Ahojte, mam taku kuriozitku a zaujimam sa o to, ci to tak vidim len ja, alebo by som si mala posunut hranice tolerantnosti. Kamarati nas zavolali na svadbu v juni a my tak isto ich v septembri. Nedavno z nich vyslo, ze prosia mojho snubenca aby robil zenichovy druzbu (nie hlavneho) lebo nevesta ma 4 druzicky, tak nech ma aj zenich 4 druzbov. Po tomto som sa uz na svadbu prestala tesit. Priatel sa ma pred nimi spytal, ci mi to bude vadit. Povedala som, ze mi to vadit nebude, ak to nebude vadit nemu. Dalej sa ale jeho uloha nerozoberala, len, ze sa budu so zenichom obliekat, fotit a pod. Ale cim viac nad tym rozmyslam tym menej sa mi to paci. Uz mame spolu dietatko. Cize sa vidim asi takto: priatel pojde na svadbu o par hodin iste skor (obliekat sa so zenichom) ja tam pridem sama s dcerkou...budem sa citit ok? Priatel sa bude fotit v skupinke druzbovia, druzicky, zenich, nevesta...ja budem stat oďbdalec a prizerat sa...priatel bude stat pri oltari s ostatnymi druzbami a ja s malou v skupine ostatnych hosti...priatel pojde v noci uniest nevestu (mozno) ja tam ostanem vladtne sama, dcerka uz...ustali by ste to?
Vau, nemam problem, tak si ho vyrobim? Vlastne mna to caka tiez 😀 a nesaliem z toho, nebud taka majetnicka, nevyplati sa to
ak ti to zrazu vadi tak sa porozpravaj s priatelom, ale ja by som zas dramu z toho nerobila, ved na hostine budete sediet pri sebe ci?
Mate diet, zijete spolu, navyse ste zasnubeni a mate naplanovanu svadbu uz na konkretny termin - ako moze tvoj priatel robit druzbu s nejakou slobodnou nezada ou druzickou????
Opytaj sa nevesty ci ti pojde za druzicku samozrejme jej muz nepojde za druzbu. Treba im teochu oci otvorit, ci by oni s niecom takym suhlasili.
no tak ja neviem... neviem aké staré máte dieťa a koľko tam s Vami bude... u nás deti išli podvečer už domov (väčšina si zariadila opatrovanie) prípadne tam neboli vôbec, hlavne tie úplne maličké. Áno... on pôjde skôr a Ty potom prídeš neskôr, tak na obrade budeš sedieť s inou skupinkou...ak tam niekoho poznáš, tak v tom až taký problém nevidím... to fotenie potrvá možno 15 minúť... a potom snáď ako družba nebude musieť sedieť pri ženíchovi a budete normálne spolu...
@stella2x suhlasim s @alaguema ale na druhej strane by som par nedelila. Ak muz je druzba, zena nech je druzicka, alebo ak zenichovi chyba druzba "do poctu" tak by si mohol vybrat napr niekoho slobodneho. Pary a este k tomu rodiny s detmi by som takto nedelila. To je ale moj nazor.
Nabuduce nekonaj unahlene, rozmysli si ci ti to vadi a tak odpovedz ;)
@stella2x neexistuje problém, ktorý by žena nedokázala vyrobiť 🙄🙄🙄
Čo ho máš v osobnom vlastníctve či ako? Preboha idete na svadbu, kde bude x ďalších ľudí, a tvoja predstava bola, že ti bude vkuse sedieť pri zadku a vypije a zje len toľko, čo ty dovolíš?
Ostatní družbovia nemajú priateľky?
A že si sa prestala tešiť na svadbu kamarátov, lebo tvojho chlapa "povýšili" na družbu a ty zostávaš len "obyčajný" hosť, tak to je top 😒
Ja neverim ze toto naozaj citam 😀 ty fakt enmas realne problemy? Toto co je akoze za problem? Moj muz bude teraz svedok kamaratovi, to nema byt svedkom lebo budem chcet aby v kostole sedel so mnou a s malou? 😀
@stella2x tak je to zahranicna tradicia a je to uplne bezne si volat zadanych, alebo vydatych/zenatych druzbov/druzicky. Ja som mala pozvanych druzbov/ky takto tiez a aj moj muz pozvany za druzbu ked sme uz boli manzelia. Ked mas este dieta tak co, ide viac menej o fotky, on pojde skor so zenichom sa fotit, posrandovat , ma byt v spolocnosti najblizsich kamaratov. Tym s dietatom mozes ist do kostola, pripadne rovno na oslavu kde uz bude muz pri tebe bezne sa to robi..
@stella2x Nebola som v podobnej situacii ale osobne v tom nevidim vobec problem 😲 .
Ani nechapem co je vlastne problem. Neviem o tom, ze by na svadbach tvorili druzicky a druzbovia pary. Vacsinou su druzicky kamosky nevesty a druzbovia priatelia zenicha.
Pojdes z domu neskor ako priatel, aspon budes mat viac casu na to aby si sa sama obliekla, ucesala a vyparadila dcerku bez nahlenia. Na svadbe bude vela hosti, ak ich nepoznas zoznamis sa. S malym rozkosnym dievcatkom na rukach sa ti bude urcite kazdy prihovarat. Ak nemas chut sa zoznamovat (a aj tak citis povinnost tam ist) tak sa pri ludoch pristavovat nemusis a stravis par chvil svadby len s dcerkou a zabavite sa po svojom 🙂 . Aj tak tam zrejme s malym dietatom neplanujes byt do rana.
Pokial na svadbu ist nechces tak nechod.
Nevadi mi, ze budem obycajny host...ani som to nenazvala problem, len sa pytam, ci to je bezne...nikulka1 tvoj muz bude svedok, nie druzba...vymenovala som chvile ked nebudeme na svadbe tvorit par...dokazem sa zabavat aj s inymi ludmi...partnerovi som doma neurobila peklo a nejdeme sa kvoli tomu rozchadzat (to k tomu vyrabaniu problemov)...
@stella2x realne z celej svadby budete bez seba cca hodinu mozno hodinu a pol,aj to je vela,a ziadny unos nevesty ani nemusi byt,a aj keby bol mozes ist aj ty,ved dieta tam asi do polnoci mat nebudes. A ano je to bezne,ine je keby mu pridelili aj druzicku a ma s nou byt cely vecer,ale ide len o to aby stal bokom v kostole a par fotiek,nic viac. Je to uplne v poriadku
aj ked tu urobilo zenske ,,osadenstvo,, z teba stiihacku a ,,riesiscku,, za mna by sa mali druzbovia vyberat slobodni resp druzicka si mala byt aj ty ked uz..ale ak im ide iba o foto tak na to kasli..ale ste par a oni to mali brat do uvahy podla mna
@mariamaria88 ved sa ho opytali a on jej ci to bude vadit,ak s tym ma problem nech mu to povie,a kedze je ticho tipujem ze kdesi hlboko v dusi vie ze je hovadina. A pidla mna si uz len namysla blbosti
moj muz bol svedkom na jednej svadbe, ked sme spolu chodili necele 2 roky, nemala som s tym nijaky problem (a to som na tej svadbe nikoho nepoznala), jedine, co mi vadilo, ze pri prvom tanci novomanzelov bol prinuteny tancovat so svedkynou zenicha, na tom sa vsetci paradne bavili, ze ja som "ostala na ocot" a vlastny frajer mi zdupkal ku inej babe, takze byt tebou, akurat si zistim, ci bude mat nejake povinnosti aj po obrade a foteni, aby si neostala nemilo prekvapena, ako som bola vtedy ja 🙂
čo ja viem,tak družba má byť slobodný a je mu "pridelená" družička,tej sa venuje,tancuje s ňou...takže ja takému postoju nerozumiem,načo práve jeho chcú za družbu.....na tvojom mieste sa tiež tam necítim dobre...je to zle vymyslené...to majú problém dopozvať nejakého slobodného kamaráta?
@mariamaria88 preco by mala brat nevesta a zenich do uvahy, ze oni su par?
Pokial zakladatelka nepatri medzi top 4 nevestinych naj kamosiek alebo najbliziu rodinu tak naco by robila neveste druzicku?
Ja osobne by som sa citila byť dost navyse druzicka, ak by som si jedina (na rodiel od zvysnych troch druziciek) nebola moc blizka s nevestou a bola by som tam iba preto, ze partner je v tom case niekde inde so zenichom. Pride mi prirodzenejsie byt s vlastnym dietatom na svadbe v obrovskom dave ludi ako natlacit sa niekomu cudziemu vo vyznamny den do najuzsieho kruhu rodiny a priatelov (medzi nevestine sestry a priatelky, ktore pozna dlhe roky).
Ved vacsinou su druzicky cely cas iba s nevestou, pomahaju jej s pripravou, robia podporu ked sa chysta, zabavaju sa a spominaju na spolocne zazitky. Su oddelene od zenicha a jeho druzbov. Tak naco by mali nevesta+zenich brat ohlad na to ci druzicky+druzbovia s niekym chodia ked aj tak nebudu okrem fotenia robit spolu nic?
Som nevedela, ze aj na takuto temu sa da diskutovat 😀 omg, ja idem tento mesiac na svadbu s malym dietatom cez pol sveta a este ani neviem, ci sama, alebo pojde aj priatel... Dobre sa tam zabavim tak ci tak!
Ja tiez nechapem, preco by to mal byt problem.. Ja som mala druzicky svoje najblizsie kamaratky a manzel najblizsich kamaratov.. a tak to ma byt.. nevidim dovod volat si za druzicku niekoho len preto, ze jej priatel alebo manzel ma byt druzba.. a vsetci boli zadani, dokonca zenati aj s detmi a nikomu to nevadilo.. Praveze sa citili pocteni, ze mozu byt druzbovia a druzicky.. 🙂 Jedinou ich ulohou bolo prist na chvilku na obliekanie, co bolo u nas asi pol hodinka a potom isli domov, pripadne ak chceli, ostali.. A na obliekanie niektori prisli spolu uz aj s partnermi, ked chceli.. Dalej stali pri nas pri obrade, po obrade sa chvilku s nami fotili a to bolo vsetko.. Potom sa baby prezliekli do svojich siat a fungovali ako pary so svojimi polovickami a chalani tak isto.. Ja som tak isto bola na 2 svadbach, kde bol moj manzel svedok kamaratom a vobec mi to nevadilo.. Bral to ako cest a ja tak isto 🙂
@stella2x prosím ta, venuj sa dietatu a neries ptakoviny.
Ja som tuto situaciu zazila, ked som chodila a mojim manzelom 2 roky a jeho bratranec ho zavolal, aby mu robil predneho druzbu a jasne, ze nevesta mala prednu druzicku a boli momenty, ked to bolo lahucko neprijemne, ale nic co by som nerozdychala...😉 cize brala by som to s rezervou ved bezny druzba nema ani tolko povinosti zapozuje na fotke a mozno na obrade bude inde inak hadam sediet na hostine budete spolu, ci...
Aj ja by som ako bezdetna asi rovnako reagovala, nech robi druzbu...taktiez mi je jasne, ze nie som s nevestou najlepsia kamaratka a nemozem byt druzicka, iba preto, ze priatel je druzba...do ich programu patri aj pochod v sprievode k oltaru, druzba, druzicka pred nastupom zenicha s nevestou, potom nejake hry pred odcepcenim, kde sa tiez maju zucastnit len druzbovia a druzicky...aj ked ide iba o fotky, nepotrebujem nikomu dokazovat, ze sme par, ani sa necitim menej cenna, ale v tomto stadiu vztahu si myslim, ze ma miesto po mojom boku pri svojej dcere...mozno som staromodna, ale v tomto som vyrastala...ale ak sa tak rozhodne moj priatel, tak nemozem nic urobit, ani mu to zakazat...chcela som vediet ako sa na to pozeraju iny ludia to je cele
Minuly rok bol moj manzel svedok/druzba na svadbe svojho najlepsieho kamarata. Ja so 4 rocnou dcerou v 8mesiaci tehotenstva ... ale bola som na neho pyšná!
@stella2x rozhodne by si si mala posunúť hranice tolerancie a tiež by si mala byť schopná stráviť chvíle v spoločnosti aj bez partnera. Ak si kladieš nad týmto otázku, či "to ustojíš", čo budeš robiť, keď budete mať nejaký skutočný problém?