Prečo sú vzťahy v rodinách väčšinou také komplikované?Vela krat aj vzťahy medzi rodičmi a deťmi.Napriklad..Moju kamarátku vyhodili z domu v 20tke preto,lebo mala nejaké neurologicke ochorenie nemohla dlhšie pracovať,asi 10 mesiacov, bolo jej zle zdravotne..Našťastie som jej pomohla,zdravotne je už v poriadku,našla si pracu..Načo takí ľudia maju deti??Alebo ešte keď som bola pred mnohymi rokmi na škole,tak spolužiačky sa niekedy sťažovali na rodičov,na uprednostňovanie súrodencov a podobne.Nikdy som tomu nechápala.Moji rodičia ma vždy milovali,našťastie som jedináčik,splnili mi všetko čo mi na očiach videli, snažili sa mi dať stále maximum a to nemyslím len po materialnej stránke.Proste vzťahy mame užasne doteraz..A o surodeneckych vzťahoch nehovoriac..Čo myslíte,kde to všetko pramení prečo je to tak?
Rodicia su tiez len ludia so zraneniami z detstva. Tym, ze sa niekto stane rodicom sa na neho nezosle mudrost, ludska zrelost, empatia a charakter, mnoho ludi sa stane rodicom len nahodou a nejak sa nad tym ani nezamysla.
Napríklad moja starká mala 2 dcéry a 2 synov, uprednostňovala synov, dcéry sa cítili odstrčené, rovnako to bolo aj s vnúčatami, ľúbila nás všetkých ale vnuk bol vždy top, my vnučky sme boli na druhom mieste. Proste taká povaha/osobnosť že lepšie fungovala s chlapcami ako dievčatami. Potom často je to tak že je dieťa z nevydareného vzťahu, v dobe ked má žena problémy s partnerom, s živobytím, potom si nájde druhého a s tým má deti a to nové dieťa je miláčik, s tým kvôli problémom nemá taký dobrý vzťah ani jeho matka a ani nevlastný nový otec, kedže vlastná krv je vždy vlastná. Dôvodov je veľa, ľudia nie sú dokonalí, veľa robia aj okolnosti a tak. Proste život nie je vždy spravodlivý a dokonalý.
Ja vidim pricinu v tom, ze nasa spolocnost sa stala konzumnou a prestala sa rozvijat aj duchovne. Vsetko se meria len peniazmi a zabuda sa na na vzajomnu bezpodmienecnu lasku a pomoc. I ked by bol clovek ochotny milovat blizneho svojho a pomahat mu, stale ocakava, ze za to nieco ziska. A to dokonca aj veriaci, nie len ateisti pre ktorych je to "spravny obchod". Ale nie je to tak. Nasa spolocnost je chora. Verim, ze mame v rukach riesenie, len si treba v tichosti sadnut a pozriet sa do seba. Co chcem ja a co chcem pre svoje dieta, spolocnost zijucu v laske a vzajomnej pomoci, alebo tvrdy materializmus - "makaj" a za ziskanu odmenu sa ti bude pohodlne zit a budes stastny? A co ked tvoje dieta nebude tak 'drave, sikovne a zdrave" ako ty? Kto mu pomoze az tu nebudes?
@roja01 zle vztahy v rodinach boli aj v minulosti. Kedysi dieta nemalo taku dolezitost ako v sucasnosti. Bolo ich vela, bola velka umrtnost, cize si k nim nevytvarali extra velke citove vztahy. Telesne tresty, deti makali odmalicka, castokrat boli hladne... A cim skor ich vypratavali z domu, dievcata rychlo vydat sa, jedneho chlapca si nechali doma nech maka a ostatnych chlapcov poslali do sveta na skusy, nech sa zivia. Ziadne rodinne vecere a seansy, ved sa videli potom raz za xy rokov...
Teda ja som pochopila, ze autorka diskusie chce hlavne diskutovat o vztahoch rodic-dieta.
Moja, nehnevaj sa, ale za bodkou, ciarkou a vykricnikom davaj medzeru, pls 😘 ja mam 3 surodencov a predstav si, ze mama nas doteraz berie rovnako. Ale verim, ze rodicia, alebo stari rodicia robia rozdiely.
Tiež som niekedy prekvapená hlavne, keď som čítala príspevok veta, ktorá Vás od rodičov zabolela.
Ale je dobré čítať, že vzťahy a rodiny sú rôzne aspoň si človek uvedomí a váži čo doma má🙂
Tiež som jedináčik a nerozumiem tomu.Muz ma sestru, ktorá je celý život uprednostňovana, kamarátky zlé vzťahy v rodine kvôli súrodencom, lebo vnúča má viac pozornosti, majetky, závidia si pracu, peniaze.Asi všade je niečo....ako sa hovorí každý má v skrini svojho kostlivca🙂
Ale takú rodičovskú zaslepenost voči jednému dieťaťu nikdy nepochopim
Nerozmnožujeme sa preto lebo sa všetci navzájom milujeme, ale preto že je to prírodou určený zmysel našej existencie.
A predpoklad že svet je nastavený k ideálnej dobrote a zlo je chyba systému nefunguje jednoducho preto, lebo ho tak nikto nenastavil.
Jojoj, vzťahy v minulosti boli možno ešte horšie, ako teraz, len sa o tom nevedelo, lebo sa to tajilo. Veď si len pozri nejaké historické filmy, o bojoch o dedičstvo, o problémoch súrodencov,napríklad žiarlivosti na staršieho súrodenca, ktory zdedil "lepšiu pôdu", alebo opačne uprednostňovani mladšieho, ako miláčika rodiny.
Voľakedy sa dokonca zabíjali aj v rodine pre peniaze, pre pôdy, pre majetok.
Často bol problém, keď boli samé dcéry, čo s gazdovstvom, a keď pôjdem do hlbšej histórie, napríklad v kráľovských rodinách doslova padali akékoľvek rodinné väzby, žena bola len nastroj na porodenie dediča - syna. A dcéry nemali nijakú cenu, keď ich bolo viac, doslova ich predávali ako tovar, kvôli zlepšeniu nejakej politickej situácie napríklad.
v detstve rodičov, alebo vidíš a počuješ len názor kamarátky prečo ju vyhodili.
v tvojej otázke je veľa " lebo".