Ahojte, všetci vieme aká je situácia, že dostať sa k vlastnému bývaniu nie je úplne jednoduché pre bežného priemerného človeka na Slovensku. Chcem sa Vás preto spýtať či si viete predstaviť že by ste si založili rodinu ( mali aj deti ) v podnájme s tým, že by ste mali dohodu medzi vami a prenajímateľom, respektíve nejakú zmluvnú formu garancie, že by ste tam mohli ostať bývať na dlhšiu časové obdobie. Možno 5 - 10 rokov.
Mám jednu kamarátku ktorá taktiež býva v podnájme a je dohodnutá s majiteľom bytu, že tam môže bývať až do vtedy, dokým nedorastú deti toho majiteľa, ktoré tam budú potom bývať....to len tak k téme.....
Celkovo ma ale oslovila táto diskusia, síce staršia, ale zaujímavá.
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/rodilo-by-sa-viac-deti-ak-by-boli-byty-2/
tak ja by som do podnájmu dobrovoľne nešla. Platiť niekoľko stoviek za byt, ktorý nie je môj? Z čoho si potom človek má našetriť na vlastné. A keď sa aj s majiteľom dohodneš OK, 10-15 rokov - situácia sa môže hocikedy zmeniť. Budeš hľadať ďalší podnájom - ak budeš mať deti, nie každý je ochotný prenajať byt rodine s deťmi. A zase nevieš na ako dlho. to sa budeš celý život sťahovať? U nás nie je taká situácia ako v zahraničí, kde to roky beží. Pri podnájmoch nemáš nikdy istotu, kedy dostaneš výpoveď z podnájmu. A čo dlhodobejšia PN alebo niečo horšie? Nezaplatíš - letíš. Nemáš ani bývanie ani peniaze.
Garancia toho, ze mozes niekde v najme (majetku niekoho ineho) ostat 5-10 rokov ti nikto neda. U kazdeho majitela sa mozu zmenit pomery a potrebuje nehnutelnost predat. Ale k otazke, ci by som to nejako strasne riesila a nemala deti lebo "raz" bude problem najst ine byvanie, nie, to by ma asi nezabrzdilo... ved casom si mozete zobrat hypoteku, moze to byt len docasne...
Nie.Ja si to neviem predstaviť.By som nemohla ani spávať,kebyže nemám vlastnú strechu nad hlavou.Povazujem to za nezodpovedne
urcite by som do toho nesla a radsej by som platila hypo ako najom 🙂
Nuz pomery na SK a v zahranici su rozne. Mas vela ludi, ktori ziju v prenajme. A je to uplne bezne. Ale je to napriklad osetrene zakonom a majitel Ti nemoze len tak dat vypoved. Narozdiel od SLovenska. Ale ako pisu ludia, v podnajme mas urcite inu mobilitu ako vo vlastnom... mna osobne to neblokovalo
Deti rychlo vyrastu a roky utekaju ako voda. Ak mas zarabajuceho milujuceho manzela, nie iba priatela ci partnera co sa zbali ako spolubyvajuci pri prvych vaznych problemoch tak urcite deti su na prvom mieste. Aj krali a panovnici ako hlavnu vec riesia potomkov --a oni neriesia ci nahodou nebudu zosadeni a vyhodeni z kralovstva v buducom roku a uz nebudu mat kam ist.
@blazargandalf Úprimne nie, ja mám teraz obdobie že mám strašnú catfever, ale neviem si predstaviť mať mačku v podnájme, budem ju riešiť, keď si zaobstaralm vlastné bývanie. Zároveň mi príde dosť sebecké priviesť deti do tohoto sveta bez toho, aby som bola psychicky, fyzicky v poriadku, mala dostatok financií a zázemie.
@blazargandalf nevidím problém v založení rodiny v podnájme, moja dcéra sa tak narodila. Teraz bývame vo vlastnom dome, všetko ma svoj čas.
Roky som bývala v podnájomoch, z toho 7 rokov v zahraničí (Anglicko, Írsko, Španielsko) žije tak veľa ľudí. Kým som nemala dieťa iba frajera tak sme väčšinou bývali v zdieľanom bývaní, s ďalšími ľuďmi. Podnájom bol hlavne o slobode, nestaras sa, neriešiš nič, kedykoľvek sa zdvihnes a ideš preč…
Ja práveže vôbec nerozumiem tej posadnutosti “mať niečo vlastne za každú cenu” , nechápem ľudí ktorí sú radšej nasackovani u svokrovcov, rodičov v detskej izbe akoby mali ist do podnájmu
nie...a to som bola ako slobodna v pozicii aj podnajomnika aj prenajimatela roky
@blazargandalf tak u nás v dedine je bytovka s 8 bytmi , čo sa dáva do nájmu, býva tak 5rodín s deťmi, jedny už od roku 2008, ďalší od r2017. Iba sa sťahovali v rámci bytovky do väčšieho bytu. Každý si to zariadi v rámci svojich možností.
Mozno keby som mala deti, ako velmi mlada, hned po skole, pripadne by som mala nejaku perspektivu (mam pozemok a o xy rokov zacnem stavat), ale inak nie.
Socialnych/statnych bytov je na Slovensku minimum, podnajom poskytuju predovsetkym komercni poskytovatelia a tam nemas ziadnu garanciu dlhodobeho najmu. A potom hlavny dovod preco chcem mat vlastne byvanie (aj ked ho splacam 30 rokov) je, ze si neviem predstavit co by som robila ako dochodca bez nehnutelnosti v komercnom najme. Ne to zaroven taka moja poistka.
My bývame v podnájme. Malý sa tu aj narodil. Určite to pre nás bolo lepšie ako bývať pri rodičoch..a vôbec mi to nepríde nezodpovedné. Sú krajiny kde takmer všetci bývajú v podnájmoch a nikto nič nerieši....
Do podnájmu by som teda nikdy nešla.
@blazargandalf záleží od toho, či je tam vidina, že sa to časom zmení. Mám kamošku, ktorá tak spravila, ale majú pozemok a začínajú stavať dom.. tak si povedali, že dočasne. Ale dlhodobo, bez cela na niečo vlastné by som sa bála do toho ísť.
Určite by som si nerobila deti predtým, než by som zabezpečila pre nich stále bývanie. Najprv si treba poriešiť vlastnú strechu nad hlavou, potom robiť deti. Okrem iného, pokiaľ nemáš na vlastné bývanie, ako chceš zabezpečiť financie na vychovávanie dieťaťa? Nemyslím, že je to zodpovedný prístup v súčasnej dobe. Počas materskej a rodičovskej už vôbec nič navyše skoro neušetríš.
Tak ako vo vlastnom, aj v podnájme sa môže čokoľvek stať. My bývame v prenájme a máme tri deti.
Za mna nie, hoci kratky cas po rozvode som aj ja byvala v podnajme, kym som si nekupila byt. Deti vyrastu a potom co? Cim neskor, tym horsie a tym viac vyhodenych peniazi do luftu. A ako dochodca v podnajme uz vobec si neviem predstavit. Mne prenajala byt starsia pani s tym, ze podmienka je dlhodobo a o rok sama prisla s tym, ze chce predat a mam odist. Mna ta neistota ubijala.. Mala som aj brigady isty cas popri praci, ale byt vlastny na hypoteku. Ano, boli to lahsie casy, ale vzdy sa da, byvanie je zaklad pre rodinu.
Náš syn sa tiež narodil v podnájme a ešte dlho po narodení sme v podnájme žili. Úprimne nemala som potrebu vlastniť nehnuteľnosť.Žili sme aj v zahraničí a tam je podnájom normálna vec a pre rodiny. ALe proste najbližšia rodina na nás kukala ako na nejakých chudákov tak teraz sme si kúpili byt. Ale žijeme len tak tak. V podnájme sme dokázali krásne ušetriť. Áno teraz je to naše to je super ale už rátam každú korunu, čo som predtým tak nemusela. No samozrejme záleží na vašich príjmoch.
@annanoriska Aký máte cca prídem že žijete len tak tak? Ak to nie je príliš osobná otázka. . . . Keď to máš porovnať koľko si platila za nájom a teraz za hypotéku?
@blazargandalf v žiadnom prípade by som si deti v podnájme nerobila. Ak sa radíte k priemerným ľuďom, znamená to, že máte aspoň priemerný plat, a teda šla by som do hypo určite.
@blazargandalf No s platom sa moc chváliť nechcem, je to taký priemer. Ale v nájme sme dokázali ušetriť okolo 600 - 700 euro. Teraz ak sa podarí tak nejakých 200 - 300. Aj to nie vždy, pretože ešte prarábame. Nájom sme mávali okolo 600 a teraz je to len hypotéka, takže plus všetky tie poplatky okolo tak sa to dosť nazbieralo. Ešte k tomu pojistky povinné a aj nejaké životné.
@annanoriska Ďakujem.
@blazargandalf podľa toho koľko máte rokov, keď po 30 tak určite deti by boli moja priorita. Peniaze môžete zarábať aj neskôr, ale ja by som sa strašne bála že sa mi neskôr už nepodarí mať rodinu
@blazargandalf nie, rodinu by som si do podnajmu nezakladala! ak niekto nesplna podmienky na hypo bez deti, sotva ich bude splnat s x detmi. roky prenajimam byty a v ziadnom pripade neprenajimame rodinam s malymi detmi a domacimi zvieratami. dobre som sa pobavila na tom dodatku, ze ti da niekto zaruku 5-10 rokov, ze ta v byte necha. zajtra sa rozhodne byt predat a s detmi skoncis pod mostom.
@blazargandalf taká garancia neexistuje. Majiteľ sa môže kedykoľvek ocitnúť v situácii, že bude nútený nehnuteľnosť predať a každá takáto dohoda okamžite padne, nie je súdne vymáhateľna. Takže nie.
@blazargandalf Moja známa takto mali dohodu, mali nízky nájom dlhé roky, no roky ubehli a oni potom museli brať hypotéku na "staré kolená", veľmi nevýhodnú, zaplatili za byt strašne veľa, lebo zrovna vtedy boli ceny na vrchole. Keby si zobrali hypotéku vtedy na začiatku, keď nemali deti, dnes by ju mali komplet splatenu a pohoda jahoda. Tak si to veru rozmyslí.
My budeme zakladat rodinu v podnajme. Ale my mame kazdy vlastnu nehnutelnost, len bud nevyhovuju miestom, alebo velkostou... A v podnájme budeme u kamosky, ktora vie o tom, ze tam chceme a planujeme deti, takze je s tym, ze byt budeme nicit a zaroven opravovat, zmierena. Budeme tam, do kedy budeme moct a prinajhorsom sa stale budeme mat kam vratit, len to bude pre nas bud tesne alebo daleko, pripadne vsetko neskor predame a kupime nieco normalne pre nas... Inak, v SR sa prenajima hlavne na kratkodobe najmy, pretoze natahovacky pri rodinach s detmi pri dlhodobych nik nechce riesit - tak s tou zmluvou/dohodou na 10-15 rokov si to predstavujes velmi jednoducho, az nerealne... A aby ste po tych 10-15 rokoch (ak by sa Vam to aj nejakym zazrakom podarilo na zaciatku dosiahnut) nemali potom ovela horsie a neostali niekde v lufte (lebo s detmi kvoli tej nemoznosti vystahovat rodinu, nik nechce prenajat).
Inak ohananie sa zahranicim nikomu nepomoze. V zahranici sa casto byva v druzstevnych podnajmoch, kde nejake vyhodenie, kvoli svojvoli majitela (v takom pripade druzstva) nie je take jednoduche...
PS: samozrejme po 30tke je to ine, tam by som sa uz zamerala na rodinu co najskor (sama som par rokov po 30 a mam pocit, ze uz nemam vela casu).
PS2: o tom, ze do "podnajmu by som nikdy nesla" mozu hovorit tak zenske, co nikdy nevytiahli paty z domu, vzdy robili v blizkosti rodicov, alebo sa rovno prestahovali k muzovi, co uz nieco vlastnil. Sama som zila v najmoch niekolko rokov (aj ked prevazne v zdielanych bytoch), pretoze ked pri rodicoch praca nie je a clovek za nou ide 100 a viac km dalej, tak tazko bude setrit a byvat v svojej detskej izbicke...
Záleží od veku, od toho, či ste manželia, či máte s majiteľom vydiskutované ako to bude, ak budete mať dieťa. Nie každý majiteľ chce v podnájme dieťa. My sme sa v podnájme snažili a aj úspešne, no u nás to bolo tak, že sme mali dobrý príjem aj úspory, len sa nám žiadny byt nepáčil. Mali sme kritérium širšie centrum, aspoň nejaká rekonštrukcia, aby sme nič nemuseli v nasledujúcich rokoch súrne robiť. Bolo to na vrchole realitného šialenstva, keď sa ráno objavil zaujímavý byt a poobede už podpisovali zmluvu o budúcej kúpe. Už len dostať sa na obhliadku bolo náročné, stávalo sa, že záujemcovia sa predbiehali a navyšovali ceny. Svokra bola chorá z toho, že bývame v podnájme, posielala nám inzeráty na predražené byty bez rekonštrukcie na kraji mesta. My sme vedeli, že to nechceme a radšej počkáme. Nakoniec sme kúpili ešte počas môjho tehotenstva byt podľa našich predstáv.
@blazargandalf Ja mám zas úplne iny pohľad na vec. Podľa mňa nie je nezodpovedne bývať v podnájme s deťmi, ja som tak vyrastala, preto je to pre mňa normálne.
Tieto predpotopne názory, že musia ľudia skrečkovať majetky su už dávno out. Ako, ked to niekomu vyhovuje, OK.
Ale ak to utesi, tak ja s priateľom máme spoločne príjem viac ako 4000e a bývame v podnájme, aj keď si môžeme dovoliť hypotéku. Jednoducho sa nám nevidí vidina bývať na jednom mieste, dáva nám to takto slobodu a nezakladáme si na majetkoch. A nepovažujem to za nezodpovedne.
Každý to ma inak, ak vám situácia neumožňuje vlastne bývanie, určite by som nečakala so zakladaním rodiny na moment, keď budete mať svoj byt. Možno potom môže byt neskoro na dieťa. 🙂
Prajem ti, nech sa dobre rozhodneš podľa seba, nech je tvoje rozhodnutie akékoľvek.
Ja nie