Na začiatok Vám musím prezradiť, že mám päť synov. Problematický vzťah medzi najstarším 12 ročným a jeho otcom začal, keď už zrazu nebol malý, ako ostatní. Najprv to bolo preto, že syn začal mať svoj názor, potom preto, že ho otec skoro vždy odbil so slovami , prepáč, teraz nemám čas, a neskôr ho syn začal provokovať, rôznymi sprostosťami ,len aby si ho všimol. Dnes je manžel na syna priam alergický a pri najmenšej príležitosti, dostane amok, je vulgárny , lietajú facky, všetko mu zakáže a ja som medzi nimi ako mantinel. Už sa mi neraz jedna ušla, namiesto syna. Pravdaže všetko dáva za vinu mne. Ostatné deti tým tiež veľmi trpia, celkovo cítiť doma napätie, neviem ako sa z tohto bludného kruhu dostať. Máme sa radi , ale čo sa týka výchovy máme úplne odlišné názory. Určite chcem bojovať za zlepšenie tejto situácie. Keď som navrhla ísť k odborníkovi, tak spravil blázna zo mňa. Skúste mi prosím pomôcť.
Prepac blbne mi telefon, beriem spat co som napisala 😉
@mama5 - je syn jeho? Nema nejaky tien podozrenia, co si na malom vybija? Ten vztah nie je v poriadku, v podstate to nie je ziaden vztah, to je rodinne bojisko :(
@mama5 Vies ako ho prinutis k odbornikovi? Nahraj ho ked bude prebiehat medzi nimi incident... Ukaz mu to a spytaj sa ho, ci sa takto sprava milujuci otec k svojim detom....
Ak to nepomoze, tak by som najskor zasla k odbornikovi sama po radu. Mozno ti poradi, ako tento problem medzi nimi riesit....
@mama5 myslim si,ze tvoj syn sa iba dozaduje otcovskej lasky,skus pomoct,aby ho otec neodbijal a venoval mu pozornost..zisti,preco na neho reaguje alergicky...............toto iste robi dcera kamaratky....,ked sa jej otec venuje,je spokojna a stastna.........
Je to všetko veľmi komplikované. S tým nahrávaním to nie je zlý nápad, už som nad tým uvažovala. Všetci 5 sú jeho. Manžel je taký typ, že navonok veľký dobrák, a medzi najbližšími na nepoznanie. Tiež si myslím, že syn si len vyžaduje pozornosť a nevie nadviazať kontakt inak ako tým, že brnká manželovi na nervy. Lenže keď to skúša na mňa, prevrátim to na žart, alebo si to nevšímam. Alebo sa s ním jednoducho začnem rozprávať!
@mama5
V tvojej rodine sa stala bezna sucast kolobehu zivota - syn zacal dospievat, vosiel do puberty. Niektori rodicia (obycajne otcovia pri synoch a matky pri dcerach, ale moze to byt aj opacne pohlavie) - nevedia zvladat tuto novu situaciu. Pravdepodobne tvoj syn je povahovo velmi podobny svojmu otcovi a kedze sa mu zacali ozyvat hormony, hlada si svoje miesto v rodine. No, dvaja vodcovia svorky sa vedla seba nestrpia.
Tvoj muz by si mal uvedomit, ze syn je stale jeho decko, a on ho ma vychovavat a viest, ale nie s nim superit. Dospely je otec, on je zodpovedny za to, ako sa vyvija vztah so synom. Nema si nechat skakat po hlave na jednej strane, ale zase na druhej strane ma brat synove spravanie s nadhladom.
Mala by si si kupit knihy o teenageroch, vychova otcami a pod... , popr. sama zajst za nejakym psychologom, ak manzel odmieta, aby si mala co najviac info a mohla sa s muzom v sukromi porozpravat a ponuknut mu riesenia. Ak si to nebudete riesit, synove spravanie sa hormonmi, nepochopenim a vekom bude zhorsovat, a so synom to nemusi dobre dopadnut.
Nastava vam dost narocne niekolkorocne obdobie, za chvilu zacnu dospievat dalsi synovia. Ako rodicia si setrite silu, investujte energiu len do konstruktivnych "hadok" so synom, ktore prinesu nejaky vysledok a malichernosti nech muz neriesi, tie vycerpavaju rodicov viac ako si myslia.
Ved cielom je - vychovany mlady muz vaziaci si rodicov.
presne tak ako povedala @felixa ...ja mam len 21 a este si pamätam akokeby to bolo vcera aky som ja mala vztah s mojim otcom...my sme uplne odlisne povahy...otec je strasne tvrdohlavy a mna vedela vytocit kazda somarina...my sme sa pohadali vzdy kedy sa len dalo ked nahodou prisiel domov a bol opity vsetko som si to odskakala ako inak len ja....boli sme 3 sestry ale ja som z nich najstarsia...a moja chyba bola tiez ta ze som mu povedala co si myslim...nedrzala som si niekedy jazyk za zubami za co som dostala nejedenkrat vyprask...takze na jednej strane chapem tvojho manzela ze nechce tolerovat vystrelky tvojho syna ako uputat pozornost ale nech sa nauci ako na to a nie ze ty budes v strede ich problemu a budes nejaky fackovaci panak....ale aj tvoj syn ma nejaky problem...preco by inak chcel uputavat pozornost ???.. prichadza do zloziteho veku...a skusali ste sa porozpravat vsetci traja???...a vyriesit si to....a keby sa ani to nedalo tak je jasne ze odbornik je plan B...a s tym nahravanim je to fakt dobry napad...alebo sa porozpravaj osobitne najprv so synom a potom s manzelom..mozno prides na to co ich oboch trapi....vela stastia 🙂
@mama5 sem tam chytíš nejakú facku,ale inak sa máte radi? nechcem sa ťa nejak dotknúť, ale takto žijú cigáni v osadách - keď ma nebije tak ma neľúbi.... a pred cudzími sa manžel robí chrumkavý, ale doma je všetko inak? prepáč, ale nie že problémy otec-syn, ale problémy v rodine, ani vaše manželské vzťahy nie sú v poriadku, keď ťa muž bije... neviem, aké veľké sú ostatné deti, ale môžeš čakať, že len čo podrastú a dostanú sa do puberty, tak sa k nim milujúci otecko bude správať rovnako ako dnes k najstaršiemu, lebo tiež nebude mať na ne čas a bude jednoduchšie dať decku facku ako sa mu venovať normálne...
a riešenie vidím jedine v tom, že si "hlava rodiny" uzná konečne svoj problém a bude ho riešiť aj s odborníkmi, ak to sám nezvláda...
Je ťažko radiť, keď otec nechce na sebe nič meniť a vinu vidí inde. Zabudol, že aj on sám bol v puberte. Puberta je celkovo komplikované obdobie a aj keď syn má 12 rokov, stále potrebuje cítiť lásku obidvoch rodičov a momentálne je otec veľmi dôležitý. Chlapec preberá správanie svojho otca a určite by bol veľmi nerád, keby zo syna vyrástol necitlivý človek. Manžel by si mal tiež uvedomiť, že syn bude hľadať útočisko inde a to hlavne mimo domu, medzi kamarátmi. No od partie rovesníkov nikdy nedostane to, čo by potreboval. Je v období kedy by sa rád otcovi zdôveril, ale nebude sa predsa zdôverovať človeku, ktorý ho neustále odbíja a nemá na neho čas. Vôbec by ma neprekvapilo, keď aj neskôr si nebude mať čo povedať so svojimi ďalšími deťmi. Aj oni prídu jedného dňa do puberty.
Zmen otazku na diskusiu. Takto sa nikam nedostanes. Ked to urobis budu ti ludia vediet napisat viac a mizno aj pomoct.