Vzťah syna s bio otcom

svetluska82
4. júl 2013

ahojte. Chcela by som vedieť Váš názor na jeden problém 😅 Mám syna, ktorý má 11 rokov, od jeho 4 rokov ho vychováva môj terajší manžel- druhykrát som sa vydala. S mojim terajším manželom má syn uplne super vzťah, niekedy mám pocit že ho má radšej ako mna 😀 Riesia svoje chlapské problémy( chlapec ide do puberty,), dokonca ho moj manžel velmi rád vozí na vsetky hokejove zápasy, a fandí ostošest ( syn je hokejista). Problém je v tom, že raz za čas mojmu synovi zavolá stara mama zo strany exmanžela, potom k telefonu da na par minut aj ex manžela. Chlapec s nimi takmer nekomunikuje cez telefon- oni kecaju ako stare babky na trhu a synova odpoved- aha, no, hmmm, ano, nie, dobre...... Syna som upozornila, že ak mu otec a babka raz za pol roka zatelefonuje, nech aspon s nimi telefonuje normálne, a porozpráva co ma nove... 😖 No nejako zbytočne. Ex mnažel syna videl naspoledy minuly rok, bolo to stretnutie po 8 rokoch, ani ho nespozal. No a teraz k veci problému. Vcera zavolala asi po 3 mesiacoch babka(mama ex manžela) a opat taky telefonát o nicom, len mu oznámila, že budu v nasom meste( sme 300 km od nich) spat v nejakom hoteli- asi maju kupele, alebo co. A že by ho chceli vidieť, či bude doma. Chlapec povedal, že má denny tábor do stvrtej. A oni na to, aha, tak nic. a zložili. Chlapec na mna zacal po tomto telefonáte vrieskať, že stale ho posielam do tábora( pritom tam sám chcel ist a prosil ma, aby som mu ho zaplatila) a on sa nemože stretávať s dedkom a babkou( s ex manželovej strany). Chcela som to vyriesit k spokojnosti, aby ho prisli navstivit poobede- ved ak nocuju v nasom meste , tak by to nemal byt problém. no nedvihali mi. Ako mám vysvetliť chlapcovi, že ich konanie nebolo velmi ok. A zrejem sa s nim ani nechcu stretnuť, len ho tak podpichuju ☹ Dokonca ak spolu telefonovali, tak zahlasili, že aj sme ti chceli niečo kupit, ale uz su vsetky obchody zavrete. ☹ Neviem, tá ich reakcia je divna. Posledné Vianoce zavolali opat na synov mobil a povedali mu, že poslali balik. Samozrejme chlapec cakal 3 mesiace na balík, chodil stale do schránky. a nic. Potom mu v marci zavolali opat-podptýkam, že vola prevažne stara mama a ked sa syn pýtal na balík z Vianoc, tak povedali, že som im nechcela dat adresu 😠 Pritom ma nikto nekontaktoval a adresu nasu maju. Opat syn bol na mna nazlosteny. Velmi ma mrzi tato situácia, ale syn dospieva a coraz viac sa na mna hneva. Takýchto incidentov je niekolko( narodky, meniny). Ako mu mám vysvetliť, že oni ho vodia za nos????? Nicia mi vztah so synom, bojim sa že stratím synovu dôveru. Syn je maximálny introvert, vsetko dusi v sebe. Nikdy sa ma nepýtal na bio otca, ani preco nie je s nami. Chcela som u to vysvetliť, no jednoducho o to nestoji.

sonickaka
4. júl 2013

@svetluska82 V prvom rade blahoželam, že tvoj nový manžel má vynikajúci vzťah s tvojím synom. Bio otec ho nevidel osem rokov, nechápem či bolo stretnutie po toľkých rokoch potrebné. Tvoj ex zjavne o chlapca nejavil záujem a ja sa len čudujem, že po toľkých rokoch spomínaš ešte jeho rodičov. Ak ste nemali vzťah , ktorý by tebe neuškodil a chlapca potešil, nechápem načo tam udržiavaš vzťah, ktorým strácaš syna.

Ty si matka a telefonáty vybavuj ty s rodičmi tvojho ex.

maminuska
4. júl 2013

@svetluska82 mám podobnu situáciu. Ja som vravela synovi pravdu .
Prečo mi otec nič nedal k narodkám - nuž lebo nechcel , on povedal že nevie kde bývam , že by mi to poslal, no tvoj otec vie kde bývaš, posiela ti výživné.
Povedz mu pravdu .On sa bude zlostit ale ako bude rást po čase ju strávi .

svetluska82
autor
4. júl 2013

@sonickaka ahoj, dakujem za radu 😀 No ja neudržiavam kontakty, skor oni volaju, kedze syn mena clip na svojom mobile, tak nevie kto mu vola, kludne to moze byt aj jeho kamos.Oni volaju vylucne na synov mobil. Stretnutie otca so synom o 8 rokoch som nezorganizovala, ja, jednoducho ex zavolal synovi, ze pride, syn mi to povedal 2 hodiny pred jeho prichodom. Co som mala synovi to zakazat? 😅 Alebo ho s nim nepustit von?Ja kontakty neudrziavam s nimi, je mi fuk, ako sa maju...

svetluska82
autor
4. júl 2013

@maminuska dufam, že to strávi, ked bude starsí 😖 No je to coraz horsie a horsie

sonickaka
4. júl 2013

@svetluska82 Rozumiem, že to je chulostivá situácia, ale po toľkých rokoch by som asi aj zabudla že som bola vydatá za niekeho, kto nejavil záujem o svoje dieťa a zrazu si zmyslí, že ho chce vidieť. Najprv si sa mala s ním stretnúť ty a nejak to rozumne prebrať, čo to môže s tým chlapcom urobiť a hlavne za okolností, ked už má iného otca, s ktorým má výborný vzťah ako píšeš.

A rodičov ex a aj môjho ex by som požiadala aby synovi nevolali, ako matka na to právo mám, si myslím.

svetluska82
autor
4. júl 2013

@sonickaka no skusim, uvidime co to spraví 😅

maminuska
4. júl 2013

@svetluska82 to je spôsobené aj pubertou , nemysli si že u mna to je iné. Syn má 13 rokov , tiež ho vychováva nebiologický otec , jeho biologický otec ho nevidel 4 roky, nič mu neposlal, nič nedal , len jeden pozdrav k narodkám .
Práskol ho na poličku a ani mu nezavolal ( otcovi ).

maminuska
4. júl 2013

@svetluska82 ja som sa o tomto bavila s psychologičkou a ona mi povedala , hovorte pravdu. Otázka verzus odpoved = pravda.
Žiadne také prečo otec za mnou nepríde -ocko má vela práce ( to je zle ) ale treba povedať, lebo nechce.

yarnie
4. júl 2013

Ked som bola mensia, mamka sa nikdy na nic nepytala, cakala ze sama pridem a budem sa zdoverovat. Ja som to vnimala, ze ju nezaujimam. Deti mozu uplne inak vnimat ciny a slova dospelych, takisto mozu tuzit po niecom, ale nedaju alebo nevedia to dat najavo. S tym by som zacala rozhovor so synom. Mozes pospominat na svoje detstvo, mozno najdes v niecom paralelu, cez ktoru aj on pochopi, ze robis co mozes. Oni sa ozyvaju pro forma, on to moze vnimat ako skutocny zaujem, ale kedze sa veci ktore ocakava neuskutocnia, je zmateny a hlada vinnika. Je lahsie sa hnevat na niekoho, koho pozna, s kym je v blizkom kontakte. Syn je vo veku, ze napriek dobremu vztahu s tvojim muzom uvazuje o svojom bio otcovi, mozno si ho aj idealizuje. V puberte sa deti buria voci autorite rodica, vztah prechadza skuskou, kdezto neznamy vzdialeny otec moze vzbudzovat pocit, ze unho by nasiel pochopenie... Su to len dohady, ale tvoja situacia je nelahka. Ak mu povies tvrdu pravdu, zranis syna, navyse ti moze neuverit a obvinit ta z toho ze ich nechces dat dokopy ty. Ak mu pravdu nepovies, zrania ho zas oni. :(

hradnapani
4. júl 2013

@svetluska82 ide do veku, v ktorom vas mozno postretnu este krusne chvile, ale mysli na to, ze vlastne syn za to ani nemoze. Mozete sa dostat do situacii, kedy ti nepravom vytkne rozne veci ohladom kontaktu s biootcom a podobne.
Skuste spolu so synom napisat biootcovi a starej matke spolocne list, v ktorom im navrhnete, to co sami uznate za vhodne (ze napriklad sa s nimi radi stretnete, ked budu vo vasom meste... a podobne). Ide o to, aby syn videl tvoju iniciativu smerom k nim, ze mu kontakt s nimi naozaj neupieras. List odoslite spolocne, aby mal dokaz. Alebo napiste mail. Alebo si niekedy spolocne urobte vylet do ich mesta a dajte im vediet, ze tam budete a ked chcu, nech sa stretnu. Dost pravdepodobne, ze sa stretnutiu vyhnu, ale syn bude mat dokaz, ze oni o neho nestoja a ty si urobila gesto, ktorym mu nebranis v kontakte s nimi. A viac sa do toho silit netreba.
Ver mi, syn bude vo svojom vnutri otazku biootca riesit stale castejsie,hoci o tom vobec nemusi hovorit 😒 Drzim palce, vidim, ze to riesit chces k spokojnosti oboch stran, ale je to tazke...

maminuska
4. júl 2013

@yarnie ano určite to nebude v prvom momente synovi príjemné ale tu pravdu o otcovi sa aj tak dozvie. Idealizácia otca je neskôr veľmi trpkým sklamaním keď vyrastú .
Ja sa držím hesla, že nenadávam , neočierňujem a ked je nejaká situácia kde jeho otec figuroval vžy poveim aj tvoj oco ... ale ked sa opýta vžy poviem pravdu.
Kamarátka sa rozviedla ked syn mal 9 rokov, ex stratil o syna uplne záujem a ona exa stále ospravedlňovala . Ked syn dospel a dostal sa k papierom od rozvodu , výživného a videl tam všetko čierne na bielom , tak sa na nu nahneval a kričal po nej prečo mu nepovedala že otec je taký čurá. .

svetluska82
autor
4. júl 2013

@hradnapani no ja im nebránim v stretávaní. AJ ked idem do ich mesta -2x rocne, tak im zavolám, syna si vezmu na jeden den. Ale stále pride taký neistý a smutný od nich. Ked sa ho opytaju ci chce u nich spat, tak bud je ticho,alebo povie neviem. Potom mi vola syn stým že"vraveli mi, že ci chem u nich spat. Ja neviem, ci chcem, tak povedz ci mám". A ja už vtedy naozaj neviem co mám povedať.On sa sam nevie rozhodnut.

hradnapani
4. júl 2013

@svetluska82 ano, viem, ze nebranis a to je sympaticke. Syn je velmi zmateny a neisty, potrebuje tvoju podporu v rozhodovani. Tak mu skus navrhnut nabuduce, ze "vyskusaj tam ostat". Evidentne sa nevyzna sam v sebe. Po takomto navrhu by sa to v nom mohlo vykrystalizovat ci naozaj chce alebo nie. Ale chapem tie jeho zmatky v hlave. Nieco podobne som totiz sama zazila. Na jednej strane dieta tuzi po normalnom vztahu s biorodicom, na druhej strane vobec netusi, ako sa ma k nemu/ k nim spravat. Velmi dobre si na to spominam 😒 Dost patova situacia...

svetluska82
autor
4. júl 2013

@hradnapani velmi pekne Ti dakujem. Kiez by som vedela tak pohotovo reagovat ako ty..... 😀