Zaplatili by ste dlhy otca?

25. aug 2023

Ahojte.
Moja otazka sa tyka mojho otca. Moj otec ma dlhe roky dlhy. Uz co si pamatam, ako dieta, tak nam stale chodili upomienky, vyzvy, aj exekucie. Moj otec roky neplati zdravotku ani socialku. Kedysi sme mali financne tazke obdobie, museli sme si poziciavat aj na jedlo, vtedy prestal platit. Odvtedy sa vsak polepsilo a naslo by sa 80€/mes., aspon na tu zdravotku, tak fakt netusim, preco neplati aspon to. Ma tam dlh uz cez 2000€… Ja este chodim do skoly, ale trapi ma to. Bojim sa, ze ak sa mu nieco stane, ani ho nebudu liecit, len zakladna starostlivost.. Chcela by som mu to po tom, ako zacnem chodit do prace, zaplatit a pravidelne mu platit aspon zdravotne ja, lebo vidim, ze on sa k tomu nema. Som vsak na vazkach.. ja sama budem mat co robit, aby som si vedela zabezpecit slusny zivot a dnes je to pre mladeho cloveka narocne financne vsetko.. a ked vidim jeho, ze to proste roky neplati … tak som taka, ze neviem, ci si zasluzi taku pomoc. Ako by ste sa zachovali na mojom mieste vy? Zaplatili by ste dlhy otca?

zmrzlinka2021
25. aug 2023

Čo je dovodom, ze neplati si tieto veci?
Je nonstop nezamestnany?

suzitok
25. aug 2023

Ahoj, otec to má na háku, je mu to jedno a ty chceš jeho zodpovednosť prevziať na seba? Týmto mu nepomôžeš, skôr naopak.

autor
25. aug 2023

@zmrzlinka2021 To neviem😞, proste ja len co si pamatam od maleho dietata, tak to uz su dlhorocne problemy. A nie, ma zivnost…

vroni
25. aug 2023

Nie, neplatila. Neviem načo? On nema záujem riešiť svoje problémy, prečo by dom mala ja. Ak by do nich nečakane spadol, to by bolo iné. Ale evidentne je mu to úplne fuk a je nezodpovedný už roky, vôbec to neskúšaj riešiť.

vanilkovazmrzka
25. aug 2023

Aky mate vztah? Teda on k tebe? Staral a stara sa o teba? Preco nepracuje?

ejbyk
25. aug 2023

Pozri si niečo o osobnom bankrote...môjmu ujovi som tak pomohla dostať sa z dlhov aj v zdravotnej, sociálnej a všade inde...

autor
25. aug 2023

@vanilkovazmrzka Starat sa stara. V tomto nemozem povedat. Uz co sa tyka jeho vztahu ku mne, tak tam je to horsie… nebudem rozpisovat detaily, len napisem, ze aj ten jeho vztah ku mne a aj mamine je dovod, preco zvazujem, ze by som toto urobila. Na druhu stranz zasa by som si vycitala, keby sa mu nieco stane a skrz tie dlhy, ktore som mu mohla zaplatit ja, by nebolo onho adekvatne postarane…

autor
25. aug 2023

*ze by som to neurobila.

macekovam
25. aug 2023

ak budes mat peniaze na to tak nic neplat... nechaj si ich niekde bokom... ked pojde do tuheho tak sa rozhodnes.. otec sa moze naucit ze poplatis dlhy ty a bude este nezodpovednejsi.. v nemocnici keby ho teraz hospitalizuju tak dostane neodkladnu zdr. starostlivost a to zatial staci.. aj velakrat to staci..

zmrzlinka2021
25. aug 2023

Zaplat dlh, ale nech na teba prepise byt.

vroni
25. aug 2023

@anonym, je to tvoj otec a nie tvoje dieťa. Nie je zbavený svojpravnosti a je si plne vedomý, co mu hrozí, ak ochorie. Nakoľko ešte študuješ, nepredpokladám, ze ide o vetcheho deduška, ktorý už to nemá v hlave celkom v poriadku. Tvoj otec môže svoje problémy ľahko vyriešiť osobným bankrotom, ak by chcel. Zrejme nechce. Môžeš mu to navrhnúť, ale neplat žiadne jeho dlhy.

maranco
25. aug 2023

Môže začať mesačne platiť a s poisťovňou dohodnúť splátkový kalendár.
Ak neplatí sociálne, nebude mať dôchodok.
Myslí si, že on vykýve so systémom a potom keď bude v núdzi bude plakať štát pomáhaj? Aký má k tomu postoj, čo hovoril prečo neplatí keď si o tom s ním hovorila?

kaktusik007
25. aug 2023

ja som zaplatila za brata dlh na zdravotke - bolo to nieco do 10tisic eur, cez 7 tisic uz bolo premlcanych,.... dovod? z nicoho nic ho doslova j...o a 5x ho resuscitovali, bol dva tyzdne na ARO s tym ze nevedia, ci prezije... A kedze neplaticom davaju iba neodkladnu zdravotnu starostlivost, po tom ako sa na are pozviechal ho bolo treba presunut na JIS - kedze ale jeho zivot uz bezprostredne ohrozeny nebol, nemocnica ho chcela prepustit do domacej starostlivosti... Asi pol roka predtym nam necakane zomrel otec, mama sa z toho nedostala este doteraz, a viac menej iba a vyhradne kvoli nej a tomu ako bola mimo som tu zdravotku dala dokopy... Teraz ju mesacne uz bratovi plati mama... a on ma hradene vsetky vysetrenia, dostava lieky (ako samoplatca by iba za lieky daval cca 450 eur mesacne, takto to hradi zdravotka)...

akoze z mojej strany to bol cisto kalkul - ak by nemal uhradene podlznosti v zdravotke, nedostal by zdravotnu starostlivost aku potreboval a potrebuje a nemal by lieky, ktore ho drzia pri zivote. A ano, velmi vela tam zavazila ta necakana smrt nasho otca pol roka predtym. A to ze mam uz len mamu a ta by mi neskutocne vycitala, ako som sa bezchrbtovo zachovala.... proste tie peniaze mi za to nestali.

exekucie a dlzoby pribuznych su jedna velka cierna diera.... po tom, ako som zaplatila tu zdravotku, zase mu zacali chodit exekucie --- asi si mysleli ze dobrovolne uhradim za neho aj ine dlzoby 😀

jozeffezoj
25. aug 2023

Tu si treba sadnúť za stôl.
Pretože ak dlhy narastu na neúmernu sumu, tak príde exekútor. A potom začne začarovaný kruh ohľadom dlžnej sumy, úrokov a všetkého.
Treba riešiť to či zarába, akonsa utrácať peniaze a iné.
Viem ze to asi nie je jednoduché ale..

vanilkovazmrzka
25. aug 2023

@autorka podla mna ak sa stara len z povinnosti a nema k tebe uprimny vztah, puto, lasku, aku ma rodic k dietatu… tak dovod, preco to chces prenho urobit je asi ze podvedome cakas, ze ta bude mat rad (tak, ako mas prirodzene rada ty jeho)…

Ale neviem, ci nebudes na konci sklamana… zaplatis nejaky dlh, on bude ale nadalej vytvarat dalsie dlhy, ak stale tie odvody neplati, a na jeho vztahu k tebe sa nic nezmeni.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinmmartin
25. aug 2023

no ked by si mu teoteticky mala nejako pomahat tak iba za podmienky ze ti odkryje vsetky karty. Trvaj na tom ze tvoja pomoc je podmienena absolutnej otvorenosti a ze chces vidiet prichod a odchod kazdeho haliera. Podla toho sa rozhodni co uvidis a ked odmietne tak nic neplat

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
25. aug 2023

nechápem prečo ignoroval nariadenia a povinnosti občana... či si myslí že podnikatelia a živnostníci neplatia odvody a poistky? Vie on o tom vôbec? a čo na situáciu vraví tvoja matka?

melanta
25. aug 2023

Chytím sa tu dvoch reakcií, ktoré tu niekto napísal. Za prvé čo napísala @vanilkovazmrzka ak preberieš na seba otcov dlh, nezačne ťa mať rád a ani sa neuvedomí a nezačne byť zodpovedný. A za druhé čo napísala @karinka223 má živnosť, takže počítam, že on tie peniaze na ZP určite má, ale proste na to kašle. A ak ich nemá, tak môže sa zamestnať. Tvoj otec sa tak rozhodol zodpovedne. Je si vedomý následkov. Ty otcovi nie si nič dlžná.

melanta
25. aug 2023

Ak si napriek tomu rozhodnutá pomôcť mu čo sa týka platenia ZP, urob to tak, že chci vidieť výpis z bankového aj nebankového registra, register exekúcií a trvaj na tom, že začne všetko platiť, aj keď len malé čiastky každý mesiac. Počkaj na to, keď odídu prvé platby a potom každý mesiac chci vidieť, že načas uhradil všetko dohodnuté. Raz to poruší, čo len jednu platbu, s pomocou skončíš. Teraz chodíš do školy ešte, ale raz budeš mať svoju domácnosť a svoju rodinu, či už s deťmi alebo bez nich. Tvoj otec svoju rodinu svojou nezodpovednosťou oberal, prečo by si ty mala v budúcnosti oberať svoju domácnosť o to, čo zaplatíš za úmyselne nezodpovedného človeka. Pretože to nie je tak, že zrazu sa mu to stalo a má dlhy.

autor
25. aug 2023

@maranco On je v tomto velmi zvlastny. Neda sa s nim na tuto temu ani bavit. Neodpoveda, zostane ticho a potom je podrazdeny…
@vanilkovazmrzka Nie, nechcem z neho robit zleho. V ramci moznosti sa financne postaral, uz ale budovat nejaky vztah, to nie.. on vzdy bol radsej s kamaratmi nez s nami, takze tam sa ten vztah velmi budovat ani nedal… A necakam, ze by sa to zmenilo. Skor by mi len jednoducho bolo luto to, co som uz vyssie pisala.
@karinka223 Co sa tyka ukoncenia zivnosti, to mu mamina velakat hovorila uz roky.. Neukoncil.

stanulienkat
25. aug 2023

Nie, neuhradila by som. Je to nezodpovedny jedinec, ktory nerozmysla ani dva dni dopredu. Az ked padne na dno, mozno sa preberie. Je mlady, v produktivnom veku. Je sialene, ze ked zaplati cast dlhu, tak zdravotna poistovna je solidarna s takymito ludmi. Ja by som ich ani neosetrila. A na dochodok co bude mat? Budes ho zivit z materskej? To je nekonecna, bezodna diera nezodpovednosti. Potom bude chodit vykrikovat na namestia, ze sa stat nestara.

maranco
25. aug 2023

Negembluje, alebo nechodí piť s kamarátmi?

januska12323
25. aug 2023

Ak náhodou zaplatíš budeš to robiť do konca jeho života.

autor
25. aug 2023

@deti95060810 Mama mu velkrat hovorila, aby zivnost zrusil.. ale nezrusil a ako som vyssie pisala, on sa s nami o tom ani nebavi… viac povie nejakym „kamaratom” nez nam, takze tak.
@melanta Presne toto su tie myslienky, co ma odrzadzaju od toho, aby som to zacala riesit. Aj ja chcem raz vlastnu rodinu a takto ju budem oberat…
@stanulienkat Pride mi, ze absolutne nepremysla. Ako pises, nerozmysla do buducnosti. Vobec. Ziadne uspory, nic. A financna gramotnost je taktiez hrozna.

autor
25. aug 2023

@maranco Toto nastastie vobec nie.

maranco
25. aug 2023

Pohroziť mu, že exekútor vám zoberie dom a pôjdete pod most.
Vysvetli mame, že jeho dlhy sú aj jej dlhmi, takže exekútor pôjde aj po jej majetku, nech porozmýšľa nad zúžením BSM.

autor
25. aug 2023

@maranco Dakujem. Toto mamine urcite navrhnem, lebo ona je v tychto veciach zodpovedna na rozdiel od neho.

vanilkovazmrzka
25. aug 2023

@autorka otazka potom je, ci on vobec stoji o nejaku pomoc? Potrebuje pomoct len da hanbi poziadat? Alebo vedome to vsetko neplati, hoc peniaze na to ma? Zda sa mi, ze to je skor druha moznost, ze je mu to proste jedno… inac by uz aspon ta neziskova zivnost bola davno zrusena…