Ahojte, prave riesim vo svojom vnutri vztah 14 rocneho syna s BIO otcom. Od 4 rokoch syna zijem s mojim terajsim manželom, manžel sa stara o syna akoo svojho ciže je aj prisnejsí na neho aj sa vedia chlapsky porozpravar. Raz za rok ( v lete ) ideme k nasim na východ a vtedy sa ozve BIO otec, ze chce byt so synom. Som prekvapena, že syn sa chce s nim stretnut a vobec nevidi, že BIO otec o neho pocas celeho roka nezavadi ani nohu( narodky, Vianoce) neposiela nic, dokonca ani netelefonuje, obcas synovi napise na fb par slov typu ako sa mas a pod. Ja som si myslela, ze syn bude pohrdat Bio otcom a ked vyrastie nebude sa chciet s nim stretavat. NA BIO otca som nikdy pred synom nepovedala krive slovo, ani syn sa nepytal preco sme sa rozviedli. Aj dnes sa ma s nim stretnut a to je tak že syna musime mu doviezt ( kedže nema auto a syn sa chce stretnut tak nejdem robit prieky a tak isto aj prist po neho, kedže ex je nezamestnany vyse 20 rokov, nechce pracovat a nema peniaze na taxi pre syna). Ako sa cez to preniesť? Ja som asi cudna alebo co 😒
Ahoj, moj nazor na toto je asi taky, ze syna pohana prirodzena tuzba spoznat svojho otca, kym je, uspokojit svoju zvedavost... tazko povedat, co sa odohrava v mysli 14-rocneho chlapca. Urcite vsak daj tomu cas, aby si syn sam utvoril na svojho biologickeho otca svoj nazor. Mozno sa ho chce sam spytat na otazky, ktore trapia teba. Kazdopadne si spravila dobre, ze si ho pred synom neociernovala, ani na neho nepovedala nic zle. Ked tvoj syn vyrastie, o par rokov neskor, myslim, ze to vsetko casom pochopi, preco je to tak ako to je. Vsetko ma svoj cas, na tvojom mieste by som tomu nechavala volny priebeh... tvoj syn sa s tym musi vysporiadat sam.
@svetluska82 Skus akceptovat, ze syn chce poznat svoju identitu, svoje korene a neznamena to, ze by Vas nelubil a nebol vdacny.
Dôvod vášho rozchodu by som 14.r. už povedala,nevieš čo mu narozpráva biootec...chýba mi názor tvojho manžela,ktorý sa o chlapca stará....na otca si názor urobí sám aj na jeho život,prácu....pozor na jednu vec- mám v okolí prípad,kedy sa bio otec začal zaujímať o už dospelú dcéru /žije v UK a dobre zarába tá dcéra/ a to zrejme len preto,lebo má dlhy a tá dcéra by ho teraz mala zachraňovať!...stretnutiam by som nebránila,hoc ja by som dieťa nikam nevozila- vieš že prídeme v lete,vieš,že príde tvoj syn,chceš ho vidieť,nechsapáči,príď,ako a za čo je tvoja vec
@janinah ano ved toho sa bojim, ze neviem co mu nakeca , on s nim ani nie je realne ten cas, pobudne so synom 2 -3 hod a ide za kamosmi a syna necha s jeho rodicmi. MOj manzel je z toho trosku nestastny, ze musi robit taxikara za bio otcom od bio otca, ze bio otec je nezodpovedny a syn mojmu manzelovi raz odpapuloval. Ale zas na druhje strane pubertiak odpapuluje aj mne, nastastie sa to nestava casto.
@svetluska82 a nedá sa len posadiť syna na bus a nech ide sám?14. r. toto už zvládne 😉 a ak chce byť so starkými a oni s ním,tak ok,ak nie,tak nech odíde k vám hned ako jeho biootec odíde za kamošmi
@svetluska82 chapem ta, ze nie si nadsena z otca tvojho dietata, nema pracu, zaujima sa len raz v roku atd..ale ber to tak, ze je to raz jeho otec rodina a vzdy to tak syn bude vnimat aj keby bol neviem aky....nasa znama mala presne taku istu situaciu na vlas, tiez sa druhy muz staral, ale syn aj tak raz za cas bol s otcom, lebo otec...tomu, ze sa s nim bude aj ked len na hodku chciet vidiet je prirodzene a ludske...podla mna tu skor nejde o navstevy otca, ale pocity tvojho muza a ciastocne teba, vdacnost atd...ale podla mna toto do situacie nepatri, muz si ta bral s vedomim, ze mas dieta, ze sa bude starat ak ta chce atd... preto nie je dovod sa citit nejak "nedocene",
@svetluska82 ach, ved toho taxikara robi pre synovo dobro. ked bude mat syn 18 a vodičák, odvezie sa aj sám. už len 4 toky, to hádam vydrží?
@svetluska82 osobne by som syna nikde nevozila.Chces byt so synom , musis sa jednoducho zariadit. Tvoj syn dozrieva a je pripraveny na urcite veci a aj na tvoju pravdu. Bude dozrievat a analyzovat,vidiet otcov zivotny styl a ver tomu ze mu bude cudzi.,pretoze ak niekoho vidis raz do roka na dve tri hodiny a nech je to aj tvoj otec je to vlastne cudzi clovek. To cojeho otec zmeska uz nikdy nedobehne, nikdy.Pevnost vztahov a ich budovanie je dana vzajomnym kontaktom.
Ja by som syna neviezla nikam. Ak si za 20r pocas jeho nezamestnanosti biologicky Otec neuvedomil, ze ma za dieta aj financnu zodpovednost, podielat sa na jeho ziv.standarde, podporovat ho v jeho konickoch, studiu, tak nech sa stara, ako sa syn k nemu dostavi. Tiez by som sa o nom nevyjadrovala negativne, skor by som synovi davala na vedomie (nenasilnou formou), kto sa podielal cely zivot na jeho vychove. Davala by som do popredia terajsieho manzela. Napr....vidis, keby nebolo otca (nevlastneho), nemohol by si to alebo ono, pretoze ja sama by som to financne nezvladla...samozrejme, ziadnou nasilnou a okatou formou, Ale urcite by som mu to pripominala. Je to uz velky chlapec, ktory casom pochopi, ze to, Co hladal (svoje korene) nema taku vahu ako to, Co ste mu ponukli vy....musi vsak k tomu dospiet. A dospie iba vtedy, ak ho budete uistovat v tom, ze ste robili Co bolo vo vasich silach.
Dnes budem trochu konkretnejsia, pretoze viem pochopit chlapca, ako sa citi...
Mala som od 14r tuzbu spoznat svoju biologicku matku. Nebolo mi to umoznene, az v 18r. Dnes viem, ake boli obavy...detska dusa je zmatena a clovek mysli na to najhorsie : Co ak cela snaha vysla nazmar ....? V 18r som ju spoznala. Otocila som sa na pate, aj ked som bola vitana. A dovod....? Akekolvek pritulenie mi prislo cudzie, bolest sa uz zalepit nedala...prisla som na to, ze to, Co som za tie 4r tuzby hladala, je tam kde som bola dovtedy...len som to prehliadala.
Nechaj ho ist....raz dozreje na to, aby si uvedomil, kto a kde tvori jeho zivot.
@svetluska82 a čo by ti viac vyhovovalo, keby ste prišli nablízko bio otcovi a on by sa absolutne nezaujímal?
A že mu niečo nakecá? ty nemáš dôveru voči svojmu synovi, že máš obavy, čo mu jeho otec nakecá. 14 ročné dieťa už má vlastný rozum a vie kto a ako sa o neho zaujíma.
Máš zbytočné obavy.
A to, že mu urobíš odvoz, tak to je to najmenej. Možno to tvojmu synovi pomôže ešte lepšie si spraviť obraz o svojom otcovi.
@sasa1310 áno viac by mi vyhovovalo keby nejavil záujem ani raz do roka. Keďže má na háku celý rok. Dôveru v synovi? Veď je to pubertiak...niektoré predstavy o živote má fest skreslené keďže na ex som nikdy nevravela nič zlé. A áno 300 km voziť ho tam a 300 km späť je dosť náročné. Už keď chce ex syna vidieť raz ročne tak hádam si môže dovoz zabezpecit
@svetluska82 no 300 km je dosť. To je jasné
@svetluska82 nerozumiem,preco 300km? Nepises,ze raz rocne chodite.na vychod? K vasim? Tak ta cesta na vychod.nie.je.kvoli bio otcovi,ale starkym,nie? A ako bio.otec vie,kedy pridete?
Stretnutiam.by som.nebranila,ale kedze ako.bio otec, ktorym sa tvari byt,by som.od.neho ziadala aj spatne peniaze na dieta,za 10r tam toho dost chyba... Preco by nemal.platit.nanho,ked.ho splodil
300km je od tvojej rodiny k bývalému? Alebo od vášho bydliska na východ?
A ja by som teda biootcovi a starkým povedala s kludom angličana že kludne nech pre mladého prídu. Bude isto rád, ale že vy máte program a nemáte čas na to, ho voziť hore dole. Nech sa posnažia oni aj auto od suseda alebo priamo kamaráta s autom poprosiť a preplatiť mu náklady. Nech ukáže mladému kolko snahy o stretnutie vie vyvinúť keď má syna 1x ročne blyžšie ako bežne.
@svetluska82 áno, si čudná 😊
Takmer každý člověk tůži poznať svoje korene - nech sú akékoľvek. To, že tvoj syn je tak skvelý, že dokáže mať vzťah so svojím sploditeľom bez výčitiek, ľútosti a smútku je úžasné 😊 a na tvojom mieste by som sa z toho tešila 😊 ako z každej veci / človeka / udalosti, ktorá niečím pozitívnym ovplyvní moje dieťa.
Sploditeľ vášmu sxnovi evidentne dáva niečo pozitívne (inak by k nemu chalan nechcel ísť) 😉 tak to tak ber a neanalyzuj 😉
Ex ti nič neberie, len niečo dáva synovi 😉