Zažili ste niekedy stav, že nemáte chuť do života?

12. nov 2024

Zažili ste niekedy stav, že vlastne nemáte chuť do života? Nič vás nebaví, nič vás neteší. Robíte všetko ako sa má, chodíte do prace, naoko žijete ale predsa to tak nie je. Od smrti najdôležitejšieho človeka v mojom živote uplynul už rok. Nič sa nezmenilo. Prázdne miesto je stále rovnako veľké ako pred rokom a ja viem že také bude už navždy. Taká ničota všade dookola. Nezáleží mi na tom, čo a či vôbec niečo bude zajtra. Ako nájsť znovu chuť k životu? Alebo to bude takto už navždy?

majkamasar
12. nov 2024

A kto bol ten človek, ktory odisiel. Priatel, rodič? Treba hladat novy zmysel zivota.

tundra
12. nov 2024

Zivotna energia, sa tvori v nadoblickach.Ked je znizena produkcia,upadame do letargie,unava,nechut do zivota.Mne pomohla akupunktura,3 mesacna terapia.Skus,mozno pomôze aj tebe.Drzim palce❤️

deti95060810
12. nov 2024

asi ti pomôžu len psychiater s ad, alebo dobrý psycholog....
mne tiež pred necelým rokom zomrel dôležitý člen rodiny, ťažko to znášam, ale verím že sa má lepšie resp. že sa má dobre. my sme veriaci tak o to je to asi ľahšie ...

lonely66
12. nov 2024

tak ak sa toto udialo "odchodom" človeka, ktorého si milovala (predpokladám, že šlo buď o životného partnera alebo nebodaj o dieťa, nanajvýš rodiča), tak budeš potrebovať asi pomoc psychológa.
ak je to niekto vzdialený, pomoc psychológa vyhľadaj o to rýchlejšie. rok je dosť dlhá doba na to, aby si sa psychicky oklepala zo smrti človeka, ktorý ti bol "vzdialený"... takže tak či onak odporúčam terapie.

bublinka1426
12. nov 2024

@lonely66 rok nie je dlha doba ani zdaleka. ked sa jedna naozaj o milovanu blizku osobu

jamimo
12. nov 2024

@tundra tu si dovolím doplniť. V tradičnej a klasickej čínskej medicíne znamená krv=život. Krv filtrujú obličky. Obličky človeka získavajú životnú energiu od matky v prenatálnom vývoji, zodpovedné čínske páry sa pripravujú aj 2 roky vopred pred oplodnením. V živote sa stráca obličková energia = menštruáciou, pôrodom, zlými vzťahmi, myšlienkami, častým sexom, stresom, negatívnymi emóciami, slabou energetickou výživou a zlým pitným režimom. Nadobúda sa ťažko naspäť. Byliny, akupunktúra, meditácie, výživa, moxa, tai chi, chi kung, čínska metafyzika, jin a jang, orgánové pulzy, meridiány... Problematika je komplexnejšia, záleží od koreňa, kmeňa a vetvy, ducha Shen, postavenia hviezd, oslabenia...Nepoznám múdrejší a komplexnejši prístup ako TČM 👍
PS: Úplne zjednodušene, sivé vlasy v mladom veku, je oslabená energia obličiek, oslabená životná energia. Už aj starí ľudia kedysi hovorili, že mladý, šedivý človek má starosti a zostarol... (áno, lebo jeho životná energia vyhára) Alebo pri hroznom nešťastí, napr. utopenie, havária nájdu nebožtíka so sivou hlavou= od tej hrôzy umierania mu osivela-obelela hlava.... Lebo životná energia vyhasla. 🤔 Mne to dáva komplexnú skladačku.

jamimo
12. nov 2024

@autor... odchod blízkeho človeka v živote zanechá ranu v srdci, aj v duši. Súcitim s tebou. Dodám, že každý jeden z nás sa v živote už stretol alebo stretne s veľkou stratou. Nechaj svojmu smútku priestor, skús však smútkovú terapiu, konzultáciu s psychológom. Daná osoba ti bude chýbať celý život, nikdy nezabudneš. Daj však šancu tomu, aby sa ti ľahšie žilo. Dostal/a si dar života a to je vzácnosť. Aj pre teba slnko svieti. Prajem všetko dobré 💖

loliki
12. nov 2024

Zájdem si do knižnice a nájdem si dobrú knihu. Teraz mám napr. Miluj svoj život (Louise Hayová). Alebo si dám vitamíny a minerály (Magnézium). Ak treba, De-press. Alebo pomôže veselšia hudba. 🙂

refly
12. nov 2024

@jamimo Nikomu nemôže v momente obelieť hlava.... farbu udáva pigment, ktorý folikul produkuje. Ten vlas sa farebný "vyrobí". Eventuálne pigment dôjde, folikul prestane pracovať ako má a od nejakého momentu bude produkovať iba biele vlasy. Stres tomu dopomáha, ale stále je to dlhý, niekoľkoročný proces. Ak nájdu nebožtíka po nehode so sivou hlavou, tak buď bol taký už dávno predtým, alebo po okolí behá nejaká mentálne chorá kaderníčka s flaškou peroxidu...

Ale k veci... na takéto stavy je najlepšie psychológ/psychiater, ideálne čo najskôr. Niekedy sa človek začne dávať dokopy pomaly aj sám, niekedy nie. Tieto stavy vedia trvať roky, dekády. Keď je to taký horší prípad, tak to prázdno a nedostatok chuti a sa vie zmeniť na totálnu nechuť existovať, všetko vyžaduje hroznú energiu, človek je stále unavený... Raz si povie "Veď nič sa nestane keď dnes nevysajem alebo si neumyjem zuby" a o dva roky neskôr si uvedomia že si nepamätajú kedy naposledy sa osprchovali...
Môže sa to zlepšiť, ale nemusí... ak to už trvá rok, tak to je dosť dlho a fakt by nebolo od veci sa to pokúsiť riešiť. Také rady ako -vitamíny, slniečko a veselá hudba- sú milé a neublížia, ale očividne to to radí niekto, kto ani netuší čo sú dlhodobé depresívne stavy. Držím ti palce. Takáto depka je riadna suka...

neson123
12. nov 2024

@tundra ako sa da zistit cinnost nadobliciek?ako prebieha akopunktura?

tundra
13. nov 2024

@neson123 prides na terapiu,dostanes otazky s cim mas problem.Terapeut, nahmata pulz na ruke,cca.minuta,potom na druhej.Podla odozvy pokracuje s bodmi,ktore su prepojene s pecenou,zaludkom alebo podla toho s cim mas problem,ked je niektory citlivy,dava doplnujuce otazky.Potom ta napicha ihlami a hodinu lezis na lôzku,v pozadi relaxacna hudba.Ja zaspim v priebehu minuty.Po hodine pride,spyta sa ako bolo,vybere ihly a ides domov.
Chodime s manzelkou, uz velmi dlho na akupunkturu.6-7 rokov.Manzelka kazde 2 tyzdne,ja cca.raz za mesiac.80% preplaca zdr.poistovna.
Pri akutnych stavoch, dava lieky na prirodnej baze na podporu liecby.Napr. mal som golfovy laket na obidvoch rukach a az po nasadeni protizapalovych liekov, sa mi stav vyrazne zlepsil.Obvodny doktor mi dal mast za 8 fr. ...
Tu je link s vysvetlenim - oblicky- zivotna energia.
https://www-akupunkturpraxis--luzern-ch.cdn.amp...
Skus poguglit,najdes vela odkazov...
Ja akupunkturu, po vlastnych skusenostiach,môzem len odporucit.Treba hladat cloveka,ktory to vie a ma dobre referencie.
K nasmu terapeutovy, cakas na termin cca.6.mesiacov.

katuskamala1
13. nov 2024

Ako dlho si od straty? A kto to bol? Zazivam rovnake obdobie ako ty,preto sa konkretne pytam

tramuntana
13. nov 2024

Vidím tu dve roviny, ktoré riešiš. Prvou je, že aj po roku od straty si v etape hlbokého smútku, čo vedie k strate životnej energie, čo spôsobuje startu chuti do života. V tomto poradí treba riešiť . Vyhľadaj pomoc odborníka na smútkovú terapiu: napr. OBč. zdr. Kolobeh života. Darmo budeš riešiť somatický dôsledok, keď príčinou je nevyrovnanie sa so stratou blízkeho človeka. Aj smútok má svoje etapy. Čo je v poriadku. No ak trvá dlhšie ako pol roka a prejavuje sa až nechuťou žiť, kedy sa život okolo nás odoháva ako filmový pás, no my nie sme jeho súčasťou, je namieste riešiť situáciu. Držím palce, prajem veľa síl! Skús aj kombináciu smútkovej terapie a kraniosakrálnej terapie, viac na : www.kraniorevital.sk

jamimo
13. nov 2024

@refly tvoj názor... v mojom detstve sme zažili pátranie po nezvestnom chlapcovi. Bol nezvestný 2 týždne. Dokonca rodina využila psychotronika. Našli ho utopeného a komplet šedivého. Mal 8 rokov...
Info k náhlemu ošediveniu:
Do vyčerpania zásob
Vedci sa zamerali na skupiny nervov, ktoré sú súčasťou sympatického nervového systému. Práve ten je aktívny v strese. Vlákna sympatických nervov vstupujú do každého vlasového vačku na koži. V strese sa z nich uvoľní noradrenalín, ktorý je vychytávaný v pigmentových kmeňových bunkách.
Vo vlasovom vačku sa z kmeňových buniek vytvárajú bunky vytvárajúce pigment zodpovedný za farbu vlasov. Ostatné kmeňové bunky slúžia ako zásobáreň takýchto buniek. V strese vedci pozorovali nadmernú aktiváciu kmeňových buniek.

Všetky sa zmenili na bunky vytvárajúce pigment, čím došlo k úplnému a predčasnému vyčerpaniu ich zásob. Stalo sa tak v priebehu niekoľkých dní. Akonáhle k niečomu takému dôjde, nie je možné tvorbu pigmentu obnoviť. Poškodenie je trvalé.
Štúdií je však málo. Mne to však dáva zmysel, aj z pohľadu TČM, aj dnešnej medicíny 🤷‍♀️To už je ale iná téma...

refly
13. nov 2024

@jamimo Kebyže si tie články aj prečítate, tak by ste vedeli že
To stou Mariou Antoinetta je 1) legenda. Tiež môžem povedať že vlkodlaci existovali, lebo o nich boli zmienky
2) píšu že bola väznená rok, počas toho jej oholili vlasy a nemala prístup k farbám. To by spôsobila že farebne vlasy boli šmyknuté a to, čo dorástlo boli šediny. A "rok" fakt nie je overnight.
A je spomenutý ešte rapídne vypadávanie farebných vlasov - canities subita- autoimúnna choroba. Výsledok je tuto tiež všelijaký, lebo to by musel mať človek na hlave prevahu tých šedivých, ale dosť farebných, aby to pôsobilo ako "ošedivenie". Lebo ak by som napr ja stratila všetky farebné vlasy z čítania modrého koňa, tak by mi ich ostalo na hlave asi 30 dokopy a to by si nikto so zošedivením nesplietol, lebo to je jasná plešivosť. Tiež tam nie je napísané, čo je "rapídne". Ak by niekto došiel o všetky vlasy behom pol roka, to by bolo tiež rapídne.

Nie sú žiadne oficiálne zmienky že by sa také voľačo niekedy stalo a ani sa to stať nemôže, lebo to nedáva zmysel. Máme jeden prípad, ktorý sa považuje za legendu a je k tomu logické vysvetlenie.

jamimo
13. nov 2024

@refly ale ja tomu rozumiem. Viem že syndróm M. Antoinetty je vnímaný a prezentovaný ako legenda. Nemôžme však so 100% istotou tvrdiť, že jav ošedivenia pri extrémnom strese neexistuje 😉 To mi pripomína jednu scénu a hlášku z filmu s Bolkom Polívkom..(nepublikovateľné) 😄😄😄

xux
13. nov 2024

Ahoj, ak chces tak mi napis, prezivam rovnake

grof_monte_christo
13. nov 2024

Autorka, ja mam pocit, ze ty si tu už raz písala a tiež si nereagovala ani na jeden komentár. Preco toto robíš? Ľudia si dajú námahu ako ta podporiť a ty to všetko ignoruješ.

lubkovaandrejka
13. nov 2024

@jamimo zaoberas sa cinskou medicinou? Celkom ma zaujalo,co si tu popisala.

klotildabazarik
13. nov 2024

Kazdy den

jamimo
13. nov 2024

@lubkovaandrejka ešte neštudujem, ale budúci rok hádam...Niekde treba začať, vzdelávanie na celý život 😉 Napr.
http://www.tcmordinacia.eu/index.php/79-ordinacia
https://www.metatron.sk/
https://skpodcasty.sk/podcasty/akademia-cinskej...