Baby ja som veľmi smutná. S priatelom mame syna ktorý ma 4 roky a vôbec spolu nemajú vzťah. Najhorsie je že priateľovi to ako keby vôbec nevadilo. Keď bol maly Babatko, priateľ bol úplne vzorový otec. Prebaloval, pomáhal, krmil, dokonca často bol s malým aj pol dňa sám kým sa som si niečo išla vybaviť do mesta a všetko bolo v poriadku. Ja ani neviem kedy prišiel ten zlom a prečo vôbec prišiel no strašne ma to trapi keď vidím iných otcov ako majú úplne iný prístup ku svojim deťom. Keď sa pozrem na toho môjho, mám pocit že sa k malému správa niekedy ako keby nebol jeho vlastny syn. Veľmi veľa krat som ho prosila aby sa zmenil, aj po dobrom aj po zlom, zmení sa to na pár hodín a potom znovu. Ja už nevladzem pretože vždy keď ich necham chvilu samých keď idem na wc alebo navarit alebo hocico robit, vždy maly začne vrieskat po otcovi lebo ho nahneval a občas chytí taký záchvat že ho musím ukludnovat aj desať minút. Priateľ ho stále podpichuje a robí mu zle, správa sa ako také malé decko ktoré ma potrebu furt niekoho nahnevať. Nevedia sa spolu vyhrať a keď aj áno je to tak že priateľ ho zabaví za 5 minut a potom ho nechá nech sa hrá sám a on len sedí na gauči a pozoruje ho alebo ťuká do mobilu/sleduje TV. Veľmi dlho som ho nevidela že by dal malému pusu alebo ho pohladkal, pochvalil. Musím mu to pripomínať ja. Keď za ním maly príde že mu chce ukázať niečo čo urobil, cely nadšený ako bude ocino reagovať tak on len povie hej hej pekné... ja fakt neviem čo sa s ním stalo a ako mu to dá byt takýto necitový ku vlastnému dieťaťu. Keď to píšem mám slzy v očiach a prajem si aby sa zmenil no ono to akosi neprichádza a rozhovor vôbec nepomaha. Vravím mu to snad každý deň aby sa zmenil. On mi na to povie že ho lubi ale nevie sa s ním hrať. Došlo To tak ďaleko že len čo sa priateľ zjaví vo dverách maly už piští že nech ide od neho prec. Je to chore a naozaj neviem čo robiť
moji synovia (6 a 3,5 roka) sú zase tatove cicky (ako ich volám) nonstop na nom zavesený, až niekedy žiarlim...s tatikom je väčšia sranda, jašia sa po posteli, hrajú doma hokej (ide ma poraziť 😀 ), vonku sa hrajú s loptou , keď pracuje muž vonku, pomáhajú mu voziť hlinu, kamienky, alebo sa len pri ňom hrajú, idú pod horu na prechádzku, teraz na prútiky...je to o tom, že môj muž s nimi chce tráviť čas, nikdy nechodil kočíkovať , ale deťom sa venuje od malička. nikdy som nemala problém odísť k lekárovi, aj večer okúpal, uspával...
myslím, že toto nasilu neporiešiš, keď otec tvojho syna nechce. Nedá sa dospelému chlapovi povedať, hraj sa s vlasným deckom, venuj sa mu. Jednoducho on nechce, nevie to, nejde mu to, nebaví ho to a tu končí. Na tvojom mieste by som sa s dieťaťom hrala sama a otec sa buď pridá alebo nepridá, keď sa nepridá, tak sa nepridá, nasilu ho nedonútiš.
Možno by bolo fajn urobiť si oni dvaja niečo zážitkové, opekačky, túra, ....
Niektorých rodičov to s deťmi v takomto veku jednoducho nebavi, nie sú to maličké deti a ani veľké deti, proste to akosi nevedia čo s tým dieťaťom
Určite to nevzdávaj, nech to spolu skúšajú, aby sa to puto nepretrhlo
no ale to ešte neznamená že ho nemá rád.... Takže čo keby išli spolu na výlet - aj menší, na bicykle, previesť sa autom do prírody....Nie každý sa rád hráva s deťmi doma na koberci. Tiež by som ja mohla spočítať na prstoch jednej ruky koľkokrát sa hrali doma so mnou rodičia. Deti sa museli hrať aj samé.... A ak tak bol naučený aj tvoj mm tak mu je to cudzie sa hrať s malým deckom na koberci...
Nezvládol by už nejakú spoloč. hru? Niečo ľahšie...
Nevieš čo máš robiť? Fakt? Máš dieťa,staraj sa o dieťa ty,najlepšie ako vieš. ch*ja ti k tomu netreba.
je dobre, ze to chces zmenit, asi muzovi treba ukazat, ako sa so synom hrat, ako ma reagovat atd., niektori chlapi to jednoducho nevedia. Ani nas matky mozno nebavi hrat sa s autickami, ale mame take vyssie poznanie, ze to jednoducho treba-venovat sa dietatu. Hrajte sa najprv vsetci traja spolu, aby manzel videl, ako na to, maleho v jeho pritomnosti pomojkaj, a povedz mu, aby pomojkal aj tatina atd....chlapi sa obcas hanbia prejavit emocie, niektorym pride blbe ci nevhodne objimat syna, treba mu ukazat, ze je to ok a ma to tak byt.
Pozor, sú aj rodičia, ktorí jednoducho nemajú radi svoje deti a žiarlia na ne. Je to síce kruté, ale môj dedko bol taký ku svojim deťom, hlavne synovi, k matke nie. Neviem, ale väčšinou to rodicia prenášajú na rovnaké pohlavie otec-nemá rad syna a matka zase dcéru. Môj ujo, keď si ako puberťák kúpil gitaru, dedko, jeho otec mu ju naschval celu pred ním rozbil. To aké tato výchova zanechala psychické následky na mojom ujovi sa radšej rozpisovať nebudem, len toľko, ze ma za chvíľu 50 rokov a problém sa začleniť do normálneho života. A už sa asi ani nezačlení. Nevyvíja si aj on svoje nervy a frustráciu na synovi? Hlavne, keď sa mu niečo nedarí, má horsi deň v praci?
@katkami123 boze, to je skor extrem, co pises. Ako moze otec nemat rad syna? Alebo matka dceru? Ja mam tri dcery a vrazdila by som za ne, odmalicka su to moje lasky, a to su uz dospele. Ten pripad, co popisujes, je nieco chore a nema to nic spolocne s pohlavim deti, ale s tym, ze ten clovek bol chuj
On to dieta chcel,ci sa pritrafilo?
@tenerifka
Áno je to choré, preto aj do teraz moja mama ani môj ujo nedokážu odpustiť babke, ze sa nerozviedla a ostala s mojim dedom žiť. Ale bohužiaľ, takéto spravanie majú narcistické poruchy osobnosti, môj dedko je narcis ako zo šlabikára. Jednoducho, bol otec, ale nemal rad vlastne dieťa, deti... a riešil si na nich svoje komplexy. Vždy to nejak uhral, aby to nebolo až take do oci bijúce, ze on je ten divný. Nachádzal si rôzne zámienky na tresty a vytocila ho do vývrtky aj maličkosť. Bohužiaľ, sú aj takí rodicia. Preto píšem aj autorke, lebo ak syn vidí otca a už hneď kričí, nebude ani tam všetko v poriadku. Psychika dieťaťa je veľmi citlivá, preto si treba všímať partnera a radšej to uťať z kratšej cesty ako keď už bude neskoro. Lebo títo ľudia svoje chovanie iba stupňujú.
Nuz mna teda tiez nebavi "vyhrat sa" s dcerou a ani to nerobim, robim s nou veci, ktore ak tak bavia aj mna a hranie sa sem nepatri. Ak vydrzim, tak je to premahanie sa koli nej, ale popravde, pride mi to zbytocne, ked mozme najst aktivity, ktore su nam prijemne obom (prechadzky vonku, knizky, malovanie a kreslenie, spolocne "varenie" atd). S nami ako detmi sa teda rodicia maximalne hrali slovne alebo spolocenske hry, alebo dohliadali na ihrisku, to , ze "vyhrat sa" s malym dietatom mi pripada celkom vychovna novinka. Tym neobhajujem, ak ma partner naozaj s dietatom zly vztah, ale nie kazdy sa musi dve hodiny s dietatom hrat s autickami. Problem je, ak s nim naozaj nedokaze robit vobec nic a skor by ma znepokojovalo to podryvanie atd, ale tym tiez chlap prejavuje len svoju nevyspelost a "nestabilitu" v tom vztahu. Nevie, co ma robit, tak vyryva, akoze nech je "sranda". Dohovaranim a presviedcanim ako vidis, nezmenis nic, akurat doma uz bude uplne neznesitelna atmosfera, ak mate kazdy dne dookola riesit to iste. Slova su aj tak zbytocne, tymi nevyriesis nic. Bud skus aktivne zasiahnut tym, ze im vytvoris priklad - zacnes aktivitu a nechas, nech v nej pokracuju, resp do aktivity zapojis chlapa, nech si obaja zvykaju a Ty tam budes ako "mediator", zober ich spolu von atd, ale dohovaranie je uplne zbytocna praktika. Ak nervy na vodenie dospeleho chlapa za ruku nemas, nemusis, ale priprav sa na to, ze aktivity ostanu na Tebe a vztah sa Ti s nim rozbije.
Kazdopadne, ak Ti s malym nie je vobec schopny pomoct a nedokaze byt trochu proaktivny, tak by som odporucila sa napriklad sa starat len o obzivu a pranie pre maleho, pretoze nie je fer, aby chlap uz len sedkal doma, oddychoval a cumel do telefonu pri teplej veceri, zatial co Ty mas cely den popri obskakovani dietata este vecer obskakovat aj chlapa, ktory s dietatom nepomoze ani na chvilu.
neviem ... mne to nepride ze ho nema rad... len ze sa s nim nevie hrat...
to ze ho podpichuje a robi mu zle moze byt bohuzial otcov sposob hry...
ze sa s nim nehra v destkej... noo popravde ani ja sa nehram s chalnmi v detskej.. hravaju sa sami... a nezanema to ze ich nemama rada...
niektori ludia nevedia prejavovat city a hovorit Lubim ta 20krat za den ale to neznamena ze to tak nieje...
Treba skor hladat nieco co muza bavi a nech maly sa prida... Nas tatino sa napriklad nevie hrat s panacikmi a figurkami a rozpravat za nich ako nasi chalani... ale za to od mala ich braval nech sa pozeraju na trening boxu... resp on trenoval a ja som chalanov bravala nech sa divaju... teraz maju 6 a 7 a trenuju s nim...
tatino rad behaval pocas corony ked bolo chladnejsie tak ich braval so sebou...
chodia spolu na motokary... a miluju to.. proste bavia sa spolu hlavne na veciach ktore bavia tatino.. je to ich taky maly spolocny svet... a tym padom im vobec nechyba nejake jazdenie autickom po koberci...
tak skor fakt skuste takym smerom ist nech maly robi veci s tatinom ktore ma rad tatino...
@stanulienkat nebol planovany a navyše on vraj nikdy nechcel mat deti a nemá rad deti. Svoje dúfam ano ale nedava to najavo a nejak oňho nemá záujem
Aj som si myslela. Takyto muzi by fakt deti nemali mat,no na to treba pouzivat ochranu. Vacsina zien,co ma taketo problemy a stazuju sa tu,tak neplanovane otehotneli. Je to nezodpovedne aj voci tym detom. Tak ale aspon ty sa tes z dietata,je to radost.
Fuuu, tak to potom veľký pozor do budúcna, keď otvorene tvrdí, ze nemá rad deti. Určite si ním nenechaj deptat syna.
Podľa mňa to prestaň aktívne riešiť. Nehovor o tom, už si povedala toho dosť. Namiesto toho prejdi k činom. Pošli ich na bicykel, do prírody, pozrieť vlaky. To, čo má rád tvoj priateľ. Časom si nájdu svoj spôsob. A to že ho podpichuje? Tak nech si ho potom takého naštvatého stráži. Neboj sa, sám to prestanete robiť, keď to nebudeš po ňom žehliť. A hovoriť nahlas ľúbim ťa, no na to nie je každý. To neznamená, že to to dieťa necíti.
A ake mal tvoj muz detstvo, aky ma vztah so svojim otcom?
@marianarem praveze úplný opak ako zaviedol on. Jeho otec sa mu venoval vždy keď bol doma, brával ho na výlety, saskoval s ním, chodili na prechádzky a u nás nič. Na malého som akokeby sama, len ja sa oňho staram, len ja s ním jem, len ja ho kupem, uspavam atd. Vyslovene si želá iba mna a s ocinom byt nechce. Že by išli niekde sami bezomna to neexistuje. Nemôžem ich nechať v jedej miestnosti samých ani 10 minut bez toho aby sa nepovadili alebo maly nekrical...nejde len o to že sa spolu nehrajú ale celkovo o to že mám pocit ako keby boli skôr bratia ktorí sú rivali... je mi z toho smutno
Moj muz nasu dceru miluje najviac na svete, jeho princeznicka, ale tiez sa s nou doma hrava minimalne, aj ked ma cas. Na koberci v izbe ho vidim tak raz za mesiac aj to ked ho mala uz uprosika. Ziadne kreslenie, plastelina, kocky,...ale doma sa spolu stale jasia, steklia, dovoli jej po nom lozit ako po preliezke, nech ho masiruje 😂😂😂 vynaliezavy, ale mala cela stastna, ze masiruje ocka. Varia spolu, ale co je hlavne, chodi s nou von, tiez nie na ihrisko, ani to ho nebavi. Idu na bicykel, na huby, obzerat zvieratka a hlavne chodime spolu vela ako rodina. On uz od pondelka planuje, kde pojdeme v nedelu, nech sa nam tam paci. Uz sa tesi na leto, ze ju nauci plavat, ze budu chodit na ryby. Uprimne, ani mne sa nechce hrat a ihriska uz mam vyse hlavy, ale ako bolo spomenute, mamy sa premozeme, lebo vieme, ze to potrebuju. Takze kym sa ja hram, on urobi obed alebo veceru, umyje kupelnu,...niekedy si aj povzdychnem, ze aj ja by som sa zavrela do kuchyne a mala svaty pokoj, ale na druhej strane som rada, ze mozem byt s nou.
Ja byt tebou, nerypem do neho kazdy den, jednoducho nema k tomu vztah. A mozno ta casom prekvapi, aki budu partaci, ked syna zacnu zaujimat formule, motorky, futbal, tie chlapske veci naozaj.
To je zaujimave, ked hovoris, ze bratia. V takom pripade ma este napada, co jeho mama, aky maju vztah? Vo svojom blizkom okoli mam takyto pripad, ked otec bral svojho syna viac menej ako rivala, ktory s nim superi o lasku mamy. Tiez mal toho syna neplanovane a nikdy mu ani nedokazal byt muzskym vzorom. V jeho pripade je za tym nevydareny vztah s jeho mamou, od ktorej asi nedostal dostatok naklonnosti. Cely zivot kvoli tomu hlada hlavne lasku zeny a otcovstvo bolo prenho v mnohych ohladoch skor bremeno.
Bohužiaľ, napíšem to opäť, ale keď nevydrží byt s vlastným synom na 10 minút sám, aby naschval nevyvolal konflikt, tak to nie je iba o tom, ze sa s ním nezahrá. Bohužiaľ, je z tých rodičov, ktorí svoje dieťa nemajú radi. A vedome ho depta. Normálnemu rodičovi by nebolo prijemne naschval vytvárať konflikt a pozerať sa na to, ako je dieťa z neho vytočené, iba chorému. Celkovo si myslím, ze tvoj priateľ nie je v poriadku a tých chýb v jeho správaní je podstatne viac, len toto je jedna taka dosť viditeľná s tým synom, ktorú tažko zamaskuje. Ja len toľko ešte raz si z môjho príbehu prečítaj ako dopadla moja babka, ktorá neodišla od despotu. Deti ju do teraz za to nenávidia aké detstvo im nachystala. Ak sa spravanie tvojho priateľa bude stupňovať ku synovi, odišla by som. Teda, už teraz to nie je normálne. Robiť si dobre, že vytočím do vývrtky svoje malé dieťa, to je choré. Ty ako vtedy reaguješ? Vynadas mu aspoň za to?
@marianarem
Takí by nemali mat deti. Sú aj ľudia, ktorí sa na rodičovstvo nehodia.
Mozno je teraz maly v takom veku ze muz nevie ako sa s nim ma hrat nema trpezlivost na otazky typu preco a naco a co to je predstierat nadsenie pri kazdej cmaranici chlapi su taki .velakrat to byva naopak ze muzi nevedia robit s babetkami boja sa aj chytit nie to este okupat alebo prezliect.neskor sa radsej hraju.mozno prejdu 2-3 roky a budu z nich velki partaci..
@saxana000
Len tu nie je primárny problém to, ze sa otec nevie zahrať so synom ako tu všetky zeny riešia. Oni majú úplne iný problém. Otec neznesie vlastného syna a sám sa vyjadril, ze nemá deti rad.
Ťažko povedať, či ty s tým niečo spravíš, keď otec nemá záujem. Asi vedel prečo nechce mať deti.
Tak skúste vymyslieť spoločne aktivity, hry, výlety a možno časom tvoj chlap zistí, že je to aj pekné...nie len do neho vŕtať a niečo si dokazovať. Držím palce.
Nech nájdu nejakú spoločnú záľubu a trávia viac času. Tak to určite pomôže.
Tak nech s nim zacne robit nieco chlapske. Nemusi s nim jazdit autockami po koberci. Nech si priatel kupi nejaku stavrbnicu a postavi z toho malemu nieco pekne. My s muzom sa vieme zabavit s legom alebo so sevou perfektne 🙂 Moze s nim robit akekolvek muzske prace, nieco zlozit, opravit atd. Tazko radit, nevieme, co tvojho priatela bavi, ci kopanie do lopty alebo co, ale dieta bude rado za kazdu cinnnost. Ako sa s nim hravas ty?