, ako krmila svojich synov, ktori nechceli moc jest a napokon s ulahcenim povedala: "Ale dobre ti jedia... to je super." Ja si myslim, nechaj babke sa pomaznat :D ale neskor nech ho uci hovorit normalne

eva233
1. jún 2022

Nemám to rada ale je pravda ze občas aj aj poviem malému nejakú zdrobneninu. Ale aby som veci pomenovavala inak napríklad švagriná vždy hovorila deťom, že svetlo-lampa je žiža 🤷‍♀️🙈😁..... A keď sa opýtaš 3r chlapca kde je lampa tak nevie 🤷‍♀️🙈.... Takže normálne si sadnúť a povedať mama ja viem, že sa tešíš z vnúčata ale mne to prekáža a nechcem aby si na ňu rozprávala hlavne nie šušlavo a normálne by som jej dala prečítať všetky tie články logopedičiek, ktoré to neodporúčajú..... a akože ak povie napríklad havo alebo ideme papať to by som ešte brala, ale tým to asi končí moja mama keď začala malému vravieť, že to je bekané- špinavé🤷‍♀️🙈🤦‍♀️tak som to rýchlo stopla 😁..... Prípadne aspoň za tým citoslovcom nech povie normálne slovo napríklad my sme tak hovorili na malého, že au to páli alebo fuj špinavé a podobne.... A keď nie tak ísť do extrému ako náhle tak začne rozprávať ona tak aj ja by som začala ona mamušulienučka našučká zlatušuličučučká dáš si kávučulienôčku? Aje nie, že ju hneď vypijuškáš, lebo to je pá, au a mohla by si mať bobenko na ručičke a ešte to aj jozjejuškáš a vsetučko to bude kakané 🤣