Za dobrotu na žobrotu

23. aug 2022

Baby, musím sa vykecať, lebo sa mi stala jedna vec, ktorá ma veľmi trápi. Bývame v rodinnom dome a máme výborných susedov, veľakrát sme si navzájom pomohli rôznymi drobnosťami. Sused je cudzinec, nežije na SVK dlho a má stále istú jazykovú bariéru. Mnohé firmy to zneužívajú a snažia sa mu predať výrobky a služby drahšie než je bežné, lebo však on na to isto musí mať (ich logika). Toto leto sme sa s mužom rozhodli postaviť záhradný domček. Mám známeho, ktorý v tejto oblasti podniká, poznala som jeho kvalitu práce aj ceny, za aké domčeky stavia, tak sme si jeden objednali. Raz sused v rámci rozhovoru spomenul, že tiež toto leto chce objednať domček, že si robí prieskum trhu a všetko sa mu zdá drahé a tak. Naivne (s dobrým úmyslom, že mu pomôžem) som mu ponúkla, aby mi načrtol svoju predstavu a ja mu od známeho vypýtam cenovú ponuku na porovnanie. Potešil sa a môj návrh aj využil. S ponukou bol spokojný, ale zvažoval ešte iný variant, mal kopec otázok, tak som mu radšej dala na toho známeho kontakt, aby sa už dohodli napriamo, aby som náhodou čosi nepoplietla. Niekoľkokrát sa stretli, volali si a písali, kým doladili všetky detaily. Medzičasom sa náš domček postavil a známy nám poslal faktúru s výraznou zľavou, lebo vraj mi je za veľa vďačný (tiež som mu veľakrát pomohla) a nechce na mne zarábať. Susedovi dal tiež výraznú zľavu (ako môjmu susedovi), avšak nie až takú, akú sme dostali my. Susedovi sa však zľava nezdala dostatočná, stále na dodávateľa tlačil, aby mu cenu ešte znížil a zisťoval, či moja cena nie je náhodou nižšia ako tá jeho. Napokon známemu došla trpezlivosť a priamo mu povedal, akú výšku zľavy mi poskytol a že je to preto, lebo sa poznáme dlho a má na to svoj dôvod. A že jemu dal zľavu, akú mu dal iba preto, lebo je mojím susedom, inak by tá cena bola výrazne vyššia. Sused sa mu teda poďakoval a domček si od neho neobjednal. Cítila som sa dosť hlúpo voči známemu, ktorého som nechtiac obrala o čas a spôsobila mu problémy, ale teraz je mi ešte blbšie, lebo sused si odvtedy voči mne drží veľký odstup. Mám pocit, akoby bol urazený alebo nahnevaný, pritom netuším, čo som mu urobila. Chcela som mu pomôcť, no teraz mám pocit, akoby ma podozrieval, že som ho chcela, ja neviem, okradnúť, podviezť? Neviem, či má pocit, že dostal vyššiu cenu, aby na ňom firma viac zarobila a o to menej potom fakturovali mne alebo čo... Som čestný človek a celý život nezištne pomáham ľuďom, táto situácia je mi veľmi nepríjemná. Zbytočne nám narušila susedské vzťahy. Čo si o tom celom myslíte?

liz_lemon
23. aug 2022

ignoruj suseda, totalne sedlacke spravanie, s tym zistovanim tvojej zlavy, ale nechapem ani tvojho znameho, ze mu to prezradil, necit sa hlupo, nemas nijaku vinu

0silvia0
23. aug 2022

Cudzinec necudzinec, ludia bez chrbtovej kosti sa najdu vsade. Ty mas svedomie ciste, nemas sa za co citit blbo. Ty cestna osoba sa citis blbo a henten nenazranec ma stale malu zlavu a nie je mu blbe nic.

lintu
23. aug 2022

No áno. Ak sa sused veľmi nestretáva so serióznym jednaním, môže mu prísť aj táto situácia všelijako. Ako cudzinec možno takémuto prístupu vôbec nechápe. Už by som to neriešila. Zamotáte sa v tom ešte viac. Nechajte ho, nech príde sám alebo dajte tomu nejaký čas a skúste sa s ním začať rozprávať na úplne iné témy.

akinomel
24. aug 2022

Nie situácia, ale sused narušil dobré vzťahy. Nuž neostáva nič iné, ako postoj suseda vziať na vedomie a ďalej si žiť svoj čestný život. Podľa mňa sa celý čas na vás priživoval, ale táto situácia ho ukázala v pravom svetle. Ľudia sú všade rovnakí, aj takí, aj onakí... netrápte sa!

veve14789
24. aug 2022

Nie ty si narušila zbytočne susedské vzťahy. Už v nadpise si si odpovedala za dobrotu na zobrať.tak isto som veľa krát dopadla aj ja.netreba za každú cenu vždy pomáhať a robiť láskavosti.niektori ľudia si to nezaslúžia.

tykat
24. aug 2022

Vies co... tiez skusenost so susedom, tiez cudzincom. Zatekali nam strechy (radovka). Spolu sme sa o tom bavili, on navrhol jeden typ a ja som oslovila dodavatela. Keby si videla kolko ten sused spekuloval, ze musi byt zlava ked sme dvaja odberatelia, ze si kupime sami material a najdeme nejakych robotnikov aby nam to urobili (tam bola speci technologia realizacie, to hociktory strechar neurobi).... normalne som sa hanbila. Nakoniec ked sa to tahalo som mu napisala ze teda my sme sa rozhodli strechu objednat. Tak on teda ze ok, aj on. Firma objednala material, my sme si dohodli termin realizacie a s nim sa natahovali este mesiac lebo chcel zlavu a oddialoval zaplatenie materialu (realizacia bola po zaplateni materialu, a po pokladke sa platil zvysok). Akoze nakoniec sa nejako dohodli aj mu to urobili ale kolko komplikacii a kolko brblania ze nas urcite okradli a keby sme pockali dali by nam zlavu 🙈. Proste su take typy ludi.

lienka.7
24. aug 2022

Keby ti ten domček robil napr. tvoj brat zadarmo, to akoze aj sused ho mal mat potom akoze zadarmo?
Asi ťažko ze? Moze byt rad, ze si mu pomohla.
A presne ako píšeš, za dobrotu na zobrotu. Neries, bud sa časom "odrazi" alebo nie. Ale holt, aspoň si zistila aky je... za kamaráta by som ho nepovažovali ani nahodou

pininka1
24. aug 2022

Vydžubanec vydžubany. Neznasam takychto ludi, uz sa mi to xkrat stalo kedze som typ ktory sa snazi vzdy pomoct.

danica2711
24. aug 2022

kamošovi vysvetli, na suseda kašli

lenkakravcova
24. aug 2022

Nabudúce nehovor nikomu, koľko ste kde dostali zľavu. Ľudia sú na to citliví, lebo si myslia ze to oni takú zľavu nedostali preto, lebo ich chce predávajúci okradnúť, resp na nich zarobiť - neuvedomujú si to, že vy ste tu zľavu dostali kvôli priateľstvu/rodine s dotyčnym. Je to bežná zla vlastnosť tá závisť (suseda). 🙂

lilyianka
24. aug 2022

Ty sa absolútne nemáš prečo cítiť hlúpo. Dal mu zľavu? Dal a pritom nemusel! Nepáčilo sa mu,tak nech si sused trhne a domček dá postaviť niekomu inému. A odveci,že zisťoval tvoju zľavu u známeho a že on mu to ešte aj prezradil. Úplne neprofesionálne správanie zo strany známeho.

0silvia0
24. aug 2022

Inak tento pocit by som raz chcela zazit. Vyjednavat, spekulovat, pytat zlavy a necitit sa blbo🤣, ja sa citim blbo aj za inych, cize pocit hrosia koza som este nezazila😳

autor
24. aug 2022

@lilyianka Známy mi to vysvetlil, že sused na neho už dosť nepríjemne tlačil a dookola spomínal len moju zľavu, že mu napadlo, či sa náhodou môj muž nechtiac neprekecol. Tak mu to povedal, aby ho umlčal.

autor
24. aug 2022

Ďakujem, baby, za reakcie. Trošku ste mi vylepšili náladu. Asi je ozaj svätá pravda, že s rodinou a priateľmi je najlepšie neriešiť žiadne obchody, žiadne nákupy a žiadne spoločné záležitosti. Potom sa zbytočne kazia vzťahy a ak vznikne problém, človeku je nepríjemné to narovinu riešiť.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
daniela2202
24. aug 2022

Ako si napísala. . Za dobrotu na žobrotu

jana_vaj
24. aug 2022

Kašli na to, presne ako píšeš je to za dobrotu na žobrotu. Neraz sa mi to tiež potvrdilo, preto sa snažím niektoré veci neriešiť, keď môžem, pomôžem, ale nejdem na úkor seba alebo čosi také. Netráp sa tým.

hipuska
24. aug 2022

Ja mám skúsenost s cudzincami, že neustále očakávajú pomoc od druhých, lebo nerozumejú atď. Neviem odkiaľ je, ale podľa mňa, celý čas zneužíval tvoju pomoc. Princíp ponuky služieb/konkurencie je rovnaký na celom svete. Existuje Google, rôzne fóra, automatické prekladače.... Takze, by som ho nechala tak...

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
24. aug 2022

Ahoj.... mohla by si mi dať link na tvojho známeho ak má ponuky na nete? Tiež by sme potrebovali záhr. domček, možno nás niečo osloví...

sidicek
24. aug 2022

No mne sa skôr zdá, že sused sa chcel priživiť na vás. Ja by som teda nejaké bližšie susedské vzťahy s takýmto špekulantom nepestovala.

sidicek
24. aug 2022

@deti95060810 bolo by dobre zistiť aj meno a výšku zľavy, nech vás neosklbe, ako toho chudáka cudzinca 🙂

aandrea9
24. aug 2022

Že nabudúce čo ťa nepáli nehas🤷‍♀️

marca12
24. aug 2022

V prvom rade ste nemali hovorit vasu cenu,zlavu. A bolo by po probleme. Zo suseda si nic nerob,nech sa zduva,ked je hlupy

lija22
24. aug 2022

a mne zas napadlo, ci nema v krvi zjednavanie. v tom pripade si to urcite neber osobne

brembo
25. aug 2022

Ako tu bolo spomenuté,tvoj sused je špekulant a chcel si to vybaviť cez teba lacnejšie. To,že je to tvoj známi neznamená,že je známi i tvojho suseda a tak logicky nemôže očakávať takú zľavu,akú si dostala. Mal by byť vôbec rád,že vôbec nejakú zľavu dostal,lebo pri jeho prístupe a neprestajnom vymýšľaní,by mohol mať sumu,vyššiu,než je reálna cena. Svojím susedom sa vôbec nezaoberaj a vysvetli svojmu známemu,že ti je ľúto,že k takejto situácii prišlo a cítiš sa preto nepríjemne,lebo si myslela,že tvoj sused je normálnejší. A tvojmu susedovi už nepomáhaj,nech ho kľudne okrádajú. Zrejme si tu zadovážil nehnuteľnosť preto,že tu sú lacnejšie nehnuteľnosti i dane.

julia_12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz