dobry den chcem sa opytat ...mame rodinny dom na dedinke ..v tomto dome byva dedko ,jeho syn (moj ujo) a ja s manzelom.. tento dom kedysi patril ujovi ktory tam byva ale o dom sa nestaral a bola na neho padnuta exekucia.. moj ocino sa rozhodol dom prepisat na seba a dlh zaplatit aby dedko (jeho otec) mal kde dozit ... ja som neni taky clovek ktory by vyhadzoval niekoho z domu ..chcem sa opytat aj uz ked ma moj ujo zruseny pobyt v tom dome ale ma strasne lzoby (5000eur) ...moze prist exekutor a zobrat majetok aj nam kedze tam byva? ...neviem ako kazdy mi hovori inak .. ale ja aj tak nemam to srdce vyhodit ho odtial :( ...
@maribell na veci nie, ale dala by som pozor na tie okolnosti kedy a ako bol dom prepísaný na otca. ak ujo bol už vtedy zadlžený a tie exekúcie sú z tých dlhov, môže exekútor takýto prepis v rámci rodiny napadnúť. píšeš, že boli vyplatené vtedy, to by bolo fajn, ale neviem či všetky, či nemal nejaké, ktoré napríklad zatajil . viete isto, že mu nehrozí žiadna väčšia exekúcia aj z dlhov z toho obdobia kedy prepísal dom?
a ako bol prepísaný ten dom, dostal ujo reálne tie peniaze prípadne máte aspoň nejaký papier že vám dá dom a vy zaplatíte tie jeho dlhy?
na toto pozor, hoci k takej možnosti exekútori pristúpia málokedy, že napadnú zmluvu na nehnuteľnosť, ale možné to je.
.... ...ja do toho moc nevidim ze co a ako to je presne je... ci je tam nejaky papier ktory ukazuje ze moj otec zaplatil za neho dlh ja len viem ze dom je prepisany na tatina darovacou zmluvou
@maribell darovacia zmluva je napadnuteľná 10 rokov 😖
kedže to bolo darovaciou zmluvou je teraz dôležité preskúmať zaplatenie dlhov ako písala dada1212, či boli k dátumu darovania všetky vyplatené 😢
dakujem vam velmi pekne 🙂 ...tatino mi povedal ze ten dlh co bol padnuty na dom zaplatil a potom sa dom prepisal na neho cize by to malo byt v poriadku ... teraz tie dlhy co ma on s nami ani s domom nemaju nic spolocne ...chvalabohu
@maribell ahoj, moc sa nevyznam v paragrafoch, ale ak slo o darovaciu zmluvu, obavam sa, ako pise
@katussamus ze je napadnutelna, hlavne exekutori si dokazu najst cesticky, ako obist darovaciu zmluvu...
@maribell nechcem strasit, ale uplne idealne by bolo, keby bol tvoj otec riesil toto sposobom, zeby mu dedko dom "odpredal". hoci len "za korunu". predaj nie je napadnutelny, darovanie ano. samozrejme, vela zavisti od zmluvy, ako je riesena, no prajem vela stastia!
@maribell samozrejme, vam nemozu siahnut urady na prijem, ste naozaj "tretie" osoby, ide len a len o ten dom, aby niekto nenasiel "škáru" v zákone 😒
@maribell pises,ze nehnutelnost patrila ujovi.co s nou ten urobil? predal alebo daroval ju tvojmu otcovi? tvoj otec si nemoze nic prepisat na seba.nakladat s nehnutelnostou moze len vlastnik.v tomto pripade tvoj ujo.
ale pises,ze ten mal dlhy .takze je mozne,ze veritelia sa uspesne domohli svojho prava sudnou cestou a na nehnutelnost je uvalena tarcha.je tiez mozne,ze tuto nehnutelnost uz nemoze ujo predat ani darovat.v rozhodnuti zvycajne byva klauzula o zakaze manipulacie s nehnutelnostou.
ak ju daroval alebo predal tvojmu otcov ale este predtym ako sa veritel domahal svojho prava,tak sa novy vlastnik nemusi obavat.nie je povinny.ale otazka znie,ake su ozaj skutocnosti v tomto pripade.
Dobrý den.Chcem sa opytat moja mama mi prepisala dom no ale problem je že v nom stale byva ona a aj jej brat.Samozrejme že obaja maju na krku uz vela exekucii ktore neplatia a ani sa nechystaju.Ja to platit nebudem lebo je to vela penazi :( trvaly pobyt maju napisaný na tej adrese kde byvame. Tak vas ziadam o radu mozu mi prist domov exekútori a vziat mi majetok ??? dakujem a radu si velmi cenim
@patinooooo ahoj, akou formou ti "prepisala" ten dom? darovala ti ho?
Ano darovaciou zmluvou
nie, nemoze.
dom patri tvojmu otcovi, na ten uz nemoze siahnut nikto /jedine ak by aj tvoj otec mal nejake dlhy/.
a hnutelny majetok, ktory patri vam s manzelom, sa predsa nemoze exekvovat kvoli dlhom tretej osoby! /tvojho uja/. to, ze tam ujo byva /vlastne oficialne tam uz ani nebyva 😉/, nie je vobec podstatne. neboj sa, mozes kludne spat 🙂