Ahojte, neviem si dat rady ťaží má na srdci jedna vec. Ľúbim svoju mamu najviac na svete, no keď si vypije nemám chuť byt v jej blízkosti nenavidim to nemam ju rada. Má už cez 50 žijeme spolu v rodičovskom dome, no keď si k sebe zavolám kamarátky a kamarátov pije s nimi a mne je nepríjemne že ju niekedy moji kamaráti nosia do postele lebo nedokáže stať ani na nohách.nebolo to vždy tak… Horšie je to že od nás odišiel otec ktorý pil a nenávideli sme to, ona hlavne. Našla si pred pár rokmi priateľa ktorý je úplný alkoholik pije ráno večer poobede podľa mna aj pri posteli má počas spánku miesto vody vodku… on vola k nám do domu (a to s nami nežije) všetkých dedinských alkoholikov. Viem že má mama svoje roky ale nechcem aby skončila ako oni. Ničí ma ten pohľad na ňu. Nenavidim jej známych kamarátov pretože viem že ju ťahajú dole, a ona potom ťahá dole tu menšinu dobrých známych ktorú má, horšie je ze si už dokáže z fľaše naliať aj keď je sama. A aj vtedy chytá na ruky moje 5mesačne babatko… ak maleho potrebujem 1x do týždňa na pár hodín večer postrážiť nie vždy odhadnem v akom stave mama je, no je mi nepríjemne že v tom čase s malym narába ako by bol vec. Malý pri nej v tom čase aj veľmi plače, aj ked viem ze ked je triezva smejú sa spolu hrajú. Jej priateľ ešte malého nevidel (dúfam že neprišiel v ten čas keď som ja doma nebola,lebo ked k nám príde oblúkom sa mu vyhýbame), mame je to úplne jedno, mám niekedy pocit že aj keby mi nedajboze niekto niečo (kľudne aj on) urobil aj tak by mi hovorila že to nemám riešiť lebo “ľudia robia chyby a treba odpúšťať”.. vzťah s mamou úplne ochladol nikdy si ma nezastane hocikto môže na mna hocičo škaredé povedať ublížiť mi stále som chybná ja a podľa nej je na mne zle všetko , nikdy sme spolu nikde neboli bez toho aby sme sa nepohádali alebo vyčítali si navzájom veci ktoré už sa zmeniť nedajú. Každý je jej vždy prednejší ako ja, myslela som ze tým ze sa stane babkou a ze bude mat vnúča rovno pod nosom, zabudne na všetky útrapy a bude sa tešiť so mnou. Neviem či sa ten vzťah dá zmeniť aj inak ako tým ze sa odstahujem, čo by som nechcela keďže ma doživotne právo a dom je na mne, a ked by sa ďalej stretávala s ľudmi s ktorými sa stretáva či by vôbec nejaký dom bol keďže ja sa tie jeho návštevy snažím brzdiť čo najviac... nerada by som prišla aj o ňu, otec s nami prerušil kontakt pred pár rokmi, založil si vlastnú rodinu a nedávno zomrel.
@dominikamacakova Lebo “ zdedila” dom a mama mà dozivotne pravo.
Strasne si naïvna. Cakat ze tvoje dieta vylieci alkoholizmus. Je to zazrak z neba pre teba no nie pre tvoju matku. Ked je dom na teba ., a mama mà dozivotne pravo treba si dupnut ze u vas nebude krcma pre pol dediny alebo odist a vratit sa az bude prirodzene dedicstvo. Bud si vybojujes ze k vam nebude nikto chodit mama nech ide robit ozran party k frajerovi. Alebo odides. Kludne jej to takto povedz.
Este dodam ze mama mà LEN cez 50. Cize kludne mozete takto fungovat aj 30+ rokov. Ked neurobis poriadky.
1. kde je otec dieťaťa? prečo ty nie si s ním a spoločne nevychovávate dieťa?
2. ty sama si matka, ale k vám chodia tvoje kamarátky a kamaráti piť, citujem: "no keď si k sebe zavolám kamarátky a kamarátov pije s nimi "
3. uprac si najprv v hlave a potom odsudzuj vlastnú matku.
@miadi len si doteraz pamätám ako si vydýchla keď otec odišiel. Že konečne nemusím byt v strachu ani ja ani ona, čo vyvedie, akú bude mat naladu, nikdy na nás síce ruku nedvihol ale psychicky sme obe bole zdeptane, a mala som pocit že sme si obe uvedomili čo v živote už nechceme. Otec môjho dieťaťa tiež začal robiť veci ktoré sa mi nepáčili, začal piť keď mal maly asi 1mesiac, bola som naivná že som si myslela že mu bude prednejšie byt s nami, než odbehovat popíjať s nimi, vedel že nenavidim alkohol a že som proti tomu. Neprestal ani on na naliehanie že sa rozídeme, že mu vyhodim veci z domu, myslel si že som odkázaná na nho a že by som nikdy nerozbila rodinu, zacinal s pivom jedno druhé tretie štvrte a potom poldeci 1-2-3 každý deň po šichte a viac krát som ho nachytala keď sa podľa jeho slov išiel prejsť alebo si zabehať, s tym že si myslel že ja som zaspala pri uspavani malého a nakoniec vyšiel z letnej terasy ktorú využívali na “alkoparty” mama a spol. Nespijal sa tak ako otec alebo teraz mama no viem že aj u nich to nejak začínalo.
Este dodam ze s alkoholickou by som svoje dieta nenechala same ani minutu. Ty si ides nieco na par hodin vybavit., radsej zober dieta so sebou ! Lebo stat sa moze hocico mama sa moze opit popri vareni zaspat vznikne poziar a dym ich udusi ., alebo jej babo vypadne z ruk atd moznosti je xxx , ten dom si predpokladam zdedila no žit tam nemusis.
Ak neurobis zasadne rozhodnutia, si na najlepsej ceste dopadnut, ako tvoji rodicia. Prvy krok si uz urobila, urobila si si dieta s alkoholikom. Ak chces lepsi zivot pre seba a svoje dieta, rob pre to nieco.
precitaj si toto ako prve https://www.zivotbezzavislosti.sk/spoluzavislost/
1. tvoja mama nedokaze inak zit len s alkoholom a alkoholikom, to ze si vydychla ked otec odisiel, nic neznamena, nedokaze inak fungovat ako dlhe roky ked bola s otcom, nezmeni sa, pretoze nemusi, nema dovod
2. suhlasim s vyssie uvedenym, nechavat tak male dieta s ALKOHOLIKOM je nezodpovedne a nebezpecne. ty sa nebojis? ved si na tych par hodin zaplat radsej nejaku pani na strazenie ako nechas dieta u alkoholika.
3. neopakuj chyby ako tvoji rodicia a odid z prostredia alkoholu, tvoji rodicia piju, otec tvojho dietata pije, to dieta nema co vyrastat v takom devastujucom prostredi.
4. ty si volas k sebe kamaratky, ktore piju - to iste robi aj tvoja mama a nad tym ohrnas nos. alkohol sa toci v tvojom zivote stale, bud do toho spadnes aj ty s dietatom alebo poviete razne stop pitu a alkoholu
predispozicia k zavislosti na alkohole je ciastocne dedicna
Ja by som nakricala na mamu,ci sa nepamata,co ste zazivali pri otcovi a preco toto teraz robi tebe a tvojmu dietatu. Tu pomoze uz len tvrda ruka a ak sa nespamata,zariad si zivot bez nej.
Nuz v prvom rade zaved bezalkoholovu domacnost. Vyhod vsetok alkohol a nekupuj ho. A nikto nech ho k vam ani nenosi. Ked pridu tvoje kamaratky, tak im neponukaj alkohol. Ziadnych cudzich alkoholikov k vam do domu nepustaj. A velmi by som si na tvojom mieste rozmyslela ci necham strazit babatko alkoholicke, lebo lahko sa moze stat nestastie....
Dom je napisany na teba? Mame oznam, ze ho predavas, ona do podnajmu jednoizbak. Ty daleko ako sa da, kontakt obmedzit na pripad nutnosti.
To ze nechs male dieta s matkou alkoholickou - nemozes mat ani ty vsetkych 5 pokope! S kamatakami nepite! Moje kamaratky nemaju co chlastat s mou mamou, inak by nimi uz davno neboli! Tych par “normalnych” znamych ona netaha dole. Su to predpokladam dospeli, svojpravni ludia. Ich zivot, ich rozhodnutia! A dufam, ze ty konecne otvoris oci predtym ako dodrbes zivot svojmu dietatu presne tak, ako vasi Tebe.
Dočítala som to iba do polovice, ale pre boha, prečo tam ešte bývaš??! A ešte k tomu s deťmi 🤦