Ahojte.
Snáď tu s mojou témou nikoho nepobúrim. S otcom som nemala nikdy dobry vztah. Ako som sa zasnubila s terajsim manzelom bojkotoval aj to, ale nakoniec to prijal a dokonca sa na mojej svadbe aj usmial. Nikdy sa netajil tym a vedela to aj cela rodina, ze ma ako dceru nikdy nechcel a viac preferoval mojho druheho mladsieho surodenca.
Casom to na mne zanechalo stopy a to tym, ze som v puberte dost rebelovala. Otec s nami nebyval, bol pracovne v zahranici odkedy som sa narodila a tak to bolo este narocnejsie lebo vzdy sa zaujimal o moju vychovu, ked mi potreboval vynadat alebo ma za nieco dourazat. Hanbim sa za to co som urobila no otec v tej dobe si kupil obycajnu kameru. Velmi sa z nej tesil, braval si ju na dovolenky, proste bol z nej nadseny. Mne nadalej krivdil, za vsetko mi nadaval, velakrat ma zbil a zle umyty riad, par krat po nom mama kricala ze sa s nim rozvedie, vedel ma zmlatit za malickost a pouzival vsetky dostupne predmety, ktore mu padli pod ruku, aby ma to bolelo este viac. Nehovorim, nebola som anjel. Nebola som promiskuitna, ani som nebrala drogy, nepila som, fajcila som obcas aj to skor z frajeriny a poza skolu som zacala taktiez chodit, ale nikdy som z toho v skole nemala problemy lebo som v tom bola "sikovna" a aj napriek tomu som dokoncila zakladnu (na strednej som sa uz upokojila).
Aby som neodbiehala od temy, v tej vyhranenej situacii po poslednej bitke len za to, ze som nieco neurobila v tej chvili ako si predstavoval som mu tu jeho milovanu vec zobrala a dala ju do zalozne. Dostala som za nu smiesny peniaz a ani neviem na co som to minula. Bolo mi to jedno, islo mi iba o ten efekt, aby pocitil ake to je, ze ma boli to, ze ostatne kamaratky maju s otcami dobre vztahy, lubia ich a ten moj ma vidi po dvoch mesiacoch aj to po mne vrieska aj napriek tomu, ze som sa zacala v spravani horsit az v dobe, ked jeho nenavist ku mne gradovala. Otec sa na mna velmi nahneval a ja som bola spokojna lebo som mu ublizila. Od tej doby bol nas vztah chladny. Od mojho cinu potom uplynuli 4r na strednej a dalsie roky co som od rodicov odisla, vydala sa, porodila dietatko. Porodom mojho dietata sa lady nejako pohli a aj ked je to medzi nami furt chladne, vieme byt k sebe normalny. Zacala som uz pracovat a tak som z usetrenych penazi mu kupila tu kameru, ktoru som mu pred rokmi predala. Teraz bude mat narodeniny a ja mu ju chcem dat ako darcek. Manzel ma v tom podporuje, vidi, ze ma to zoziera, s rozumom aky mam teraz sa za svoje spravanie hanbim, no bojim sa otcovej reakcie. kazdy den, ktory sa blizi k danemu dnu mam stiahnuty zaludok. V nasej rodine sa malo prejavuje laska. Som z takeho studeneho odchovu. Tu rodinnu idylku som videla az u manzela, ja som ju dovtedy nepoznala.
Ak ste uz docitali az sem a nepovracali ste sa zo mna, moja otazka nie. Myslite, ze ak mu dam ten darcek, nepokazim ten nas chaby vztah este viac? Je to take moje ospravedlnenie za to vsetko. Bol na chybe aj on, ale ako som sa pred rokom dozvedela, jemu robil otec to iste, co on mne, takze asi si to kompenzoval na mne.
Dakujem za vase spravy ...ahojte
Podľa mňa je to krásny nápad. Naozaj spôsob, ako sa vyrovnať s vaším dlhodobo pokazeným vzťahom a vysporiadať sa s niečím, za čo máš výčitky svedomia, aj keď tvoje vtedajšie konanie naozaj dáva logiku. Niekedy nás všetky možné skutky voči rodičom mrzia len tak iracionálne, ani nevieme prečo a bolí to celé desaťročia, až kým sa inkriminovaná téma neotvorí.
Ale neviem sa zbaviť pocitu, že takýmto počinom začneš niečo veľké a otvoríš velikánsku tému z minulosti, takže by bolo dobré akýmsi spôsobom to dotiahnuť až do konca. Snáď si pokecať aj o tom, že cítiš z jeho strany dlhodobú krivdu, vysvetliť mu, o čom tvoje počínanie skutočne bolo, povedať mu, že sa naňho ešte hneváš, alebo čokoľvek, o čom to celé je. Ale to je vec, ktorú obaja nemusíte zvládnuť, možno to bude len pokus z tvojej strany, ktorý on nepochopí a niekde ťa s tým pošle, alebo naopak, sám na podobnú príležitosť čaká a tiež sa toho chytí. Takže by som chápala, ak by si to brala len tak, že sa vysporiadaš s príbehom o kamere, ale zvyšok necháš tak, budete vychádzať, akoby sa inak nič nestalo. Len si myslím, že by to bola škoda, lebo lepšia príležitosť na zmierenie, resp. vysporiadanie vzťahov možno tak skoro nepríde.
Ahojte, ja neviem pochopit,a jednoducho ma to zoziera vo vnutri ako vedia byt otcovia taky kruty. aj moj otec bol kumne strasne hnusny,ked som sa vydala to bolo este horsie, ochorel na cukrovku, amputovali mu polku zahlavia, a vtedy si zacinal uvedomit, ze aky je on kruty a znicoho nic z jedneho dna na druhy zmenil spravanie a chel byt tym najlepsim otcom najmilovanejsim, lenze on si to vobec neuvedomil ze ja uz mam 40rokov a tie roky co mi naublizoval to sa neda len tak zabudnut, a napriek tomu som ho lutovala a bolo mi luto zanim a navstevovala som ho v nemocnici , a strasne plakala, a ked som prisla domou z nemocnice tak som mala taky zvlastny pocit, taky nazamyslenie ako ze ho viem lutovat ? ako ze viem knemu citit nieco? preco zaco,? a teraz ked uz nezije uz 4mesiace nieje medzy nami tak ani mi nechyba len obcas si spomeniem na tie chvile ked plakal v nemocnici ked sa trapil. je to cele cudne.
☹ ☹ ☹
Tiez to poznam.
pekne ze mu tu kameru chces dat. Myslim si ze ho to potesi a trosku sa aj zamysli nad jeho spravanim k tebe.
ja sa stale netesim na otca, neviem sa s nim uprimne porozpravat, na den otcov akoze zabudnem lebo mu nedokazem zavolat a povedat mam ta rada, necitim to takNema rad ani mojho syna.tym som ochladla este viac. casto som si predstavovala ze keby tak zo dna na den zmizol tak ani nemrknem a nechybal by mi.
Je to smutne
mne sa ten napad velmi paci ale urcite by to chcelo k tomu aj nejaky uprimny rozhovor o tom ako si to vtedy vnimala ty a ako to vnimal on a mozno sa vsetko na lepsie obrati.
v kazdom pripade drzim palce aby sa zacala lepsia kapitola vasho vztahu🙂
Ahoj. Kameru mu urcite daj. Len od toho rozhodne necakaj, ze ti za to padne do naruce a budete spolu plakat a odpustite si. To sa deje iba vo filme. Mentalne sa nastav pragmaticky, nech ta ani nenapadne slzit lebo si ublizis. Mne sa nezda, ze sa mu mas dovod ospravedlnit. Je normalne, ze decko kt. Citi nelasku rebeluje. Co si mala robit? Skrcit sa v kute a cakat kym sa ocinko ukludni? Robila si ako si robila a ja si myslim, ze prave preto, ze si sa mu vedela postavit, ta to nepolozilo, a nie si teraz zakomplexovana troska. Nech si spytuje svedomie tvoj otec. Nedufaj prilis, ze sa nieco radikalne zmeni, ale ak si mu odpustila o dobry vztah sa snazit mozes. Ale radsej s chladnou hlavou. Podstatne je vyhybat sa otcovym chybam a lasku pestovat venovat svojmu dietatu a manzelovi.
ten otec je ale poloblázon. Prepáč, ale takto sa správať ku dcére. Ja som bola otcovým miláčikom. tiež som im pripravila kadečo, ale prežili sme to všetci. Ani neviem či by som vôbec na tú oslavu išla - jednoducho by som sa bála. ak máte chladné vzťahy - neviem či sa to tým darom všetko urovná. Bála by som sa. Ale ten darčk je dobrý nápad. Držím palce nech sa všetko zrovná - ak sa to ešte vôbec dá.
A v akom ste teraz vzťahu? telef., navštevujete sa, mailujete? Ako to teraz vyzerá?
Je to krasny napad. Otec sa k tebe choval priserne takze sa divim ze vobec mas zaujem s nim komunikovat. Ale tvoj napad je fajn. Urobis tym vela pre obnovu vaseho vztahu. Mozno to otec prijme a tiez si prizna ze robil chybu - idealny scenar. Akokolvek to dopadne mozes to brat ako poslednu nadej vasho vztahu. Urobis krok vpred a uz bude zalezat len na tvojom otcovi ci urobi to iste.
nemyslím si,že by si vzťah medzi vami tou kamerou pokazila. Ja by som ešte na ňu niečo nahrala , sadla by som si a kameru otočila na seba - že ti je ľúto,čo si pred rokmi urobila, ale bola to le odozva na to, že si sa cítila nemilovaná, odsúvaná na vedľajšiu koľaj, nepochopená, fyzicky týraná. Po rokoch sa na to pozeráš tak, že si vtedy ako mladá urobila hlúposť,ktorú chceš teraz napraviť. Že mu želáš do ďalších rokov veľa zdravia, šťastia a spokojnosti, že mu zároveň ďakuješ, že ti dal do života návod, ako sa nesprávať k svojím deťom.
Podla mna mu tu kameru daj. Kvoli sebe. Vobec nerozoberaj jeho reakciu, urob to kvoli sebe. Lebo to tak citis. Podla mna ide len o to ci ju ty chces dat alebo nie. Nejde o to ako on zareaguje ale ako sa budes citit ty. Ak sa budes citit dobre tak nevahaj a sprav to pre seba.
Nechapem to, prave preto, že jeho otec bol taký istý, on si mal povedať, že to nikdy neurobí. mala si to hrozné,keby som bola Tvojou mamou ,tak mu asi niekedy riadne naložím a keby sa nezmenil, tak rozvediem. on bol /je/ asi chorý. Kameru mu daj, bud si to uvedomí, alebo nie. Ale už viac nemôžeš preňho urobiť. a čo on urobil, alebo urobí pre Teba? ak sa aj neospravedlní, mohol by sa správať normálne. všetko sito robila preto, lebo si vlastne nevedela, čo máš robiť. a sebavedomie vkybli, aj preto sa bojíš,ale neboj sa. normálne by som mu povedala, že prečo si to spravila - že si chcela, aby pocítil, aké to je, ked Ti stále ubližoval, ked mal kameru radšej ako Teba. ak nepochopí, jeho problém. na tomto svete sú najdôležitejšie vzťahy, môže byť rád, že aj napriek všetkému si ho ako tak vážiš a chceš odčiniť, čo si spravila pred rokmi. aj on by sa mohol aspon trochu snažiť odčiniť, čo robil predtým
Ten napad je skvely ,urcite mu ju daj a neries jeho pocity ,myslim ze to slovo mu je cudzie ,mne len neda nenapisat ti ,ze aj ked on bol otec aky bol , napriek tomu ,z teba vyrastla zena plna nehy 🙂 🙂
ahoj poznam vyrastala som podobne ako ty ale ja sa s mojim otcom nestretavam vzdy sme sa pohadali ale tu kameru mu ozaj daj kvoli sebe 🙂 🙂
dočítala som to do konca a neuveríš, ale vôbec som sa z toho nepovracala......bola si úplne normálne dievča, ktoré len túžilo, aby ju otec miloval ...čo je na tom zlé? Sa čudujem, že tou situáciou , keď si mu tú kameru predala, nepochopil danú situáciu ....ale pokračoval v tej najväčšej chybe, akú v živote urobil. Keď tak nad tým rozmýšľam, veď ty si s kľudom za takéto jeho správanie mohla na neho zanevrieť, ale neurobila si to a aj napriek tomu, že ti ubližoval, ho ľúbiš....pretože je to tvoj otec. Kamera je super darček a aj ako baby píšu, tiež by som tam kúsok videa nahrala....nech mu to zostane ako pamiatka, že ma milujúcu dcéru. Ak to nepochopí.... už by som sa nad tým ďalej netrápila. Držím ti palce.....🙂
Ahooj urcite je to super ospravedlnenie ... ak neprejavuje lasku asi moc necakaj ale obim ho a povedz mu to prepac ak ta to mrzi ,.. otca mame len jedneho ani.ja so svojim som na tom nic moc ale za pokus to stoji 🙂 drzim palce
veľmi milý nápad, daj mu kameru ako darček, k tomu by som Ti odporučila, aby si povedala, že Ťa mrzí, čo si vtedy urobila, a že ho prosíš o prepáčenie a že chceš, aby Ti to odpustil a že aj Ty jemu odpúšťaš všetko, čo urobil vo vzťahu k Tebe a a chcela by si a bola rada, keby začala nová etapa Vášho života. Možno aj otca mrzí ako sa správal, nie vždy ľudia robia zle veci vedome, niekedy si ani neuvedomujú ako druhému ubližujú, už samotná ľútosť po spovedí obsahuje krásne slova "ľutujem z celého srdca všetky svoje hriechy, vedome a nevedome ..." Robil v zahraničí, robil to, čo dostal od svojho otca , mnoho ľudí aj keď svoje deti milujú, nevedia to dať najavo, v minulosti sa ľudia nezaoberali toľko citovými záležitosťami, nechválili tak ako dnes, celková výchova bola iná, aj učiteľ dal s paličkou na končeky prstov aj farár to isté, takže bola úplne iná výchova, takže odporúčala by som autorke dať darček, odpustiť otcovi a zabudnúť čo bolo