Môj muž zarobí už dlhodobo viac než priemer. (stredný vyšší manažment v logistike) Samozrejme, je za tým veľa vzdelávania, školení, kurzov, zahraničné pobyty (na úkor toho, že ja som s deťmi sama bez pomoci). K tomu denné dochádzanie do iného mesta.
A teraz sa zadaril kariérny postup aj mne - dajme tomu lekárka, právnička, manažérka. Takže príjem bude viac než super.
Pointa - moji súrodenci aj keď tiež majú vzdelanie, nikdy nemali nejaké ambície, žijú tak, že "im to stačí". Majú partnerov, ktorí ich "ťahajú dole", odišli kvôli nim do menších miest menšími možnosťami na pracovný rast.
Život nie je len o kariére, a my sa aj napriek tomu držíme pri zemi, učíme deti skromnosti, nemajú všetko.
Len sa cítim nepríjemne voči súrodencom, keď už pri manželovim prijme si môžeme dovoliť viac si užívať a ked bude môj plat ... A oni zarábajú a pri týchto cenách im ledva vyjde. Vždy na mňa pozerali, že čo sa stále učím, skúšam šťastie, že si mám dať pokoj, aj závideli.
Ako sa tváriť, keď niekedy aj na tému peňazí občas príde téma?
Nemusíte sa cítiť nepríjemne. Každý si je strojcom svojho šťastia. Ja mám brata ktorý ma 2 VS a zarobí polovicu toho čo ja… a čo? Jeho život jeho voľba. Mne tiež nikto nepomohol keď som drela aby som sa dostala tam kde som… keď sa niekomu páči žiť v priemere je to ok. Ale nech sa nesťažuje a nerobí výčitky tým čo sa majú lepšie.
Veď si to zaslúžiš. Makala si, učila si sa. Tak prečo sa chceš cítiť zle? A ako to pomôže tvojim súrodencom, že sa budeš cítiť zle?
Kym ste tie peniaze neukradli, nie je dovod citi sa neprijemne.
Neprijemne by som sa cítila, keby som kradla. Nie zarábala.
Otazne je ci aj oni sa citia neprijemne alebo mas len ty predsudok.ci to vnimaju tak ze ten ich partner ich "taha dolu" alebo to vnimas tak zo svojho pohladu
Mozno su spokojni🙂povedali ti nieco v zmysle ze im to vadi ze sa mas dobre?moja svagrina lekarka zarobi vela,ale je velmi stedra,velmi jej fandim,nikdy mi nenapadlo sa s nou porovnavat
a tak ak ams ty taky pocit,mozes k nim byt velkorysa,ze im napriklad kupis viacej darcekov alw o im derom,mozno potom ten pocit nebudes mat.
Zarábam niekoľkonásobne viac ako moji súrodenci. Tému peňazí neriešime. Zo začiatku mal jeden súrodenec pripomienky aký mám ľahký život. Po 2-3 debatách o tom ako ho nikto tam kde je nedrží a ze ak sa chce mať ako ja musí urobiť aj toľko ako ja. Pretože tam kde som a k tomu paktu aký mám som sa nedostala tým ze nič nerobím. Čiže môže sa ďalej vzdelávať a dosiahne to co ja a možno aj viac... A viac o tom nedebatujeme
Preco by ta to malo trapit. Je to predsa ich volba, ci uprednostia klud, pohodu a sediet doma miesto neustaleho vzdelavania, snazenia sa a kvalifikovanej prace.
To je ako s ludmi, co si idu zarobit do zahranicia a druhi sedia doma, lebo uprednostia volny cas. Ak chcu at to co maju ti vonku, nech sa paci, chodte pracovat do zahranicia tiez.
@lasoli presne tak🙂mam znameho ktoremu brat kupil na okruhle narodeniny novu Audinu😀vsetko je o uhle pohladu.
Ja mam brata, ktory zaraba o x-tisic viac ako my a ani by mi nenapadlo mu zavidiet, ja mu to prajem. A nemyslim si, ze by sa on zapodieval tym, co si o nom v tomto smere myslim. Peniaze nikdy nie su pre nas temou na debaty, ved to je trapne.
@zuzinabila ved tak,potom aj ten zly pocit opadne.
Najtrapnejsie je, ked sonduju, ci sme vyhrali v loterii 🤦 tvarim sa, ze nepocujem radsej.
@babulkomale a vyhrali? 😜
@zuzinabila na to by som dala pozor… ja som bola tiež veľkorysá a po tom čo som bola okydana že som arogantná a na peniaze tak som s veľkorysostou skončila.
@morgane1975 tak,myslim ze toto je velmi individualne.su aj rodiny,kde to normalne funguje
Tiez mame o dost vyssie prijmy ako napr. moja sestra a jej manzel, ale ja sa o peniazoch nebavim s nikym a ked kupime napr. nove auto, tak to tiez s nikym nerozoberam. Nejako nechapem, preco by si sa mala citit neprijemne. Naozaj nepojdem vratit polovicu vyplaty, len aby som mala rovnako ako niekto iny.
Ja nerozumiem celkom tomu- cítiť sa preto zle- máme tiež v blízkej rodine nadštandardne zarábajúcich- ja im to nezávidím- vidim, čo je za tým, aj na úkor čoho ten kariérny rast bol (nebolo to zadarmo- a určite ani u Vás s mužom). Každý si zvolí cestu- niekto chce viac pokoja - mozno je viac rodinne založený a niekto si potrebuje budovať aj karieru-, ak Ťa súrodenci majú radi, určite Ti to nebudú závidieť. A ak Ti nedopraje vlastná rodina, tak potom by som to neriešila už vôbec.
@zuzinabila viete, položte si otázku, čo keď raz v budete potrebovať niečo od nich… mne určitá situácia otvorila oči a to som si myslela tiež že ako úžasne nám to v rodine funguje. Kým nezažijete na vlastnej koži, nepochopíte.. 😜 ja viem že už nikdy nebudem tak sprostá… pardon veľkorysá k niekomu kto ma za chrtbtom okyda.
Ono, zaklad je nebyt z toho nadstandardneho prijmu pototo, potom Ta budu brat uplne normalne aj druhi.
@morgane1975 🙏mame uplne rozdielne zivotne skusenosti.pre mna bohuvdaka,pre vas bohuzial.mrzi ma to za vas
@dskjhfdlkdjhl toto je jedna velka pravda. Napriklad moj brat je jeden kulturny, inteligentny clovek, ktory by ani len nenaznacil, ze sa ma lepsie ako cela nasa familia dokopy, preto nam ani len nenapadne posudzovat ho cez peniaze. Ja este vzdy uprimne poobdivujem a pochvalim, co maju a som spokojna, ze sa im dari. Tato zavist medzi surodencami zrejme funguje len v rodinach, kde su pokaslane aj ine veci.
Trosku ta chapem, aj u nas je to v rodine tak, ze mame o cosi viac ako surodenci a rodicia. A tiez mam z toho niekedy neprijemny pocit, ale u nas je to aj v tom, ze sa mi zda, ze trosku aj zavidia a ocakavaju, ze im budeme davat viac, ako by to bola nasa povinnost. Takze to, ako sa citis, velmi suvisi s ludmi, ako sa k tomu stavaju oni.
Okrem toho mam pocit, ze od detstva sa do nas spolocnost snazi vstiepit, ze byt bohaty znamena urcite povinnosti voci ostatnym, chudobnejsim a ked sa nepodelis, tak si sebecky, neludsky tvor. A potom ked sa ti dari trosku lepsie, tak mas vycitky svedomia.
Ale ak si uspesnejsi vdaka svojej snahe a vynalozenemu usiliu, nemas sa preco citit zle.
@zuzinabila ja som tiež 10 rokov hovorila bohuvdaka 😜
Mame tiež vyšší príjem než je priemer a riešia to iba kamaráti. Vôbec sa spolu nemôžeme baviť o peniazoch, pretože každá debata konci tým, že “vám sa dobre hovorí, vy máte peniaze”. Ale čo snahy za tým bolo, nikto nevidí. Rozhodne sa cítim nepríjemne v tej partii. Rodina nám naopak praje.
@eva_176 a podla teba je to zla filozofia podelit sa ked mas nadbytok?vola sa to princip socialnej solidarity a subsidiarity...takto funguje vzdy aj vyspely stat.mne sa to az zle cita,ked niekto zmysla opacne😬
ja neviem ono je to o prioritach....narovinu mam to naopak, moja sestra a svagor zarabaju nadstandardne, druhy svagor detto, a vies co nezavidim...ano, mali sme aj my moznost byt niekde inde a zarabat "velke prachy" pravdepodobne aj viac ako dvojnasobok toho co mame teraz a budovat karieru a vlastnit xy dalsich veci co si ludia zavidia...no my sme sa rozhodli ked som bola tehotna, opustit velkomesto kde sme mali vsetko rozbehnute, a vratit sa na krajny vychod k rodine, kupili sme mensi domcek v centre mesta, mame klasicku pracu s vyhovujucou pracovnou dobou aj platom, zijeme si tak ze odlozime kazdy mesiac aspon par stoviek a staci nam to... jednoducho sme uvazovali ze pre deti chceme viac ako len peniaze, chceli sme im dat moznost stravit co najviac casu so zvskom rodiny, kazdy tyzden vidia babky, dedka, strykov, sesternice, ak nieco treba vidia ze si ako rodina pomozeme. Jednoducho detstvo podobne ako sme mali my s manzelom. Takze ano penazi mame menej ale nezavidim ani trochu .... vidiet svoju rodinu 2xrocne nam za tie prachy nestoji. Zaroven im prajem ked uz maju tie peniaze, tak ano vyuzivaju ich vo velkom a aj to vidno, ale maju to za taku cenu aku som ja nebola ochotna podstupit....rovnako svagor co chhodi do zahranicia a robi za "nenormalne" prachy pre nas...nukal ze moze zobrat manzela a za pol roka by sme mali splatenu hypoteku...ale jednoducho razime teoriu ze rodina ma byt pokial sa da spolu a ziadne prachy nam to nevynahradia... rozdelime sa alebo prestahujeme jedine ak fakt uz nebude ina moznost.... takze na tvojom mieste si naprv prezistim ci fakt zavidia lebo si to len ty myslis .. lebo nie kazdy ma rovnake priority a zavidi vyssi plat 🙂
@cickamon nadherne napisane aj žité😍
@cickamon myslím že táto debata nie je o tom že rodinu vidíte dvakrát ročne preto že zarábate nadštandard… autorka žije na Slovensku…tu ide o závisť ktorú to vyvoláva v menej úspešných surodencoch… nie každý kto zarába nadštandard pracuje v zahraničí. Stačí mať správne vzdelanie a aj na Slovensku môžete zarobiť krásne peniaze. Tu ide o to, že sú ľudia, ktorí sa uspokoja s malom a potom pyskuju aby im pomáhali solventní súrodenci. A sami neurobia nič pre to, aby sa mali lepšie.
@morgane1975 myslim,ze @cickamon sa vyjadrila presne k teme a trafila klinec po hlavicke.kto nechce pochopit,nepochopi
Ty sa pytas ako sa mas citit? Nerozumiem. Pokial im je dobre, tebe je dobre, tak ak to na vyvolavat hadky, nebavim sa o plate a kariere....