Vzťah na diaľku a problémy s tým spojené

adamzufaly
14. aug 2014

Pozdravujem vas, chcel by som sa s vami poradit, neviem ako dalej v mojej situacii. U cez rok fungujeme s manzelkou vo vztahu na dialku, manzelka pracuje mimo sr, vidime sa v priemere raz za dva mesiace. Vonku zacala pracovat v auguste minuleho roka, celkom v pokoji sme to zvladali, dokonca sme si naplanovali svadbu, ktoru sme aj uspesne absolvovali v marci tohto roku. Mensie trenice nastali ked prisla rec na rodinku, resp. na jej uzivenie. Mam pracu /nie az tak dobre platenu teda cca 500 E mesacne a popritom sa snazim privyrabat si roznymi pracami na zmluvu, co mi mesacne prilepsi o cca +- 200E. Manzelka sice teraz zarobi pekne ale z nasporenych penazi chceme kupit auto a vlozit peniaze na hypoteku ako jednorazovy vklad. Prisla teda otazka ako budeme fungovat ked budeme chciet mat babo. Bude potrebne platit hypoteku, najom, mobily, zivit nas aj babo. S manzelkou sme sa dohodli ze si teda zacnem hladat novu, lepsie platenu pracu. V juni, tohto roku sa mi vsak stal uraz, ktoreho liecba sa dost skomplikovala a k tomu pribudli dalsie diagnozy :/ Caka ma operacia po ktorej tak skoro pracovat nebudem moct a momentalne som tiez na PN :/ No aj napriek tomu som absolvoval pracovny pohovor. Mal som dobre referencie, problem bol ale s mojim zdravotnym stavom, firma ma nemoze momentalne prijat aj napriek mojim skusenostiam, kedze ma caka operacia a rekonvalestencia bude trvat tiez dlhsiu dobu a oni maju projekty na ktorych je nutne permanentne makat. Manzelkin navrat na slovensko sa blizi a ja som momentalne odstaveny od moznosti ziskat lepsie plateny job. Viazne nam s manzelkou koli tomu komunikacia, obaja sme z toho dost smutni. Obcas mi to pride tak akoby manzelka nechcela vidiet ako som na tom zdravotne ale uz uz aby som si nasiel pracu a my sme mohli pokracovat v nasom babo-plane. Chapem ju, sam by som chel aby to bolo ok, aby sa spokojne mohla vratit na slovensko, aby sme boli tehotni a potom sa so splatenymi uctami a milou financnou rezervou mohli tesit z babatka. stale ked pride na temu mojej prace sa blokneme a nevieme sa dalej normalne porozpravat a dnes to skoncilo ostrou vymenou nazorov. Blbe je to ze tieto veci riesime cez skajp aleho WhatsUp-ko. Neviem co mam robit, proste tak skoro do zamestnania nebudem moct nastupit ale manzelka potrebuje mat istotu ze sa v buducnosti budem vediet postarat o rodinu. Mozno je to jednoducha situacia, no neviem co s nou :( Rozdiskutovali sme si to s manzelkou uz vela krat no stale sa ta tema vracia, stale rovnake otazky z jej strany, stale rovnake odpovede z mojej strany. Nechcem aby to vyustilo do niecoho skaredeho :( Velmi svoju zienku lubim, no najblizsie mesiace jej na otazku "Ako to vyzera s mojou pracou?" nebudem moct dat kladnu odpoved :( Prosim, poradte ako z tohto kolotoca von, budem vam naozaj povdacny.

bonaqa2013
14. aug 2014

keď manželka ostane doma na PN tiež jej potom dávaj také blbé otázky ako ona Tebe. Si si istý že je pre Teba tá pravá? Podľa toho ako sa správa neviem, neviem....

babucika
14. aug 2014

@adamzufaly pises ze ste manzelia, tak tusim ste si slubili,ze v dobrom aj v zlom,v chorobe i zdravi nie? Pride mi to ze ste si vsetko pekne naplanovali, ale uraz to cele pokazil a neviete sa s tym zmierit. Skuste chvilu upustit od prvotnych planov a prisposobte dalsie kroky k momentalnej situacii.

esterba
14. aug 2014

@adamzufaly manzelka ma 20+ alebo 30+?

hradnapani
14. aug 2014

@adamzufaly zeny chcu istoty, ale pravdou je, ze istoty nezaruci nikto. Nikto nevie, co sa stane zajtra, ci zradi zdravie, praca alebo nieco ine. Aj keby si rovno teraz nasiel super job, nikto nezaruci, ze ho budes mat aj o rok.
Chcete mat vsetko naraz: auto, hypo, dieta. Moja rada: neviem, aky mate vek, ale skuste s dietatom este chvilu pockat a nasetrit si dostatok financnej rezervy, z ktorej budete nejaku chvilu zit, ak by sa nieco zle prihodilo. To je jedina istota, na ktoru sa mozete naozaj spoliehat. Teraz to potiahne manzelka, o nejaky cas zase ty. Lenze hladanie super zamestnania je niekedy dlhodobou zalezitostou, takze natlakove otazky vsetko len zhorsuju.

a nie, nie je to jednoducha situacia. Velmi vela partnerstiev skonci prave na financnej otazke, lebo len z lasky sa nikto nenajedol.

marionmarion
14. aug 2014

Ty si po uraze, caka ta operacia, rekonvalescencia a tvoja zena riesi aku pracu budes mat a kedy??!! Prepac, ale keby bol moj partner v taketo situacii, ani by ma nenapadlo ho drezurovat, lebo by mi bolo jasne ze momentalne s takym zdravotnym stavom to NEMA ako riesit. Je uplne jasne ze musite pockat, kym sa das zdravotne do poriadku a riesit to budete moct az potom. Tomuto tvoje zena nerozumie? Co od teba caka, ze sa okamzite zamestnas? Nerozumiem tomu...a pride mi aj dost smutne riesit peniaze. Su peniaze naozaj tak dolezite? Nemate z coho zit, kde byvat co jest? Musite zakladat rodinu a brat si hypoteku hned zajtra, nemoze to pockat ja neviem pol roka, kym budes zdravy a budes moct pracovat? Mozno ja som ta, co nie je z tohto sveta...ale ja zijem s dietatom sama z uplne minimalnych penazi a som spokojna. Peniaze nie su vsetko a ked ich prave nemam, tak budis...bude snad aj lepsie, ale na tom svet nestoji ani nepada...

mani228
14. aug 2014

hlavne nech si zdravý,to by malo byť najdôležitejšie teraz,aj pre Teba,aj pre manželku.Ostatné sa vyrieši potom....

adamzufaly
autor
14. aug 2014

Manzelka ma 29 a ja 32, sme spolu cez 7 rokov, ale takto blbe to medzi nami este nebolo. hypoteku mame na krku uz 4 rok, stale sme vsetko krasne vedeli zaplatit, islo to ale na ukor toho ze sme na seba nemali dost casu. Tak prisla pracovna ponuka a zienka odcestovala za pracou. Teraz ale prisiel cas kedy bude vsetko na mne. Chce sa vratit na slovensko a ja sa tiez velmi na nu tesim, lepsie sa problemy riesia ked sme spolu ako ked si mame v afekte vypisovat maily

karolinka21
14. aug 2014

@adamzufaly Na jednej strane chapem tvoju manzelku, urcite ma po krk take hoto zivota, strasne sa tesila na zivot s tebou, na dietatko, a na vsetko to okolo toho, a teraz jednoduche nechce / nemoze spracovat novu situaciu, nevie sa s tym zmierit... no na druhej strane sme dospeli a nie male deti a problemz bohuzial patria k zivotu. 🙄 Len iekto ich berie ako "problem", a niekto ako "hlavolam, ktory treba vyriesit" 🙂
Moj chlap tiez nezaraba viac ak 700 €, a ja este menej, mame hypo na dom s tym, ze keby nam to nevychadzalo, tak nemame problem predat dom a prestahovat sa trebars aj do bytu. Viem, ze teraz je pre mna priorita MAT DIETA, , a ostatne veci sa tom musia prisposobit.
Takze moja rada: nemozte sa zbavit tych dlhov, mozno aj prestahovat sa, ale hlavne BYT SPOLU ? Inak sa veci riesia ce skype a inak osobne... Aj robota sa da najst, aj na Slovensku, mozno len na skromnejsi zivot, ale aj tak... A to, ze si PN, to ona musi respektovat, len treba hladat cestu, ako si aj tak splnit sny. Len si urcit priority.

janina81
14. aug 2014

ja nenavidim taketo planovacky, lebo nikdy nevies co sa stane. Moj muz planoval tiez a bum mame postihnute dieta a ja som 10r doma, a on musi tahat veskere financie.Zi ako mozes a ako sa momentalne da a ostatne nechaj na cas.Daj sa do poriadku a potom sup na dieta

karolinka21
14. aug 2014

@adamzufaly Ešte niečo ti poviem. Moja svokra má 8 detí a v živote som u nej nepočula slovné spojenie "finančná rezerva" alebo "lepšie platený džob". Zase je to o tých prioritách. Možno šťastné dieťa v tepláčkoch na šmýkaľke, so spokojnou matkou s poľským kočíkom, a otcom v rifľoch z Lidla, ako ....... ako miilón iných vecí, ktoré možno niektorí rodičia pokladajú za dôležité.... ale čo je dôležitejšie, ako láska? Ako šťastná mama a oco? Aj keď v dvojizbáku... na dovolenke v stane za dedinou.... Len buďte spolu, keď sa máte radi, a ostatné veci sa vyriešia.

ladywitch26
14. aug 2014

@adamzufaly hm, a keby si ochorel na nejaku tazku chorobu, to aj vtedy by ta zena hnala do prace? 😒
my sme obidvaja zarabali velmi dobre, tak sme si naplanovali babo. otehotnela som a zrazu bum. bola som v piatom mesiaci tehu, ked prisla kriza a muz prisiel tesne pred vianocami o robotu, rovnako ako 100tisic dalsich v jeho odvetvi. a co som mala robit? vycitat mu to? po pol roku zostal s malou doma on. v podstate dodnes nema stale zamestnanie, robi v priemere tak 8-9 mesiacov do roka, ale nesedi na zadku. ale ani by ma nenapadlo vycitat mu to. proste to beriem tak, ze no smola, chvilu potrva, kym sa ekonomika trochu pozbiera, zatial mi aspon viac doma pomoze s detmi.
myslim, ze tvoja zena nema urcite veci doriesene sama so sebou, takze by ste si pri najblizsej prilezitosti mali spolu sadnut na pokec a predebatovat, ci spolu vobec chcete mat deti, lebo tie to potom este viac skomplikuju.

koldun1
14. aug 2014

budem uprimna...ziadne peniaze by mi nestali za krach vztahu...cize...ak by moj manzel bol na tvojom mieste OKAMZITE by som vzala sakypaky a utekala by som za nim....dieta dokazete vychovavat a zabezpecit aj z minimalneho platu ak sa uskromnite....hlavne si treba veci diskutovat za čerstva ked si dvaja hladia do oci...alebo zdielaju jeden priestor a nie vymoženosti tohto storočia ako je chat...a samozrejme suhlasim so vsetkym co tu vsetci napisali...budem ti drzat vsetky palce...aby to dopadlo dobre...z mojej skusenosti nie vsetko v zivote ide tak ako clovek chce...pridu prekážky tkoré treba preskakovať...pridu problemy ktoré treba riesit...alebo situácie, ktorým sa treba prisposobit...jedine co mozes urobit ty je ist na operaciu a dat sa dokopy...ale taktiež potrebuješ aj niekoho kto ťa bude ťahať ako sa hovorí NA NOHY

adamzufaly
autor
14. aug 2014

Obrovske DAKUJEM za komenty od vsetkych. Trocha sa ich obavam lebo su pravdive, a prave to ma zneistuje lebo v podstate zdielam tieto vase nazory. Urcite si to s manzelkou preberieme, no vo vire diskusie sa to zasa moze zvrtnut na trapne ticho kedze to budeme riesit zase len cez skajp 😔 .

koldun1
14. aug 2014

@adamzufaly ked som bola male dievca..sledovala som jeden serial..volal sa "tak plynie čas" ...jedna rada do života....nehaj čas plynúť a sám uvidíš ako sa situácia otočí...ale nech ten čas neplynie príliš dlho aby ťa tá situácia ešte viac nezranila...skajp ani ziaden wocap nikdy nic nevyriesil...neha, dotyk a vona toho druhého nás dokáže prinútit aj hory prenášať...bez blízkosti človeka nevyreišime nikdy nič....to že sa cítiš neistí je normálne...ak človek miluje musi mat taketo pocity....len je otazka ina....či ty necitis skor nieco ine ako neistotu....ak mi na niekom zalezí budem do neho tolko vrtat pokial mi nevysvetli prečo je dana vec tak ako je...ak mi na niekom zalezať nebude nebudem nic riesit a tym moze nastat aj to trapne ticho...

adamzufaly
autor
15. aug 2014

@koldun1 Co ine ako neistotu by som mohol citit v mojom pripade :o :/ ? Taketo situacie som nikdy predtym neriesil, preto som z toho dost zmäteny :(

adamzufaly
autor
15. aug 2014

@koldun1 Uz vela krat som so zienkou danu temu preberal a v tych dalsich debatach prisli od nej rovnake otazky a ja som sa ju snazil utesit tym ze to bude fajn, ze ta situacia penazi sa zmeni, ze akonahle sa dam dokopy tak nastupujem pracovat. Pochybuje o tom, proste neveri ze sa to stane a ja budem stale na starom mieste so starym mizernym platom :(

koldun1
15. aug 2014

@adamzufaly myslim si, ze sa situacia zmeni az po jej prichode..takto skutocne nic nevyriesite...mnimalne necitite tu podporu, ktoru by ste mali...lebo pismenka su pismenka a mozete mat aj 30 rokov manzelstva za sebou ....ta dialka vas len rozdeluje....ja ju na jednej strane chapem preco tak reaguje...aj ja v jej veku som chcela ISTOTU ale dnes mam o 5 rokov viac a jedno dieta....moje priority su uplne ine...v prvom rade je dieta a laska...peniaze a istota moze ist bokom....a v este jednom pripade som takto reagovavala...ale to mozno nieje pripad tvojej manzelky...

adamzufaly
autor
15. aug 2014

Dal by sa ten posledny bod ktory si spomenula nejako zovseobecnit? Co ak je to prave "to" nevypovedane co moju zienku podvedome hneva? :o :(

adamzufaly
autor
15. aug 2014

@koldun1 Kde by teda este mohol byt podla teba problem? :o :( Otazka financneho zabezpecenia rodiny je tabu-temou cislo jeden :( Neviem ci v tom mam hladat nase podvedome resp. nepredebatene problemy? Na vsetkom sa vieme zhodnut no tato zalezitost je proste jablko svaru :(

koldun1
15. aug 2014

@adamzufaly je mi jasne ze financie su beznym problemom v kazdej rodine...ale u vas dvoch to vnimam ako BIG PROBLEM...co mi pride dost smiesne.....lebo chudoba nieje vas PRIM...mate strechu nad hlavou...a furt sa tocite okolo penazi.....podla tvojich slov to vnimam tak, ze pre nu prestavas znamenat oporu...ale ak to tak je....tak len po financnej stranke a toto tiez neprospeje vasmu vztahu....vyjasnite si čo kazdy chce....lebo ja si myslim, ze o financie tu nejde

koldun1
15. aug 2014

@adamzufaly precitaj si IP

hradnapani
15. aug 2014

@karolinka21 to je sice fajn, ze ludia kedysi dokazali zit aj bez finacnej rezervy, ale dnes bez nej zit je len sladkou iluziou. Ak ma clovek hypoteku, tak bez nej nedokaze prezit take narocne obdobie ako je obdobie materskej a pripadnej straty zamestnania zivitela pocas nej. (hovorim z vlastnej skusenosti)
Ano, moze si vybrat aj zivot bez hypoteky a cely zivot behat po podnajmoch alebo nieco ine.

horana
15. aug 2014

Maloktora zena dokaze dlhsiu zivotnu etapu vedla seba tolerovat vyraznejsie menej zarabajuce chlapa, to len dlhodobe pozorovanie z okolia. Stane sa v jej ociach menej "macho", menej opara, menej chlap. Lebo od chlapa archetypalne chcu schopnost zebezpecit zdroje, to uz od praveku, takemu su potom ochotne zverit svoje potomstvo, vobec uz len ponuknut svoje geny 🙂 . Nez takemu kde maju pocit ze same by sa uz postarali rovnako kvalitne co sa tyka zdrojov, ze vlastne maju pocit ze ten chlap nema co ponukut, im potom ani nechyba. Laska je jedna vec, ale malokto ma na to, preklenut toto historicke, snad az pudove a mimo nasej kontroly, podmienenie v mysli. Kedze v dnesnej dobe sa pojem "zdroje" prakticky zuzil len na peniaze a schopnost ich zarobit, hladaju vzdy niekoho minimalne rovnocenneho. Je to akysi prirodzeny kastovny system.
Niektore zeny su na peniaze viac, ine menej, ale trosku snad kazda. Zaroven vztahy na dialku podla mna tiez velmi nefunguju, je male percento kde to navadi, ale vacsine to krachne. Ked sa spolu spoja tieto dve "prekazky", zial nechcem zle prorokovat ale nevidim to ruzovo.

zuriva
15. aug 2014

@adamzufaly Tvoj vztah mi dost pripomina moj a manzelov. Ja som bola vzdy ta akcnejsia, ktora vybavila pracu v zahranici a ktora si chcela zarobit, ja som vsetko planovala. A manzel....on sa len tak viezol 🙄 a potom to aj tak cele dopadlo. Preco si nemohol ist s nou do zahranicia? Ved urcite by si tam zarobil viac ako 500 E. A nedali ste si hypo poistit? Tusim take nieco existuje, ak si na marodke. Neda sa vam znizit splatka?
A suhlasim hore s kockou, ze take veci sa fakt neplanuju. Aj ja som planovala ist najprv prec, potom prve dieta, potom zase do zahranicia, a potom dalsie dieta...a druhe dieta uz neprislo 😔 😔 😔 A miesto toho prisli problemy v raji 😢 😢 😢
No a k manzelke, myslim, ze jej spravanie prameni z genov. TAk ako o chlapoch sa vravi, ze su dobyvatelia, tak aj zeny potrebuju citit istotu, ze ich partner sa vie postarat o rodinu. Nemozes ist na vikend za nou a prebrat to zoci voci? Povedat jej, ako sa citis, upokojit ju a vypocut si aj ju.

mawka
15. aug 2014

@adamzufaly necitam odpovede, ale poviem ti tolko, ze chapem na jednej strane aj zenu. ona odchadza do zahranicia, ona mala tie gule a sla sa postarat o rodinu, vdaka nej sa plati, co treba, teda hlavne vdaka nej. ona je mimo baraku prec len aby ste mohli mat peknu buducnost, nizsie splatky za hypo. ani si nevies predstavit, co je to odist od rodiny, muza a sama zenska vo svete a este zaraba.
presne tak to citim aj ja, okolo mna sa uz vyse roka kazdy vezie. aj moj priatel sa vezie. moj exmanzel mna kedysi nechal ist do zahranicia. preco nesiel on? preco sa tak strasne chlapi spoliehaju na zenske? ok, beriem, uraz, stane sa. ale vzi sa do koze tvojej zeny. ty si si lazo plazo plaval zivotom a ona zatial niekde xyy kilometrov zarabala na to, aby ste sa raz mali dobre. takze ja chapem jej pocity. uplne ju viem pochopit, lebo prave teraz uz mesiac som v nemecku, daleko od vsetkych a doma ma caka len to, ze kazdy automaticky ocakava, ze sak zarobim, ze vsak poriesim, ze vsak zaplatim, ze vsak sa postaram. a vies co? lezie mi to na nervy a serie ma to a doslova. nech idu a nech si vyskusaju. a potom pochopia, preco nemam chut komunikovat, preco ma proste niektore veci obtazuju v komunikacii. lezie mi na nervy to, ze nemma v chlapovi istotu, ze by sa vedel postarat keby nieco. a potom sa cuduje, preco s nim nechcem dieta. a preco by som mala? momentalne s predstavou, ze o par rokov neodchadzam od dvoch deti ale od troch lebo moj chlap nema gule len prazdne reci, tak to iste nie.
@zuriva suhlasim, dakujem, ze je tu niekto, kto ma podobny nazor. ja tu tohoto chlapa lutovat nebudem. lebo ked jeho zena sla do zahranicia, on bol este zdravy, mohol ist kludne on. ale nechal zensku, nech sa sama trapi a zaraba vo svete...

mawka
15. aug 2014

@adamzufaly preco sa lutujes?

@horana moja mamka fungovala 14 rokov v zahranici na striedacku. s tatkom to v pohode zvladli. lenze to uz bolo 25 rocne manzelstvo, ustali to. urobili si system. dokonca bol jeden rok, kedy mama cely rok bola prec a videli sme ju 3x za cely rok. aj to ustali. lenze, moj otec hoci po troch operaciach chrbtice sa nicomu nepoddal, zariadoval vsetky veci, ktore bolo treba, staral sa o domacnost, neupadal, hladal stale nejake moznosti ako to udrzat. vtedy nasi neskypovali, nemali ani wa, volali si na pevne linky raz do tyzdna. moj otec bol ten, co menej zarabal vtedy, ked teda mama bola v zahranici, ale zase ked sa brali, tak celu rodinu tahal on lebo ako banik mal za sociku nadstandardny prijem, postavil vlastnymi rukami rodinny dom, proste u nasich to bolo vyvazene. dnes su peniaze potrebne, to je neodskriepitlny fakt, ale tak ako nasi, mala by byt vo vztahu rovnovaha. raz ja - raz ty. ale nie ze sa spolieham len na jedneho, potom fnukam a hladam si stale dovody preco nieco nejde. to fakt poom taky vztah nevydrzi. sa ta jeho zena zacne citit ako vydojena krava, pardon za vyraz.

1andrea111
15. aug 2014

@adamzufaly ahoj, ja sa stotožňujem s mawkou a aj keď nie som v cudzine, myslím si, že Tvoja žena vzhľadom na dĺžku akú spolu ste a že sa nič stále neriešilo, už má toho plné zuby. Za tých 7 rokov už asi vie, akú istotu môže v Tebe mať, to nemá nič spoločné s úrazom.

zutomad
15. aug 2014

@adamzufaly mozem vediet,co za uraz a ako sa ti to stalo? BTW tiez prve,co ma napadlo,preco ste do toho zahranicia nesli spolu? alebo teda najprv ona,ked uz mala pracu a ked by sa zabyvala,tak potom si mal ist za nou...

adamzufaly
autor
15. aug 2014

@mawka do zahranicia sla v pomere jedna ku jednej - peniaze : splneny sen. :( Pracuje v Cine teda iste chapete ze vzdialenost a jazyk su problem. Nepotrebujem aby ste ma lutovali, chcel som poznat len iny pohlad na vec. Ja tiez nesedim so zalozenymi rukami, robim jak sa da, len to proste financne nie je ok, ale to tu nie je podstatne.

snapi
15. aug 2014

@adamzufaly ja jej clekom rozumiem. Pracovať v zahraničí a mať zodpovednosť na svojich pleciach nie je ľahké...Už toho má pravdepodobne plné zuby. Ty si aspoň doma, predpokladám, že s možnosťou stretávať sa s rodinou, priateľmi...Ona asi teda túto možnosť nemá. Je to náročné, berie to ako krivdu. Lenže váš problém na diaľku nevyriešite. Potrebuje možno oporu. Nemáte možnosť stretnúť sa aspoň na víkend? Nech si to rozdiskutujete? Možno to ani ona nemyslí uplne tak ako to prezentuje, len sa cíti naozaj zle, chce ísť domov, len chce aj dieťa a istotu. Ženy chcú istotu. A vždy sa dá nájsť riešenie. Tiež túžim po dieťati, ale partner nezarobí toľko, aby sme to utiahli. Aj keď zarobí celkom pekne, hypotéku máme vysokú. Takže buď ušetríme za pár rokov, splatíme predčasne hypo a budeme mať dieťa. Alebo si na to dieťa a obdobie mojej materskej a rodičovskej za 2 až 3 roky našetríme a budeme si ho môcť dovoliť. Ale život je nevyspytateľný, takže sa môže zvrtnúť hocijako 😉 . Treba riešiť, usporiadať si hodnoty, veľa spolu komunikovať.....