Ahojte môžem sa spýtať na vás názor či len ja mam také deti ktoré sa stále len o niečo bijú hádaju a ja stále potom na ne len kričím lebo sa cítim ako v blázinci doma.?? Dcéra má 5, syn 2roky. Malo kedy je ze sa pekne hrajú. Väčšinou bláznia a skončí to plačom. Malý sestru štípe, bije, hryzie. Áno aj sa objimaju pusu si dajú. Ale to len pred spaním. Malý chce všetko čo si vezme dcéra, keď mu to nedá Automaticky ju zbije. Manžel robí v zahraničí každé dva týždne chodí domov teda som na ne sama. Koľkokrát si pripadám. Ako zrelá do blazinca. Dcéra ani syn má moc nerešpektujú hoci na nich aj kričím aj dám po riti. Muža áno a on mi to často cez telefón vyčíta že len na nich hukam a nemajú rešpekt. Ale počula som ze chovanie a vzťahy medzi deťmi ovplyvňuje aj to aký majú vzťah rodicia. A my s mužom sa tiež často hádame on je prudký hneď začne nadávať aj pred nimi. Sme obaja trvdohlavi
Ahoj, my mame presne taky isty problem, syn ma 4 a dcera 2 roky. Najskor ju uplne ignoroval a odhanal, potom mali obdobie, ked sa stale bili, teraz sa uz aj sem-tam zahraju, ale tiez musi mat vsetko, co ona atd. Podla mna to chce len cas a trpezlivost, ani jedneho neuprednostnovat pred druhym, najst si cas aj pre kazdeho zvlast osamote. To je ale asi pre Vas tazke, ked je manzel prec. A pokuste sa nekricat na nich, ja mam skusenost, ze to nefunguje a este sa to zhorsuje. Skor ich nejako zabavit, zobrat von a pod. Prajem vsetko dobre.
Krik nepomaha. Skúste starsiu pri naznaky hádky medzi deťmi rychlo zavolat ze vam rychlo rychlo musi s niecim pomoct,poradit. Musi sa starsia citim dolezita, ved preto,ze je staršia, volate ju a nie maleho stupla. Takto jej to aj vysvetlite ked bude mensi spat.
Moje deti s tým prestali keď som prestala ja kričať , nadávať a byt netrpezliva. Proste stratili vzor...
ked krici mama, kricia aj deti. Ked mama/otec bije, biju sa aj deti. Vychovavat treba, aj potrestat, nie vzdy musi byt trest fyzicky (dat na zadok), ale dieta musi vediet, ze teraz dostala na zadok preto, lebo som robila zle, neposluchala, atd. Ked dieta dostane spontanne a este sa pri tom mama hneva..., to je zle. Potom to robi aj ono surodencovi. Teoriu ovladam, ale tiez sa viem nahnevat a nie je to dobre. Poznam velmi dobre knihy o vychove, mam aj nahravky, ak by si chcela.
Ahoj, aj moje dcéry (3 r. a 6 r.) sa stále o niečo naťahujú a hádajú (hoci vedia sa aj veľmi pekne zahrať), je to u súrodencov normálne. Aj ja som sa s bratom hádala a bila, aj deti mojich kamarátok sa hádajú a bijú. Ale chápem ťa, že pre matku je to poriadne na nervy. Ja som metódou pokusov a omylov zistila, že najlepšie je starať sa do nich čo najmenej. Lebo potom sa aj ja rozčúlim, kričím, a to už je potom celé zle. Ale nie vždy to ide. To je len taká moja predstava, že staršia je väčšia a rozumnejšia a pochopí, keď jej niečo vysvetlím. Nie, rozmýšľa rovnako tvrdohlavo a sebastredne ako jej mladšia sestra, jednoducho sú to ešte deti. Tiež sa mi osvedčilo, ako tu už bolo napísané, zmeniť tému, zaujať ich (alebo tú z nich, ktorá podľa môjho názoru práve v tej chvíli konflikt podnecuje) rýchlo niečím iným, zavolať ich, že im potrebujem niečo dôležité povedať, potrebujem pomôcť atď. Vtedy sa cítia dôležito a prestanú sa hašteriť. Občas aj zakričím a zaberá to, ale keď som kričala viac a bola som z nich nervózna, bolo to len horšie. Takže v prvom rade asi ty sa od toho odosobni a skús byť pokojnejšia. Kúp si štuple do uší, aby ťa prestal znervózňovať ich krik 🙂 Malá ti nechodí do škôlky? Moja staršia chodí, a keď som doma len s mladšou, je to úplná oáza pokoja.
Mám doma to isté v bledomodrom. Cca 3 týždne dozadu sa niečo zlomilo a už sa ani neviem snažiť. Poslednú dobu sú stále spolu, z rôznych dôvodov vypadla škôlka pre staršieho. Takže som doma ako v pavilóne opíc. Jasné, že aj ja kričím, je to práveže jediné, čo funguje. Len ten krik, pretože inak rozprávam normálne a nemám šancu, aby ma bolo počuť. Oni kričia stále. Aj keď sa akože normálne hrajú, tak kričia. Nie je u nás sekunda ticha. Oni kričia aj keď si kreslia, keď majú plastelínu, a iné relatívne tiché hry. Ani ja ani muž po sebe nekričíme, nejako extra sa nehádame, rozprávame sa pomaly a v normálnej hlasitosti. V minulosti som ešte mala snahu vysvetľovať, odpútavať pozornosť, ale prišla hraničná situácia, ktorú som nezvládla a teraz sa neviem dostať do normálu. Už 3 týždne nekričím, nemám silu, nemám však ani silu vysvetľovať ani odpútavať pozornosť. Neostala mi mentálna kapacita. Za tie 3 týždne sa situácia ešte zhoršila. Zvažujem návštevu psychológa. Pre seba. Ja teoreticky všetko ovládam, ešte donedávna som to ako tak s vyplazeným jazykom dávala. Jasné, mladší má také vývojové obdobie, starší hentaké... plnú policu načítaných kníh o výchove, napozeraných webinárov, článkov, diskusií... je mi to na nič. Oni sa skrátka budú šklbať.
No a preco to dospelo do takéhoto štádia? Ja už koľkokrát nevládzem q áno nevšímam si ich keď sa začnú bit vracajú si to dookola, ale potom to končí plačom jedného alebo druhého. Dcere musím na 5 x nieco povedať aby to urobila, keď už kričím kričí aj ona na mňa, normálne papuluje. Syn to vidí a takéto správanie ma zas on ku nej. Začal mať obdobie na všetko nie. Nechce sa obuť keď treba, vyzliecť, a pod.. Už mám pocit ze ani neorejavuhem pekne city ku nim počas dňa a potom večer v posteli mi je to ľúto. Vtedy ich stiskam. A dcéra chodi do škôlky, ale keď je chorá alebo škôlka bola pár dní zavretá
no nasi chalani maju 9 rokov a v maji 3 roky a teda tiez je u nas veselo, nikdy sa nehraju s autickami a podobne, ich hra je nahananie,skakanie,tancovanie,kricanie a pod. Cize stale veselo u nas. Starsi ma aj na papier ADHD ... celkovo sa tesim a rozmyslam co ma este caka a neminie...
@jajuska13 U nás to dospelo do takého štádia, lebo som viac menej na krpcov sama. A po chorobnom období, kedy som fakt nespávala celé noci, dni skrátka prišiel deň blbec, kedy sa mi jeden hádzal o zem a dokázal revať hodiny a druhý práve vtedy mal svoje upišťané chvíľky. Ono sa to ťahá už dlho. Roky. Starší bol fakt náročný, mladší v mnohom až tak nie, ale tiež má svoje povahové rysy, ktoré stoja za všetky drobné. Skrátka to už bolo na mňa veľa vypla som. Bola to len otázka času. Nebolo to tak, že by som zatínala zuby a držala krok. Na svoj stav som upozorňovala nepriamo, potom priamo, ale nič sa nestalo. Teraz som vypnutá. Sú dni, kedy sa mi nechce vstať z postele. Sú dni, kedy sa zobudím plná energia. Ale niečo tam už drhne. Jasné, fungujeme, jesť treba, obliekať sa treba, aj sa rozprávame, len je také bez náboja z mojej strany.
Ja som mala tiež presne taký vzťah s mojou sestrou a to bol medzi nami rozdiel šesť rokov takže to bolo ešte horšie. Prakticky sme sa nevedeli spolu normálne porozprávať a ani ako malé hrať, až kým sme neprešli obe pubertou. Potom sme si obe uvedomili, že je fajn mať sa na koho spoľahnúť a rodina je proste rodina
@mimla mozno je to taka forma zachrany tvojej psychiky, ktora prisla “ zhora”. Aby si prestala riesit ich konlikty. Decka ked uvidia ze uz ta to nevytoci tak ich to postupne prestane bavit. Ale chvilu sa este budu snazit putat tvoju pozornost. Teraz len vytrvaj.
@jajuska13 ja mam synov 5 a 9,5 roka. Tiez stale ziapem ako sialena, stale sa o nieco biju. Mladsi tuzi po pozornosti starsieho a tomu to lezie na nervy, ked ho maly pokusa.
Badam na sebe, ze cim som nervoznejsia, teda " agresivnejsia ", aj mladsi syn je horsi, ked som kludnejsia a kontrolujem svoje spravanie, aj on je lepsi. Obcas je to fakt na nervy ako pises ty.
necitam vsetko, len tak zbezne.. su take dni aj u nas, niekedy castejsie, inokedy menej casto..
podla mna to je normalne, proste deti su deti, este sa len ucia zvladat hadky a zase dospeli nie su dokonale stroje s nervami zo zeleza a deti z kriku nebudu mat ziadne traumy ako sa nam snazia podsunut mudre clanky a knizky.. (u nas je to zase tak, ze ja rychlo sa nastvem, ale aj rychlo sa ukludnim a muz je total flegmatik)
ak si normalna milujuca mama, tak su taketo vycerpania normalne.. treba skusit nejako vypnut, ak ti nema kto pomoct tak skusit najst nieco co sa bude dat robit aj popri detoch.. a ked pride muz, budte aspon raz bez deti.. (mne sa to keca, ze, ja som s muzom nikde nebola sama uz zase druhy- treti rok 😅 ) hlavne skus obcas vypnut bez deti.. ja chodim kazdu sobotu na nakup sama na cca 2h deti su s muzom.. mas mamu, alebo tak?
drzim palce.. (deti sa prave zacali hadat, lebo dcera kopla syna nechtiac, ten jej to vratil a treti zatahal za vlasy.. revu vsetci a ja muza nechavam, nech to skusi vyriesit.. podotykam, ja deti nebijem -mozno dva-tri krat sa stalo, ze dostali po zadku, ked mi praskli nervy.. a aj tak sa niekedy biju.. proste je to prirodzene.. hlavne vek okolo 5rokov je taky narocnjai podla mna)
za seba môžem povedať, že som sa v detstve hrávala s o rok starším bratrancom. Boli sme stále spolu a nikdy sme sa nehádali, ani sme sa nebili. Rodičia nám vždy hovorili, že sa máme pekne hrať, nepozerali sme žiadny tv cez den a boli sme často vonku. Ja som mala 2 on 3 a my sme sa pol dna sami prehrali v izbe, mama len občas nakukla. Takže niekde bude chyba, pretože pekne hrať sa deti dokážu aj v takom nízkom veku. Naproti tomu susedove deti sa nevedeli pekne hrať, stále vykrikovali a hádali sa. Mama tvrdí, že to je preto, pretože boli nevychované, chodili aj neskoro spať, kedy si zmysleli. Takže asi tak.
@slimstar neda sa porovnavat vztah surodenecky a medzi bratrancom a sesternicou.. bez urazky, je to velky rozdiel.. moje deti maju viac rovesnikov bratrancov a nehadavaju sa.. ale medzi sebou ano, je to proste iny vztah.. vsetci surodenci sa hadavaju, niekto menej, ini viac lebo su to ine povahy a musia sa naucit spolu vychadzat..
@jana_eyre z vlastnej skúsenosti, iný bratranec sa nevedel pekne hrať, robil zle. Ja som musela poslúchať aj súrodencov, ktorí boli teda ohodne starší, takže hádky nehrozili. Neviem to porovnať. S bratrancom som bola v stálom kontakte. 🙂 Okrem toho som si všimla aké sú dnešné deti na ihrisku. Ale to čo robia tieto nevychované decká je nenormálne. Jeden chlapec hádzal kamene do dievčaťa a ked som sa ozvala čo to robí atd, tak jeho hlúpy rodič sa smial. Alebo další chlapec sa snažil prehodiť švihadlo cez dievča, ktoré sa hojdalo. U mna sú tie deti nevychované, preto sa nevedia hrať, rodičov neposlúchajú a rastú ako drevo v hore. Preto je to tak.
@jajuska13 no, vztah rodicov vplyva, ale kedze si vacsinu casu sama s nimi, tak skor nie v tomto pripade.. skor by som povedala, ze vplyva ton reci aky ty pouzivas.. skus sa ovladat.. ked maly robi zle tak razne zakroc a vysvetli mu, ze sa to nerobi a ked neprestane, pride trest... ak neprestane, dodrz to.. odtiahni ho vedla na kludne miesto a tam musi byt kym sa neukludni.. bude to trvat dlhsie , ale pochopi to.... len ty nesmies ustupit.. krik je reakcia, ktora je skratova. aj aj ja obcas zakricim, nie ze nie... ale lepsie funguje iny styl vyhovy , to mam vyskusane.. aj ked jedno dieta pochopi hned, ine potrebuje x krat zopakovat a stale skusa.. hlavne chlapci....
skus vzdy predychat a potom riesit
@jana_eyre čakala som takú odpoved. Hádzať kamene a robiť zle je nevychované. Nie ja som vela času trávila s detmi, od mojich desiatich rokov, ktoré som varovala. Tieto deti v mojej prítomnosti nerobili zle, do dnes ma rešpektujú a chovajú sa ku mne slušne. Ono to bude v tej osobe, ktorá ich má na starosti,. Dnešné deti sú nevychované
@slimstar ja som zas cakala takuto odpoved.. ja som bola tiez najmudrejsia ked som davala pozor akobezdetna na svoje netere a synovcov ( a to ich mam naozaj dost, mam neter a synovca od mojich 9rokov, ale aj dalsie deti mojich sestier od 20tky a vychovy som si teda uzila habakuk) a prave preto vravim, ze je velky rozdiel byt autorita vlastnym detom.a rozdiel cudzim.. tak to proste je..
a len taky dovetok, ja som celkom prisna mama, deti do nikoho kamene nehadzu, ale je uplne prirodzene, ze neposluchnu a urobia nieco co sa ti nepaci, su to deti.. samozrejme ze je na dospelom ako s tym nalozi..
ale mozem len zopakovat, povazovat za nevychovane deti vsetky tie, co neposluchnu na slovo a robia blbosti moze len niekto kto deti este nema, alebo ich ma male.. nemam rada taketo bohorovne reci, prepac.. len preto som na teba reagovala..
@jana_eyre no ved ja nehodnotím teba, ani tvoju rodinu. Berieš veci moc osobne a potom to tak vyzerá. Ešte raz, ak niekto hádze kamene na ihrisku do iného dieťaťa a rodič sa len prizerá tomuto chovaniu, ja mu vynadám, dieťa ujde k rodičovi a ten sa začne smiať a pomaly podporuje dieťa v tom, tak to je nevychované. Vieš čo začalo to decko dalej robiť ? Zobralo palicu a išlo na to iné dieťa s tou palicou. Rodič zakročil až pomaly v poslednej chvíli, ked som nanho pozerala. To je teda nevychované. Ked tvoje dieťa teba neuposlúchne v nejakej hlúposti, tak to je o niečom inom. My sme rodičov poslúchali a hrali sme sa pekne. Od malého veku sme sa hrali samé vonku a nikdy by mna ani nikoho nenapadlo brať palicu a niekomu ubližovať ludom ani zvieratám. Dnešné deti sú nesamostatné a nevychované, neposlúchajú nikoho v okolí.
@slimstar nic neberiem osobne, diskutovat mozem len na zaklade svojich skusenosti, preto pisem aj o tom, ze existuju vseliaki ludia a len pre ozrejmenie som pisala o svojich detoch a sebe.. totiz, ja uz nepisem len to co vidim okolo seba z vonka, ale to, co denno denne prezivam..
Najhoršie na celom je ze ľudia podla seba posudzujú druhých.napriklad ked sa jeden súrodenec narodí ako cholerik, druhý melanchólik a ked si navzájom povahovo nerozumeju aj to je chyba rodicov? Alebo ked vlastná matka podrýva svoju dospelú dcéru aj to je nevychovanost?
@katulienkax ak narážaš na mna. Deti majú poslúchať a bodka. Ved uvidíte samé za pár rokov, to už bude neskoro.
Švagriná má 12 r. a 10r. Strašne sa tešila že keď taký malý vekový rozdiel sa pohraju a budú veľký kamaráti......nemá sa to hovoriť ale to sú dvaja malý diabli, čistý otras, len zle a zle a zle.....osobne som rada ak sú naše návštevy u nej alebo ich u nás krátke....naši majú medzi sebou 8rocny rozdiel.....ti si zas v tomto období nemajú čo povedať ☹
@slimstar je rozdiel take to deti na ihrisku a je rozdiel bezne hadky medzi detmi surodencami. My sme boli dost nakratko drzane,posluchat sme museli,nasi sa nikdy pred nami nehadali, no my sme sa so sestrou aj tak hadavali aj bili. A to sme sa mali i mame radi. Zavisi skor od povah,su deti,co su velmi kludne, ano,aj take poznam,ale ja som.medzi ne nepatrila,prosto ked sa mi nieco nepacilo,ze mi sestra mlasia vzala hracku,tak som.to riesila tak,ako som ako decko vedela.. A uz bol konflikt..
A nemysli si,aj ja som uz zopar deti upozornivala na urcite spravanie.. Svoje si zas riesim sama. Len deti este casto nevedia uricte veci odhadnut,sme to my,co ich maju usmernovat. Preto ja nemam rada vyraz vychovane alebo nevychovane.. Pre mna su deti este len vychivavane..ten proces u nich stale prebieha..i ked v podaktorych rodinzch zvlastnou formou..
@siska53 ja som sa skor vyjadrovala k tomu " pekne sa hrat". My sme boli k tomu vedeny, jednoducho hracky si poziciavat atd. Rodicia su nato, aby usmernovali a snad kazdy rodic vie uz 10 tahov dopredu a zasiahnut. Len niektory rodicia su liberalny a potom to tak vyzera. Nie je o com. Autorka pise, ze to bude asi vo vychove, jej muz hovori, ze nema autoritu. Baby sem dali vychovne rady a tiez priklady knih. Takze vsetko sa to tu toci len o vychove. Ono to treba riesit ako celok nielen hadky atd.. je jedno aku kto ma povahu, nebude predsa robit zle a ospravedlnovat to povahou. Jednoducho sa musi prisposobit. Aj v zivote sa budu musiet chovat diplomaticky a tiez vsetko nedostanu hned ( ako napr tu hracku)
@jajuska13 aj nasi sa hadaju,aj kamoskine deti, aj ja som sa so sestrou hadala, aj moja svokra so svojou segrou.. Niekde je to take,ze hadok je menej,niekde zas,ze su vela v sebe..
Nasi sa pred anmi nehadali a my sme sa aj tak bili a hadali. Kamoska ma,myslum,dost harmonicky vztah s muzom,no aj tak sa jej decka hadaju.. Neviem,co je lepsie..ked sa ignoruju alebo hadaju a biju.. Podla mna uplna harmonia je utopia.