Záhrada u rodičov na stavbu domu verzus nadstavba nad svokrovcami

13. okt 2021

Ahojte, mám otázku, respektivne ma zaujímajú názory niekoho,kto býva podobne, a vie mi načrtnúť + a -
So snúbencom ideme riešiť vlastné bývanie.
Jeho rodičia chcú na neho prepísať dom, nech si hore nadstavi, že aspoň ušetrí.
Moji rodičia nám chcú dať záhradu (chodilo by sa povedľa ich domu), nech si postavíme vlastný.
Snúbenec chce ale kúpiť nejaký pozemok mimo rodiny, že aby mal pokoj 🤣 ale samozrejme skrz financie uvažujeme aj nad týmito možnosťami.
Nakoľko teraz zohnať pozemok za nie prehnanú sumu, lebo čo sme pozerali 538m2 65tisic 🤣 až ma prekotilo.
Ide to proste všetko hore no, takže skrz financie ako hovorím, zvažujeme tieto možnosti.
Je tu niekto, kto takto dostal záhradu a staval?
Alebo prerábal rodičovský dom (bol by tam samostatný vchod
Vďaka za odpovede

zuzpap
13. okt 2021

snúbenec má pravdu 😉

loginexistuje
13. okt 2021

snubenec ma pravdu ... ak vam nevyjde na pozemok a stavbu chodte radsej do bytu

sisa_s
13. okt 2021

NIEeeeeeeeeee 😭 dievca, zachran sa 😀 ziadny nadstavby u rodicov, ziadne 2domy na 1 pozemku u rodicov, kazdy cent hypoteky stoji za to byt panou vo vlastnom dome, nikomu sa neprisposobovat a zit si svoj zivot bez rodicov za zadkom..

annamalaga
13. okt 2021

Snúbenec je inteligentný a rozumný chlap. Drž sa ho a stavaj výsostne na vlastnom a máš pokoj.

autor
13. okt 2021

@loginexistuje chceme dom, a keby dostaneme pozemok od mojich rodičov, dom vieme postaviť do 180tisic.
Keby kupujeme pozemok za tých 65tisic, dom by sme potom vedeli postaviť za 115tisic 🤔 čiže ... tu nejde o to,že by sme nemali, ale ide skorej o ten rozpočet

autor
13. okt 2021

@sisa_s máme s nimi dobré vzťahy, nám išlo o tie financie, dokopy, ako píšem budeme mať k dispozícii 180tisic.
Uvažovali sme aj nad nejakými novostavbami kúpiť hotovými.
Neviem no, zatiaľ len proces riešenia 🤣 a zvažujeme 🙂

vero96
13. okt 2021

my máme DOKONALÉ vzťahy s rodičmi aj so svokrovcami, no nechcela by som bývať ani s jednymi ani s druhymi. Snúbenca pozdravujeme, daj naňho 🙂

sisa_s
13. okt 2021

Precitaj si tych 158942 debat o ziti s rodicmi/svokrovcami v dome, na pozemku 😀 vies, hovori sa, ze hlupy clovek sa uci na vlastnych chybach, mudry clovek sa uci na chybach druhych 😀 chapem financnu motivaciu, ale ked vrazite 180 000 do domu na pozemku rodicov a zistis o par rokov, ze to bola chyba, tak co? Neodstahujes sa uz nikdy...

veroonr
13. okt 2021

No len ako dlho by tie dobre vztahy vydrzali...

marseillefan
13. okt 2021

@veroonr no kým by sa tam nenasťahovali 🙂

autor
13. okt 2021

@sisa_s Šak preto som chcela počuť/prečítať si nejaké vlastne skúsenosti 😅🙏
Jeho bratovi dali zase jeho rodičia záhradu a postavil si dom tam 🙊, ale zase on má samostatný "vchod" lebo záhrada viedla na inú ulicu

loginexistuje
13. okt 2021

ppzri je to o prioritach niekto postavi svoju tuzbu po dome aj nad svoje manzelstvo ale potom nech sa necuduje ked to dopadne rozvodom

vikusjk
13. okt 2021

Kupte si pozemok a postavte si dom. Bars ake dobre vztahy mate, chodte to svojeho, inde, mimo jednych aj druhych a take iste dobre vztahy vam aj zostanu ;) Nebud skrob na peniaze, raz sa sama sebe podakujes a tvoj snubenec tiez

autor
13. okt 2021

Dobre a ešte iná otázka.....kúpiť pozemok teraz, al no počkať či tie ceny nepôjdu dolu? Aj skrz stavebný materiál? Či už to pôjde len hore?

sisa_s
13. okt 2021

Stale to je pre mna moc blizko, nemala by som pocit sukromia 😀 a to mam perfektnych rodicov a svokrovcov, ale byvanie blizko seba ani za nic 😀

chadkroeger
13. okt 2021

ceny dole nepojdu. Aspon take su prognozy. Kupovať čo najskor

autor
13. okt 2021

@chadkroeger len keď si predstavím,že krsna kupovala 800m2 za 42tisic, a teraz 538m2 65tisic 🙈🙈🙈 to je neskutočné

autor
13. okt 2021

@chadkroeger a teda ten pozemok kupovala v Nitre pred 3-4mi rokmi, a tento 5arovy je na dedine,kde sa muchy chodia otáčať 🤣🤣🤣

cubo2
13. okt 2021

"Snúbenec chce ale kúpiť nejaký pozemok mimo rodiny, že aby mal pokoj" :D :D snubenec je mudry muz a ma uplnu pravdu. Vyberte si VY pozemok ktory chcete a ktory sa vam bude pacit. Stoji 60 tisic no a? Ved zarobite.. Ja som dal za 750m2 pozemok 72 tisic a este som sa tesil, ze aka dobra cena.

Vies ake je zakladne pravidlo dobreho spoluzitia s rodicmi a svokrovcami? Nesmu byvat v pesej vzdialenosti od vas! 😂 Lebo inak sa ti mozu stat "zabavne" problemy typu rodicia / svokrovci k nam stale chodia na nevyziadane navstevy, neustale komentuju dom / zahradu, vychovu deti..

lindusss2016
13. okt 2021

Mas mudreho chlapa, pocuvni ho. Pozemky sa stale daju najst aj lacno, len treba hladat aj mimo inzeratov. Nam sa takto podarilo kupit za 5€/1m² v obci, kde sa cena pohybuje 15-20€. Takze hladajte, ale neupiste sa diablovi 😁

sisa_s
13. okt 2021

Urobte si prieskum okolia 🙂 ale teraz su nehnutelnosti a pozemky vseobecne drahe 🙂 no lepsie to nebude, ak nechcete cakat roky 🙂

zafir01
13. okt 2021

My máme pozemok od svokrovcov. Asi 200 metrov od nich, rozdeľovali majetky a tak jeden súrodenec dostal byt, dva pozemok pod dom a jeden rodičovský dom.
Ja som za takúto 200 metrov vzdialenosť rada. Deti sú zvyknuté vyrastať s dedkom, a keď prišli obcas konflikty, skrátka sme sa par dní jeden u druhého neukázali. Keď žila svokra a potrebovala pomoc, bolo fajn, že sme boli poblízku a mohli pomôcť.
Avsak bývanie v jednom dome by som hneď zamietla.

fleur1111
13. okt 2021

Prosím ta, naozaj do vášho bývania nepleť rodiny ani z jednej strany. To je to najhoršie čo mozete spraviť. Všetko si radšej porieste sami, ani netušíš ako to vie rodina neskôr zneužiť a otočiť proti Vám.

fleur1111
13. okt 2021

@cubo2 presne tak. “Veď sme Vám darovali, môžeme si prísť kedy chceme”…

autor
13. okt 2021

Ľudia ďakujem za odpovede.
Kúsok ste mi pohladkali ego, že som si našla rozumného chlapa 🤣🙏❤️
Tak budeme hľadať nejaký pozemok 🙃

felicitab
13. okt 2021

Ja tiež súhlasím s tvojim snúbencom. Áno, bude vás to stáť viac, ale treba sa na to pozrieť aj z hľadiska budúcnosti, ak teda plánujete dlhodobé bývanie. Ak nadstavíte poschodie nad svokrovcami, tak sa budete musieť neustále prispôsobovať. Budete mať spoločný dvor a tiež si budete musieť dávať väčší pozor na hluk. No a ak vám po smrti svokrovcov zostane celý dom, budete mať zbytočne veľký dom, ktorý už bude mať svoj vek a bude náročnejší na opravy (keďže spodok bude starý) a na spotrebu energie. Ak by ste postavili dom na záhrade u tvojich rodičov s prístupovou cestou cez ich pozemok ku vám, musíte rátať s tým, že ak po dedičskom konaní dom niekomu predáte, budete musieť tú prístupovú cestu nejako riešiť s novým majiteľom. Takisto takéto riešenie môže skomplikovať prípadný predaj v budúcnosti.
No a rodinné vzťahy sú samostatná kapitola 🙂
Aj my sme mali podobné ponuky, ale radšej sme kúpili byt a po pár rokoch dom.

cubo2
13. okt 2021

@fleur1111 pozeram, ze mas s tym asi svoje skusenosti co 😀 podobne to ma mojej mamy sestra, ktora si z darovanych penazi (dedko predal pozemok) kupila auto a teraz nic ine nepocuva, iba ze koho a kam vozi na ICH aute 🙄

katkakovac
13. okt 2021

Byvala som so svokrom v jednej domacnosti 1,5 roka. Potom sme veamci zachovania dobreho psychickeho zdravia vsetkych zucastnenych prerobili svokrovi spodnu cast domu na samostatne byvanie zo samostatnym vchodom. Potom sme si postavili vlastny dom a svokor ma svoje male byvanie 30 m od nas. Byva na nasom pozemku v nasom malom dome s tym, ze ho dochovame, lebo je sam. Takto je to fajn, aj ked musime znasat obcasne frflanie stareho deda. Najidealnejsie by bolo, kebyze byvame uplne mimo, ale neda sa, kedze muz je jedine dieta. NIKDY by som znova nesla do akejkolvek formy spolocneho byvania s rodicmi alebo zo svokrovcami. Nepoznam priklad, kde by to fungovalo. Nakoniec to vzdy skonci rovnako. Mlady urobia nadstavbu u rodicov, ale napr nevyjde im na vlastny vchod. Aj ked vyjde, tak su stale v kontakte, vzajomne sa pocuju. Najskor je vsetko na poriadku, po case pridu generacne rozdiely a konflikty. Vsetko sa zhorsuje s prichodom deti. Potom sa mladi rozhodnu odstahovat, aby bol pokoj. Starsim zostane obrovsky dom, ktory je prazdny. Mladi prerobili kopec penazi na zbytocnej uprave domu, v ktorom nechcu byvat a aj tak musia ist nakoniec byvat inde. Takze namiesto investicie180tis na zaciatku, bez deti ako zavazkov zaplatia 300tis, lebo postavili v skutocnosti 2 domy. Je to na tebe, ci usetris, alebo sa draho poucis na vlastnych chybach. Snubenec je fajn chlap, rychlo z neho sprav manzela, nech ti ho neuchmatne ina. Taky su v dnesnej dobe vzacny😉

martul
13. okt 2021

Tvoj priateľ je múdry, ani jedno ani druhé. Nadstavovať nikdy a za rodičmi stavať tiež nie. Nikdy nebudete mať pokoj a súkromie. Radšej zobrať a splácať pôžičku cake stojí to za kľud a dobré vzťahy v rodine.

ivkazba
13. okt 2021

Už to tu odznelo viac krát, takže sa budem opakovať. Počúvaj priateľa, dobre hovorí. Ani u jedných rodičov zásadne nie. A buď rada, že máš chlapa, ktorý chápe to, že nová mladá rodina má byť sama. Ak jeho názoru neveríš a ani nám, daj si čas a námahu a popreštuduj si tu stovky diskusií o tom, ako si ľudia zničili vzťahy s partnerom tým, že bývajú u rodičov.