Dobrý deň, potrebujem radu a začnem tu. Máme rodinného príslušníka závislého na alkohole. Má 37r. Chcem mu pomoct prestať piť ale má to viacero problémov:
- on sám si to jednoducho nechce priznať, stále zatĺka, klame, schováva sa, …popripade chytí sem tam slabú chvilku (ked to uz fakt prepiskne a je napr agresívny alebo spraví nejaky problem) tak vtedy sľubuje a prisaha ako prestane ale trva to vacsinou max 3-5 dní
- závislý je dlhé roky, síce s malou prestávkou (po tom čo bol 2x hospitalizovaný na jisku kvoli chorobám z alkoholu ktoré vyliečené nemá a ani uz žiaľ nikdy mať nebude a na ktoré musel bezpodmienecne prestat piť inak ho to zabije)
- no a napriek tomu o liečení nechce ani pocut
Dohovárania či po dobrom, či po zlom, v opitosti aj triezvosti máme s ním za sebou neúrekom. Nepomáha nič. Aj napriek tomu všetkému alkoholizmus odmieta prijať a liečenie neprichádza z jeho strany do úvahy.
Preto sa pýtam ľudia, ak viete alebo máte skúsenosti, prosím pomôžte mi. Počula som o liekoch (kvapkách) ktoré sa dajú podat aj bez jeho vedomia a súhlasu do pitia alebo jedla a spôsobujú averziu voci alkoholu ale či naozaj existujú a sú volnopredajné, netuším. No viem len to ze jednoznačne musim konať takto bez jeho vedomia lebo mi ho ten chlast zoberie úplne…
Za každú radu alebo pomoc budem neskutočne vďačná.
Podat lieky komukolvek bez jeho vedomia(okrem nemocnice v niektorych pripadoch ) je neeticke a trestne!!! A antrabus( anticol) nesposobuje averziu k alkoholu- skor silnu opicu a nevolnosti aj po kvapke alkoholu- rumova pralinka.
@annabel12 porad sa tu:
http://www.otvorene-srdce.sk/o-projekte.htm
Pokiaľ sám nechce, neurobíš nič ... zbytočne sa oberáš o energiu.
precitaj si nieco o spoluzavislosti a chod niekam do centra sama. k psychiatrovi alebo podobne. nie je v tvojich silach a moznostiach ho zachranit. musi sa chciet zachranit sam. prijat toto je jeden zo sposobov ako si pomoct a de facto aj jemu to pomoze
Nijako. Keď to on odmieta a nechce sa liečiť, tak nič neurobíš.
A čo sa týka liekov, jednak je to zakázané, bez vedomia davat niekomu nejaký liek, a potom, aj keď mu bude zle po tom lieku, tak on si bude myslieť, že to bolo z toho jedla (veď nebude tušiť, že manželka mu tam dačo pridala)
Takže ani "tudy cesta nevede"
Distancovat sa.
Ahoj, vyhladaj psychologa pre seba. Mohol by ti pomoct vyrovnat sa s tym. Ja som bola velmi mlada, ked som mala strach o blizkych ludi v mojom zivote. Raz uz pretiekol pohar mojej vydrze v tych napätych situaciach. Vtedy som sa zmierila s tym, ze ti ludia mozu zajtra zomriet, ze nie je v mojich silach im nijako pomoct. Toto uvedomenie mi prinieslo ulavu. Znie to hrozne, mna toto nastavenie vsak ochranilo.
Ako ti uz zeny vissie pisali, ked ten clovek nechce, mozes kankan na hlave skakat. On musi chciet. Ani na liceni ho nemozu drzat proti jeho voli.
Prajem ti vela zdravia
@annabel12 aha. Pochopila som, že si manželka. Ale to vlastne na veci veľa nezmení, bohužiaľ, aj on nechce, skutočne nič nemôžeš urobiť. Na liečenie ho nasilu nevezmu, lieky zbytočne mu budeš pchať (potajomky). Antabus sa podáva ľuďom, ktorí sa DOBROVOĽNE rozhodli liečiť a vedia o tom, že aj vypijú aj minimálne množstvo, bude im hrozne zle, takže to majú ako "pomôcku". Ale samotný liek určite závislosť neodstráni.
Tam je jediná možnosť liečby, aby bola úspešná - vlastne rozhodnutie a sila toho alkoholika (už navždy totiž bude abstinujucim alkoholikom)
Ono to znie kruto a tvrdo, ale ak sa brat rozhodne napriek všetkému upit k smrti, neexistuje nič, čo by ste mohli urobiť. Môžeš mi dohovoriť, poukázať na to, čo môže stratiť, aj to ze vám bude chýbať. Ale mam skúsenosti, že ani to nepomohlo. To píšem ako holé fakty. Mali sme na oddeleni veľa závislých, nespocitala by som ich. A paradoxne to boli celkom mladí aj úspešní ľudia, s kvalitným vzdelaním, zázemím (teda nie nejakí alkaci z parku) Zvlášt mi utkvela jedna žena v pamäti.
Chodila k nám na liečbu opakovane, bola to vyskoskolsky vzdelaná profesorka, úspešná v práci, prednášala v zahraničí, bohatý sympatický manžel, dve krásne dcéry, o peniaze nemali núdzu. On robil všetko, čo mohol, dcéry ju prosili, plakali, prečo to robí.
Nic nepomohlo. Proste alkohol bol silnejší ako ona, ako ľudia, čo ju milovali, ako kariéra, proste ako čokoľvek iné.
Zomrela mladá, nemala ani 42.
Tym nijako nechcem zlahcit tvoj problém, či obavy o brata. Len ti chcem vysvetliť, že často ani všetka snaha nestačí, ak dotyčný sam nechce
Mam brata alkoholika,37r. Pije roky rokuce. Po dllllhych rokoch pristupil na liecenie,nepomohlo.Lebo nechcel.Teraz momentalne caka na nastup na Prednu Horu. Rada by som mu verila,ze to zvladne.Ale viem,ze v prvom rade musi chciet on.
@annabel12 zial ano, musis sa pozerat na to, ako sa tvoj brat upija k smrti, lebo sa tak rozhodol. Lebo je dospely, svojpravny a o sebe rozhoduje sam. Mozes mu prehovorit do duse, mozes s nim navstivit odbornika, mozes ho odviezt na protialkoholicku kliniku a drzat mu palce, ale rozhodnutie musi urobit sam. Kontaktuj to otvorene srdce, naviguju ta. Moja kolegyna s nimi riesila zavislost, pomohli jej.
@annabel12 keď on nechce a nechce, tak ty sa mizes aj na hlavu postaviť, nezmôžes nič