Stalo sa niekomu, že ste zdieľali fotky vašich detí (napríkad na fb) a v určitom veku sa na vás začali hnevať za to?
Zo sveta je známych čoraz viac prípadov, kedy deti dali dokonca rodičov na súd. A pri tom, čo predvádzajú niektorí rodičia sa ani nie je čomu diviť. Základná otázka, ktorú by si každý rodič mal položiť, či fotka, ktorú ide zverejniť je dôstojná. Či by sa samotnému rodičovi páčilo, keby všetci videli ako rodič sedí na záchode, alebo ako plače. Druhá otázka je, či tých zverejnených fotiek nie je veľa.
Myslím, že ak rodič zverejní 10 fotiek za rok - z narodenín, z dovolenky, s vysvedčením, kde nie je nahota, nedôstojná situácia a dieťa je na nej zachytené v normálnej póze a s normálnym výrazom v tvári, nemá sa dieťa, ani v dospelosti za čo hnevať. Bohužiaľ, veľa rodičov nemá ani štipku zdravého úsudku.
Nie toto svojmu dieťaťu nerobím. Nedávam na soc. siete žiadne fotky
Chranim jeho súkromie a nechápem že niektoré matky sj tu dávajú pomaly denne foto svojich deti
Mam pochopenie ak niekto dá pár foto z dovci či nejakej akcie, ale v istom veku by mal už rešpektovať aj názor svojho potomka či s tým súhlasí alebo nie
A už vôbec nechápem že niekto dá fotku nahého či pokakaného dieťaťa a potom sa na tom decka o pár rokov smeju
No oni sa hnevaju aj preto, že s umelou inteligenciou si v dnesnej dobe z portretu dieťaťa vie nejaky uchyl spravit celkom nechutbene video.
Pozrite si Video "A message from Ella" deutsche Telekom.
V neďalekej škole riešili kyberšikanovanie, decká použili fotky spolužiačky zo sociálnych sietí vierohodne ich upravili do sexuálnych polôh a šírili.
Teraz aj AI sa dá zneužiť a vytvorí ti veľmi realistické fotky, keď ju nakŕmiš vstupnými fotkami danej osoby.
neznasam ked to robi moja mama... vyberie tie kde vyzerame jak debili a to zavesi na fb - lebo sak strasne vtipne.. po xy hadkach to nastastie uz nerobi co sa tyka dcery tak vyebram s nou ale na fb mam len rodinu a nie neznamych a aj to z dovodu ze doma nezijeme a oni ju chcu vidiet tak to riesime takto
Respektujem nazor deti a ich fotky nikde nedavam. Ani oni sami fotky na net nevesaju.
Som šťastná, že v dobe, keď som bola dieťa neexistovali sociálne siete a moje fotky z detstva sú pekné uchované v súkromí v rodinnom albume.
Mne osobne sa už prestáva páčiť aj uverejňovanie foto z MŠ
Je v poriadku ak sem tam pridajú nejaké foto ale hádzať na net každý detsky prdik mi príde cez. Bežné mi vyskakuju fotky z MS v našom meste a nepochopím túto formu propagácie. Kopu cudzích deti ako jedia, ako sa hrajú
Po prvé ma to nezaujíma.a po druhé nechápem ze to rodičom nevadí.
A to pridávanie fotiek na fb svojich detí považujem za poriadnu diagnózu dnešných rodičov.
Je to strašne! Mal by byť nejaký zákon na ochranu detí.
Ja občas, keď mi to schvália.
Moja mama to našťastie nerobila a ani nerobí. Ale mamy mojich známych... Nie je nič zlé na tom, ak sa zazdieľaju určité fotky, ale súhlas alebo aspoň: ,,dávam tieto a tieto fotky na FB, môže byť?" by mal prebehnúť. Pre dieťa je to dosť nepríjemné ak sa to udeje bez súhlasu, hlavne ak rodičia dávajú na profilovku fotku prave nicb s deťmi, alebo najhoršie čo môžu urobiť je, že tam čapnu dieťa samé. Plusové body ak to je fotka z pred pár rokov, už neaktuálna. Hlavne to môžu vyhľadať ostatní, a ako už bolo vyššie uvedené, prináša to materiál na výsmech alebo kyberšikanu.
Fotky detí nezverejňujem. Keď budú staršie a budú si chcieť zverejniť svoje fotky z detstva môžu to urobiť kedykoľvek. Rovnako nefotim dieťa, ktoré plače, hnevá sa, cíti sa nepríjemne.
Našťastie toto moje rozhodnutie rešpektuje celá rodina (väčšina má rovnaký názor) takže sa nemusím obávať že sa deti raz nájdu na nejakých fotkách, ktoré sa im nebudú páčiť
Už len z dôvodu bezpečnosti by sa nemali na žiadnych sociálnych sieťach zverejňovať fotky deti. Ani na FB ani insta ani tu na MK. Skrátka nikde.
Moje deti (teenagerky) su absolutne proti zverejnovaniu ich fotiek. Same tiez nic nezverejnuju, iba ak kresby (a FB pokladaju za trapnu socialnu siet pre dochodcov, volicov Smeru a Republiky).
@simona20201309 presne. my sme nedali suhlas na toto ako jedini z triedy. Pridavaju toho dost vela a stranka na fb je otvorena, takze to sme nechceli. Osobne syna nedavam nikam, max od chrbta na moj sukromny ig, kde mam len rodinu a kamosky.
Nedávame žiadne fotky na FB, IG. Tak sa nemôžu hnevať. Škola ich dáva veľmi veľa. Z každej školskej akcie, družiny. Deťom to nevadí.
Ja nedávam na net ani svoje fotky ani dcéry. Čo si pamätám dala som na FB jednu, keď mala mesiac. Je to choré keď rodičia uverejňujú pomaly "každý prd". Tiež by som nebola nadšená keby na nete nájdem xy svojich fotiek
Nezdielam fotky svojich deti na soc sietach
Pred par rokmi som natrafila na fb spoluziaka, mal dceru prve dieta po 40.a nevedel od radosti, co zo sebou. Dal fotku vo vanicke a malej bolo vidiet rovno do susky, pastva pre oci pedof. Vtedy mi napadlo, ta ti za 15.rokov pekne podakuje...chudak decko. 😮💨
nezdielam od narodenia ziadne fotky a nastastie ani skolka, foto posielaju len rodicom cez edupage.
Zatiaľ sú deti ešte malé, ale aj toto je jeden z dôvodov prečo nedávam fotky svojich detí na sociálne siete. Pre mňa sú to súkromné veci a na to máme doma rodinný album. Ale každý nech si robí po svojom. Ale čo ma asi tak najviac zaráža zo všetkého, keď ženy dávajú na sociálne siete fotku bábetka, keď je ešte v brušku 🤷♀️
Volakedy to bolo strasne IN ked bol rozmach pokecu, fb aj inq vsade pchat fotky ...vtedy som bola dobre naivna ale ludia si neuvedomuju ze to moze byt nebezpecne ..mne napriklad z fb aj z pokecu jeden vtedy kamarat kradol fotky ako aj vacsine inym a zrobil si z toho domaci album na uspokojovanie pocas suchania jeho palice. ....dlhe roky nikam nic o sebe nedavam, nepouzivam ani aktualne priezvisko aby ma ludia hladali, taktiez nedavam nikam ziadne fotky svojej rodiny a taktiez si nezelam aby niekto z rodiny uverejnil nejaku fotku kde som aj ja ....len zial niektori stale maju potrebu ukazovat ako si kto zije svoj zivot a zbierat natom mizerne "lajky"
Nerozumiem prečo ma niekto potrebu dávať fotky svojich deti na sociálne siete. Vám sa to niektorým možno zdá prehnane, veď je to len fotka bábätka, školáka, to dieťa to nevníma. Ale keď bude staršie môže to byť problém. Pamätám sa ako sa mi na základnej smiali kvôli takej fotke, lebo som mala asi 8, dvojdielne plavky brucho ako nejaké obézne dieťa, lebo som sedela zhrbena. Môj ujo to pridal na fb par rokov potom ako ta fotka vznikla a napísal niečo v zmysle že aká som bola vtedy mala zlata. Asi dva mesiace sa ma ten výsmech držal, lebo som na tej fotke nebola ani zlata ani malá. Takýchto prípadov poznám fakt bez prdele desiatky. A to nehovorím o tom, že niekomu príde úplne normálne zdieľať nahé fotky svojich deti, lebo veď su to deti, nie su sexualizovae….. až na to, že sú a to viac ako si dokážeme pripustiť. A to ani nehovorím o pedofiloch, to je kapitola sama o sebe. S príchodom umelej inteligencie ešte len prídu problémy so zverejňovaním fotiek. Veď už teraz sa dajú vytvoriť deepfake fotky a videá, ktoré väčšina ľudí nedokáže vyhodnotiť ako deepfake. Za 5 rokov to bude na takej úrovni, že nebudeme chápať. Budú sa rozširovať možnosti toho čo sa dá vytvoriť.
Keď sa chce niekto pochváliť fotkou deti, nech si to posiela do whatsappu. Veď sa dajú urobiť skupiny, urobte si skupinu mamičiek, alebo rodinnú a tam si to posielajte. Ale chápem, že to niekomu nevyhovuje, lebo tam nikdo nerozdáva lacný dopamin v podobe srdiečok a lajkov.
Akože ja chápem, že 10 rokov dozadu to ešte take nebolo, ale po takom čase a v takom extrémnom pokroku čo sa internetu týka, by som čakala že ľudia budú v tomto ohľade aspoň trošku gramotní.
Nikdy nezverejnim dieta na internete
Preco by som to ako matka robila? 🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Podstate áno, pamätám si časy kedy sa mamka tiež z nás tešila a kadejakú fotku hodila na fb kde sme vyzerali hrozne Ale podľa nej to boli pekne fotky. Hnevali sme sa preto na ňu lebo hocikto mohol vidieť tie fotky s nám sa to nepáčilo. Boli to časy keď sme boli ešte v puberte. Teraz už na tom nezáleží.