ahojte,
je tu este niekto, kto nema dobry vztah s rodicmi?
Som jedinacik, nasi sa asi cele detstvo hadali, foter dost pil. Nevedela som sa dockat, kedy budem mat 18 a mozem vypadnut z domu. Ked som mala tych 18, tak sa nasi aj rozviedli, najprv sme s mamou isli my prec zo spolocneho bytu do jednoizbaku, ja som zacala chodit na vysku, a ked sa dokoncili tahacky okolo rozvodu, tak sa nastahovala spat do bytu, foter prec a ja som ostala v tom jednoizbaku, ani s mamou sa mi nebyvalo najlepsie, nie raz som si vypocila, ze to vsetko (hadky, rozvod) bolo kvoli mne ....
Pocas vysky mi mama trosku vypomahala aj financne (no cele leta, aj cez rok som popri skole brigadovala a brala studentske pozicky, aby som nebola od nej/nich fin.zavisla).
Nasla som si skveleho manzela, po takmer 8rokoch spoluzitia sa nam narodilo dieta, s kt. sme si tiez preskakali na zaciatkoch vela, mal zdravotne problemy, boli sme mesiace v nemocnici, potom mesiace v izolacii, pocas skolky kazdu chvilu doma s beznymi detskymi chorobami ... a musim povedat, ze ani v tejto dobe sa rodicia moc nezaujimali, resp. nie tak, ako by som od normalych rodicov ( a starych rodicov) ocakavala - pravidelne kazdy tyzden sice volali, ale tym 2 min. telefonatom asi cely zaujem a starostlivost o nas koncil.
A pomaly zacinaju byt vo veku, ze budu potrebovat aj oni uz pomoc a starostlivost - obaja ziju sami, nenasli si novych partnerov.
A ja mam z toho strasne depky, ze som bezcitna a pod., ked sa mi do tej starostlivosti nechce, ze si to nezasluzia (hlavne foter), ze si odrobili len zakonnu povinnost (urcite som nemala najhorsie detstvo a su aj ovela horsie pripady, ale nic extra som nedostala, za co by som sa mala teraz citit zaviazana, ziadne dobre spomienky nemam, vsetky dobre spomienky sa tykaju babicky a kamosov, kt. boli viac moja rodina).
Som preto zly clovek? Ma to niekto podobne? Pomahate napriek minulosti? Prejdu tieto depky casom?
Diky
mama 73, foter 65
Nie si zly clovek. Dnes som o tom citala na IG prispevok. Co zasiali rodicia do teba ked si ich potrebovala to teraz znu 🤷🏻♀️ Dieta nie je nic dlzne svojim rodicom.
@lejusinka dakujem ❤
Tak pokial nemajú zdrav.problemy tak to môžu byt ešte vitálni dôchodcovia
@pribinak praveze maju ... mama uz operovana na srdce pred 7 rokmi, foter tiez skrz toho celozivotneho pitia uz urcite znicene organy (zda sa mi, ze ma nejake zlte oci, tak asi pecen uz nevladze), dnu ma silnu, ledva chodi, prsty na ruke vyvratene a pod.
Uz mame chodim pravidelne na vacsie nakupy, nastastie ma nejaku paniu, ktora jej raz za 2 tyzdne pride upratat, a uz sa aj foter viac ohlasuje a skusa, pyta pomoc s vybavovackami ...
Domov dôchodcov nepripadá do úvahy ?
@majah212 neviem, ako to funguje, ale myslim, ze este nie su v stadiu, ze by tam isli dobrovolne len tak, su este sebestacni a vedia sa o seba postarat, len potrebuju uz asi nejaku pomoc ako mladsi (mozno zdravsi) ludia. A hlavne tym, ze su sami a su odkazani tak len na seba, nevedia si tie ulohy aj rozdelit s partnerom, musia to riesit sami, alebo teda uz aj so mnou
Na domov dôchodcov sa čaká dlho, závisí podľa mmesta. V domove sú ľudia aj úplne sebestační,delia sa na stupne odkazanosti a podľa toho sa vypočítava aj suma za “pobyt”. Skus a poobzerať či máte nejaké take domovy na blízku.
Tvorí rodicia vedia o tvojom názore na toto? Asi bude vhodne sa s nimi porozprávať nech nečakajú od teba nejakú výraznú pomoc (ako píšeš) a nech vedia aký máš názor na to
Myslím ze v tejto oblasti nenájdeš rovnaké názory, neikto doopatruje svojich rodičov, niekto platí opatrovateľky, niekto domov dôchodcov atd.
Dieta nie je svojim rodicom nic dlzne. Nepytalo sa na svet samo. Nemam rada zistne spravanie.
@majah212 priamo som im to este nepovedala, ale viackrat som im uz zdoraznila, ze na prvom mieste je u mna moja rodina a potom moja praca, az ked mam zriesene veci okolo tychto 2 veci, tak vo zvysku volneho casu som ochotna riesit ich veci a potreby, nech necakaju, ze zavolaju a ja hned skocim a utekam (mama to aj chape, s fotrom uz boli hadky).
Jasne, ze je to silna tema a nazory sa rozchadzaju, asi ako vo vsetkom vzdy a vsade, preto som aj popisala minulost, lebo je urcite rozdiel v tom, ked niekto mal cely zivot milujucich rodicov, kt. vypomahali,kde sa dalo a dalo sa na nich spolahnut...
Vyslúžilá zdravotná sestra, ktorá si zažila mnoho klientov v domove dôchodcov a poznala ich sociálnu anamnézu, mi povedala, že veľa z ľudí čo sú tam a sú síce sebestačný, by tam byť nemuseli, keby sa k svojim deťom chovali pekne a že teraz sa im to len vracia ako im naubližovali. Nemaj výčitky, žnú čo zasiali.
Necit sa vinna pomoz, ked si opatris deti a porobis svoje.To, ze sa rozhodli zit sami je ich vec mohli mat kamarata, partnera.Ako casto ocakavaju pomoc s cim?na kazdeho raz pride...ale stale je to mama a otec ...tazko radit aj, ked asi neboli ukazkovi.Financne su na tom ako?vzdy musime ratat s tym, ze jedneho dna sa bude treba o rodicov postarat este to mas dobre nemaju extra diagnozy, nie su leziaci...byvaju blizko, daleko?
Nie si im nic dlzna ani keby sa o teba normalne starali. Ludia co si robia deti len preto, aby im mal potom v starobe kto utierat zadky ma strasne vytacaju. Robit zo seba martyra na ukor vlastnej rodiny (muz, deti) sa naozaj neoplati, lebo prides aj o nich. Ak mozes, pomoz financne, ak nie, tak nie 🤷
@evamarek77 ale je rozdiel pomahat rodicom ktory sa starali o teba a mate dobry vztah a pomahat niekomu kto ti cely zivot hadzal polena pod nohy a teraz natahuje ruku 🤷🏻♀️
V zapadnej Europe sa to Robi tak, ze sa preda byt a z toho sa financuje Dom dochodcov
@evamarek77 ako sa hovori syty hladnemu neveri 🤷🏻♀️ Ked mas dobry vztah s rodicmi neveris tym co nemaju…
a co skusit na urade vybavit opatrovatelku? Pomohla by s nakupmi, jedlom, vychadzkou...
Autorka,nemaj žiadne výčitky.Mne moja mama tiež v živote nepomohla s ničím ani finančne ani morálne.Za 30 rokov,čo som preč z domu ani raz sme u nej neboli v nedeľu na obede.Mojmu dieťaťu,ked bola malá nikdy nekupila ani hrkalku,a to mala z čoho.Vždy bol uprednostňovaný surodenec vo všetkom.Ja ju raz týždenne navštívim a tým to končí.Ked bola v nemocnici na operácii,bola som za ňou,ked prišla domov doniesla som jej parkrat navarené,povysavala som a tým to končilo.
dakujem baby za nazory
Nemala by som výčitky žiadne. Ako sa kto choval a chova k tebe tak nech očakáva to isté. Keby to nie sú tvoji rodičia tak o takých ľudí ani nezakopnes , takže môžu byť radi vôbec že im aspoň vo to pomôžeš a je to len na tvojej dobrej voli.
@evamarek77 no nieco podobne je aj moja dilema a zaklad depky - boli tu, ked som bola dieta, ked som bola chora, ked som sa poudierala, asi sa so mnou aj v prvych rocnikoch ucili, urcite sme zazili aj pekne chvilky ... len podla mna rodicovstvo nekonci dovrsenim 18.roku zivota. A najviac mi asi vadi to, ze sa ani o toho vnuka tak nezaujimali a vobec im nenapadlo pomoct (nemyslim financne, ale emocialne, vychovne a pod., ako stari rodicia), ked sme bojovali o jeho zivot,a vlastne ani potom moc...to, ze o mna tak asi nestali, som za tie roky uz predychala a naucila sa s tym zit, ale ze sa ich nedockam ziadnych emocii a pomoci ani pri chorobe (vtedy) jedineho vnuka, bola asi dyka hlboko do srdca :/
@oli18 za tym si stojim a neocakavam ani to ze moje deti maju povinnost sa postarat o mna na stare kolena…a neboj sa o dedicstvo, nikdy som o ziadne zaujem nemala ani nemam…kazdopadne riesit dedicstvo pred smrtou je podla mna dost hnusne 🤷🏻♀️ Nadtym uvazujes ked sa staras o svojich rodicov?
Koľko majú rodičia rokov?