Wochengeld a kbg

bejby1525
Včera o 21:20

Ahojte, chcem sa informovat, lebo uz som z toho ozaj na prasky. 26.7.2024 som rodila cisarskym. Do 23.10. Som poberala wochengeld. Teraz by som rada zacala s kbg s variantou na rok, ale stale neviem ako to mam chapat. Raz mi povedia, ze to budem mat od narodenia po prvy rok dietata. Potom povedia, ze od skoncenia wochengeldu do 1 roka dietata a nakoniec mi pride papier ze od 1.11. Do 25.7.2025. Ja by som len rada vedela, kolko to mozem poberat a kolko cca to je mesacne. Dakujem

svetlonos
Včera o 21:35

@bejby1525
Ahoj, žiješ na SK ci v AT? Pokial si poberala Wochengeld, tak sa ti potom KGB kráti. Neviem presne ci o mesiac ci dva. Na stránkach krankenkasse mas pekne vypísané, aká je denná výška kgb, podla to ho predsa ktorú variantu si sa rozhodla. Maju tam aj kalkulačku.

svetlonos
Včera o 21:36

@bejby1525
idealne bude ak si priamo na krankenkasse zavoláš a všetko sa presne opytas. No malo by ti prísť aj v liste výška denná kgb.

bejby1525
autor
Včera o 21:41

@svetlonos vyska kbg mi este neprisla, nakolko cakame na vydanie anmeldenbescheinigung. Medzi casom mi vsak dali podpisat nejaku antrag auf sonderleistung. Ked sa pytam na OGK, zena je maximalne neochotna a vacsinou dostanem odpoved ja alebo nein. Ked som sa pytala, co znamena ten sonderleistung, co vlastne budem teraz poberat, kolko a ako dlho, odpoved bola, ze to je teraz nepodstatne, vraj to nemam riesit

kiki68
Dnes o 08:50

@bejby1525 huh, to Anmeldebescheinigung ziadas na MA35? Pozor na to, ze po Wochengeld ihnen stracas poistenie ( dieta tiez), ak je poistene na Teba. Do doby kym vyriesis Anmeldebescheinigung potrebujes pripoistenie na partnera. Mala som presne tento Problem, stratila som Anmeldebescheinigung a prisla som na to dost neskoro. Mne to trvalo vyse 6 mes. Bola som bez KBG, pripoistena na partnera, dieta tiez pod nim. Potom to vydali a cele KBG mi doplatili naraz. Mala som tiez tu moznost na rok. Potom dalsi rok sa musis zase pripoistit na partnera, nakolko tam stracas poistku, alebo po roku robit nad tych 15 hod ( Cize aspon Teilzeit)

bejby1525
autor
Dnes o 12:35

@kiki68 vdaka za info. To som nevedela. Kazdopadne poisteni sme, i ked neviem ako to je mozne, lebo nic som "neriesila" ohladom poistenia, len teda Bestatigung. Anmeldenbescheinigung riesim uz 2 mesiace. Manzel prisiel o pracu a nemohol vydokladovat prijem, tak ziadali vypisy z uctu a asi im bolo malo kolko sme mali na ucte, tak ho poslali, aby ziadal o ALG. Teraz cakame na potvrdenie z AMS. Katastrofa. Kazdopadne ma zaujima, od kedy do kedy budem poberat KBG ak si ho dam na rok. Niekto vravi ze od narodenia, po 1 rok. Iny, ze rok od skoncenia wochengeldu a teraz mi prislo sonderleistung, kde je pisane 1.11. Az 25.7.2025 (26.7.2025 bude mat maly rok) a aj ked som povedala, ze co s tymi 3 mesiacmi (jul-november) tak povedali ze nevedia

kiki68
Dnes o 13:27

@bejby1525 ale ked si tu pracovala, tak nemusis pre Anmeldebescheinigung dokladat prijem, nakolko si predpokladam pracovala. To iste o prvy Antrag? Dolezite je podat vsetko pre KBG, s tym , ze dodas Anmeldebescheinigung. Mne Sonderleistung vobec neponukli. Checkni si to poistenie, ja som na to prisla u lekara a zacala hned vybavovat pripoistenie. Mozno to pojde lepsie, ked neni Corona.