Ahojte maminy,
Riešim už dlhšie s dcérou jeden problém a neviem už ani sama posúdiť ako sa vlastne zachovať alebo ako konať. preto vás prosím o váš názor prípadne rady.
Mám 6 ročnú dcéru. S jej otcom sme sa rozviedli pred troma rokmi (čiže tri roky snami riadne žil aj smalou v spoločnej domácnosti). Do rozvodu sme sa o našu dcéru starali spoločne, avšak po tom ako od nás odišiel, prestal mať moj ex o ňu záujem. Stále menej volal, chodil až sme dospeli k dnešnej situácií. Stretávanie s dcérou mu bolo na súde určené na každý druhý víkend, pričom chcem zdôrazniť, že ja som od začiatku trvala na tom, že nemám akýkoľvek problém s tým, keby si ju chcel brávať aj častejšie lebo je to predsa jej otec a som rada že s ním môže byť. sama som mu nieekdy dokonca ponúkala či nechce s ňou byť alebo si ju vziať aj na dlhšie (lebo pokiaľ ona nemala s tým probém a tešila sa , tiež som v tom problém nevidela) . Ono to však začalo vetami : "mám svoj zivot", "nemám čas" "mám pracu" "mám služobku " atd... podotýkam že mnohé tieto "výhovorky" boli klamstvá a viem napr že vobec v praci nebol atd... neriešila som to čo robí...len ma štvalo prečo musí stále klamať a vymýšľať si a nemôže narovinu povedať že s ňou byť nechce. bolo to však jeho rozhodnutie. Dcéra si postupne zvykla už aj na to že jej vôbec nevolá ..nekomunikujú spolu, nevie poriadne ani kde chodí do školy, nevie na aké krúžky chodí, aké ma zdravotné problémy. prišiel neskoro piatok po ňu, nedelu hneď po obede ju doniesol viac sa nepýtal nezaujímal. časom som sa dozvedela od DCERY že ju piatok nosí k jeho mame a príde si po nu sobotu vecer alebo až nedelu. Dcéra sa mi priznala že nechce k nemu chodiť lebo ona sa teší za ockom a že stale je u babky a keď je nahodou s ockom tak je celý deň sama, lebo ocko sa venuje svojej priateľke a že ona sa musí hrať sama aže ani von nechodievajú. netvrdím že by jej mal skakať okolo zadku, ale nemal by sa jej aspon tie dva dni za 2 týždne aspon trochu venovať? Momentalne riešim to, že pokračujeme v tom že odklada dcéru k mame a on si robi svoj program, pričom mne vacsinou nič nepovie. Mala k nemu už absolutne nechce chodiť lebo tým že je s nim málo a nekomunikujú spolu, už sa ho aj trochu hanbi aj sa tam vraj zle cíti a pýta sa domov. Rozpravala som sa s nou o tom veľa krát, ona k nemu nechce chodiť každý druhý víkend je smutna a nervozna aj plače, ale keď jej poviem že nech ostane doma ak to chce že nemusí sa báť že by niekoho nahenvala alebo urazila že stačí len povedať a ja sa s ockom porozprávam, aj tak tam ide (lebo svojho oca lubi) a on ju pokaždý raz takto sklame... a ta mala stále dúfa.... a takto sa to opakuje neustále a ja som už zufala a neviem čo mám robiť. Skúsala som niekolkokrat sa porozpravať s ex, no nepomohla... nepochopil nechcel ustupiť.. dokonca mi povedal ze ak sa jej nepaci nemusi vobec chodiť.... same urážky a osocovanie... ! co by ste robili vy na mojom mieste?
Ja by som nenapadne robila tak ze keď má ísť k nrmu tak mám "náhodou" kamoška navrhla výlet. Proste aby to pre malú bolo prirodzené... Nemam rada keď deti cítia, ze sú navyše.
Pokial nema otec zaujem, zrusila by som navstevy uplne. Myslim, ze je to zbytocne trapenie a stres pre dcerku. Jednoducho jemne dcerke vysvetlit, ze ocko nema zaujem a ma vlastny zivot. Ja som mala 16r.ked sa otec ku mne zachoval takym sposobom, ze ma ako dceru definitivne odpisal. Som uz dospela a boli ma to dodnes a znasala som to tazko. Zial deti si to najviac odnesu. Dcerka k nemu nebude mat ziadny vztah casom sa tuzba po nom vytrati, aj ked otazok na teba bude stale vela. Je mi to velmi luto, ze mala tym trpi. Tazko davat rady ved je to este krehunke dievcatko. Hlavne sa rozhodni v jej prospech
@tatiana305 chuda dievcatko, strasne mi je jej luto, ze ma taketo otca, by sa mal hanbit, toto sa mu vrati, ked ho odpise zo svojho zivota
@tatiana305 a co stara mama?Ak je dcerka spokojna tam,tak by som to podporovala.Nech aspon vie,že tam ju maju radi a venuju sa jej.Skusila by som rozhovor so svokrou,ale netlacila by som v ziadnom pripade aby dohovorila svojmu synovi
@tatiana305 prezivali sme nieco podobne..pri rozvode sme sa dohodli, na neobmedzeny styk a kazdy druhy tyzden vikend...po rozvode bolo vsetko super ocko chodil okrem vikendov aj cez tyzden, co ma tesilo, pretože mali s malou velmi dobry vztah..po roku vsak prisiel zlom a malu si zacal bravat len na vikendy, tak som malej vysvetlila, ze ocko ma cez tyzden asi vela roboty, ked prestal chodievat..no problem bol niekde inde..ocko si nasiel priatelku a hold jeho vlastna dcera ostala na druhej teda tretej kolaji ( priatelka ma dceru) a dopadlo to tak, ze ocko si malu nebrava uz ani cez vikendy, nezavola na meniny, na narodeniny,proste nema o dceru ziadny zaujem..naposledy ju videl pred rokom, presne si to pamatam 8.marca..ani si nevies predstavit ako ma to bolelo za nu..ale casom si nejako zvykla a uz to neriesi resp.nerozprava o nom..
@tatiana305 Tiez by som sa s nim nedohadovala a netlacila na nic. Ak ju teda uz nechce vidat (pre mna uplne nepochopitelne, ale budiz, ludia su vselijaki), tak sa dohodnite, ze ju vidat nebude a hotovo. Ten dlhodoby stres z "nechcenosti" je podla mna horsi.
A ano, bude ju to boliet, bude mat otazky a treba na ne odpovedat, najlepsie pravdivo. Deti radsej znesu krutu pravdu, nez zahmlievanie alebo vymysly. Takze nieco v tom zmysle, ze ocko si nasiel inu rodinu a uz sa s nou nechce stretavat a hotovo.
Ale teda je to naozaj hrozne, ako je takeho niecoho vobec jeden rodic schopny.
Vela stastia.
@tatiana305 ak malu mrzi tento pristup a predsa to este nevie pred otcom tak narovinu prejavit, ja by som ex normalne povedala, ze vies, ze sa dcere nevenuje tak ako ma a ze to takto nejde, bud sa jej bude venovat on za to, ze chce alebo vy o taketo staranie sa z povinnosti nestojite..vy ste sa rozviedli a boli rodina...nie ty a jeho mama...nech radsej narovinu povie, ze uz nema zaujem..sorry ale ja nechapem, ze ludia su tak hlupi, si myslia, ze dieta doma nepovie co a ako bolo co sa deje..podla mna on je ten, co caka, ze sa veci vyriesia za neho, keby si to poriesila ty a povedala koniec stretnuti, podla mna by nenamietal...ako jasne dieta to bude mrziet, ale lahsie sa vyrovna s tym, nez sa nutit do nejakych stretnuti bez pozornosti rodica...
@tatiana305 mozno stretavanie kazdy vikend ale len 1-2 hod. cely vikend byt s nou je podla mna dost aj na muza v manzelstve. To maloktory muz sa dokaze venovat dietatu Tolko hodin v kuse. dohodni sa s nim napr. v sobotu na 1-2 hod. pojde k nemu, dovezie ju domov, v nedelu moze ist na hodinku k babke. Urcite je dobre pre nu mat aj babku a babka zrejme sa jej venuje tiez,ked je malej dlho cely den byt u babky, tak sa dohodnite len na par hodin. Takto sa s ockom uvidi 2 hod. tyzdenne ale bude sa jej venovat.
dievčata pekne vám ďakujem za vaše názory pomohli ste mi , myslím že sa ešte s dcérou porozprávam. najťažšie je ale to , že keď je aj tu malu chvíľu s ňou tak jej rozpráva že ju veľmi ľúbi a že je jeho anjelik a strašne jej mätie hlavičku a ona potom nechápe ten rozdiel medzi jeho chovaním a slovami 😠
som rada že chodí k babke, ale keď aj tá svokra aby videla malú tak ho kryje a klame aj mne a aj to ma hnevá, veď sa môžme bezproblémov dohodnúť na tom že môže chodiť k ním kedykoľvek bude chcieť, nechápem ich postoj.
@tatiana305 daj aj malej cas aby to vsetko pochopila. Este ma malo rokov na to aby takymto veciam rozumela. Viem o tom svoje tiez som si tym presla a nebolo to lahke 🙂
@tatiana305 nerob nic, podla mna mas spravny pristup. Mala zacina chapat realitu, nema zmysel ju podporovat v nejakej nadeji ze tatinko sa spamata a vsimne si ju. Ano vidis ze sa tvoje dieta trapi, ty sa trapis, ale toto je rozhodnutie tvojho ex. ..Jedine co by som na tvojom mieste spravila tak by som radsej kontaktovala babku (exmamu) nech mala ide obcas aspon tam. Bude vediet ze ide k babke, nie tatovi a nebude sklamana
Mam tiez 6 rocnu, tiez chodi k ex a tiez mozem perlit s roznymi pribehmi. U nas tatinko naslubuje dovolenky, do Talianska pojdu na pizzu, do Anglicka pojdu, do Holandska...mala sa minuly rok vytesovala, stale o tom rozpravala...samozrejme nevzal ju nikam, siel 2 x na dovolenku bez nej. Jasne ze chodila smutna, ale teraz ked jej slubuje hory doly tak sama povie ze vie ze aj tak nikam nepojdu.... bez emocii, berie to ako fakt ze tatino si vymysla. Proste ho prekukla....
Pravdu povediac s jeho pristupom by som uz malu nestresovala,nevenuje sa jej mala sa neciti dobre,odklada ju po rodicoch. Zbohom ja by som mu nevolala. Proste by malu uz nedostaval. Naco ak ju ma na pritaz? Zbytocne traumatizovat malu.
Asi by som mu povedala ze teda dobre,nech nechodi vobec. Lebo dcera si zq par mesiacov zvykne ze ho vobec nevidi ale takto ju bude trapit dalsich x rokov.
@tatiana305 Rozhodne by som učila dieťa, že má právo na svoje city a že sa nimi má riadiť, lebo ten debil takýmto spôsobom vychová akurát tak ďalšiu zlomenú dušičku, čo sa naučí potichu sa trápiť a rezignovať.